.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 1.10.2005 ::. 
În învățământul preuniversitar județean,
Peste 100 de copii cu păduchi sau râie
     Peste 100 de copii din județul Alba au fost depistați cu păduchi sau râie, în urma triajului epidemiologic efectuat de personalul medical imediat de la reluarea cursurilor școlare, cifra fiind comparabilă cu cea înregistrată la începutul anului trecut, au declarat surse medicale autorizate. În total, au fost controlați 45.486 de copii, de la minori ocrotiți în creșe sau casele de copii, până la școlari, liceeni sau elevi din școlile postliceale. Dintre aceștia, 34.934 provin din mediul urban, iar ceilalți sunt de la sate, fiind depistate în total 415 cazuri de îmbolnăvire. În urma controlului, au fost identificate 98 de cazuri de pediculoză (păduchi) și 3 de râie, din care 13 sunt copii de grădiniță, 5 sunt liceeni, iar ceilalți sunt școlari. Sursele citate susțin că în majoritatea situațiilor îmbolnăvirile au apărut pe fondul nerespectării minimelor reguli de igienă și al stării materiale precare a familiilor din care provin copiii. Pentru a preveni răspândirea bolii, personalul DSP Alba a efectuat operațiuni de dezinfectare, în final rămânând doar 10 elevi cu păduchi pentru recontrol și nici unul cu râie. Alți 7 copii din mediul rural au fost depistați cu micoze, 125 au fost diagnosticați cu răceli de sezon, iar restul suferă de alte afecțiuni.(R.G.)
Fugari ascunși în pădurea din Berghin
     Lucrătorii Postului de Poliție Berghin au efectuat în data de 29 septembrie o acțiune de control în cartierul de rromi din comună. S-a acționat pe linia Legii 105/1996-stare civilă, scopul urmărit de către polițiști fiind să-i depisteze pe cei care nu sunt cu acte în regulă. Cu această ocazie a fost depistat minorul Ioan Nicolae B. de 15 ani, din Hațeg, județul Hunedoara, care era fără forme legale, respectiv buletinul de identitate. În urma verificărilor s-a stabilit că acesta îm­preună cu tatăl său se ascundeau în pădurea Straja din comuna Berghin. Motivul pentru care cei doi trăiau ca să zicem așa departe de lumea civilizată este fuga din fața legii. Conform raportului Poliției, în anul 2004 tatăl și fiul au comis pe raza comunei Lupșa trei furturi din cabane. În cadrul aceleiași acțiuni a fost identificat și Nicolae Rusunoiu, în vârstă de 65 de ani, din Baia de Arieș, care se pare că are legătură cu furturile menționate mai sus. În vederea continuării cercetărilor cei trei au fost predați de către polițiștii din Berghin lucrătorilor Postului de Poliție Lupșa. (L.I.)
S-a reluat circulația pe podul de la Galtiu
     Începând de ieri s-a reluat circulația mașinilor mici și mari pe podul de la Galtiu, care scurtează mult drumul dintre municipiile Alba Iulia și Blaj. Podul a fost afectat de ape în vara anului trecut iar lucrările pentru refacerea lui au început în primăvara acestui an. Finalizarea acestora a fost mult îngreunată și amânată de vremea ploioasă și inundațiile din această vară. Firma S.C. Construct Invest S.A. a avut așadar o misiune dificilă dar dusă la bun sfârșit cu brio, având în ve­dere trăinicia podului care nu va mai fi luat așa ușor de apă. "Mă bucur să con­stat că a fost reluată circulația pe acest pod și îmi cer scuze de la locuitorii ju­dețului pentru întârziere însă vina nu este a Consiliului Județean ci mai degrabă a vremii nefavorabile", a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Lucrarea a fost finanțată de CJ Alba și valoarea ei se ridică la aproximativ 12 miliarde de lei. (I.P.)
De ziua lor,
CL Blaj alături de pensionari
     Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Primăria Blaj și Sindi­catul Pensionarilor "Câmpul Libertății" vor organiza astăzi, de la ora 11.00, la Clubul Pensionarilor, o adunare festivă pentru a sărbători acest eveniment. Tot sâmbătă va fi marcată împlinirea a 15 ani de la înființarea acestei organizații de pensionari. La manifestare sunt invitați să participe toți pensionarii din municipiul Blaj, Consiliul Local alocând în ultima ședință suma de 5 milioane de lei pentru derularea acestei activități.(R.G.)
La întreținerea drumurilor județene,
Parazăpezi - da, sare - ba
     Secretarul coordonator al PNL Alba, Florin Mărginean, vicepreședinte al Con­siliului Județean Alba, ne-a informat că Programul pentru întreținerea drumurilor județene pentru iarna care se apropie aduce două noutăți. În primul rând, SC Dru­muri și Poduri Locale Alba, societatea contractantă a lucrărilor de întreținere, nu va mai avea voie să utilizeze material antiderapant cu fondanți chimici, cum ar fi sarea, ci numai nisip, pentru a proteja mai bine partea carosabilă. De asemenea, vor fi montați parazăpezi pe drumurile județene din zona localităților Câlnic, Cunța, Cetatea de Baltă, Limba și Șard-Ighiu. "Dacă nu vor fi respectate aceste pre­ve­deri, vor fi aplicate măsuri drastice", a declarat Florin Mărginean.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.