.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Pediștii din Alba nu vor o lege a administrației modificată în scop politic
     În acest sfârșit de săptămână, la Brașov, are loc o reuniune a primarilor și pre­ședinților de consilii județene ai Alianței Dreptate și Adevăr. Scopul reuniunii este acela de a discuta problemele legate de pachetul de legi privind reforma în administrația publică. Reamintim că o primă întâlnire pe această temă a avut loc la 12 februarie 2005 la Alba Iulia, la inițiativa vicepreședintelui PD Mircea Hava. La reuniunea de la Brașov, județul Alba va fi reprezentat de primarul Mircea Hava și de președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel. Referindu-se la ideile care circulă în legătură cu modificarea legii 215, a administrației publice, Mircea Hava a declarat că el nu este de acord cu modificarea politică a legii. "Trebuie să de­cidem ce fel de lege vrem. Dacă vrem o lege pentru administrație eficientă, pentru cetățeni, atunci vom discuta, dacă vrem o lege politică, atunci nu mă interesează aceste discuții. Nu sunt de acord cu schimbarea președinților consiliilor județene sau a viceprimarilor cu jumătate plus unu din voturile consilierilor județeni.Sper să putem opri această idee!" El a adăugat că PD are un cuvânt greu de spus în Ali­anța DA și că în conducerea PD majoritatea membrilor sunt oameni de admi­nis­trație care înțeleg mai bine decât simplii politicieni de ce este nevoie de o lege co­rectă a administrației publice.
Anca DINICĂ

In memoriam:
Regele Carol I (1839 - 1914)
     Regele Carol I s-a născut la 20 aprilie 1839 la Sigmaringen (Germania), fiind al doilea fiu al Principelui Karl de Hohenzollern și al Principesei de Baden. De la 10 mai 1866 a devenit Principe Domnitor al României, în urma plebiscitului din 2-8 aprilie 1866 (cu 685.000 de voturi pentru și 224.000 împotrivă). "Îndată ce am pus piciorul pe pământul României, am devenit și eu român" sunt cuvintele cu ca­re Domnitorul Carol a marcat primul său contact cu țara. Au fost construite căi ferate și infrastructura administrativă aferentă, șosele, poduri, a fost organizat por­tul Constanța. A fost modernizată armata. În urma războiului din 1877, Ro­mânia și-a câștigat independența, proclamată la 10 mai. Datorită modernizării sa­le și intrării în familia statelor europene, la 10 mai 1881 România a fost pro­cla­mată Regat. Regele Carol I, prin înțelepciune, meticulozitate, tenacitate și cre­dință profundă în capacitățile oamenilor acestui pământ, a construit o țară și a marcat o epocă. Cei 48 de ani de domnie ai Regelui Carol I au însemnat un drum greu către modernitate, stabilitate și prestigiu național.
    Astăzi, la 91 de ani de la moartea sa, să ni-l amintim cu dragostea și res­pectul pe care le merită cu prisosință din partea noastră a tuturor. Regele Carol I s-a stins din viață la 10 octombrie 1914, fiind înmormântat la mănăstirea sa de la Curtea de Argeș.
    Duminică, 9 octombrie 2005, în bisericile din județul Alba vor fi oficiate slujbe de pomenire în memoria Regelui Carol I (1839 - 1914). (M.D.)
Pregătiri pentru Congresul Spiritualității Românești
     Ieri, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia a avut loc o întâlnire la care au participat președintele Ligii pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Victor Cră­ciun, primarul municipiului, Mircea Hava, președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, întâlnire ca­re a avut drept scop stabilirea unor detalii privind organizarea ediției din acest an a Congresului Spiritualității Românești. S-a decis ca această amplă manifestare ce urmărește strângerea legăturilor dintre românii din țară și cei din diaspora, cunoașterea și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea unor probleme cu care românii din afara granițelor se confruntă etc., să aibă loc în preajma Zilei Naționale a Ro­mâniei. Primarul Mircea Hava ne-a declarat că s-a discutat și solicitarea Ligii că­tre autorități de a se găsi în Alba Iulia un sediu permanent. Asta ar consfinți o da­tă în plus legătura de substanță, dar și plină de simbolism dintre Ligă, Congresul Spiritualității Românești și Orașul Marii Uniri. (A.D.)
Trupa "Sistem" la Alba Iulia
     EURO-GSM, cel mai important dealer național ORANGE și Pro FM, orga­nizează în perioada 23 septembrie - 29 octombrie un turneu național cu trupa SISTEM. În Alba Iulia, concertul va avea loc sâmbătă, 15 octombrie, în Pub 13. Pe lângă concert, vineri seara cei care vor fi prezenți în Pub 13 vor avea parte de multe surprize și premii. Până vineri însă, toți cei care vor trece prin fața ma­gazinului EURO-GSM vor putea lua parte la promoția noastră specială, vor putea câștiga pe loc zeci de premii și se vor putea înscrie în cursa pentru câștigarea unuia dintre cele 3 telefoane Sony Ericsson W800 care constituie marele premiu al acestui eveniment.
La LEO ai Leo-Greu: 1$ = 1 Leo Greu!
     LeoÎncepând de ieri, Restaurantul LEO Grill & Rotiserie din Alba Iulia a lansat campania "Leo-Greu 2005", punând în circu­lație "moneda" proprie: "Leușorul". LEO a gă­sit o modalitate inedită pentru a răsplăti fide­litatea celor care aleg Restaurantul, pentru a lua masa "ca la mama acasă" și a-și petrece timpul într-un ambient prietenesc. Din 7 oc­tom­brie, Restaurantul LEO Grill & Rotiserie își răsplătește din nou clienții statornici. În perioada 7 octombrie - 30 decembrie 2005, sub sloganul "La LEO ai Leo-Greu/ 1 $ = 1 Leo-Greu" surpriza pregătită de LEO pentru clienții săi, implică un șir de eve­ni­mente în care consumatorul este actorul principal. "«Jocul» este cât se poate de simplu. Orice client care vine la LEO, primește împreună cu bonul de casă, la fiecare 3 lei noi consumați, un «LEUȘOR». Odată adunate, aceste inedite «Mo­nede» pot fi ulterior preschimbate pe produse, în funcție de campania fiecărei zile", a declarat Alexandru Dascăl, executive manager al Restaurantului LEO Grill & Rotiserie.
    Și, pentru câțiva "LEUȘORI", pot fi degustate produse speciale din meniul pro­moțional al restaurantului, astfel: *Luni: "Spaghetti Diabolo" - paste, sos picant de roșii, ardei și piept pui tocat - 8 Leo-Grei. *Marți: "Chifteluțe americane cu sos marinat" - chifteluțe de pui cu sos marinat și verdeață - 7 Leo-Grei. *Miercuri: "Aripi de pui Boeing" - aripioare gigantice de pui, în baiț delicios picant cu cartofi - 9 Leo-Grei. *Joi: "Piept de pui cu sos mexican picant" - 6 Leo-Grei. *Vineri: "Frappe Britney Spears": specialitate de cafea ness, înghețată, spumă de lapte și pudră de cacao - 5 Leo-Grei. *Sâmbătă: "Clătite cu sos de ciocolată Eminem": clătite cu miere, miez de nucă și toping de ciocolată - 4 Leo-Grei. *Duminică: "Plăcintă cu mere Mama Mia" - 4 Leo-grei.
    Preschimbarea leușorilor pe produse promoționale se poate face începând de luni, 17 octombrie. Pentru a veni în întâmpinarea clienților fideli, Restaurantul LEO Grill & Rotiserie a pregătit aceste delicioase produse promoționale special pentru clienții săi, astfel că ele nu se regăsesc în meniul restaurantului, fiind o surpriză plăcută. (M.N.)
Starea învățământului
     Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc ședința de a­naliză a stării învățământului preuniversitar județean pe anul școlar trecut. Pe lân­gă conducerea și specialiștii Inspectoratului Școlar Județean, în frunte cu prof. Cornel Sandu, inspector școlar general, au participat directorii unităților de învă­țământ și reprezentanții autorităților județene și locale. Au fost abordate teme legate de starea disciplinară, rezultate la învățătură, concursuri și olimpiade șco­lare și examene naționale.(R.G.)
Furt "colegial" la o școală din Blaj
     Invidia, lipsa unor posibilități materiale și chiar "nebunia" de moment îi de­ter­mină pe copiii din ziua de astăzi să facă lucruri pe care ulterior le regretă și pen­tru care ajung chiar să fie cercetați penal. Destul de multe furturi mărunte sunt comise de către minori. Nici județul Alba nu este privat de astfel de mici in­fractori. O dovadă este și cazul următor. În data de 6 octombrie, polițiștii blăjeni au fost sesizați de către Adrian M. de 16 ani, elev la un grup școlar din municipiul Blaj că din incinta sălii de sport ce aparține instituției de învățământ respective o persoană necunoscută i-a sustras telefonul mobil. La scurt timp a fost identificat autorul în persoana minorului Claudiu O. în vârstă de 15 ani, elev la aceeași școală. Acesta a profitat de neatenția proprietarului și a pus mâna pe celular. Dându-și probabil sema că este bănuit de colegi și pentru a nu fi identificat ca făptaș Claudiu O. s-a scăpat de obiectul incriminator, el aruncând telefonul mobil în valoare de 180 de lei RON în râul Târnava Mică. Cercetările continuă sub as­pectul săvârșirii infracțiunii de furt. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.