.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica a-XIX-a după Rusalii
•"Ci iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine și dați cu îm­pru­mut, fără să nădăjduiți nimic în schimb" (Lc. VI,35)
     Este una din lecțiile greoaie la care puțini se pot înjuga. Este mai grea decât sugestia servită tânărului căruia Iisus i-a zis: "Du-te vinde toate, dă-le săracilor, apoi vino și urmează-Mi". Chiar dacă în Evanghelia de azi nu ni se cere să vin­dem toate și să le dăm de pomană, întâlnim altă piatră de poticneală peste care nu se poate trece cu ușurință și anume, iubirea vrăjmașilor. Trăim vremuri rigide, austere, severe, când toate variantele de câștig sunt extrem de calculate. Creș­tinul de azi urmărește cursul la bursă, raportul de schimb leu - dolar, leu - euro, își transferă contul unde este procentul mai ridicat pentru a nu rata nici o șansă de câștig. Un astfel de om, din punct de vedere lumesc este în deplină legalitate, nu comite nici o injustiție, aleargă, își bate capul, riscă pentru a-și rotunji venitul său și al familiei. A cere, sau chiar numai a sugera unui astfel de om, care alear­gă toată viața dintr-un loc într-altul, să-și împartă dobânda și agoniseala cu cei lipiți pământului, i se pare o nebunie. A căuta să sensibilizezi urechile, dar mai ales inimile acestei categorii de oameni, prizonieri ai avariției, plini de bani, mun­ciți sau dobândiți, cu lozinci milostive, e o tentativă sortită eșecului. Texte ca: "binecuvântați pe cei ce vă blestemă, rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri; celui ce te lovește peste un obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina dă-i și cămașa", sunt recomandări dumnezeiești ce se vor izbi de refuzul avarilor ca de zidul Berlinului.
    Agoniseala peste măsură, alergarea furibundă spre tărâmul abundenței este o boală incurabilă ce ne va sufoca și ucide cu siguranță, deoarece pe măsură ce crește agoniseala, va spori și lăcomia, care va fi întotdeauna cu un pas înainte. Spre a ne tămădui de boala egoismului și zgârceniei, Hristos ne vine în întâm­pi­nare cu o rețetă ieftină, necostisitoare, echidistantă, dar cu efecte garantate: "Pre­cum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor asemenea" (Lc VI,31). Acest test este tăvălugul ce nivelează raporturile între oameni. În acest moment, toți ne aflăm la km. zero al nivelului de trai și de aici trebuie să privim cu clar­viziune lumea din jur, precum și direcția în care ne vom îndrepta. Indiferent ce cale vom urma și câte lucruri vom strânge, trebuie să ne întoarcem mereu în acest punct al adevărului ca la o casă comună, pentru că acest cuvânt dum­ne­zeiesc numit și regula de aur a creștinismului, este liantul solid ce ne împiedică să ne risipim și să ne rătăcim prin labirintul întortocheat al unei vieți străine de rostul nostru. Aici se află ascunsă de ochii multora frumusețea neînțeleasă a iubirii de vrăjmași. Aici ai ocazia să-ți biciuiești orgoliul, să pui frâu mândriei nestăvilite, care de multe ori zburdă prin ogorul sufletului ca un mânz nărăvaș dezlegat de la pripon. Aici ne putem dezbrăca sufletul de haina veche, ponosită și cârpită a unei vieți egoiste, îmbrăcându-ne după modelul lui Hristos, al cărui chip suntem "și atunci răsplata noastră va fi multă și vom fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulțumitori și răi" (Lc.VI, 35).
Preot Petru PINCA, Blaj

La Tribunalul Alba
Seminar pe tema medierii
     În data de 29 septembrie a.c. s-a desfășurat la sediul Tribunalului Alba, din Alba Iulia, un seminar științific având ca temă - medierea, ca alternativă de so­luționare a unor litigii de natură juridică, organizat de Ambasada Statelor Unite a­le Americii.
    La dezbaterile seminarului au participat doi mediatori din Washington DC SUA, doamnele Kathleen Patterson și Susan Green, doamna Ruxandra Todiraș în calitate de reprezentant al Ambasadei SUA precum și domnul Adi Gavrilă, di­rector al Centrului de Mediere din Craiova. Au participat de asemenea judecători din cadrul Tribunalului Alba și Judecătoriilor din Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Câm­peni și avocați din cadrul Baroului Alba care au urmat cursurile Centrului de Mediere de la Craiova și au primit atestate de mediatori.
    Mediatorii americani au precizat în expunerile lor că implementarea medierii în România a debutat în urmă cu câțiva ani, fiind instruiți inițial 20 de mediatori care au devenit ulterior formatori, participând la instruirea a 240 de mediatori din 24 de județe. De asemenea au expus avantajele medierii ca modalitate alternativă față de instanțele judecătorești, în privința soluționării unor diverse litigii, în special ci­vile și comerciale, oferind chiar exemple concrete din activitatea lor ca mediatori desfășurată în Washington DC SUA.
    Menționăm că adoptarea legii privind medierea a fost inclusă în Planul de Acți­une pentru Implementarea Strategiei de Reformă a Sistemului Judiciar, aprobat prin HG nr.232/01.04.2005, urmând ca activitatea concretă de mediere să de­bu­te­ze odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a respectivei legi.
Purtător de cuvânt Tribunalul Alba
Judecător Aurelian MOCAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.