.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 29.9.2005 ::. 
Din pricina unui termen prea îndepărtat de înfățișare în in­stanță
Zlatna era cât pe-aci să piardă o finanțare de 5,3 milioane de euro!
     Acum câteva zile, pe coridorul Curții de Apel Alba l-am întâlnit pe primarul Zlatnei, Silviu Ponoran. Tras la față de oboseală, deoarece chiar în noaptea pre­cedentă sosise de la Brașov (unde se deplasase pentru un demers administrativ), Ponoran jubila totuși. "Cred că, în sfârșit, parcul industrial pentru care mă zbat de un an de zile va deveni un fapt împlinit, a declarat el. Zilele acestea am fost tot în alergătură, pentru obținerea avizelor necesare în dosarul pe care trebuie să-l depunem la Ministerul Integrării Europene până în data de 14 octombrie anul a­cesta. Adică avizele de la Electrica, Distrigaz, Apă-Canal, Drumurile Naționale Cluj, Regionala CFR Brașov, DSP, Mediu etc. Toate aceste documente trebuie să le traducem în limba engleză și nu mai lipsește decât actul ce ne dovedește calitatea de proprietari ai suprafeței de teren (12 hectare), pe care am cumpărat-o în data de 15 septembrie 2004, cu suma de 500 de milioane de lei din bugetul Primăriei. Nu vreau să intru în detalii, dar iată că nici după un an de zile de la cum­părare nu am reușit să clarificăm regimul juridic al acestui teren și să ob­ținem actele de proprietate. Problema este că, pentru a deveni proprietari tabulari ai terenului pe care va funcționa viitorul parc industrial, ne aflăm în proces cu «Elcond» Zalău (de la care am cumpărat, în condițiile în care această firmă pre­luase terenul de la «Ampelum» în baza unui contract sub semnătură privată), precum și cu BCR și CAS Alba, care încearcă să-și recupereze creanțele de la «Ampelum». Cauza a ajuns până la Curtea de Apel Alba și ni s-a acordat urmă­torul termen de prezentare în instanță în data de... 30 noiembrie! Acest termen reprezenta pentru noi un dezastru, deoarece depășeam termenul limită până la care puteam să ne prezentăm la Ministerul Integrării Europene, adică data de 14 octombrie. Din fericire, președintele Curții de Apel Alba, Iulian Gâlcă, și vice­președintele, Alina Lodoabă, au dat dovadă de înțelegere față de noi, au soluționat cererea de acordare a altui termen și am primit unul care ne mai lasă două zile la dispoziție până a ajunge la minister: 12 octombrie. De aceea, vreau să le mul­țumesc pe această cale căci, dacă ne-ar fi refuzat, am fi pierdut o finanțare în va­loare de 5,3 milioane de euro, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri din județul nostru. De pildă la «Salina» din Ocna Mureș..."
    Cunoscând faptul că s-a votat excluderea sa din Partidul Național Liberal, l-am mai întrebat pe primarul zlătnean cum intenționează să evolueze în continuare, pe linie politică. "Am atâtea pe cap că numai de bătălii politice și de mâncătorii de partid nu aveam eu chef acum. Ce voi face? Deocamdată am depus o con­testație în termen legal și aștept rezultatul. Oricât aș fi de ocupat cu problemele de administrație, voi uza de toate căile de atac pe care mi le permite statutul, fiindcă eu sunt un om consecvent și un liberal convins, nu unul care se schimbă după cum bate vântul..."
Ioan HĂNȚULESCU

La Jidvei, în cea mai mare podgorie a Transilvaniei
3.000 de culegători strâng roadele unei toamne bogate
     culegătorIeri, la Jidvei, în cea mai mare podgorie a Transilvaniei a început recoltatul strugurilor, lucrare de mare amploare, la care sunt mobilizați aproape 3.000 de culegători. Producția este foarte bună, dovadă că viile au fost îngrijite după cele mai noi standarde privind cultura viței de vie. Totodată marele pro­ducător de vinuri de aici a făcut investiții im­portante de peste 7 milioane de euro pen­tru modernizarea procesului de vinificație, cra­ma fiind dotată cu instalații și utilaje noi, performante, capabile să obțină vinuri de calitate superioară care să impună și mai mult brandul firmei atât pe piața internă cât și la export. (G.C.)
La Câlnic
Coliziune mortală
     Marți, 27 septembrie, în jurul orei 19.50, în afara localității Câlnic, pe DN1, a avut loc un grav accident rutier în urma căruia o persoană și-a pierdut viața și alte trei au fost rănite. Liviu Mărginean (41 de ani) în timp ce se deplasa pe direcția Sebeș-Sibiu la volanul autoturismului Dacia, proprietatea unei cunoștințe, s-a an­gajat în depășirea unei autoutilitare ce circula pe aceeași direcție de mers. În momentul respectiv, din sens opus venea o altă Dacie, proprietatea unei societăți din Petrești, condusă regulamentar de către Tavi Furdui, în vârstă de 34 de ani, din Săsciori, mașină cu care conducătorul Liviu Mărginean a intrat în coliziune laterală. În urma impactului cea de a doua Dacie (condusă de Tavi Furdui) a fost proiectată pe contrasens și s-a ciocnit frontal cu o autoutilitară IVECO. Victimele accidentului de circulație, patru la număr, au fost transportate la Spitalul muni­cipal Sebeș, unde din cauza leziunilor suferite conducătorul Tavi Furdui a de­cedat, nemaiputând fi salvat de către medici. De asemenea, Ioan Furdui și Du­mitru Ene, ambii din Petrești, au fost grav accidentați, iar Ilie Borca a suferit le­ziuni ușoare. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Alba Iulia - capitala de suflet (netaxabil și neimpozitabil) a românilor
     A trecut și cel de-al șaselea val al inundațiilor și ne-a lăsat și mai goi. Pe noi, pe români. Că pe noi, cei din județul Alba alte valuri ne-au "golit" de aproape tot ce am reușit să strângem de-a lungul anilor. Și ca țăranul gospodar care își face toamna bilanțul bobocilor neluați de val, purcedem la o numărătoare a "puilor de aur" ce și-au luat zborul - cu impozitele și taxele aferente - spre alte județe. Ce-am avut (sau am fi putut avea) și ce-am pierdut: Direcția Regională Vamală câș­tigată de Cluj (ne-a rămas pământul cumpărat pentru ridicarea sediului), Su­cursala BNR plecată la Cluj Napoca, SC FDFEE "Electrica Transilvania Sud" SA cu sediul în Brașov, Direcția Regională de Poștă cu sediul în Brașov, Distrigaz Nord - Sucursala Alba se va muta în 2006 la Sibiu sub reorganizarea investitorului Ruhrgaz, Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, "Parcul Natural Munții Apuseni" are sediul în Cluj Napoca, Roșia Montană Gold Corporation din Alba Iulia și-a mutat sediul în București, Sucursala Hidroelectrica Sebeș e cu un pas spre Hunedoara, sediul aurului din Alba rămâne tot la MINVEST Deva (cu "reor­ganizarea" mineritului cu tot). Iar omisiunile din listă le puteți completa și dum­neavoastră. Am rămas (încă) cu Agenția de Dezvoltare Regională 7 Centru, Curtea de Apel și Direcția Regională de Statistică Alba. Și, în plus, Alba Iulia, a rămas cu istorica denumire de "capitală de suflet a tuturor românilor". În termeni financiar-contabili, mai exacți, cu "sufletu'". Netaxabil și neimpozitabil.
Ștefania RAREȘ

Conducere nouă la Sucursala Alba a E.ON Ruhrgas Distrigaz Nord
     Din dispoziția noii conduceri a E.ON Ruhrgas Distrigaz Nord Tg. Mureș, ing. Pavel Bogdan, director al Sucursalei Alba a fost numit în funcția de director al Sucursalei Sibiu care operează pe raza a trei județe. Conducerea Sucursalei Al­ba a fost preluată de ing. Claudiu Albu, care până acum a îndeplinit funcția de inginer-șef. În legătură cu reorganizarea distribuției de gaze, biroul de presă a E.ON Ruhrgas Distrigaz Nord Tg. Mureș va oferi în curând alte informații într-un comunicat de presă. (S.T.)
La Livezile
Socru bătut de ginere
     La Postul de Poliție Livezile s-a prezentat, în data de 26 septembrie, Traian Oniga, în vârstă de 58 de ani, localnic, care le-a declarat polițiștilor că a fost bă­tut de către ginerele său Dumitru Indres. Deoarece bărbatul prezenta într-adevăr leziuni la nivelul capului și a membrelor inferioare, s-a solicitat o ambulanță cu ca­re acesta a fost transportat la spital. Traian Oniga a fost diagnosticat cu poli­traumatism cranio-facial, hematom poliorbital, plagă contuză regiunea facială și nazală, plăgi nivelul genunchilor, de altfel el fiind internat la Spitalul municipal Aiud. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Nou bir pentru blăjeni
     În ședința de marți, 27 septembrie, Consiliul Local Blaj a hotărât introducerea unei noi taxe locale începând de anul viitor. Este vorba despre taxa pentru re­măsurători de teren agricol extravilan efectuate la cererea solicitanților. Aceasta este calculată în funcție de distanța dintre sediul primăriei și parcela care ur­mea­ză să fie remăsurată, precum și a suprafeței de teren, la care se adaugă un coe­ficient de multiplicare. Valoarea taxei este cuprinsă între 13 lei RON/oră și 27,5 lei RON/oră pentru distanțe mai mari de 10 kilometri și suprafețe de peste 3 hectare.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.