Prima pagina
Stiri
In zonele afectate de calamitati
Prefectul de Alba da semnalul plantarilor de puieti

     In acest an, calamitatile naturale au afectat din nou judetul Alba, in special zona Muntilor Apuseni. Mai multe hectare de teren si infrastructura au avut de suferit. Primarul comunei Albac, Gheorghe Pasca, a decis sa-si puna oamenii la treaba, la replantari. "Startul" va fi dat insa de reprezentantul guvernului in teritoriu, prefectul Ioan Rus, care a fost invitat sa planteze un puiet in zona impadurita afectata de calamitati chiar la Albac. (F.R.)


Ziua educatiei pentru sanatate

     Ziua de astazi a fost declarata in toate scolile judetului Alba "Ziua educatiei pentru sanatate". Vor avea loc actiuni gen "Ora de educatie pentru sanatate" si se vor difuza fluturasi cu recomandari medicale. Cu alte cuvinte, se pledeaza pentru o "Minte sanatoasa in corp sanatos". (G.C.)


13,7 miliarde lei investiti

     In cursul anului 2000, investitiile pentru infiintari de distributii de gaze naturale au fost in valoare de 13,7 miliarde lei, din care pentru inlocuiri conducte si bransamente 12,25 miliarde lei. Lucrarile au fost efectuate in localitatile: Gura Ariesului, Petresti, Alba Iulia, Cugir, Valea Lunga, Jidvei, Lunca Muresului, Sintimbru, Blaj, Sebes, Sasciori. Constructii civile, in valoare de 1,5 miliarde lei, s-au realizat in localitatile Cugir, Zlatna, Aiud, Mihalt, Sasciori. (G.J.)


Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Directoriada la ora adevarului bancar
Noii directori isi vor prelua functiile in aceasta saptamana sau la... anul si la multi ani!

     Din surse guvernamentale am aflat ca in aceasta saptamana vor fi numiti noi directori la firmele strategice din judet, propusi de partidul care a castigat alegerile si care, potrivit regulilor democratiei, isi stabileste si coechipierii in teritoriu. Astfel, la Banca Comerciala Romana, Sucursala Alba, director plin va fi domnul ec. Mihai Babitchi iar director adjunct ec. Liliana Ciobota. La Banca Agricola, Sucursala Alba, director va fi domnul ec. Cornel Cornea iar adjunct Elena Pasca, iar la Sucursala CEC Alba va fi director domnul dr. ec. Filimon Stremtan. Noii directori bancari au marele avantaj ca nu provin nici de la Bancorex, nici de la Bankcoop, nici de la Credit-Bank, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca Turco-Romana, Banca Agricola sau alte banci care au falimentat. Asa ca, cei 5 ani de experienta in asemenea banci, nu sunt de fapt un avantaj, ci un mare handicap. Ce directori si mari bancheri mai pot fi cei care, in timp de 10 ani, au bagat aproape toate bancile in faliment si au facut din leul romanesc un caine (maidanez) pricajit. Aceasta, bineinteles, daca directorii bancilor de stat nu sunt numiti pe viata? Sau daca nu trebuie sa fie artisti? Ori campioni ai falimentelor si ineficientei economice cum au fost pana acum.
     La UM Cugir, director nou va fi domnul ec. Cornel Darjan, care spera ca din cele 35 procente in plus din buget pentru armata, o mare parte sa revina firmei din Cugir pentru ca tara are mare nevoie de AKM-uri, daca nu vrem sa ajungem in situatia Macedoniei, unde niste gherile albaneze erau gata-gata sa desfiinteze Macedonia, pana venea NATO! Oricum, fiecare roman, sanatos, trebuie sa aiba cate un AKM, deci sunt necesare vreo 10 milioane de pistoale mitraliera, daca ne gandim ca o tara mica, ca Elvetia, are 6 milioane, adica tot atatea cati cetateni are. Noi avem vreo 2 milioane de AKM-uri si acelea mai mult la... numar. In sfarsit, la Agentia de Dezvoltare Centru va fi numit director adjunct domnul ing. Marius Cetina. La Electrica SA Alba si la Romgaz Alba, directorii au in spate rezultate remarcabile si mai ales programe de dezvoltare care ii recomanda pentru inca un mandat, mai ales ca ei au iubit si iubesc trandafirii. In fine, la Directia Silvica Alba, directorul Dan Boariu, cel mai mare gaterist si exportator de busteni din Muntii Apuseni si ai Vaii Sebesului va lasa fotoliul si luxosul sau birou inginerului Pasca de la Baia de Aries. Schimbarea directorilor nu inseamna pedeserizare asa cum nici schimbarea guvernantilor centrali si locali din cea mai democratica tara din lume SUA, nu s-a numit "republicanizare". Democratii au plecat elegant asa cum si democratii nostri trebuie sa plece, mai ales ca unii dintre ei sunt si crestini! (B.I.U.)


Stafia Securitatii inca bantuie...

     AndreiAni la rand, o seama de oameni am fost urmariti si hartuiti de securitate. In '89 am avut sentimentul unei mari eliberari si descatusari. Totalitarismul, cu toate institutiile sale de opresiune, cazuse. Constat insa ca stafia securitatii inca bantuie.
     Nu mai este vorba de o opresiune fizica si nici de o urmarire draconica a celor mai intime momente din viata particulara a omului, ci de o agresiune psihica si spirituala.
     Tinta preferata sunt clericii Bisericii, si nu ai oricarei Biserici, ci ai Bisericii Ortodoxe. Impotriva lor forte obscure s-au pornit cu furie folosindu-se de "armele" pe care le-au lasat drept mostenire securistii. Asa ca asistam la o veritabila "dosariada". S-a inceput cu capul Bisericii, incercand sa i se terfeleasca varsta-i venerabila, si se continua cu altii.
     Cu ani in urma, ma pronuntam pentru aflarea adevarului. Atunci, m-am adresat cu buna credinta sinaxei. Acum nu stiu daca as mai face-o. Si imi pare rau de ziaristul care mi-a dat telefon, ca s-a folosit, calcand in mod elementar deontologia profesionala, de interviul dat de mine in 1997. Si constat, cu durere, ca nu un adevar mantuitor si tamaduitor se cauta, ci un "adevar" care darama si distruge. Altfel nu s-ar da prin ziare, cu litere de o schioapa, titluri care manipuleaza opinia publica si n-au de-a face cu continutul articolelor.
     Poate nu e crestinesc si nici duhovnicesc acest demers al meu in postul Sfintelor Pasti. Toate cate vin trebuie sa le primim cu rabdare pentru ca asa ne invata Domnul Hristos: "Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra" (Matei 5,11).
     Necazul este insa altul: Biserica Ortodoxa Romana ca institutie divino-umana deranjeaza. Ea multora le "sta in gat". Faptul ca in sondaje este tot pe primul loc ii scoate din sarite. Si atunci se cauta mijloace de a o discredita.
     In curand vor fi Pastile. Cu crestineasca dragoste ii indemnam si pe cei ce au sufletul atins de ura sa se apropie de Hristos care este dragoste. In ce ne priveste vom starui in convingerile noastre si vom canta in noaptea Invierii cu aceeasi convingere: "Ziua Invierii. Si sa ne luminam cu praznuirea, si unul pe altul sa ne imbratisam. Sa zicem: "fratilor" si celor ce ne urasc pe noi; sa iertam toate pentru Inviere".
ANDREI, arhiepiscopul Alba Iuliei


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.