Curier judetean
Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La munca!
Primarul din Albac propune o intrecere la curatenie intre comunele din judetul Alba

     Primarul comunei motesti Albac, Gheorghe Pasca, a initiat de curand un concurs in localitatea pe care o conduce intitulat "Cea mai frumoasa gospodarie". El le-a cerut tuturor localnicilor sa treaca imediat la curatenie, atat in interiorul curtii cat si in afara gospodariei, urmand ca, in aceasta luna, o comisie sa stabileasca care va fi marele castigator al premiului pus la bataie de primarie. Mai mult, primarul Gheorghe Pasca lanseaza, prin intermediul ziarului "Unirea", o provocare, daca putem sa-i spunem asa si la adresa celorlalti colegi ai sai din mediul rural. "Propun ca toate comunele sa se intreaca la curatenie, iar cel care este mai bun sa castige", a declarat Gheorghe Pasca. Speram ca propunerea primarului din Albac va avea "priza" si in alte comune ale judetului, mai ales ca este nevoie, in Postul Pastelui, nu numai de o curatenie a sufletului, spirituala, ci si de una practica, in toate localitatile. Asteptam cu interes si alti competitori care sa ne aduca vesti bune!
Florin ROMAN


Program de orientare socio-profesionala pentru elevi

     In perioada 15 martie - 15 aprilie a.c. in centrele de plasament din judet se desfasoara programul de orientare socio-profesionala a absolventilor clasei a VIII-a. Programul are ca obiectiv orientarea realista a copiilor spre domenii profesionale care sa corespunda atitudinilor si aspiratiilor acestora dar in acelasi timp si posibilitatilor concrete oferite de piata muncii. Echipa antrenata in derularea programului este formata din asistenti sociali ai serviciului rezidential, psiholog si jurist din cadrul Directiei pentru Protectia copilului Alba, precum si educatori din centrele de plasament si diriginti de la clasele elevilor. Responsabil de program este d-na Mariana Humazau, sef serviciu rezidential din cadrul DGPDC Alba. (G.J.)


Zilele francofoniei la Aiud

     In luna martie, in fiecare an se sarbatoresc "Zilele francofoniei". Cu acest prilej in municipiul Aiud au avut loc o serie de manifestari menite sa promoveze valorile culturii si civilizatiei franceze. Studentii Institutului pedagogic din cadrul Colegiului "Bethlen Gabor" au asistat la o serie de conferinte cu tematica circumscrisa, iar Biblioteca municipala "Liviu Rebreanu" a oferit tuturor celor interesati proiectii video incluzand imagini ale celor mai reprezentative monumente istorice si de arhitectura din Franta. Tot cu acest prilej a aparut si numarul 2 al revistei scolare "Le Francophone", pregatita de elevii clasei a VIII-a A de la Scoala generala "Ovidiu Hulea". Toate manifestarile au fost coordonate de prof. Livia Maria Fleser de la scoala aiudeana sus-amintita. (A.D.)


Reprezentantii U.E. interesati de modul de aplicare a reformei protectiei copilului in judet

     La finalul saptamanii trecute, o echipa a Uniunii Europene pentru Romania, formata din managerul de program pentru protectia copilului, d-na Marinela Neagu si directorul general pentru dezvoltare, d-na Ruelie Post, s-au aflat in vizita in judetul Alba. Echipa, insotita de directorul DGPDC Alba prof. Sorin Chirila, a vizitat o serie de institutii de asistenta sociala din judet, printre care Casa de tip familial Dumbrava, modulul familial de la Manastirea Rimet, Centrul de plasament "Sanctuary", Centrul de plasament Blaj si Centrul de plasament Stremt. Membrele delegatiei au purtat discutii cu personalul din unitatile vizitate, ramanand placut impresionate de stadiul aplicarii reformei in domeniul protectiei copilului in judetul Alba. Cu aceasta ocazie au fost furnizate date legate de programele PHARE aflate in derulare precum si de necesitatile judetului in domeniul protectiei copilului.
     In final, reprezentantele UE si-au exprimat disponibilitatea pentru largirea cooperarii cu DGPDC Alba, in vederea gasirii de noi solutii atat pentru copiii aflati in sistemul de protectie cat si pentru tinerii care au implinit 18 ani, fosti rezidenti ai Centrelor de Plasament.
Razvan JURCA


Francezii din departamentul Drome viziteaza comuna Ocolis

     In cursul acestei luni, comuna Ocolis va face obiectul vizitei unui grup francez, din localitatea infratita Suze-la-Rousse, departamentul Drome. Dupa cum ne-a declarat primarul comunei Ocolis, d-l Iacob Berindei, relatia cu francezii dateaza inca din anul 1992, acestia vizitand zona montana romaneasca de mai multe ori si oferind consiliere in domeniul turismului rural, dezvoltarii durabile, mediului de afaceri specific etc. In anul 1997, primarul liberal Iacob Berindei a vizitat la randul sau Franta de unde a revenit imbogatit de experienta rezolvarii unor probleme similare celor cu care se confrunta comunitatea din Ocolis. "Locurile de munca, activitatea productiva, sunt cele mai importante lucruri pentru o zona ca a noastra, a declarat primarul. Noi am reusit sa cream aici 60 de locuri de munca: un gater si o sectie de confectii. Nu stim care sunt, deocamdata, rezultatele prospectiunilor din Cheile Runcului, dar este posibil ca acolo sa se deschida o cariera de marmura care, de asemenea, va insemna locuri de munca si prosperitate pentru oamenii locurilor.
     In alta ordine de idei, pentru sprijinirea activitatii turistice se impune o abordare globala a zonelor montane, o promovare eficienta a obiectivelor de interes turistic, elaborarea unor pliante si prospecte de calitate care sa fie distribuite virtualilor beneficiari pe toate canalele posibile, incurajarea mestesugurilor traditionale, crearea unor mici ateliere pentru produse specifice, adaptate pietei retelelor turistice etc".
     Desigur, am putea adauga noi, aceste idei sunt viabile, dar pentru punerea lor in practica este necesara colaborarea tuturor factorilor implicati: administratia publica, comunitatea locala, ONG-urile etc. Si in primul rand trebuie rezolvata problema infrastructurii. Pentru orice vizitator al zonelor montane, chiar nespecialist fiind, devine evident faptul ca in zonele cu drumuri bune si gospodariile arata mult mai bine. Se vor rezolva oare aceste probleme, despre care se discuta de prea mult timp, sau se va continua stagnarea si intepenirea la toate nivelurile, jocurile de interese si lipsa de colaborare in acest domeniu? (I.H.)


In cursul zilei de ieri
Angajatii Primariei Alba Iulia in frunte cu primarul Hava au continuat curatenia

     In cursul zilei de ieri, angajatii Primariei Alba Iulia in frunte cu primarul Mircea Hava si viceprimarul Radu Coclici (celalalt viceprimar era plecat in interes de serviciu), au continuat actiunea de salubrizare din zona soselei de centura a municipiului. In timp ce Mircea Hava conducea grupul de greblatori, Radu Coclici era "responsabil" cu lopata, iar functionarii imbracati in tinuta de lucru urmau exemplul sefilor lor. Rezultatele actiunilor de curatenie se vad, deja centura aratand mult mai bine. Primarul Mircea Hava ne-a declarat ca, dupa terminarea lucrarilor, in fruntea salariatilor din institutia pe care o conduce, va trece si la curatenia din cartierele orasului, mai ales acolo unde oamenii nu inteleg sa-si igienizeze spatiile dintre blocuri. In timp ce functionarii Primariei munceau pe branci, niste prostituate comentau ironic la adresa acestora ca "cine n-are scoala sa munceasca". Regretabil este faptul ca in timpul primei zile a "descinderii" celor de la primarie, dupa terminarea programului de lucru, doi cetateni au aruncat gunoaie in zonele curatate. Acestia au fost depistati de gardienii publici si au fost amendati.
Florin ROMAN


SGA Alba Iulia desfasoara ample lucrari de aparare impotriva inundatiilor

     Urmarind cu prioritate executarea cat mai rapida si eficienta a lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, precum si reducerea efectelor distructive ale apelor, Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba Iulia are, in prezent, in derulare mai multe investitii. Potrivit informatiilor primite de la d-l ing. Vasile Stef, directorul SGA Alba Iulia, in judetul nostru se desfasoara ample lucrari de decolmatare si aparare. Dintre acestea amintim: decolmatarea raului Blandiana in aceasta localitate; executarea digului de aparare Santimbru-Galtiu, lucrare oprita in 1996 si continuata in anul 2000, cuprinsa in programul guvernamental; lucrarea de aparare pe raul Aries, in zona Baia de Aries - Campeni (investitie care a fost oprita in 1996 si reinceputa in anul 2000, aceasta fiind cuprinsa in programul guvernamental). Se desfasoara, de asemenea, activitati cu caracter permanent care cuprind lucrari de intretinere a albiilor raurilor din judet: defrisari, cosiri, igienizari. (A.D.T.)


Din cele sase proiecte depuse
DGPDC Alba spera sa obtina 1 milion de EURO
De aceste programe pot beneficia 400 de copii din centrele de plasament

     Presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Directia Generala pentru Protectia Copilului Alba a finalizat in cursul lunii martie sase proiecte care urmeaza sa fie finantate de Uniunea Europeana prin programul PHARE, in domeniul Centrelor de plasament. Aceste proiecte vizeaza urmatoarele: la Alba Iulia, crearea unui centru de primire de urgenta a minorilor si un altul de evaluare, in valoare totala de 390.000 EURO; infiintarea unui centru de zi pentru copii cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani la Sebes (valoarea proiectului - 260.000 EURO); inchiderea Centrului de plasament Abrud si crearea de oportunitati pentru tinerii din institutie (152.000 EURO); o casa de tip familial la Teius (78.000 EURO) si un centru de zi la Blaj pentru copiii rromilor (70.000 EURO). Valoarea totala a acestor proiecte este de 952.749 EURO, bani despre care presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a spus ca sunt sanse mari sa fie obtinuti din partea Uniunii Europene. In aceste proiecte sunt inclusi circa 400 de copii din centrele de plasament.
Florin ROMAN


Dupa 5 ani de urmarire generala
Monicuta va testa o celula suficient de... patrata

     Ofiterii Biroului Politiei Judiciare din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia au identificat-o si retinut-o pe Monica Ariana Bundas (32 de ani, din Alba Iulia), data in urmarire generala din 1997. In anul 1996, Bundas a fost condamnata la un an inchisoare de Judecatoria Ramnicu Valcea pentru comiterea infractiunii de furt calificat. Dupa 5 ani de urmarire generala, Monicuta a fost depusa in arestul IPJ Alba unde va testa o celula suficient de... patrata. (N.T.)


"IMPULS" la inaltime

     In perioada 30.03.2001 - 1.04.2001, a avut loc la Sibiu cea de-a XI-a editie a Festivalului de umor cazon. Si de aceasta data, asa cum ne-a obisnuit de fapt in ultimii ani, Grupul de satira si umor "IMPULS" al Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia a fost pe podium. La sectiunea videoclip elevii militari au fost premiati pentru locul I obtinut cu piesa "O zi cu ghinion", iar la sectiunea "Interpretare" au obtinut locul al II-lea, premiul intai neacordandu-se. Elevii au fost indrumati si coordonati in pregatirea pentru cele doua sectiuni de mr. Virgil Danila si de Iulian Jurca. (lt. col. Gheorghe CRIDON, Of. de relatii publice)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.