Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Moldovenii de peste Prut spun adio integrarii cu Romania
Comunistii se instaleaza in Palatul Prezidential din Chisinau

      Maine va avea loc la Chisinau ceremonia oficiala de instalare a noului presedinte al Republicii Moldova - Vladimir Voronin. Ales in aceasta functie de catre Parlamentul de la Chisinau miercuri, 4 aprilie, Vladimir Voronin a fost un adversar serios al miscarii de emancipare nationala a romanilor de dincolo de Prut din anii 1989-1990, in calitatea sa de ministru de interne. Vladimir Voronin va implini la 25 mai 60 de ani. S-a nascut in satul Corjova in fostul raion Dubasari, pe partea stanga a Nistrului. Este absolvent al Institutului unional al industriei alimentare, Academiei de stiinte sociale si al Academiei Ministerului Sovietic de Interne. Cariera politica si-a inceput-o ca activist de partid, devenind apoi deputat in Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti. La sfarsitul anilor '80 a devenit ministru de interne. In anul 1993 a fondat Partidul Comunistilor, al carui prim-secretar a devenit in anul urmator, pentru ca alegerile din 1997 sa faca din acest partid cea mai puternica forta politica din tara (40 de locuri in Parlament). Apogeul a fost insa atins in anul 2001, la recentele alegeri generale Partidul Comunistilor obtinand 71 de locuri in Parlament. In plus, inscriindu-se in logica lucrurilor se pare ca prim-ministru al Republicii Moldova va fi desemnat actualul secretar al CC al PCM - Andrei Neguta.
     Chiar daca, de cand au castigat alegerile, comunistii si-au mai indulcit putin discursul politic, mai ales in ceea ce priveste relatiile cu Romania, venirea lor la putere este un serios semnal de alarma. Fapt ce indreptateste comentariul pe marginea previzibilei alegeri a lui Voronin in functia de presedinte facut de Nicolae Vacaroiu - presedintele Senatului Romaniei. Acesta a declarat ca alegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova reprezinta o "piedica serioasa" in calea integrarii dintre Romania si Republica Moldova.
     Trebuie sa ne aplecam insa cu seriozitate asupra cauzelor care au dus in timp la acest rezultat. Pe primul loc se situeaza desigur "performantele" obtinute timp de zece ani in reforma economica. Costurile ei au devenit de nesuportat (sa ne gandim doar la ultima stire socanta venita dinspre Chisinau - comerciantii de ocazie care vindeau in piete carne de om!) astfel incat, amintindu-si de siguranta, chiar daca scump platita, din perioada comunista, votul de acum nici macar nu este o surpriza. Cu atat mai condamnabila pare acum ineficienta si dezbinarea instalata intre partidele romanesti si democratice. Taraganarea si indecizia lor au creat acum premisele de revizuire a Constitutiei astfel incat limba rusa sa devina a doua limba oficiala a tarii. Daca ne gandim ca aceleasi forte n-au facut mare lucru pentru a impiedica introducerea denumirii de limba moldoveneasca si natiune moldoveneasca, diferita de cea romana... Dar poate ca tot raul e spre bine. Avand in fata un adversar cazut la pamant, ametiti de betia victoriei, comunistii acum instalati in fruntea treburilor Republicii Moldova pot face greseli, pot lua decizii in total dezacord cu interesele si realitatile tarii. Atitudine care s-ar putea foarte usor sa se intoarca impotriva lor. Spuneam ca poate tot raul e spre bine, gandindu-ne ca situatia existenta ii va face pe conducatorii partidelor democratice sa-si uite rivalitatile, sa faca, in sfarsit, front comun. Totodata, ii poate indemna si pe guvernantii de la Bucuresti sa acorde o mai mare atentie relatiilor cu Republica Moldova, relatii care pana acum au fost destul de "discrete".
Anca DINICA