Prefectul și președintele CJ Alba nu au numai dispute politice ci și administrative
"Lupta" dintre prefectul liberal de Alba, Cosmin Covaciu și președintele CJ, pedistul Ion Dumitrel, s-a mutat din plan politic și în plan administrativ. În urmă cu câteva luni, prefectul de Alba a contestat în contencios administrativ o hotărâre a CJ Alba privind regulamentul de organizare și funcționare a acestei instituții. Potrivit acestui regulament, secretarul general al instituției avea drept de a iniția proiecte de hotărâre, iar regulamentul de organizare și funcționare al CJ Alba poate fi modificat prin votul majorității aleșilor în funcție. Aceste două puncte, cuprinse în hotărârea nr. 48 din 24 februarie 2005 și votată de consilierii județeni au făcut practic obiectul nemulțumirii prefectului. În acțiunea juridică, reprezentanții Prefecturii susțin că, potrivit legislației în vigoare, secretarul general nu poate iniția proiecte de hotărâre iar regulamentul poate fi modificat doar cu votul a două treimi din numărul consilierilor județeni și nu cu al majorității acestora. Dacă asupra chestiunii cu secretarul general reprezentanții Consiliului Județean au fost de acord cu cererea prefectului Cosmin Covaciu și regulamentul CJ a fost corectat într-o ședință ulterioară, în privința numărului de voturi necesar pentru aprobarea și modificarea regulamentului, juriștii CJ au decis să se judece cu Prefectura Alba. Hotărârea Tribunalului a dat câștig de cauză Prefecturii Alba. CJ a formulat însă recurs, iar procesul va continua la Curtea de Apel Alba. Întreaga dispută juridică se bazează practic pe două expresii, din două acte normative, care sunt interpretate diferit de cele două instituții.
(I.P.)
De când este sub supraveghere
"Turturica"... nu mai cântă!
În urmă cu două săptămâni, în celebrul bloc G2 din municipiul Alba Iulia, zona Cetate, cunoscut sub numele de "Turturica" a început să funcționeze un mic birou de poliție. Activitatea în zonă este desfășurată de către un echipaj format dintr-un polițist comunitar și un agent de poliție de la ordine publică. Rezultatele au început să apară, așa după cum ne-a declarat director executiv Radu Adrian - Poliția comunitară Alba Iulia: "la scurt timp după începerea activității în blocul cu pricina poluarea fonică a încetat (n.r.este vorba despre manelele ce mergeau la maxim și terorizau cetățenii), iar manifestările antisociale s-au diminuat".
Pentru a asigura disciplina și ordinea, lucruri de altfel normale, persoanele care intră în "Turturica" sunt verificate de către polițiști, respectiv sunt întrebate dacă locuiesc sau nu în bloc și pe cine vizitează. Noi le urăm polițiștilor spor la muncă și cât mai puține necazuri cu locatarii.
(L.I.)
Țăranii nu se înghesuie la bonurile valorice
Deși s-a așteptat la un val de solicitări pentru bonurile valorice acordate producătorilor agricoli, directorul DADR Alba, Dorel Călian, a declarat că au fost depuse cereri doar pentru 20 la sută din suprafața de teren care urmează să fie semănată în această toamnă. El a precizat într-o conferință de presă că din cele 26.000 de hectare pentru care a estimat că vor fi solicitate bonuri valorice au fost depuse cereri la primării doar pentru 5.000 de hectare, ceea ce reprezintă 8,5 miliarde de lei în bonuri valorice de 1.750.000 de lei. Dorel Călian este de părere că producătorii agricoli ezită deocamdată să ceară subvențiile prevăzute de OUG nr. 117/2005, din cauză că trebuie să utilizeze numai sămânță certificată. Aceasta este mai scumpă, dar asigură o producție cu 30-40 la sută mai mare față de sămânța produsă de țărani. Pentru a nu fi nevoiți să restituie subvențiile primite, producătorii agricoli trebuie să prezinte certificatul de calitate al seminței pe care o vor pune în brazdă. Cu bonurile valorice pot fi cumpărate însă și îngrășăminte chimice sau pesticide, până în limita sumei de 1.350.000 de lei, iar diferența poate fi utilizată pentru procurarea de motorină. El a făcut din nou un apel la producătorii agricoli să se grăbească pentru a-și depune cererile la primării până la data de 31 octombrie, întrucât trebuie să se încadreze în perioada optimă de înființare a culturilor din această toamnă. Județul Alba a primit 50.000 de bonuri valorice pentru motorină și 50.000 de bonuri valorice pentru sămânță, iar bonurile neutilizate până la data de 1 decembrie 2005, pentru combustibil, respectiv 1 martie 2006, pentru înființarea culturilor, își vor piede valabilitatea.
(R.G.)
Mare minune!
Se mai poartă uniformele școlare
Majoritatea elevilor din ciclul primar al Școlii generale "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia poartă uniforme școlare, a anunțat directorul unității, prof. Gheorghe Cărpinișan. El a precizat că în ciclul primar sunt înscriși 343 de elevi, constituiți în 16 clase, iar în 13 clase a fost reintrodus portul uniformei, în baza acordului părinților. Prof. Cărpinișan a spus că numărul școlarilor care poartă acum uniforme a crescut comparativ cu anul trecut, după ce părinții copiilor au ajuns la concluzia că prin aplicarea acestei măsuri fac economii la bugetul familiei.
(R.G.)
Rromii în atenția autorităților
Instituția Prefectului și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba vor organiza vineri, 30 septembrie 2005, ora 12.00, la sala "Mihai Viteazul", o masă rotundă cu tema "Facilitarea accesului pe piața muncii a femeii rrome - obstacole și direcții de acțiune". Potrivit unor surse oficiale, scopul acestei reuniuni este îmbunătățirea colaborării cu factorii locali implicați în problematica etniei rome și găsirea unor soluții privind îmbunătățirea situației persoanelor de etnie rromă, în special a femeilor.
(R.G.)