Incendiu urmat de explozie la sediul BCR Aiud
Primul incendiu la o instituție bancară din județ în ultimii ani

Un incendiu urmat de explozia puternică a unei butelii de aragaz a izbucnit ieri dimineață, în jurul orei 11.25, la sediul BCR Aiud, situat în plin centrul municipiului. Pompierii militari din Aiud au fost alertați de un localnic care se afla întâmplător în clădire, iar personalul băncii și clienții acesteia au fost evacuați de urgență. "Mă aflam la etajul I, la biroul inspectorilor și la ieșire am observat 2 muncitori care au intrat pe un geam pe terasa băncii unde urmau să efectueze lucrări de izolare. La puțin timp, aproximativ 3 minute, am sesizat pompierii la 112, după care a explodat butelia, care ulterior a ajuns în mijlocul șoselei. Cred că toți am văzut o explozie la televizor, exact așa s-au împrăștiat și cioburile pe trotuar și pe șosea. Am simțit suflul cald al exploziei de pe partea cealaltă a șoselei, imediat după ce am ajuns în stradă", ne-a declarat martorul. Purtătorul de cuvânt al pompierilor militari, cpt. Silviu Dogar, a declarat că în incendiu au ars 7 suluri de membrană hidroizolatoare, iar instalația electrică, tavanul fals și geamurile termopan s-au degradat din cauza flăcărilor și a fumului negru și gros. Suflul exploziei a făcut țăndări geamurile de la mai multe apartamente situate la etajele superioare ale imobilului. Deoarece incendiul s-a produs pe o terasă a imobilului, nu au fost mistuite în foc documente folosite în circuitul bancar. Totodată, nimeni nu a fost rănit, în ciuda aglomerației din această zi, când la Aiud are loc piața săptămânală. În urma primelor cercetări, căpitanul Dogar a spus că incendiul a izbucnit din cauza manevrării greșite a arzătorului alimentat la butelia de aragaz în scopul încălzirii membranei izolatoare pentru a putea fi lipită. El a estimat că pagubele sunt de ordinul zecilor de milioane de lei, la care se adaugă contravaloarea intervenției pompierilor. La fața locului au ajuns în doar câteva minute 2 autospeciale și 12 pompieri, conduși de lt. col. Iosif Bradea, însuși șeful pompierilor militari aiudeni. Forțele de intervenție au reușit să stingă focul în numai 20 de minute. Există și o parte bună a lucrurilor: nu au explodat dobânzile la credite!...
Ioana PITICARIU,
Robert GHERGU
Țărăniștii condamnă "a doua dublă impozitare", precum și taxa pe viciu
În cadrul ultimei conferințe de presă organizată de PPCD (PNȚCD) Alba, cea din data de 4 octombrie 2005, fostul președinte al țărăniștilor din județul nostru, Voicu Vasile Bora (mai bine cunoscut în ultima vreme grație activității laborioase depuse la conducerea Fundației PAEM), a făcut referiri cu privire la "lipsa de respect față de alegători", de care dau dovadă în momentul de față atât puterea cât și opoziția. Dânsul a afirmat că parlamentarii își epuizează timpul de dezbatere cu lucruri care nu prezintă nici un interes pentru națiune. "Suntem de-a dreptul șocați, a spus Bora, de schimbarea codului fiscal pentru a patra oară în acest an, ceea ce dovedește că strategia economică propusă de actuala putere în programul de guvernare nu are o susținere fundamentată, logică..." Voicu Bora a mai făcut câteva precizări în legătură cu ceea ce s-ar putea numi "foamea Guvernului, cu efecte grave asupra mediului de afaceri". Efectele se vor vedea, susține dânsul, în urma aplicării impozitării asupra imobilizării corporale (deci asupra a tot ceea ce e material într-o firmă, de la clădiri până la calculatoare), adică un fel de "a doua dublă impozitare". Și, chiar dacă nu este fumător, Voicu Bora nu este de acord nici cu taxa pe viciu, deoarece aceasta va funcționa neuniform, afectându-i tocmai pe fumătorii cu venituri mici.
(I.H.)
Cel mai bun poștaș din Alba seamănă cu Nicholas Cage

Compania Națională "Poșta Română" organizează, în cinstea zilei de 9 octombrie, "Ziua Universală a Poștei", concursul celor mai buni salariați. În județul Alba, cel mai bun factor poștal a fost desemnat de Oficiul județean de poștă, Ioan Comăniciu, de la Oficiul Poștal Distribuire Centralizată Alba, care are cele mai multe abonamente la presa centrală și locală, sectorul cu cele mai multe pensii, alocații și alte ajutoare, scrisori simple și recomandate (peste 200 zilnic) și nici o reclamație de când este poștaș. Îl felicităm și noi și îi dorim să rămână mereu pe primul loc în top.
De Ziua Poștei Române, ziarul "Unirea" îi oferă o șampanie de Jidvei.
Încă 13 medici primari în județul Alba
Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Ion Munteanu, ne-a pus la dispoziție rezultatele examenului pentru obținerea gradului de medic primar la care au participat și 13 medici din județ, crescând astfel nivelul pregătirii profesionale al personalului din sistemul sanitar județean. Este vorba de 8 medici de la Spitalul Județean de Urgență: dr. Maria Adina Curcă (boli infecțioase), dr. Bogdan Azamfirei (neurochirurgie), dr. Liana Stănescu (ATI), dr. Călin Gheorghiu (medicină de urgență), dr. Laura Bara și dr. Adina Singalievici (psihiatrie), dr. Simona Lupulescu (psihiatrie pediatrică) și dr. Ioan Susan (chirurgie). De asemenea, au devenit medici primari următorii doctori: Virginia Gomboș și Angela Chendran (Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud-pneumologie), Marta Komjatszegi (Spitalul Municipal Aiud-dermato-venerologie), Gabriela Miclea (Spitalul Orășenesc Câmpeni-medicină de urgență) și Mihaela Cristina Ivan (Spitalul Municipal Blaj-medicină de urgență).
(R.G.)
"Planul Ponoran" merge mai departe
Turism industrial și sporturi extreme la Zlatna
Primăria locală vrea să transforme vechiul funicular ce făcea legătura între uzina de preparare și mina Haneș (11 kilometri - cel mai lung drum din Europa) în teleferic cu gondole pentru transportul turiștilor *Se intenționează și amenajarea unui muzeu zlătnean pe ruinele uzinei Ampelum

Chiar dacă este foarte aproape de a reuși în punerea pe roate a parcului industrial (pe data de 14 octombrie urmând să depună dosarul la Ministerul Integrării Europene pentru obținerea unei finanțări externe de 5,3 milioane de euro), primarul Silviu Ponoran vrea ceva mai mult pentru orașul său. El caută deopotrivă soluții pentru ca urbea pe care o păstorește să devină mai frumoasă și mai curată, dar și cu un potențial economic care să asigure locuri de muncă și un trai decent locuitorilor săi. O nouă idee a sa este pe cale de a prinde contur și a se concretiza în propulsarea de această dată a orașului Zlatna pe orbita turismului european. Este vorba despre punerea în valoare a ruinelor minei Haneș și a unei părți (care a mai rămas) din dezafectarea fostei uzine de preparare a neferoaselor, Ampelum. Proiectul a fost schițat recent, împreună cu un consultant german în "turismul extrem", care a venit special la Zlatna pentru a vedea la fața locului ce se poate face. Ideea primarului Ponoran este de a pune în valoare funicularul care făcea legătura între uzina de preparare și mina Haneș, în lungime de peste 11 kilometri (cel mai lung din Europa!). Acesta urmează să fie reabilitat și transformat în teleferic cu gondole, care să transporte turiștii până la mina Haneș. De la intrarea în mină, turiștii ar urma să fie preluați de un trenuleț cu vagoneți reamenajat, cu care să parcurgă apoi galeriile minei pe o distanță de 3 kilometri, până în satul Larga.
Potrivit d-lui Ponoran, investiția nu ar fi deosebit de costisitoare, întrucât funicularul există încă, atâta doar că vor trebui consolidați pilonii de susținere și montate gondolele în locul vagoneților. Apoi, chiar în oraș, pe ruinele fostei uzine Ampelum, se intenționează amenajarea unui muzeu care ar putea conserva, între altele, cuptorul de topire a neferoaselor (construit de ruși în 1956) precum și diverse unelte și scule folosite de-a lungul celor peste 260 de ani de existență a metalurgiei zlătnene.
Până și canalul de transport al noxelor către turnul de evacuare de pe versantul nordic, care în prezent este dezafectat, ar putea fi reamenajat și transformat într-o pistă pentru sporturi extreme cu motor, care sunt în mare vogă în Occident. Consultantul german a fost încântat de cele văzute la Zlatna și i-a dat asigurări primarului Ponoran că, dacă va reuși să pună pe picioare toate aceste obiective turistice, succesul este garantat, urmând să aducă importante venituri bănești la bugetul local. Mai mult, odată devenit obiectiv turistic, orașul ar putea cunoaște o dezvoltare multiplă, îndeosebi în ceea ce privește serviciile, comerțul, meșteșugurile tradiționale, agroturismul etc. Primarul Silviu Ponoran ne-a declarat că a demarat deja discuțiile cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă pentru obținerea fondurilor necesare angajării a 20 de mineri care să se ocupe de reabilitarea galeriilor de la mina Haneș.
Tinu MATEȘ
La Cugir
Trei puștani puși pe hoție
Trei puștani din Cugir, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Daniel P. (14 ani), Marcel M. (15 ani) și Ioan V. (16 ani) au fost identificați ca fiind autorii unui furt comis în noaptea de 2/3 octombrie în dauna unei asociații familiale din Cugir. Cei trei minori au sustras obiecte de îmbrăcăminte, genți și jucării în valoare de 3.000 de lei RON. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 70 la sută. În urma extinderii cercetărilor, s-a stabilit că Daniel P. și Ioan V. sunt ceva mai vechi în "meseria" de infractor. Aceștia au comis în noaptea de 29/30 iunie 2005 o infracțiune de distrugere, partea vătămată fiind o societate comercială din Cugir. Ca urmare, cei doi sunt cercetați și pentru comiterea infracțiunii de distrugere.
(L.I.)
Când vine Loganul?
Ioan Ovidiu Dărămuș din Alba Iulia ne-a sesizat faptul că în luna iunie a plătit un avans pentru cumpărarea unui autoturism Dacia Logan, iar reprezentanții firmei l-au anunțat că va intra în posesia mașinii în luna septembrie. Pe data de 17 septembrie a plătit integral contravaloarea mașinii, care nu i-a mai sosit însă nici până acum, fiind amânat de fiecare dată când i-a întrebat pe angajații firmei distribuitoare despre livrarea Loganului. El s-a arătat nemulțumit și de faptul că nu a fost informat cu privire la cauza acestei întârzieri. Mâine vine Loganul?
(G.G.)
Skepsis la Aiud
Astăzi, 7 octombrie 2005, ora 19,00, la Casa de cultură "Liviu Rebreanu" din Aiud se va desfășura un spectacol intitulat "Culorile toamnei". Manifestarea este organizată de instituția gazdă, în colaborare cu trupa de teatru "Skepsis", din Alba Iulia. Programul spectacolului va cuprinde o reprezentare originală a piesei "Ursul" de AP Cehov și pantomima "Lucrarea de licență", realizată cu regie și interpretare proprie de trupa albaiuliană.
(I.H.)
Deputatul Nicolae Popa la Paris
Deputatul conservator Nicolae Popa, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale, va fi prezent săptămâna viitoare la Paris, pentru a participa la lucrările Adunării Interparlamentare pentru Apărare și Securitate în Europa. Pe agenda reuniunii se află subiecte importante care privesc lupta împotriva terorismului internațional din perspectiva europeană.
(A.C.)
CJ Alba își vinde jumătatea sa de bancă!
Consiliul Județean Alba intenționează să scoată din nou la vânzare jumătatea pe care o deține din clădirea în care acum, în cealaltă jumătate, își desfășoară activitatea Banca Raiffeisen, clădire situată chiar vizavi de Palatul Administrativ. CJ Alba este proprietar a aproximativ 2000 mp din această clădire, spațiu care i-a fost încredințat prin Hotărâre de Guvern cu mai mulți ani în urmă și care de la bun început a fost proiectat pentru a servi drept sediu de bancă. Prețul de pornire a jumătății din imobilul situat în Piața I.C. Brătianu este de 12,8 miliarde de lei vechi fără TVA iar modalitatea de vânzare este de negociere directă. S-a mai încercat vânzarea, prin plic închis, a acestui spațiu și în urmă cu un an însă nu s-a arătat nimeni interesat. Unul dintre motivele pentru care se dorește vânzarea acestui spațiu este că amenajarea interioară a celor 2000 mp, astfel încât să devină funcționali, ar avea costuri mult prea ridicate.
(I.P.)
Infractor la 70 de ani
Un bărbat din Horea a ajuns infractor la vârsta de...70 de ani. Polițiștii din comună au fost sesizați de către Ana R. din Albac că din pădurea proprietate personală situată pe raza localității Horea i-au fost sustrași 2 molizi. Anterior arborii au fost marcați probabil la cererea femeii, care avea de gând să-i valorifice. Autorul a fost identificat în persoana numitului Nicolae L. de 70 de ani, din Horea. Vlăjgan trebuie să fie moșneagul dacă a reușit de unul singur să care cantitatea de 1,4 metri cubi de lemn. Valoarea molizilor a fost estimată la suma de 227 de lei RON. Nicolae L. este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt de material lemnos.
(L.I.)