Prima pagina
Stiri
La bancile din Alba Iulia
Directori noi propusi de PDSR Alba

     Conducerea PDSR Alba a facut noi nominalizari pentru functiile de directori si directori adjuncti la bancile cu capital de stat din Alba Iulia. Astfel, pentru functia de director la Banca Agricola, Sucursala Alba, a fost propus domnul ec. Cornel Cornea. La Banca Comerciala, Sucursala judeteana Alba, au fost propuse doamnele Elena Pasca si Liliana Ciobota. Pentru un alt post strategic, cel de director la Agentia Regionala de Dezvoltare Centru din Alba, a fost propus domnul ing. Marius Cetina. (B.I.U.)


15 miliarde de lei pentru regularizarea raului Sebes

     Recent, prefectul de Alba, av. Ioan Rus, a remis o adresa catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului in vederea alocarii unor fonduri suplimentare pentru realizarea lucrarilor de investitii "Punerea in siguranta a barajului de la Mihoiesti" si "Regularizarea raului Sebes, aval de acumulare Petresti". Drept raspuns, MAPM a alocat in cadrul programului de investitii pe anul 2001, fonduri in valoare de 15 miliarde de lei pentru regularizarea raului Sebes. De asemenea, se are in vedere si posibilitatea atragerii unor fonduri din imprumuturi externe. (G.J.)


Masuri drastice in domeniul protectiei copilului
Doi copii au murit in doar cateva ore la centrele de plasament

     In cursul saptamanii trecute, doi copii de la Centrele de plasament din Horea si Abrud au decedat in mod tragic. Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a ordonat imediat o ancheta administrativa la nivelul DGPDC Alba si al centrelor de plasament, pentru aflarea circumstantelor in care cei doi copii au murit. "Rezultatele anchetei vor fi facute publice joi. Pot sa va spun ca vom lua masuri care pot duce chiar la destituiri, pentru ca este foarte grav ca au murit doi copii", a spus Augustin Presecan. (F.R.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Reglare de conturi la Ciugud
O septuagenara a primit o furca in cap de la un vecin manios

     Postul de Politie Ciugud a fost sesizat duminica, 1 aprilie, dupa-amiaza, de Petru Anghel (74 de ani, din localitate), despre faptul ca sotia sa Eva (72 de ani) a fost lovita in cap, cu o furca, de un vecin manios. Scandalul a pornit de la mizeria pe care Petru Maier (69 de ani), sosit de la Cluj-Napoca, a gasit-o in curtea gospodariei sale din Ciugud. Acesta a acuzat-o pe vecina lui, Eva Anghel, de faptul ca i-a aruncat mai multe resturi alimentare in rastimpul absentei sale din gospodarie. Deoarece politistii au observat ca femeia prezenta urme de lovire au cerut expertiza medico-legala. (N.T.)


Din nefericire nu a fost pacaleala de 1 aprilie
Doi albaiulieni s-au spanzurat cu cabluri electrice fara sa lase biletele de adio

     Se pare ca judetul Alba a intrat in "zodia sinuciderilor", mai multe persoane punandu-si capat zilelor prin spanzurare. Specialistii spun ca este vorba de efectul in serie, in privinta spanzurarilor, dupa ce inceputul acestui an a fost dominat de cei care s-au sinucis punandu-si capul la tren.
     De 1 aprilie, doi albaiulieni au decis si ei, fara nici un fel de explicatii, sa-si curme viata in mod brutal. Prima victima a fost Traian Vinteler, care urma sa implineasca ieri varsta de 39 de ani. Era casatorit, de meserie electrician. In ultima sa zi din viata, se pare ca sinucigasul, imbracat la costum si cravata, a plecat la biserica. Din motive pe care nu le cunoastem, Traian s-a spanzurat la liziera padurii din Alba Iulia, in zona poligonului, cu un cablu electric. Cauza mortii, asfixia prin spanzurare, a fost confirmata si de medicii legisti care au efectuat autopsia.
     In aceeasi zi, 1 aprilie a.c., de aceasta data pe malul raului Ampoi, sub podul rutier de la marginea municipiului Alba Iulia, a fost gasit spanzurat, tot cu un cablu electric, un alt barbat. Din cercetari a rezultat ca victima se numeste Ioan Popa, in varsta de 53 de ani, somer. In nici unul din cele doua cazuri pe care vi le-am prezentat, sinucigasii nu au lasat un bilet de adio in care sa-si justifice gestul ori sa-si ia adio de la cei dragi, cum se intampla in cele mai multe cazuri de acest gen.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN


Sindicatele produc suspans in invatamantul judetean
Examenele de capacitate si bacalaureat din acest an scolar s-ar putea sa nu se desfasoare

     Conform noilor decizii ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, o buna parte din finantarea invatamantului (cea referitoare la plata salariilor cadrelor didactice) va trece in responsabilitatea consiliilor locale. Acest fapt este de natura sa nemultumeasca sindicatele din invatamant. Astfel, la 31 martie a avut loc o sedinta extraordinara a Consiliului judetean al Sindicatului Invatamant Alba in cadrul careia a fost analizata situatia rezultata in urma negocierilor purtate la nivel de ramura invatamant intre patronat si sindicate. In urma discutiilor, sindicalistii s-au declarat total nemultumiti de pozitia MEC in legatura cu finantarea invatamantului. In legatura cu acest fapt, SIA a remis presei si autoritatilor judetene o "Hotarare protest" in care se arata care sunt aceste nemultumiri: "tNerespectarea prevederilor Legii invatamantului de acordare din Bugetul de stat a 4% din PIB; tNeacordarea sumelor destinate tichetelor de masa pentru salariatii din invatamant; tTrecerea finantarii invatamantului la consiliile locale, ce duce la neonorarea unor drepturi castigate prin Contractul colectiv de munca la nivel de ramura si judet in cazul in care acestea isi pierd valabilitatea; tCresterile salariale prevazute pentru acest an sunt nesemnificative, cu mult mai mici decat cele cerute de sindicate si comparativ cu alte sectoare finantate de la buget. In cazul in care aceste nemultumiri nu vor fi satisfacute, salariatii din invatamantul judetului Alba sunt hotarati sa nu participe la examenele de capacitate si bacalaureat de la sfarsitul anului scolar." Ce inseamna aceasta pentru elevii care sustin aceste examene poate oricine sa-si imagineze.
Anca DINICA


Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ii linisteste pe dascali
Banii pentru invatamantul preuniversitar sunt asigurati

     Din acest an, banii pentru plata personalului din sectorul preuniversitar si crese se va face din bugetul de stat prin consiliile judetene si locale. Presedintele Augustin Presecan a declarat ca pentru sustinerea invatamantului preuniversitar din judetul Alba s-au alocat 426,6 miliarde de lei, din care vor fi achitate integral salariile, al 13-lea salariu si contravaloarea tichetelor de masa. Pentru plata personalului de la crese a fost aprobata suma de 509 milioane de lei. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.