Ultima ora
Stiri
Operativitate maxima
Un autoturism furat a fost recuperat intr-o ora!

     Politia Campeni a fost sesizata luni, 2 aprilie, ora 21.00, de Gavrila Iusco (din Ordisoara - Timis) ca i-a fost furat autoturismul Volkswagen Jetta, BH 03 YDK, parcat in centrul orasului. In timp record, au fost alertate toate posturile de politie din judetul Alba si judetele limitrofe. Dupa aproximativ o ora, la punctul de control si supraveghere a traficului rutier din Lunca - Bihor a fost oprit autoturismul furat. La volan se afla chiar autorul furtului, Nicu Lucaciu (26 de ani, din Stei - Bihor). Acesta este casatorit, si are un copil. El este administratorul barului SC Lucky Exim SRL Stei si nu are antecedente penale. Acesta ii vanduse autoturismul VW lui Iusco pentru 1500 DM dar nu incheiase contract de vanzare-cumparare deoarece masina fusese adusa in tara pe o parohie si nu putea fi instrainata. In consecinta, Nicu Lucaciu s-a gandit ca-l poate fura si revinde contra unei sume frumusele. Insa socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de la Campeni, in prezent Lucaciu fiind cercetat pentru furt calificat. (N.T.)


Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru barajul de la Mihoiesti

     Prefectul judetului, av. Ioan Rus, ne-a informat recent ca s-au alocat fonduri suplimentare de la Guvern, pentru punerea in siguranta a barajului de la Mihoiesti, in valoare de 15 miliarde lei. Prefectul a mai precizat ca s-au acordat 3 miliarde lei si pentru regularizarea raului Sebes in aval de lacul de acumulare Petresti. (G.J.)


Hectarul si milionul la ... Cricau

     In comuna Cricau, in toamna anului trecut au fost insamantate cu grau 500 ha si cu orz 95 ha. Aceste culturi apartin unor societati sau asociatii agricole. Dupa estimarile facute de noi, a declarat d-l Nicolae Muntean, primarul comunei, producatorii agricoli din Cricau vor beneficia de aproape 600 milioane de lei. Banii sunt bineveniti acum la inceputul campaniei agricole de primavara cand este atata nevoie de ei, a conchis primul gospodar al comunei. (O.B.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In programul de reforma al PDSR Alba
Privatizarea ocupa primul loc
Prefectul Ioan Rus si deputatul PRM Codrin Stefanescu au pus umarul la salvarea de la faliment a S. C. UPSOM

     La scurt timp dupa ce la S.C. UPS Ocna Mures S.A. sperantele au renascut, odata cu achizitionarea acesteia de catre consortiul de firme Bega Group, condus de Marius si Emil Cristescu, directorul firmei de la Ocna Mures, d-l ing. Ioan Bogdan, ne-a declarat: "Noul statut al societatii inspira incredere atat personalului fabricii, cat si conducerii acestei unitati. Suntem convinsi ca UPSOM va iesi din aceasta situatie dificila, iar orasul nostru nu va mai avea de suferit, fiind indepartat pericolul inchiderii firmei. Investitorul ofera garantia unei rapide redresari a fabricii, pentru ca inainte de a face acest pas situatia economica si financiara a UPSOM a fost serios analizata. Noii patroni, impreuna cu deputatul PRM de Alba, Codrin Stefanescu, s-au intalnit la Ministerul Finantelor cu ministrul Mihai Tanasescu si au examinat impreuna posibilitatile de revigorare si relansare a productiei. S.C. UPSOM S.A. nu mai avea alta solutie, trebuia sa se privatizeze, altfel era la un pas de a-si inchide portile din pricina situatiei financiare dificile. Din cauza datoriilor mari nu am mai avut posibilitatea de a cumpara gaz de la furnizorii interni; am fost nevoiti sa contractam gaz din import, mult mai scump, care ne-a impins si mai mult pe panta declinului. Prefectul judetului, av. Ioan Rus, s-a implicat exemplar in privatizarea UPSOM si sunt promisiuni ca vor patrunde in judet noi investitori. Urmarindu-se privatizarea marilor intreprinderi cu pierderi, speram ca aceasta prima reusita va deschide calea altor privatizari benefice pentru economia si administratiile locale ale judetului nostru. S.C. UPSOM S.A. asigura locuri de munca pentru multi locuitori ai orasului, iar daca fabrica va fi profitabila atunci si castigul angajatilor sai va fi asigurat. Prin privatizarea S.C. UPSOM S.A. a disparut o gaura neagra care genera multe pierderi la bugetul de stat, precum si economiei nationale. Faptul ca a inceput achitarea unor creante si un grup de experti pregatesc programe de retehnologizare si relansare a productiei ne face sa fim increzatori si sa afirmam ca S.C. UPSOM S.A. va avea un nou destin si nu peste multa vreme va trai o noua tinerete".
Adriana D. TRUTA


Dupa principiul "fa pe prostul, ca iti merge bine"
Un fost puscarias s-a transformat in "cersetor de elita"
Acesta impresioneaza lumea cu o "legenda" lacrimogena despre cinci copii pe care, chipurile, i-ar avea in intretinere

     "Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor va fi Imparatia Cerurilor", zice Sfanta Scriptura. Si folosind acest principiu "crestinesc" Nicolae Marcu, 64 de ani, din Metes, duce o viata ... ca in Rai. In traducere laica, romaneasca, principiul de mai sus suna cam asa: "Fa pe prostul, ca iti merge bine". Astfel procedeaza si sus-numitul: vine la Alba Iulia, cu o deghizare de circumstanta (bocanci grosolani, de om simplu, caciula romaneasca, de miel, roasa ca o zdreanta, haine jerpelite). Prefacandu-se mai gangav si mai slab de minte decat este, romanul nostru (e clar ca nu apartine minoritatii rrome, cu care ne-am obisnuit in astfel de ipostaze) incepe sa-si debiteze "legenda" menita sa stoarca lacrimi si bani de la cetatenii nostri milostivi: cica sotia i-ar fi decedat in urma cu cinci ani, iar sora acesteia (vaduva), Ileana Sanziana, mama a cinci copii, a fost internata la spitalul din Sibiu "bolnava cu capul". El singur, din amarata sa de pensie (de 950.000 lei) ii creste si ii intretine pe cei cinci nepoti. "Pana vine pensia in 14 - 15 ale fiecarei luni, trebuie sa le dau de mancare copiilor. Ce stiu ei de data cand primesc eu banii? Lor le trebuie pita..." Nepotii, dupa cum sustine "bietul" Marcu, au varste cuprinse intre 12 si 5 ani, merg la scoala, sunt cuminti, dar ce sa faca? N-au bani nici macar pentru mancare. Care va sa zica sa nu-ti fie mila de un astfel de om?
     Interesandu-ne, insa, la Primaria din Metes, am discutat cu d-na secretar Elena Matis care ne-a spus povestea reala a lui Nicolae Marcu: acesta traieste in concubinaj cu o femeie din partea locului, intr-o casuta acceptabila, dar nici vorba de vreun nepot pe langa curtea lui. Mai mult decat atat, el si concubina sa au fost eliberati recent din penitenciar, unde au ispasit o pedeapsa pentru furt si inselaciune. (Asta dovedeste ca IQ-ul lui Marcu nu este asa scazut precum lasa el sa se inteleaga!) "Il cunoastem, ne-a spus d-na Matis, ca pe un cal breaz. Nici vorba de vreun nepot in intretinere, domnule! Traieste cu concubina din pensia sa (o pensie pe care multi si-ar dori-o), dar banii se duc prea repede, caci au pretentia sa traiasca bine, sa manance si sa bea bine. Cand raman fara bani, femeia il trimite pe Marcu la cersit ca e mai slab de minte si stie cum sa-si exploateze handicapul ..."
     Ce-ar mai fi de adaugat? Poate, faptul ca nu toti cei ce intind mana la mila publica sunt cu adevarat oameni aflati la ananghie. Si nu intotdeauna milostenia e cea mai buna cale de a-i ajuta. Uneori, aceasta mila crestineasca nu face decat sa le creeze deprinderea unui prost obicei si transformarea lui in practica curenta. Desigur, exista oameni care, fortati de imprejurari, ajung sa cerseasca, dar nu este cazul lui Nicolae Marcu. Suntem convinsi ca locatarii din Metes si administratia comunei ar putea sa-i de-a zilnic cate ceva de lucru, dupa puterile lui, in schimbul unei bucati de paine, pentru a nu ajunge intr-o postura atat de jenanta cum e aceea de milog. (De fapt, Primaria Metes ne-a confirmat ca respectivului i s-au distribuit tot felul de ajutoare, inclusiv materiale pentru casa!).
     Acesta nu este, insa, decat un caz oarecare din sute si sute de alte cazuri, unele de-a dreptul disperate. Oare cand se va intocmi de catre lucratorii sociali o "harta completa a saraciei", si cand se vor lua masuri adecvate de protectie a celor cuprinsi in aceasta? Caci, de cele mai multe ori, oamenii deznadajduiti nici macar nu indraznesc sa ceara. Din mandrie. Prefera sa rabde si sa moara cu zile, fara surse de venit si, uneori, fara un acoperis deasupra capului. Cand, domnilor guvernanti, veti declansa o campanie oficiala de eradicare a saraciei? Cand veti avea timp sa va aplecati cu adevarat asupra poporului peste care v-ati cocotat puterea, si il veti vedea in toata mizeria lui, in toata "splendoarea" pierderii treptate a demnitatii sale romanesti?
Ioan HANTULESCU


Intr-o singura zi
In judetul Alba s-au inregistrat trei cazuri de morti violente
Acesta va fi aprobat pana cel tarziu la 20 aprilie

     Luni dimineata, copiii care se indreptau spre scoala au gasit, pe marginea drumului comunal Valea Dobrii, cadavrul unei femei. Politistii din Bistra au identificat cadavrul ca apartinand Ilenei Berindei (44 de ani, din satul Namas - comuna Bistra). In urma investigatiilor efectuate de politie s-a descoperit ca duminica, 1 aprilie, Ileana Berindei impreuna cu o cunostinta, Gheorghe Donea, au plecat cu autoturismul in satul Valea Dobrii, unde au consumat bauturi alcoolice la barul AF Berindei. Incercand, in jurul orei 23.00, sa se intoarca acasa, Donea n-a mai reusit sa porneasca autoturismul. In consecinta, i-a propus femeii sa se intoarca pe jos acasa in satul Namas. Obosita, Ileana Berindei l-a refuzat, preferand sa ramana sa doarma in autoturism. Se pare insa ca peste noapte femeia s-a simtit rau si a incercat sa iasa la drumul national pentru a cere ajutor. N-a mai reusit, fiind rapusa de o criza de pancreatita, la circa 100 m de DN 75. Dupa decesul sotului sau, rapuns de un infarct acum 2 ani, Ileana Berindei a ramas total debusolata, preferand sa-si aline amaraciunea cu alcool. Fratii femeii au refuzat interventia medicului legist, preferand sa o inmormanteze fara prea mare zarva. Vasile Soica (25 de ani, muncitor la EM Zlatna) si-a pierdut viata luni seara, in jurul orei 23.30, intr-un accident rutier consumat pe DN 74, pe raza localitatii Zlatna. Dupa ce a incasat, luni, restantele salariale, Soica s-a oprit cu ortacii sai la barul "Magnolia" din Zlatna, unde au consumat bauturi alcoolice si au discutat diverse, de la ora 12.30 pana in jurul orei 21.00. Plecand pe jos spre satul de domiciliu - Trampoiele - Vasile Soica a fost doborat de oboseala, chiar pe DN 74. Ghinionul a facut ca la scurt timp pe acolo sa treaca microbuzul Toyota AB 02 NTR apartinand SM Abrud si condus de Marin Mihetiu (32 de ani, din Abrud). Microbuzul a trecut peste corpul tanarului intins pe carosabil. Desi victima a fost transportata de urgenta la Spitalul Zlatna, acesta a decedat. In cauza, politistii din Zlatna efectueaza cercetari. Luni dimineata, in jurul orei 11.30, Ioan Vasile Aldea (50 de ani) a fost gasit decedat in locuinta de catre un patron care ii oferea gazduire. In schimbul ajutorului pe care il mai dadea la firma, Vasile Aldea era gazduit de Teodor Barsan, un patron din Aiud. Acesta l-a gasit pe barbat mort in pat si a anuntat politia. Dupa toate probabilitatile, Aldea a decedat in urma unor afectiuni cardiace.
Andreea RADU, Florin ROMAN


Seminar privind Dezvoltarea Economica Locala

     Azi, 4 aprilie, la Cugir, are loc Atelierul C al Rundei a 3-a a componentei de Dezvoltare Economica Locala (DEL), derulata de Programul de Redistribuire a Fortei de Munca (PRFM). Seminarul, care va avea loc la Primarie, cu incepere de la ora 10.00, este organizat de consultantii regionali ai PRFM, cu sprijinul primariei si al Agentiei Judetene de Ocupare a fortei de Munca (AJOFM). Sunt invitati sa participe oamenii de afaceri din comunitate si alti parteneri sociali interesati (ONG-uri, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie etc.)
     Atelierul C, are ca tema "Generarea Ideilor de Proiect". In cadrul atelierului C participantii sugereaza si analizeaza idei concrete de proiecte care sa aiba un impact real pe termen lung, in relansarea economica a comunitatii. Acesta este al treilea dintr-o serie de 5 ateliere de lucru in urma carora se propun proiecte cu impact pe termen lung asupra dezvoltarii economice locale, care contribuie la cresterea economica si crearea de noi locuri de munca. Dintre aceste proiecte comunitatea va alege unul, care poate beneficia de o finantare nerambursabila de 30.000 dolari din partea Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite (USAID)/Departamentul Muncii din Statele Unite (USDOL). La randul ei, comunitatea trebuie sa aduca o contributie (in bani sau natura) de 30% din valoarea totala a proiectului. Programul de Redistribuire a Fortei de Munca ofera, de asemenea, asistenta tehnica pentru redactarea proiectului, astfel incat comunitatea sa poata obtine finantari si din alte surse.
     Atelierul D, ultimul din serie, va avea ca subiect "Evaluarea ideilor de proiect". Pentru mai multe informatii il puteti contacta pe d-nul Marius Haulica, Consultant Regional, tel. 095-875250. (R.J.)


Mascarada procesului FNI continua

     Vineri, 13 aprilie a.c., va avea loc la Bucuresti noul proces intentat investitorilor FNI de Ministerul de Finante si CEC, in legatura cu valabilitatea contractului de garantare. Avand in vedere acest fapt, Adunarea Generala a ANI - FNI a hotarat ca in perioada 2-8 aprilie se mai primesc inscrieri in asociatie. S-a hotarat, de asemenea, ca d-na avocat Ana Diculescu va apara in instanta doar interesele membrilor ANI - FNI care si-au achitat cotizatia la zi. Toti membri FNI care pana la urmatorul termen de judecata isi vor plati cotizatia vor fi reprezentanti de d-na avocat Diculescu. Persoanele care prin neachitarea cotizatiei s-au autoexclus din randurile ANI - FNI, ne-a declarat d-na Carolina Iordache, presedintele Asociatiei Investitorilor din judet, urmeaza sa-si angajeze un avocat care sa le apere interesele. Pagubitii FNI se vor intalni miercuri, 3 aprilie, la Primaria Alba Iulia. (A.D.T.)


Un tanar din Aiud a furat masina firmei pe care o pazea

     Politia municipiului Aiud a fost sesizata de patronul SC Transilvania din localitate despre faptul ca i-a fost furat autoturismul Dacia 1310, AB 01 EGW, parcat pe strada Viilor, in zona plantatiei de vii. Potrivit sesizarii, autoturismul a disparut in intervalul de timp 31 martie - 2 aprilie a.c. In urma cercetarilor, politistii aiudeni au descoperit ca autorul furtului este chiar un paznic de la ferma SC Transilvania, Constantin Dragulescu (22 ani, din Aiud). Aflandu-se in stare de ebrietate, Dragulescu s-a urcat la volanul Daciei 1310, a facut contact direct la borne si a pornit masina. Directia: discoteca din Bagau, ca tot era sambata seara. La intoarcere, Dragulescu a lovit Dacia si a abandonat-o pe o strada din Aiud. Colac peste pupaza, soferul de ocazie nu poseda nici permis de conducere. In cauza, cercetarile continua. (N.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.