.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 10.10.2005 ::. 
Din cauză de burlane nefinisate și geamuri obturate
"Serpula lacrymans" macină din temelii Biblioteca "Liviu Rebreanu" din Aiud
     Aceasta este concluzia la care s-a ajuns după expertiza de specialitate efec­tuată de o firmă de profil din Săcele-Brașov la biblioteca publică de tip enciclo­pe­dic din Aiud, depozitară a 77.493 de volume. De fapt, conform raportului efec­tuat de firma cu pricina, Biblioteca "Liviu Rebreanu" stă pe o adevărată bombă bio­lo­gică. Înainte de a vă prezenta adevăratele dimensiuni ale dezastrului, este bine de știut ce l-a provocat: apa care băltește în pivnița imobilului! Apa din pivniță nu a fost adusă de inundațiile din acest an (deși nici rolul acestora nu este de neglijat) ci de faptul că burlanele ce adună apa de pe acoperiș se deversează... exact lân­gă fundația clădirii și în dreptul pivniței! Conform aceluiași raport "în pivniță este o umiditate foarte ridicată și un strat de mâl și apă de circa 10 cm. Cele două fe­res­tre spre stradă sunt parțial obturate ca urmare a creșterii nivelului trotuarului. În dreptul uneia dintre ferestre este un morman de pământ".(n.r.!!!) În raport se precizează că în anul 1995 a fost înlocuit o parte din parchetul măcinat de ume­zeală și putregai, fără a se identifica și a se anihila cauza care a dus la acest de­zastru. "Serpula lacrymans" sau mai exact "buretele de casă" a atacat, conform spe­cialiștilor de la Brașov, camera în care sunt primiți cititorii, cameră în care par­chetul și pereții sunt acoperiți de o ciupercă brună. Atacul tăcut s-a extins în camera de informatizare, spre depozitul de cărți numărul 1, numărul 2 și sala de lectură. Majoritatea ușilor de acces dintr-o cameră în alta sunt măcinate de un pu­tregai pe care vopseaua nu-l mai poate acoperi. Pivnița pare desprinsă dintr-o poveste de groază, cu apă băltind pe jos și culturi de ciuperci, mai vechi sau mai noi, atârnând pe tavan. Se presupune că ciuperca viețuiește în acest imobil de pes­te 10 ani și ea nu roade doar lemnul ci pătrunde și prin ciment, cu o te­na­citate greu de imaginat. Specialiștii biologi precizează clar că umiditatea favori­zează apariția și extinderea acestei ciuperci. Deși probabil era necesară doar pri­virea unui om gospodar, concluzia la care au ajuns specialiștii este clară: "Dever­sarea burlanelor lângă fundație și în dreptul pivniței este o sursă de umiditate atât pentru subsol cât și pentru zidărie. Iar lucrările se recomandă să fie executate în sezonul cald". No comment!
    Potrivit unui deviz estimativ, munca de stârpire a ciupercii și lucrările de reabi­litare a Bibliotecii ar costa peste 600.000 de milioane de lei. Primăria municipiului Aiud și Biblioteca municipală "Liviu Rebreanu" din Aiud au apelat la Prefectura Alba, Consiliul Județean Alba și la diverse unități bancare pentru a obține suma ne­cesară reabilitării instituției de cultură aiudene. Contul pentru donații: RO17 TREZ00421400201XXXXX, pentru Biblioteca Municipală "Liviu Rebreanu" Aiud, cod fiscal 4613636. Deși nu se înscrie în lista lucrărilor ce trebuie efectuate ime­diat, suntem curioși să aflăm de câți bani sau de câtă bunăvoință este nevoie pen­tru repararea burlanelor astfel încât ploaia să nu se mai scurgă de pe aco­pe­riș în pivniță iar de acolo să alimenteze vlaga ciupercii...Nu de alta, dar ne pân­desc încă destule ploi, că sunem în plină toamnă...
Ștefania RAREȘ

Pe DN1, șoseaua morții
Un pensionar din Obreja a fost călcat de o mașină
     Sâmbătă, 8 octombrie, pe DN1, pe raza localității Gârbova a avut loc un ac­cident rutier în urma căruia o persoană a fost grav rănită. Petru Salcău, în vârstă de 85 de ani, pensionar, din Obreja s-a angajat în traversarea șoselei printr-un loc nepermis și fără să se asigure. Bătrânelul a fost surprins și accidentat de autotu­rismul condus regulamentar din direcția Aiud-Teiuș de către Mircea Mateș, din Sighișoara. Victima a fost transportată la Spitalul municipal Aiud, unde a fost diag­nosticată cu traumatism cranio-cerebral acut închis, multiple plăgi craniene, contuzii torace și bazin, fractură bilaterală gambă stângă. Ulterior Petru Salcău a fost transferat la Spitalul județean Alba unde, din cauza leziunilor suferite, în cursul nopții de 8/9 octombrie a decedat. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția conti­nuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs ac­cidentul. (L.I.)
Joburi în Europa
     Firmă de recrutare oferă locuri de muncă pentru asistenți medicali în clinici particulare de întreținere și refacere din Italia. Solicitanții trebuie să aibă diplomă de asistent medical generalist, cunoștințe de limba italiană și disponibilitatea de a lucra sâmbăta. Salariul este de 1.500 de euro. Angajatorul oferă transportul, ca­zarea și posibilitatea reîntregirii familiei. www.locuridemunca.ro
"Confruntare" între un atelaj și o Dacie
     Între localitățile Șard și Ampoița, în dimineața de 8 octombrie, pe DN 74 s-a produs un accident rutier în care au fost implicate un autoturism Dacia și o căruță trasă de un cal. În urma primelor verificări polițiștii au stabilit că Mircea Briciu (39 de ani), din Alba Iulia, conducătorul Daciei 1310, în timp ce se deplasa pe di­recția Alba Iulia-Zlatna, a lovit din spate atelajul condus de Petru Priporan, în vâr­stă de 56 de ani, din Meteș. Cârmaciul căruței a suferit leziuni corporale grave și ca atare a fost transportat la Spitalul județean Alba. Cadrele medicale l-au diag­nosticat cu traumatism cranio-cerebral cu plăgi contuze multiple, traumatism ab­do­minal și fractură metacarpiană mâna dreaptă, rămânând internat la secția Ur­gențe. Ambelor persoane implicate în accident le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Hoți minori
     Paul Adrian D., Radu Silviu H. ambii în vârstă de 17 ani și Loredan Sorin U. de 14 ani, elev în clasa a VIII-a au fost identificați de către lucrătorii Biroului de Investigații Criminale Aiud ca fiind autorii unei spargeri comise în noaptea de 7/8 octombrie la un chioșc de ziare situat pe raza municipiului. Cei trei au sustras din incinta chioșcului cartușe de țigări de diferite mărci și cafea în valoare de 1.500 de lei RON. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 90 la sută. Tinerii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.