.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Premieră pozitivă
     Raportul de țară pe care Bruxellesul îl va prezenta la 25 octombrie pentru România va fi, în premieră, unul pozitiv. Ne-a spus-o însuși președintele Traian Băsescu. Deși noi, românii de rând, am acceptat de dragul integrării în Uniunea Europeană tot felul de sacrificii, aproape că nu mai credeam că vom avea parte și de laude. Trebuie să ne reamintim că, până acum, Rapoartele de țară erau destul de critice și, pe cale de consecință, ni se reamintea mereu că integrarea noastră se datorează în primul rând unei decizii politice și nu unei nevoi eco­nomice. Fără îndoială că n-au ei mare nevoie de economia noastră, decât ca pia­ță de desfacere în primul rând, ori ca rezervor de forță de muncă ieftină. Sigur că între noi și țările vestului european există diferențe mari de nivel de civilizație, dar există diferențe foarte mari între standarul atins de România și cel al vecinilor noștri de la est. S-a vorbit foarte puțin despre acest fapt. Deși destui români îl cunosc, el a ajuns să fie amplu comentat abia după ce a fost semnalat în The New York Times. Venind dinspre est spre România, odată ce ai ajuns pe pământ românesc, e occident curat! E greu să descrii în cuvinte sărăcia, mizeria și in­securitatea specifice Moldovei, dar mai ales Ucrainei. Discrepanța este prin ea însăși un argument în favoarea progreselor pe care țara noastră le-a făcut în anii care au trecut. Va să zică, sacrificiile noastre nu au fost în zadar și nu intrăm în Europa chiar în genunchi, așa cum varii interese propagandistice au încercat să ne convingă.
    Surpriza Raportului de țară este cu atât mai plăcută cu cât se pare că raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta pentru Bulgaria va fi mult mai critic. Fără să fim răi, nu putem totuși să nu ne amintim că în tandemul din care țările noastre fac parte, România a fost mereu oaia neagră. Mereu, iată, am fost puși la colț pe coji de nucă. Ei iată că lucrurile nu stau chiar așa. În timp ce noi vom fi cel mai probabil lăudați pentru progresele înregistrate la capitolul "Justiție și Afa­ceri Interne", Bulgaria este în corzi pentru că a întârziat foarte mult tocmai reforma sectorului judiciar și din pricina parlamentului care nu a reușit să adopte modificarea Codului Penal.
    Vorbind despre plusuri și minusuri, să spunem că vecinii noștri de la sud sunt mult mai buni decât noi la capitolul infrastructură rutieră. Au reușit în ultimii doi-trei ani să construiască sute de kilometri de autostradă și să modernizeze alte sute de kilometri de șosea. Totul cu bani din fondurile de preaderare, ceea ce arată că, spre deosebire de noi, bulgarii au înțeles importanța acestui ajutor și sunt mai buni manageri în domeniu. Românii în schimb... Știm cu toții cât de proaste sunt drumurile noastre și mai știm și câtă nevoie avem de fonduri pentru extinderea sau reabilitarea altor sectoare de infrastructură. Inundațiile care au transformat Bucureștiul într-o zonă lacustră sunt un argument în plus. El ne arată însă și că în cel mai pur stil românesc nici când încredințăm managementul a­ces­tor sectoare unor firme private nu știm să alegem. În clasicul stil dâmbovițean am ales prețul mic, fără a gândi asupra calității. Acesta este și cazul Pro­gra­mului SAMTID, de pe urma căruia avem și noi greutăți. Și uite așa o idee bună poate fi pusă pe butuci. Dar, cum tot răul e spre bine, să credem că din aceste greșeli mai marii noștri au învățat ceva și să așteptăm cu speranță data de 25 octombrie pentru a vedea dacă într-adevăr promisiunea președintelui pentru un raport pozitiv va fi confirmată.
Anca DINICĂ