.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Gheorghe Funar a pronosticat la Alba Iulia prăbușirea Alianței "Dreptate și Adevăr"
     FunarAflat pentru scurt timp la Alba Iulia, cu prilejul alegerilor conducerii PRM Alba, Gheorghe Funar a fost greu de interpelat de către reprezentanții presei locale, cu atât mai mult cu cât ziariștilor li s-a interzis accesul în sala ce găzduia lucrările Conferinței jude­țene a acestei formațiuni politice. Cu toate a­cestea, noi am reușit să-l contactăm pe cu­noscutul lider (una dintre cele mai originale figuri politice românești), în holul hotelului "Ce­tate", unde a fost găzduit. Redăm mai jos un fragment din discuția pe care am purtat-o cu dânsul:
    -Ce părere aveți despre activitatea organizației PRM din județul Alba? -M-a bucurat prezența în număr foarte mare a membrilor la Conferința județeană (284 de persoane), ceea ce demonstrează o evoluție pozitivă și un interes cres­când pentru politica "României Mari". Deși la ultimele alegeri PRM Alba a realizat un scor sub așteptări, între timp organizația s-a consolidat iar acum avem o con­junctură politică favorabilă pentru a realiza un scor de 25% pe țară, la viitoarele alegeri.
    -La ce vă referiți când spuneți "conjunctură politică favorabilă"?
    -La conjunctura creată de această alianță aflată la guvernare, care nu ar trebui să se numească "Dreptate și Adevăr", ci "Dezastru și Anarhie" sau "Dictatură și Afaceri". Alianța i-a păcălit pe români la ultimele alegeri, iar românii nu-i vor ierta. La viitoarele alegeri există riscul ca PNL să devină "coleg de bancă" al PNȚCD-ului, în afara Parlamentului, pentru că PD-ul, după tradiția marinărească, își va părăsi aliatul atunci când va vedea că se scufundă corabia. Așa au procedat democrații și la alegerile din 2000.
    -Ce părere aveți despre ideea unui Parlament unicameral?
    -E o idee stupidă. Ca și ideea unor noi regulamente pentru cele două Camere parlamentare, când ar trebui să ne concentrăm asupra legilor integrării. Consider că cei doi președinți ai Camerelor se pot considera salvați în aceste circum­stan­țe. Oricum, dacă va fi referendum pentru sistemul unicameral, s-ar putea să apa­ră surprize din partea populației, care s-a cam săturat de ciondăneală politică.
    -Se invocă totuși niște motive bine întemeiate. De pildă procedura greoaie de legiferare odată cu integrarea în UE și costurile mari din Parlamentul român.
    -Păi alte state au deja europarlamentari și tot nu și-au desființat sistemul bi­cameral. Cât privește costurile, de ce nu a cerut dl. Băsescu schimbarea sis­temului pe vremea când era deputat? Ce, atunci nu erau costuri? Și dacă vorbim despre bani, să nu uităm că tot dl. Băsescu e responsabil de faptul că România a renunțat să mai încaseze suma de 2 miliarde de dolari pe care i-o datora Irakul, tot dânsul a promulgat legea prin care i se acordă regelui Mihai 30 de milioane de euro și 8,2 miliarde de lei ilustrului necunoscut "principe consort" Radu Duda, pentru a face lobby în favoarea țării noastre...
    -Dacă discutăm despre avuții, nu vă supărați, dar monarhia a avut la dispoziție perioade istorice pentru a dobândi averi care, iată, sunt acum comparabile cu cele pe care le-au dobândit niște "regișori" (400-500 de miliarde de lei), în numai câțiva ani de politică. Ce credeți despre astfel de averi?
    -Nu au fost dobândite, în nici un caz, pe căi cinstite! Așa că vă reamintesc ce a declarat președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor: că va acționa pentru con­fis­carea tuturor averilor dobândite pe căi ilicite iar sumele recuperate vor fi împărțite săracilor.
    -Dacă ați fi șeful administrației în județul Alba, ce ați întreprinde mai întâi?
    -Aș pune capăt jafurilor. În primul rând aș face demersuri pentru blocarea celui mai mare jaf din ultimul mileniu în Munții Apuseni. Cel de la Roșia Montană. Imo­bilitatea autorităților locale în acest caz se datorează faptului că firma aceea străină a îmbolnăvit pe toată lumea de "dolarită". Asta-i o boală grea, pe care se vede că au luat-o mulți dintre cei ce au deținut și mai dețin încă funcții publice în județul Alba. Și, probabil, sunt îmbolnăviți și unii de la nivel guvernamental.
    -Văd că aveți multe lucruri de reproșat actualei puteri și în special Gu­vernului. Ce imputați în primul rând Executivului?
    -Noi am și depus moțiuni pentru unele probleme, ce se transformă în feno­mene generalizate: explozia prețurilor în timpul Guvernului Tăriceanu, dezastrul din învățământ etc. Și, de asemenea, blocarea unor inițiative ale PRM. Am pro­pus, de exemplu, modificarea legii pro­tecției civile și acordarea unui procent anu­al de la buget pentru acțiunile acestui serviciu. Dar, deși anul acesta au fost inun­dațiile și s-a văzut că protecția civilă nu are suficiente mijloace de intervenție, Gu­vernul s-a opus. Am mai propus introducerea pensiei minime de 75% din salariul minim pe economie, am discutat propunerea în comisie la Senat, dar din nou Gu­vernul s-a opus... Mai aveți vreo întrebare?
    -Ar mai fi fost multe, dar văd că vă grăbiți. Mulțumesc.
A consemnat Ioan HĂNȚULESCU

Ion Dumitrel nemulțumit de colaborarea cu unii ierarhi prea înalți
     Considerând că cea mai importantă instituție a administrației publice din județ este Consiliul Județean Alba, președintele Ion Dumitrel și-a exprimat nemul­țumirea față de modul în care unii parteneri înțeleg colaborarea cu CJA: văd în această instituție doar o vacă de muls; bani bineînțeles!!! Cei care "au călcat pe bec" stârnind nemulțumirea președintelui sunt înalții ierarhi ai Arhidiecezei Roma­no-Catolice de Alba Iulia, care au uitat să invite CJ Alba la marea sărbătoare a Sfântului Mihail, la care n-au uitat însă să invite Instituția Prefectului. "Am arătat deschidere față de toți cei care ne-au cerut sprijinul. Consiliul județean Alba nu este partener numai când au probleme de rezolvat, când i se cere să le aloce niște fonduri, ci întotdeauna. Cel puțin așa văd eu relația de parteneriat! Dacă cred că au numai drepturi, se înșală. De acum voi fi mult mai atent cu cine și cum colaborăm. Este inadmisibil să aflu din presă o asemenea acțiune! Nu este vorba de Ion Dumitrel, ci de respectul pe care instituția Consiliului Județean Alba îl merită". Cu alte cuvinte romano-catolicii s-au ars. Aviz amatorilor! (A.D.)
Primarul Cugirului cere descentralizarea reală a Poliției Comunitare
     Într-o adresă înaintată Ministerului Administrației și Internelor, primarul Cu­girului, Adrian Teban, a cerut adoptarea unor propuneri de modificare a pro­iec­tului-pilot privind poliția locală în vederea descentralizării reale a instituției. El a declarat în conferința de presă a PNL Alba că atât la preluarea Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei, cât și a Poliției Comunitare, nu au fost trans­ferate și sursele de finanțare, ci doar atribuțiile. În aceste condiții, toate chel­tuielile efectuate pentru funcționarea acestor structuri sunt suportate din bugetul Consiliului Local Cugir. În plus, CL Cugir nu mai poate încheia contracte de prestări servicii de pază cu diferiți beneficiari, ca pe vremea gardienilor publici, bani din care se puteau plăti salariile acestora, Poliția Comunitară Cugir având doar atribuții de asigurare a siguranței publice. Pe de altă parte, Adrian Teban a spus că i se pare incorect faptul că angajații Serviciului de Evidență a Populației preluați de la Poliția Cugir sunt salarizați mai bine decât foștii angajați ai Ser­viciului de stare civilă al Primăriei, datorită sporurilor de care beneficiază în con­tinuare, deși acum prestează aceeași muncă. La rândul său, prefectul Cosmin Covaciu, vicepreședinte al PNL Alba, a declarat că a făcut încă din luna iunie demersurile necesare pentru ca angajații să fie plătiți după un sistem de sa­larizare unic. Propunerile de modificare a proiectului legislativ au fost lansate la recenta întâlnire a șefilor polițiilor comunitare, la care a participat și mr. Gheorghe Chirilă de la Cugir, fiind aduse la cunoștința conducerii MAI. (R.G.)
Printr-un proiect al SC Jidvei SRL,
Rromii cu chef de muncă se pot califica în meseria de lucrător agricol la vie
     Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba a organizat recent "Caravana ocupării în comunitățile de rromi", fiind vizate localitățile Berghin, Blaj, Cetatea de Baltă și Jidvei, a declarat în ultima conferință de presă a PNL Alba directorul adjunct al AJOFM, Vasile Bugnar. El a precizat că acțiunea s-a des­fășurat în colaborare cu toți factorii interesați de problematica rromilor: autorități locale, lideri rromi, ONG-uri și agenți economici. Scopul acțiunii este de a asigura accesul pe piața muncii locale prin serviciile specifice ale AJOFM Alba a unui număr de 700 de rromi. În acest sens, reprezentanții instituției vor organiza luna viitoare, la Jidvei, primele cursuri de calificare în baza unui dosar de furnizare de servicii întocmit de specialiștii SC Jidvei, patronate de domnii Claudiu și Liviu Necșulescu.(R.G.)
Delegație germană în vizită la Cugir
     La invitația primarului orașului Cugir, Adrian Teban, în perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2005, va fi prezentă la Cugir o delegație a orașului Wasserburg am Inn, din Germania. Delegația este condusă de primarul Michael Kolbl și are în componență pe viceprimarul localității, arhitectul șef, trei consilieri locali, precum și reprezentanți ai societății civile și presă. În programul vizitei este inclusă o vizită la Colegiul Tehnic I.D.Lăzărescu și la Grădinița nr.5, vizitarea zonei mon­tane barajul Canciu, Poarta Raiului, Oașa, o întâlnire cu consilierii locali din Cu­gir, unde vor fi discutate aspecte legate de sporirea colaborării între orașele Wa­sser­burg și Cugir, precum și încheierea unui protocol de colaborare între cele două orașe. Delegația din Germania va vizita și alte obiective turistice din județul Alba și va fi primită de prefectul județului, Cosmin Covaciu. (I.P.)
CJ Alba a împărțit
5 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale
     Având în vedere evoluția favorabilă a impozitului pe venit colectat la nivelul județului Alba, implicit a crescut și cota defalcată de 22% la dispoziția consiliului județean Alba, în sumă de 5 miliarde lei vechi, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județului. Acești bani au fost repartizați în funcție de prioritățile fiecărui beneficiar în parte. Astfel, prin hotărâre de Consiliu Județean, Primăria Abrud a primit suma de 250 de milioane de lei vechi pentru implementarea proiectului "O nouă șansă, un nou viitor" prin programul PHARE 2002. Primăria Mogoș a primit 150 de milioane de lei vechi pentru efectuarea plăților la lucrările realizate prin programul SAPARD. Au mai primit bani și pri­măriile sărace, multe aflate în imposibilitatea de a-și plăti angajații: Zlatna - 500 de milioane de lei vechi, Berghin, Bucium, Cenade, Gârda de Sus, Hopârta, Ho­rea, Lupșa, Mihalț, Mirăslău, Poiana Vadului, Ponor, Rădești, Râmeț, Roșia de Secaș, Șibot, Vințu de Jos - câte 100 de milioane de lei, iar Almașu Mare, Cergău, Ceru Băcăinți, Câlnic, Gârbova, Ocoliș, Ohaba, Săliștea și Șpring - câte 150 de milioane de lei. Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, o cotă de 25% a fost alocată bugetului propriu al județului, în sumă de 1 miliard de lei. Crăciunelu de Jos a primit 50 de milioane pentru reînființarea comunei Bucerdea Grânoasă. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a ținut să precizeze că banii au fost repartizați conform legii, pri­orităților și necesităților fiecărei primării în parte și nu s-a ținut cont de culoarea po­litică a acestora. (I.P.)
Prof. Cornel Sandu, la C.N.F.P.
     Prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba, va participa astăzi, la București, la o nouă ședință a Comisiei Naționale de Formare Profesională, for care are rolul de a acredita programele de formare profesională organizate gratuit pentru dascăli de diferiți furnizori de servicii. La reuniune vor fi supuse aprobării programele propuse de casele corpului didactic din Bacău, București, Mehedinți și Prahova, precum și de unele fundații, asociații sau instituții de învățământ su­perior din Baia Mare, Iași, Târgoviște sau din capitală. Prof. Cornel Sandu se nu­mără printre cei 3 profesori din învățământul preuniversitar cooptați în acest for, majoritatea membrilor CNFP fiind cadre universitare.(R.G.)
S-a înecat în fântână
     Joi, 29 septembrie, în jurul orei 11.30, Ispas Solomon, în vârstă de 79 de ani, din comuna Șpring, a fost găsit decedat. Bărbatului se pare că i s-a urât de viață și și-a pus capăt zilelor, aruncându-se în fântână. Bătrânelul figura în evidențele Dispensarului medical din comună ca bolnav psihic. Nu există suspiciuni în ceea ce privește moartea, decesul survenind în urma asfixiei mecanice prin înec. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.