Ultima ora
Stiri
In aprilie
Dolarul este cotat la 28172 de lei

      La sfarsitul lui martie cursul dolar/leu a fost 27566 de lei, cu aproape 200 de lei sub cotatia din piata futures de la Bursa monetar-financiara si de marfuri Sibiu. In februarie, aceasta anticipa 27760 de lei pentru un dolar. Sa fie un semn ca economia se revigoreaza? Sau firmele nu mai au lei pentru a cumpara valuta necesara importurilor?
     Pentru sfarsitul lui aprilie BMFMS apreciaza dolarul la 28172 de lei, ceea ce inseamna ca se sconteaza pe aceeasi depreciere lenta a leului in raport cu dolarul. Un argument in plus este faptul ca la sfarsitul lui februarie dolarul era cotat pentru sfarsitul lui aprilie la 28505 lei. Pentru sfarsitul lui mai "verdeata" este cotata la 28775 de lei. In ceea ce priveste euro, se mizeaza pe cresterea acestuia in raport cu leul la 24500 de lei. La sfarsitul lui martie euro facea 24270 de lei. (S.F.D.)


Ieri, la Horea,
Jandarmeria l-a omagiat pe slt. post mortem Nicolae Lazar

     O delegatie a Comandamentului Judetean de Jandarmi Alba condusa de col. Aurel Capata a fost prezenta ieri in comuna Horea pentru a depune coroane de flori la mormantul sublocotenentului post mortem Nicolae Lazar. Slt. Nicolae Lazar si-a pierdut viata in septembrie 1991, in timp ce apara sediul Guvernului Romaniei de atacurile furibunde ale minerilor chemati de presedintele Iliescu la Bucuresti sa "reinstaureze ordinea" in Piata Universitatii. Tanarul Lazar era militar in termen la o unitate de jandarmi din Bucuresti. El a decedat in chinuri groaznice dupa ce un miner (?) i-a aruncat in figura "un cocktail Molotov", arzandu-l de viu pe soldat. Anul acesta, in septembrie, se implinesc 10 ani de cand slt. post mortem Nicolae Lazar a cazut la datorie. El ar fi implinit anul acesta 30 de ani. (N.T.)


100.000 de EURO pentru programul ECOSTEP

     La sfarsitul saptamanii trecute, Alba Iulia a fost gazda unui simpozion in cadrul programului ECOSTEP. In acest program derulat prin Consiliul judetean Alba, mai sunt parteneri regiunea Kent din Anglia, fundatia "Apions" din Grecia si judetul Bacs-Kiskun din Ungaria. Partii romane ii revine suma de aproximativ 100.000 EURO, bani care sunt utilizati in special pentru perfectionarea tinerilor ce lucreaza la acest program. La actiunea de la Alba Iulia au fost prezentate studii de caz din domeniul producerii si distributiei energiei de catre profesori de la Politehnica Cluj-Napoca. (F.R.)


O noua emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie

     Ministerul Finantelor lanseaza o noua emisiune de certificate de trezorerie, cu dobanda, pentru populatie. Scadenta este la 90 de zile, iar nivelul anual al dobanzii a scazut de la 43 la 42 la suta. Subscriptia va avea loc in perioada 3-27 aprilie a.c., cu exceptia zilelor de 9, 16 si 23 aprilie. Termenul de rascumparare va fi in perioada 2-26 iulie 2001, cu exceptia zilelor de 6, 13 si 20 iulie. Certificatele au valoarea de 1 milion, 5 milioane, 10, 20, 50 si 100 de milioane de lei. Subscriptia se va desfasura in toate trezoreriile judetului, operatiunea urmand sa se inchida in data de 27 aprilie, la ora 15.00. (A.D.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Mars de protest la Alba Iulia
Conflictul dintre Transcom si soferii de maxi-taxi continua

     Litigiul declansat intre SC Transcom si soferii de maxi-taxi continua la Alba Iulia. Dupa ce Transcom a castigat licitatia organizata de Primaria Alba Iulia in luna februarie, soferii de maxi-taxi au protestat organizand un mars. A intervenit o perioada de relativa acalmie si se parea ca lucrurile vor reintra in normal. A fost doar linistea dinaintea furtunii, intrucat Sindicatul Liber "Transcom" a anuntat pentru maine un mars de protest. Intr-un fax trimis la redactie, Sindicatul Transcom isi exprima nemultumirea fata de "indecizia Executivului privind aplicarea legilor si HCL, referitoare la transportul de calatori in municipiul Alba Iulia (OG 97/1999, Legea 105/2000, HCL 120/2000 si HCL 121/2000), in baza carora societatea de transport public a castigat legal licitatia din 8.02.2001". Transportatorii vor organiza marsul de protest maine, intre orele 10.00 - 12.00, pe traseul: Gara - Ferdinand I - IC Bratianu - Regele Carol - Ampoi III - B-dul Victoriei - Vasile Goldis - 1 Decembrie - Horea - Motilor - Ardealului - IC Bratianu - Ferdinand I - Gara.
Florin ROMAN


In conditiile in care la nivel national s-au acordat prime de peste 19 miliarde de lei
Casa de Asigurari de Sanatate Alba este singura din tara care nu a acordat prime nici sefilor, nici angajatilor

     La sfarsitul saptamanii trecute, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a dat publicitatii un document in care se arata ca, numai la nivelul anului 2000, angajatii institutiilor judetene din acest sistem au beneficiat de premii in valoare de peste 19,3 miliarde de lei. Am fost surprinsi sa aflam ca, la nivelul intregii tari, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Alba este singura care nu a acordat nici un leu premiu. La aceasta austeritate bugetara au fost supusi atat ex-presedintele - dr. Ion Munteanu, conducerea executiva a Casei, cat si salariatii acestei institutii. Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Alba, ec. Gheorghe Stef, a declarat ca la baza deciziei de neacordare a premiilor pe anul 2000 a stat un ordin al directorului CNAS, prin care se specifica clar ca "pana la aparitia bugetului pe anul 2000 nu era permisa acordarea vreunui premiu". "Dupa votarea bugetului, la nivelul CJAS Alba s-a facut o evaluare a intregului personal, raportandu-se cheltuielile salariale la bugetul alocat si am constatat ca nu mai sunt bani si pentru prime", a precizat directorul Gheorghe Stef. Cu putin timp in urma, consemnam in ziarul "Unirea" ca, intr-o sedinta a Consiliului Judetean Alba, fostul presedinte al CJ Alba - dr. Ion Munteanu (care intrase in Consiliul de Administratie al acestei institutii de pe "palierul" administratiei publice judetene) - nu a mai primit un nou mandat din partea consilierilor judeteni. Probabil ca gestionarea corecta a banilor contribuabililor, asigurarea unui management in conformitate cu legea nu mai reprezinta o prioritate pentru majoritatea consilierilor judeteni. Locul dr. Ion Munteanu in CA al Casei de Asigurari de Sanatate Alba a fost luat de farmacista Gheorghita Rus - sotia actualului prefect de Alba.
Dana MOTREANU
Fara greva!
CJAS Alba nu s-a raliat miscarii protestatare declansate la nivel national
Desi la nivel national fusese anuntata o greva de avertisment in sistemul Caselor de Asigurari de Sanatate, institutia din judetul Alba nu s-a raliat la aceasta miscare de protest. In cursul zilei de ieri, intre orele 11.00 si 13.00, angajatii Caselor de sanatate urmau sa protesteze pentru faptul ca nu este respectat Contractul Colectiv de Munca pe anul 2001, pentru ca au cele mai mici salarii din sistemul sanitar, acuzand totodata amestecul Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Sanatatii, directorilor de spitale si furnizorilor de medicamente in treburile CNAS. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ec. Gheorghe Stef, a declarat ca salariatii din aceasta institutie nu au facut ieri greva. "Pentru noi problemele curente sunt mult mai importante, sarcinile de serviciu fiind presante in aceste zile. Vin medicii si farmacistii din intreg judetul cu raportarile lunare si nu putem sa-i punem pe drumuri sau sa-i lasam sa astepte pe la usi pana facem noi greva", a spus Gheorghe Stef. (D.M.)


Bugetul judetului Alba estimat la 178 de miliarde de lei
Acesta va fi aprobat pana cel tarziu la 20 aprilie

     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca bugetul propriu al judetului in acest an este prognozat la 178 de miliarde de lei. Anul trecut bugetul judetului Alba a fost de 118,7 miliarde de lei. "Avem deja o imagine destul de clara a modului in care va arata bugetul si in care acesta va fi distribuit. Pana in 20 aprilie dorim sa aprobam bugetul propriu al judetului, pentru ca si consiliile locale sa treaca imediat la acelasi lucru. Cu cat vor avea mai repede bugetele aprobate se vor putea apuca de treaba", a declarat presedintele Consiliului judetean, Augustin Presecan. In suma de 178 de miliarde de lei nu sunt incluse cheltuielile pentru salarizarea personalului din invatamantul judetean si din centrele de consultanta agricola. In plus, la intalnirea de sambata trecuta, Prefectura si CJ Alba, precum si parlamentarii au facut front comun pentru sustinerea mai multor amendamente care vizeaza atragerea de noi fonduri din bugetul de stat.
Florin ROMAN


Birourile de dezvoltare regionala vor functiona pe langa consiliile judetene

     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, si prefectul Ioan Rus au participat zilele trecute la intalnirea Consiliului de Dezvoltare Regionala Centru ce a avut loc la Miercurea Ciuc. Augustin Presecan a declarat ca participantii au luat decizia de suplimentare cu 50 de milioane de lei anual a fondurilor pe care le vor plati Consiliile judetene drept contributie. Din acesti bani va fi finantata, printre altele, constituirea de birouri de dezvoltare regionala la nivelul fiecarui Consiliu judetean. Aceste birouri vor tine legatura cu ADR Centru. (F.R.)


Muscat de caine

     Un barbat din localitatea Barabant a necesitat ingrijiri medicale dupa ce a fost muscat de un caine care era plimbat fara lesa de stapan. Avand in vedere faptul ca patrupedul nu a fost vaccinat in timpul campaniei, victima, Adam Fara, va trebui sa "beneficieze" si de tratamentul antirabic. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.