Curier judetean
Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Translator de televiziune la Ponor

     Locuitorii comunei Ponor se numara printre putinii din judet, sau chiar din tara, care nu pot receptiona programele postului public de televiziune, acum la inceput de nou mileniu. Din fericire situatia este pe cale de a se rezolva. Anul trecut, Primaria comunei Ponor si Directia de Radio si Televiziune Cluj au incheiat un protocol privind punerea in functiune a unui translator de televiziune. Primarul comunei - Victor Cordea - ne-a informat ca obligatiile care reveneau Primariei Ponor - construirea cladirii care va adaposti echipamentul, instalarea pilonului-suport pentru antene, dotarea minima a spatiului, racordul la energie electrica - au fost indeplinite, urmand ca in urmatoarele zile Directia de Radio si Televiziune Cluj sa inceapa montarea echipamentului. Translatorul este amplasat pe Dealul Bucurului si va aduce informatia, dar si divertismentul in casele ponorenilor. (A.D.)


Deoarece DGPDC Alba nu i-a acordat avizul de functionare in judetul nostru
Asociatia "Sprijiniti copiii" din Alba Iulia inaugureaza un centru educativ la... Orastie!

     Astazi, la Orastie are loc deschiderea oficiala a proiectului "Centrul educativ pentru copiii proveniti din familii aflate in situatii de criza". Finantat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala si bazat pe un parteneriat local, acesta este rezultatul multiplicarii unui proiect similar desfasurat de Asociatia "Sprijiniti copiii" din Alba Iulia, in municipiul nostru. Ca si in judetul Alba, anterior implementarii proiectului a fost elaborat un studiu asupra grupului tinta (familiile aflate in situatii de criza). S-au vizitat 285 de familii si au fost realizate 172 de anchete sociale, care au relevat cateva aspecte alarmante: 68% dintre familii sunt fara nici un venit; 39% sunt familii monoparentale; 51% au unul sau mai multi membri bolnavi sau cu handicap; 56% dintre copii sunt sub standardele de dezvoltare fizica (dintre acestia 80% au cu 6-13 cm mai putin in inaltime si cu 3-7 kg mai putin in greutate); 81% sunt sub nivelul educational cerut de programa de invatamant etc. (Iar rezultatele anchetelor sociale nu difera prea mult fata de cele intocmite anterior in judetul nostru!) Bugetul total al proiectului este de 49.820 USD, din care 19.980 USD din partea FRDS, 9.585 USD din partea MMSS si 20.255 USD contributii ale partenerilor.
     Aceasta este inca o dovada cu privire la eficienta Asociatiei "Sprijiniti copiii" din Alba Iulia, care deruleaza in momentul de fata proiecte in valoare de cca 3 miliarde de lei, are ca beneficiari peste 12.000 de persoane si si-a extins activitatea din judetul nostru spre judetele Hunedoara, Cluj, Sibiu si Suceava. In ciuda indicatorilor de eficienta expusi mai sus, in judetul nostru activitatea Asociatiei "Sprijiniti copiii" nu pare a fi recunoscuta la justa sa valoare, caci deocamdata nu a primit avizul anual (necesar conform legii) din partea DGPDC Alba, care ii permite implicarea in problemele de protectie a copilului. Cu riscul de a se interpreta afirmatia noastra, din nou, ca un atac la adresa conducerii DGPDC, subliniem acest aspect: de ce nu se acorda suficienta atentie ONG-urilor serioase, care NU FAC ADOPTII? De ce nu li se acorda suficienta credibilitate si de ce nu exista conlucrare transparenta cu acestea? (Cu atat mai mult cu cat ONG-urile nu au cerut si nu s-au infruptat niciodata din bugetul somptuos al DGPDC, garnisit din plin cu ajutoare si contributii straine). Nu cumva cineva din sistem se teme de eficienta ONG-urilor, care ar rezolva anumite probleme ale familiilor aflate in criza si ar "subtia" obiectul de activitate al serviciului specializat? Pai, sigur, scaderea numarului de copii sarmani, abandonati, adoptabili ar atrage dupa sine si o restrangere de activitate a DGPDC, care este interesat (oricat ar parea de ciudat) sa aiba o problematica cat mai vasta si un buget pe masura! (I.H.)


Eveniment in premiera la SNTc Romtelecom - Directia de Telecomunicatii Alba
ISDN (Retea digitala cu integrarea serviciilor) - o noua dimensiune a serviciilor de telecomunicatii din judet

     In cursul zilei de ieri, in prezenta subprefectului Ioan Maier, a presedintelui CCIA, Cornel Orzea, a reprezentantilor mai multor societati comerciale, a clientilor din Top 50 si nu in ultimul rand a unor personalitati din cadrul SNTc Romtelecom SA si a d-lui Ioan Pocan, a avut loc o premiera care ofera o noua dimensiune a serviciilor de telecomunicatii din judet. Cu aceasta ocazie a avut loc o videoconferinta cu participarea personalitatilor SNTc Romtelecom SA si a colegilor din Alba, sub forma unei manifestari interactive. A fost prezentata reteaua ISDN (retea digitala cu integrarea serviciilor), servicii si aplicatii. ISDN este o retea care provine dintr-o retea telefonica digitala integrata ce ofera cornectivitate digitala cap la cap, furnizeaza o gama larga de servicii (vocale sau non-vocale) pentru care utilizatorii au la dispozitie un set restrans si standardizat de interfete utilizator-retea. Reteaua ISDN a aparut ca urmare a necesitatii existentei unor retele care sa suporte o gama larga de aplicatii telefonice si non-telefonice, cum ar fi transferul de date, de imagini fixe sau in miscare. ISDN a fost in asa fel proiectata incat sa se integreze cu usurinta in retelele publice comutate existente care sunt in mare parte digitalizate (cu centrale digitale si transmisiuni digitale de mare viteza). Avantajele sunt urmatoarele: trecerea de la retelele publice comutate la retele ISDN se poate face treptat, ambele tipuri de abonati (analogici si ISDN) putand exista in aceeasi retea, acelasi plan de numerotatie se poate aplica atat abonatilor ISDN cat si celor analogici.
     ISDN-ul a fost proiectat in jurul notiunii de canale distincte de 64 Kb/s. Canalele de transport (voce sau date) de 64 Kb/s se numesc canale B iar canalul de semnalizare de 16 Kb/s (sau 64 Kb/s) canal D.
Nicoleta TOMUTA, Florin ROMAN


Odata cu incalzirea vremii
Numarul virozelor, pneumoniilor si al gripelor este in scadere

     Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Alba, dr. Cristina Galos, in ultima saptamana, numarul imbolnavirilor de sezon a scazut simtitor. Asta si datorita incalzirii vremii, probabil! Astfel, la ultima raportare s-au inregistrat 983 de diagnosticuri de viroza respiratorie, 51 de pacienti fiind spitalizati. Au mai fost luate in evidenta 369 de cazuri de pneumonii (59 de persoane internate) si 71 de gripa (3 pacienti spitalizati). (F.R.)


Primaria comunei Daia Romana - in renovare

     Cladirea in care functioneaza Primaria comunei Daia Romana, veche de peste 100 de ani, va intra in reparatie capitala. Potrivit informatiilor primite de la viceprimarul comunei, d-l Nicolae Mihu, sediul primariei nu a mai fost reparat de aproape 17 ani, din lipsa de fonduri. In aceasta perioada au inceput lucrarile de renovare, devizul lucrarilor executate urmand sa se achite cu fonduri din bugetul local. Ar trebui sa inceapa reparatiile si la cladirea scolii din localitate, insa valoarea estimativa a lucrarilor (aproape 600 de milioane de lei) depaseste posibilitatile financiare ale Primariei Daia Romana. (A.D.T.)


Multumim iepurasului de la SC Rekord SRL

     Societatea handicapatilor neuropsihic "Speranta" Alba multumeste firmei SC Rekord SRL pentru sponsorizare cu incaltaminte in valoare de 8 milioane de lei cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti. (Comitetul de conducere: Mariana Andronic - presedinte, Rozalia Sucevescu - director executiv)


Pe Tarnave
Partida Romilor s-a reorganizat

     Domnul Ilie Petru, presedintele Partidei Romilor, filiala judeteana Alba, ne-a informat ca in comuna Jidvei s-a infiintat o subfiliala a Partidei Romilor. Presedinte a fost ales Constantin Vitan, iar vicepresdinti: Ioan Sangerean si Nicola Dumitru, iar secretar Stefan Moldovean. La acest eveniment au fost prezenti domnii Trif Teodor, primarul comunei, Nicola Nemes, viceprimar si Mircea Dumitrescu din partea PDSR. De asemenea, a mai participat domnul Liviu Necsulescu, patronul firmei Jidvei, care a apreciat infiintarea acestei subfiliale si a promis tot sprijinul pentru integrarea romilor. In cursul acestei saptamani se vor reorganiza si subfilialele din Sona si Cetatea de Balta. In celelalte comune din judet exista subfiliale inca din anul 1992. Cu ocazia reorganizarii subfilialei Aiud, a fost inlocuit presedintele si a fost ales lider al subfilialei municipiului Aiud Stefan Dragoi, fost vicepresedinte. (I.P.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.