.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ziua Mondială a Poștei
•Mesajul d-lui Dan Mihai TOADER, director general al CNPR
     Pe 9 octombrie, comunitatea internațională celebrează munca noastră, a poș­tașilor români. Merită să ne amintim, rememorând istoria acestei zile deosebite, că România s-a aflat printre cele 22 de state care au semnat la Berna, pe 9 octombrie 1874, actul de constituire a Uniunii Poștale Universale, deschizând astfel calea unei sărbători dedicate poștașilor.
    9 octombrie este o zi în care ne simțim, mai mult decât oricând, parte din marea familie mondială a poștașilor. Este un moment în care facem bilanțul anu­lui ce a trecut și în care ne gândim la planurile noastre pentru anul următor. Este o zi de sărbătoare, dar și un moment pentru evaluare, pentru ambiție și pentru realism.
    Ziua Mondială a Poștei din anul 2005 găsește Compania Națională Poșta Ro­mână în fața unor proiecte extrem de ambițioase și a unor provocări fără pre­cedent. Ne aflăm, așa cum am afirmat în numeroase rânduri, într-un "moment ze­ro" pentru instituția noastră. Trebuie să acționăm pe o piață concurențială în care exigențele sunt maxime și, în acest scop, să găsim soluții pentru o profe­sio­na­lizare permanentă a oamenilor și a serviciilor. Sunt convins că vom găsi resursele necesare pentru a aduce serviciile poștale din România la standardele secolului XXI.
    Eu văd poșta ca pe o rețea de legături. Între noi și în egală măsură între noi și ceilalți. Nu putem rămâne indiferenți la problemele oamenilor, oricare ar fi aces­tea. Pentru că suntem o echipă unită, am reușit să fim alături de cei afectați de inundațiile din acest an, fie că sunt colegi de-ai noștri, fie că sunt oameni greu puși la încercare de soartă. Să-i amintim în primul rând pe acei poștași din zonele afectate de inundații care au continuat să distribuie trimiteri poștale, pen­sii, alocații în condițiile extrem de grele, care au știut să fie alături de semeni atât prin natura profesiei de lucrători poștali, dar și ca oameni. Ei au reprezentat un factor de stabilitate în comunitățile din care fac parte. Acești poștași au toate motivele să fie mândri că au fost acolo pentru a aduce liniște oamenilor și ne-au dat motive de mândrie nouă, ca instituție, în calitate de colegi ai lor.
    Vreau să mulțumesc în această zi fiecăruia dintre dumneavoastă, cei 35.000 de angajați ai Poștei Române, pentru faptul că faceți parte cu onoare din această echipă minunată și, prin eforturile noastre comune, din marea familie a lucrătorilor poștali din toată lumea.
Comemorarea Holocaustului: "Cine uită nu merită!"
     Ziua de 9 octombrie a fost declarată de către Guvernul României drept "Ziua Holocaustului", semnificația acesteia fiind legată de începerea deportării evreilor din România, ca parte a planului Germaniei naziste de persecutare a evreilor europeni. Având în vedere că 9 octombrie este duminica, o zi nelucrătoare, mar­carea "Zilei Holocaustului" va avea loc luni, 10 octombrie. *O astfel de mani­fes­tare va avea loc la Casa Corpului Didactic din Alba Iulia. Este vorba despre sim­pozionul cu tema "Semnificația istorică a Holocaustului în context european și național", în cadrul căruia vor fi prezentate o serie de comunicări și va fi vernisată o expoziție de carte tematică. Invitat special la acest simpozion va fi doamna Lia Borza - președinta Comunității Evreilor din județul Alba. *La Școala generală "I. Agârbiceanu" din Alba Iulia se vor desfășura luni, 10 octombrie, manifestările de­dicate comemorării "Zilei Holocaustului". Luni, elevii claselor a VII-a vor participa la o sesiune de referate și comunicări pe tema "Holocaustul-o tragedie a uma­nității", organizată de prof. Ioana Rustoiu. Vor mai fi organizate panouri tematice și expoziții de fotografii și grafică având ca motto-uri: "Holocaustul în imagini", "Auschwitz-lagărul morții" sau "Flori pentru martiri". *Dascălii Școlii generale "Va­sile Goldiș" din Alba Iulia au pregătit împreună cu elevii o serie de manifestări dedicate comemorării "Holocaustului". Luni, 10 octombrie, la nivelul fiecărei clase va fi prezentată semnificația istorică a Holocaustului în context european și na­țional, pe baza unui material documentar realizat de Mircea Popa, profesor de istorie la școala amintită. De asemenea, elevii pasionați de istorie vor prezenta comunicări științifice pe această temă și vor participa la o întâlnire cu liderii comunității evreiești din Alba Iulia-Lia Borza, președinta comunității și dr. Mihail Tanner. Cu acest prilej, vor fi prezentate lucrările "Dicționar de lagăr" și "Holo­caust sub guvernarea Antonescu", fiind vernisată și o expoziție de pictură cu lucrări tematice. În jurul orei 12.00, sub genericul "Au fost și sunt ai comunității", peste 20 de elevi din clasele IV-VII vor vizita Cimitirul evreiesc și Sinagoga evre­iască din Alba Iulia. A doua zi, va avea loc diseminarea activităților din cadrul vizitei efectuate la nivelul fiecărei clase de către elevii participanți.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.