.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 7.10.2005 ::. 
După patru ani de tergiversări, ieri, la Curtea de Apel Alba Iulia
I s-a făcut dreptate unui copil schilodit de un șofer beat
     Ieri, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia s-a aflat recursul declarat de un cetățean (Ioan Maier), din satul Ernea, județul Sibiu, care a accidentat grav un minor, în timp ce se deplasa cu autoturismul prin Dumbrăveni, într-o evidentă stare de ebrietate. Accidentul s-a produs în data de 16 martie 2001, în timp ce copilul, Ioan Ștefănuț Ștefan, pe atunci în vârstă de 6 ani, se afla cu bicicleta în apropiere de blocul în care locuia. Maier (care recunoaște în declarațiile sale că a con­sumat, înainte de a se urca la volan, o bere și 300 ml. de rachiu, fapt consemnat și în procesul verbal încheiat de polițiști), circula cu o viteză de peste 50 km./oră (fapt ce rezultă din raportul de expertiză auto), deci cu o viteză mai mare decât limita admisă în localități, se angajează într-o curbă, pierde controlul volanului și îl lovește în plin pe copilul aflat cu bicicleta pe trotuar. Tulburat de cele întâmplate și conștient că dacă i se recoltează probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei "se îngroașă gluma", dispare de la locul faptei lăsând copilul leșinat la pământ. Bineînțeles, în mai puțin de o oră, polițiștii din Dumbrăveni l-au identificat și l-au reținut pentru cercetări. Acuzațiile sunt următoarele:"conducerea unui autoturism pe drumurile publice în stare de ebrietate, părăsirea locului accidentului, sustra­gerea de la recoltarea probelor biologice și vătămare din culpă".
    Părăsit la locul accidentului, lovit la cap și la spate, cu hemoragie și cu un picior fracturat în două locuri, copilul de numai 6 ani a fost transportat de un vecin la dispensarul din Dumbrăveni. Fiind în stare gravă, a fost trimis la serviciul de urgență al Spitalului din Mediaș, dar nici acolo starea sa nu a putut fi restabilită, așa că a fost transportat rapid, cu o ambulanță, la Spitalul județean din Sibiu, unde a suferit o intervenție chirurgicală. Văzându-și copilul schilodit, cum era fi­resc, familia Ștefan (actualmente domiciliată în Săsciori), a depus plângere pena­lă împotriva conducătorului auto, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș, constituindu-se totodată parte civilă în proces pentru plata daunelor materiale și morale, a unor despăgubiri lunare și a cheltuielilor de spitalizare. Dar, de aici, pen­tru părinții copilului a început sarabanda termenelor și înfățișărilor în instanță, a expertizelor și a altor demersuri de tip avocățesc. Dosarul cauzei respective (de­și situația este cât se poate de clară), grație unor avocați "unși cu toate ali­fiile", s-a tot tergiversat, a fost trimis la instanța superioară la Sibiu, care l-a retrimis la Mediaș de vreo două ori (ca la ping-pong) și în cele din urmă, epui­zându-se toate căile de atac ale inculpatului, a ajuns în faza de recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.
    Suma totală solicitată ca daune de către familia Ștefan este de 250 de mi­lioane de lei, dar aceasta reprezintă doar o parte din cheltuielile familiei până în prezent, după patru ani și jumătate de procese și după ce au avut loc patru in­tervenții chirurgicale asupra unui copil care nu va mai putea niciodată să meargă, să alerge, să se joace ca alți copii. (Ultimul diagnostic la externare a minorului, cel din septembrie 2005, este: veche fractură deschisă ambe oase gambă dreap­tă 1/3 medie operată- os cu placă și șuruburi; osteită cronică tibie dreaptă; se­chestru osos tibie dreaptă; pseudoartroză 1/3 medio-distală fibulă dreaptă). Cu puțin timp înainte de închiderea ediției, Curtea de Apel Alba Iulia ne-a comunicat soluția: a fost respins recursul iar soluția Tribunalului Sibiu, care-l găsise vinovat pe șofer, a rămas definitivă. După cum am fost informați, aceasta a fost ultima cale de atac de care a mai putut uza inculpatul. Deci la Alba Iulia s-a făcut drep­tate, în sfârșit, după patru ani și jumătate de tergiversări pe la Mediaș și Sibiu. Un caz "minor"? Nicidecum: o compensație măruntă, prin Justiție, la deturnarea unui destin!
Ioan HĂNȚULESCU

Drumul Lunca Largă-Ocoliș a fost reparat
     Reprezentanții administrației publice județene și locale au participat ieri la re­cepția lucrărilor de reparații efectuate la drumul dintre Lunca Largă și Ocoliș, dis­trus în urma inundațiilor înregistrate în urmă cu câteva luni. Subprefectul Clement Negruț ne-a declarat că firma Bechtel a executat niște lucrări "exemplare", pe lângă reparațiile la drum, societatea americană efectuând și recalibrarea albiei cursului de apă care străbate localitatea. Totuși, au mai rămas de executat lu­crări pe o distanță de aproximativ 400 de metri, iar conducerea firmei Bechtel a anunțat că astăzi își va retrage utilajele și specialiștii. Subprefectul a spus că s-a deplasat personal la Cluj-Napoca pentru a-i convinge pe reprezentanții firmei ame­ricane să amâne cu o săptămână luarea acestei decizii, pentru a putea finaliza întreaga lucrare din comuna Ocoliș, primind promisiuni în acest sens din partea directorului adjunct.(R.G.)
Săptămâna viitoare
Dascălii ies în stradă
     Miercuri, 12 octombrie, Sindicatul Învățământ Alba va picheta sediul Palatului Administrativ al județului în semn de nemulțumire față de "atitudinea de total dis­preț pe care Puterea o manifestă în permanență față de școala românească și slujitorii ei", a anunțat liderul sindical Valeriu Șușman. El a precizat că mișcarea de stradă face parte din calendarul național al acțiunilor de protest stabilit de 3 mari federații din învățământ: FSLÎ, la care este afiliat și SIA Alba, "Spiru Haret" și "Alma Mater". Dascălii cer alocarea pe anul viitor a unui procent de 6 la sută din PIB pentru învățământ, dublarea salariilor până la sfârșitul anului viitor, ne­gocierea strategiei de descentralizare în învățământ, menținerea titularizării în în­vățământ, reluarea plății premiului lunar de 2 la sută și a celorlalte premii, acor­darea tichetelor de masă și a unui fond de carte de specialitate. Dacă reven­di­cările lor nu vor fi soluționate, cei aproximativ 4.500 de membri ai SIA Alba vor continua protestele mergând până la declanșarea grevei generale.(R.G.)
Bosch investește la Blaj
     Reprezentanții firmei Bosch se află în aceste zile la Blaj pentru a negocia cu conducerea primăriei termenii achiziționării terenului pe care societatea germană dorește să demareze o investiție în municipiu. Grupul Bosch intenționează să deschidă o fabrică în Blaj, urmând să creeze aproximativ 300 de locuri de muncă. Conducerea Primăriei Blaj și Consiliul Local depun toate eforturile pentru atra­gerea investitorului german, care ar putea fi un pas foarte important pentru revi­gorarea economică a municipiului.(R.G.)
Autoutilitară cuprinsă de flăcări
     În după-amiaza de 5 octombrie, în jurul orei 17.00, la ieșirea din Pianu de Jos, pe un drum în câmp, o autoutilitară marca Dacia a fost cuprinsă de flăcări. Caro­seria autovehiculului, proprietatea unei societăți din orașul Cugir, a ars în pro­por­ție de 90 la sută. Șoferul, Eugen O., în vârstă de 19 ani, din Cugir, le-a declarat polițiștilor că motorul autoutilitarei a luat foc în timp ce circula pe drumul res­pectiv. Tânărul a scăpat teafăr, însă nu a putut face nimic pentru stingerea flă­că­rilor. În urma verificărilor s-a stabilit și cauza producerii incendiului, respectiv scur­gerea de benzină pe motor. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 70 de milioane de lei. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.