Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Din partea taranilor... milionari
Un cartonas rosu pentru ministrul Agriculturii

     Desi are in frunte un preot, la Ministerul Agriculturii se intampla in aceste zile lucruri necurate. Functionarii din acest minister, mai mici, dar si mai mari, adica de la nivelurile 2 si 3, unii chiar cu rang de secretar de stat, sunt implicati in modificarea... modificarii unor hotarari de guvern dupa ce ele au fost aprobate de executiv. Asa au fost schimbate, peste noapte, hotararile de guvern privind importul de porumb, orz si alte cereale destinate zootehniei (au fost omise cantitatile ce trebuiau importate, fapt ce ar fi permis fabricantilor de alcool sa importe cat vor ei), iar unei singure firme grecesti i s-a acordat monopolul la importul de icre negre. Dar cel mai grav lucru consta in intarzierea cu care au aparut normele metodologice privind acordarea milionului pentru producatorii agricoli si birocratizarea lor excesiva, prin tot felul de declaratii si tabele, pe care trebuie sa le faca taranii, astfel ca practic banii, si asa foarte putini, ajung cu mare intarziere la destinatari. Evident doar la o mica parte din tarani, caci cei mai multi nu au cultivat hectare intregi cu grau ci doar cativa ari, dupa cum i-a "incurajat" un fost ministru la fel de priceput, adica electronist.
     Pentru celelalte culturi de primavara, care trebuiau acum infiintate, nici vorba de milion. Probabil ca banii vor sosi tot asa, adica cu o mare intarziere, cand practic pretul motorinei, al lucrarilor agricole va fi asa de mare incat milionul nu mai ajuta chiar cu nimic producatorul. Si aceasta pentru ca semanatul si intretinerea culturilor nu tin cont de intortocheatul drum al hartiilor si documentatiilor intocmite de birocratii din ministere si directiile agricole, care au avut grija sa elibereze niste documente mai complicate decat cele cerute de banci pentru acordarea unor credite.
     Toate aceste neajunsuri au fost semnalate de premierul Adrian Nastase care a acordat mai multe cartonase galbene secretarului de stat Ovidiu Natea (sau Neata, mai bine zis, dupa cum incurca hartiile ministeriale). Dupa opinia noastra insa, Ministerul Agriculturii si domnul ministru-preot se misca in contratimp cu mersul lucrarilor agricole si in general cu politica agrara a PDSR-ului care are o singura si mare sansa de a scapa rapid tara de foame si saracie prin cultivarea tuturor terenurilor agricole si obtinerea in acest an a unei recolte bune la toate culturile. Dar, cand nu esti in stare, dupa 4 ani de guvernare, sa pui la punct niste biete hartii si sa dai la timp pricajitul acela de milion de lei producatorului agricol, atunci ce ar trebui sa primeasca ministrul Ilie Sarbu si cele cateva mii de functionari agricoli ce nu prea stiu ce obiect de activitate au? Pentru ca numai de agricultura nu se poate afirma ca se ocupa, din moment ce pamanturile, peste 15.000 de hectare numai in judetul Alba, stau nearate.
     Deci, dupa atatea cartonase galbene, credem ca nepriceperea preotului Ilie Sarbu la cele pamantesti merita un cartonas rosu. Cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru agricultura pedeserista a tarii. Nu de alta, dar vine si seceta, iar anul acesta, cu cat se seamana mai repede, cu atat sunt sanse mai mari la o recolta indestulatoare pentru un popor si asa destul de infometat! Sau vrea sa-i cante prohodul ministrul-preot care nu-i chiar usa de biserica din moment ce ministerul a intrat deja pe mana parchetului!
Gheorghe CIUL