.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Curat neconstituțional
     Anunțate cu surle și trâmbițe și mediatizate din greu, consultările dintre liderii principalelor partide parlamentare și Traian Băsescu, în vederea realizării unei re­forme a clasei politice românești, s-au dovedit până la urmă un bluf. Oricât s-ar strădui "oamenii domniei sale" să arunce vina asupra celor absenți, întreaga res­pon­sabilitate cade pe umerii președintelui. PSD, principala grupare din Opoziție, a declinat în mod justificat invitația de a se prezenta la Cotroceni, după ce la Cra­iova șeful statului a îndemnat partidele din arcul guvernamental să nu precupe­țească nici un efort pentru schimbarea președinților celor două Camere. A fost o mare greșeală a locatarului de la Cotroceni, pentru că atunci el a decăzut din con­diția pe care i-o conferă Constituția. Potrivit articolului 82, paragraful 2 din Le­gea fundamentală: "președintele României veghează la respectarea Constitu­ției" și "exercită funcția de mediator între puterile statului, precum și între stat și so­cietate". Or, în aceste zile, Parlamentul este scena unor lupte acerbe între par­tide pentru modificarea Regulamentului de funcționare a Legislativului. Cum mai poate fi el mediator din moment ce a intrat în război alături de o parte beli­ge­rantă?
    Tot omul din fruntea țării a făcut ca PRM să nu se prezinte la convorbiri, decla­rând pe aeroport, la întoarcerea din SUA, că nu-l interesează opinia partidelor par­lamentare pentru că oricum va convoca un referendum național. Păi, atunci de ce să nu aprobăm demersul lui C.V. Tudor de a nu-l vizita pe Băsescu, din mo­ment ce acesta apelează la popor peste capul partidelor? În aceste condiții ce rost mai au consultările?
    Și atunci, ce-a mai rămas din toată această tevatură? O șuetă prezidențială între "prieteni", în urma căreia se desprinde clar o concluzie: câte partide, atâtea păreri! Conservatorii ("soluția imorală", cum i-a caracterizat Băsescu la începutul anului) susțin ideea unui legislativ unicameral și a votului uninominal. În schimb, udemeriștii nu sunt de acord nici cu votul uninominal și nici cu parlamentul uni­cameral. Uniunea și-ar dori un hibrid, adică un "bicameral îmbunătățit", în care Senatul să reprezinte comunitățile locale, rămânând fidel votului pe liste, "foarte potrivit pentru societatea românească, întrucât asigură o reprezentare propor­țională", după părerea lui Marko.
    Am lăsat la urmă cele două componente ale Alianței DA, care au interpretat pe două voci "aria anticipatelor": PNL - nu, iar PD - da! Înțelegerea dintre cei doi par­teneri a durat fix o zi. Luni seara, la ședința Consiliului Național al Alianței, Că­lin Popescu Tăriceanu declara că în cazul în care nu se reușește debarcarea lui Văcăroiu și Năstase, șefii pesediști ai celor două Camere, alegerile anticipate ar fi o soluție. A doua zi însă, după întâlnirea cu colegii din Biroul Parmanent Central al PNL, premierul a întors-o, promițând că actuala Putere "va merge până la capăt", dar alegerile anticipate nu fac parte din formula mersului "până la ca­păt". Imediat, liderul democrat Adriean Videanu l-a contrazis însă, voalat, pe Tă­riceanu: "Coaliția are un angajament, iar dacă acesta nu va fi dus la îndeplinire își rezervă dreptul să aibă un punct de vedere pe care îl va prezenta la momentul oportun".
    Un lucru este clar, din cauza lipsei de tact a președintelui Băsescu, această inițiativă a avut un vădit caracter formal, ratându-se un moment foarte important, iar frânturi de adevăr plutesc prin cele două tabere. E drept că președintele a în­cercat să dreagă busuiocul la Brașov, anunțându-și opoziția fermă față de preci­pitata schimbare a unor șefi de consilii județene, dar cu o floare nu se face pri­măvară.
Dumitru HENEGAR