Curier judetean
Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
O moarte care ne intristeaza pe toti
Ionut Matei a fost rapus de boala

     Cazul elevului de la Liceul de Arte din Alba Iulia, Ionut Matei, i-a impresionat pe multi dintre locuitorii judetului dar si institutii ale statului, societati comerciale, oameni de rand care au facut front comun pentru strangerea banilor necesari efectuarii operatiei in Franta. Dupa adunarea fondurilor necesare, Ionut a plecat in Franta, unde a fost supus tratamentului medical special si parea ca totul va reintra in normal. Din pacate nu s-a gasit un donator compatibil de maduva si Ionut a fost trimis acasa, unde a continuat chimioterapia. Francezii mai asteptau doar gasirea donatorului, iar conjudeteanul nostru spera intr-un nou inceput alaturi de cei care-l iubeau. Intelegand dragostea cu care oamenii il inconjoara, dar si ajutorul presei, Ionut Matei ne-a trimis cu putin timp in urma o ilustrata in care multumea tuturor celor care l-au ajutat, adaugand ca se simte bine. Din nefericire, nu a fost sa fie un alt inceput. Ionut a plecat luni dintre noi, lasand in urma lui o familie vesnic indurerata, precum si tristete in inima tuturor celor ce l-au iubit atat de mult. Odihneasca-se in pace!
Florin ROMAN


Functionarii Primariei, in frunte cu primarul Mircea Hava, dau cetatenilor tonul curateniei de primavara. Bine ar fi daca Alba Iulia ar avea... 70.000 de primari macar in fiecare primavara.

Cineva, acolo sus, ii iubeste pe rromi

     Rromii din cartierul Daroaia al localitatii Rosia Montana sunt deosebit de incantati de realizarile primarului, dl. Virgil Narita, care, din fonduri PHARE a materializat doua proiecte ambitioase pentru oamenii de la marginea asezarii. Este vorba despre iluminatul electric si racordarea cartierului Daroaia la reteaua de apa potabila. Mai mult, membrii consiliului de coordonare al rromilor apreciaza punctualitatea acordarii ajutoarelor sociale celor nevoiasi. (L.I.)


Expozitie de arta dedicata Sfintelor Pasti

     Cercul Militar Alba Iulia va gazdui in perioada 6-20 aprilie o atractiva expozitie de arta dedicata Sfintelor Pasti si Floriilor. Expozitia organizata de Consiliul judetean Alba si Centrul judetean al creatiei populare Alba reuneste icoane si tablouri cu teme biblice realizate de artisti amatori din judetele Alba, Arges, Iasi, Hunedoara, Sibiu precum si din municipiul Bucuresti. Vernisajul va avea loc vineri, 6 aprilie, ora 16.00. (A.D.)


Sase persoane au fost ranite în accidente rutiere

     Duminica, 1 aprilie, ora 12.45, pe strada Muncii din Alba Iulia, s-a produs un accident rutier soldat cu ranirea unei septuagenare. Elisabeta Gruia (71 de ani, pensionara, din Alba Iulia) s-a dezechilibrat in timp ce circula pe partea dreapta a carosabilului si a cazut in fata autoturismului Dacia 1310 condus regulamentar de Eugenia Alexeieva (profesoara, din Alba Iulia). Victima a fost internata la Spitalul judetean Alba cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral cu comotie cerebrala si fractura epifiza dreapta cu deplasare. In aceeasi zi, la ora 17.00, pe DJ 75, in zona orasului Baia de Aries, s-a produs un accident rutier in care au fost ranite grav doua persoane. Conducand autoturismul Dacia 1300 din directia Turda spre Baia de Aries, Cristian Vasile Bocsa (31 de ani, din Baia de Aries) pierde controlul volanului intr-o curba si intra pe contrasens. Aici se tamponeaza frontal cu o Dacia 1300 condusa de Gheorghe Todor (38 de ani, din Campia Turzii). Bocsa a suferit o fractura la piciorul drept, iar Todor s-a ales cu o plaga taiata, hemitorace stanga. Dupa aproximativ doua ore, pe DJ 107, la Sancel s-a consumat un accident rutier in care doua fetite au fost ranite. In timp ce conducea un tractor, Ioan Rus (57 de ani, din Sancel) vireaza brusc la stanga fara a acorda prioritate unui Renault Clio condus de Marin Popa (57 de ani, profesor, din Sibiu). In urma impactului, pasagerele din Renault Clio au fost ranite: Maria Nicoara (4 ani, din Blaj) sufera o fractura la mana dreapta iar sora sa, Ioana (2 ani) sufera un traumatism cranio-cerebral acut inchis.
Nicoleta TOMUTA


Centrele de consultanta agricola vor fi sustinute financiar de CJ Alba

     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a declarat ca, din acest an, centrele de consultanta agricola vor fi sustinute din bugetul de stat prin consiliile judetene. Centrele locale de consultanta agricola din judetul Alba au primit suma de 2,5 miliarde de lei. (F.R.)


Tentativa de sinucidere

     La sfarsitul saptamanii trecute, medicii de la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean Alba au avut mult de lucru, predominand cazurile de agresiuni. Un caz mai grav a fost cel al unei albaiulience de 20 de ani, P.V., care a fost internata in coma de gradul I la ATI. Pacienta a incercat sa se sinucida inghitind mai multe pastile de Distonocalm, dar a fost salvata de medici. (F.R.)


SGA Alba Iulia desfasoara ample lucrari de aparare impotriva inundatiilor

     Urmarind cu prioritate executarea cat mai rapida si eficienta a lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, precum si reducerea efectelor distructive ale apelor, Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba Iulia are, in prezent, in derulare mai multe investitii. Potrivit informatiilor primite de la d-l ing. Vasile Stef, directorul SGA Alba Iulia, in judetul nostru se desfasoara ample lucrari de decolmatare si aparare. Dintre acestea amintim: decolmatarea raului Blandiana in aceasta localitate; executarea digului de aparare Santimbru-Galtiu, lucrare oprita in 1996 si continuata in anul 2000, cuprinsa in programul guvernamental; lucrarea de aparare pe raul Aries, in zona Baia de Aries - Campeni (investitie care a fost oprita in 1996 si reinceputa in anul 2000, aceasta fiind cuprinsa in programul guvernamental). Se desfasoara, de asemenea, activitati cu caracter permanent care cuprind lucrari de intretinere a albiilor raurilor din judet: defrisari, cosiri, igienizari. (A.D.T.)


Tot mai multi conjudeteni cred ca bataia-i rupta din Rai!

     In ultima perioada se manifesta o incidenta ridicata a celor care se prezinta la unitatile spitalicesti din Alba solicitand ingrijiri medicale in urma unor agresiuni, ne-au declarat cadre medicale. Din pacate, aceasta situatie nefericita coincide cu Postul Pastelui, cand toti crestinii ar trebui sa se dedice altor activitati mult mai pasnice. Cresterea numarului de persoane agresate ne-a fost confirmata si de medicii legisti care lucreaza din greu, in fiecare zi, la buletine medico-legale eliberate participantilor la "inclestarile pugilistice". Victimele agresiunilor spun de cele mai multe ori ca au fost batute fie de alti membri ai familiei, fie in urma conflictelor generate de consumul exagerat de alcool.
     In week-end-ul trecut, la Serviciul de Urgente al Spitalului judetean s-au prezentat numerosi cetateni cu vatamari corporale rezultate in urma agresiunilor, diagnosticati cu traumatisme cranio-cerebrale, traumatisme faciale, fracturi de piramide nazale si dentare.
Florin ROMAN


Vizita berzelor - un fenomen neobisnuit pentru Apuseni

     Spre surprinderea a zeci de locuitori ai orasului Abrud de pe str. Gura Cernei si a multor mineri care asteptau autobuzele in intersectia de la intrarea in Abrud a drumului ce vine dinspre Zlatna - un card de peste 50 de berze au "aterizat" pe lunca din apropierea soselei, in ziua de 27 martie a.c. A fost un spectacol uimitor si neprevazut. Berzele au inceput o activitate foarte sustinuta de scormonire a baltilor cu ciocurile lor "longisime" in cautarea hranei. In scurt timp au curatat locul mlastinos de broaste pe care le scoteau din namolul baltilor. Dupa aspectul lor fizic, aratau destul de slabite, cine stie dupa cate ore de zbor. Apoi si-au reluat zborul, indreptandu-se spre miazazi. Oamenii spuneau ca asa ceva nu le-a fost dat sa mai vada pana acum. Ce mesaj or fi vrut sa lase aceste pasari minunate pentru Apuseni?
Ioan RADU


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.