Curier judetean
Stiri
Centrul de primire al minorilor va fi pazit

     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a informat ca, incepand de luni, Centrul de primire al minorilor din Alba Iulia va fi pazit in permanenta de un gardian public. "Avand in vedere situatia de la acest centru, unde sunt adusi minori cu comportamente dificile, am luat masura introducerii de paza pentru evitarea unor conflicte intre cei mici si mari, dar si a posibilelor agresiuni impotriva personalului", a spus Presecan. (F.R.)


Prefectul solicita urgentarea elaborarii normelor metodologice a Legii 10/2001

     In cadrul teleconferintei de ieri, prefectul judetului, av. Ioan Rus a solicitat reprezentantilor Guvernului, noi lamuriri referitoare la Legea 10/2001, privind retrocedarea caselor nationalizate. Prefectul a mentionat ca la nivelul judetului s-au primit o serie de cereri de retrocedare a unor imobile, confiscate abuziv, reprezentantul guvernului in teritoriu precizand ca asteapta normele metodologice de aplicare ale legii. (G.J.)


Functionarii C.J. Alba planteaza puieti la Metes

     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca in cursul zilei de sambata, 8 aprilie a.c., functionarii institutiei pe care o conduce, cercetasi dar si ziaristi, vor planta puieti in zona comunei Metes. Actiuni similare sustinute de CJ Alba vor mai avea loc sambata la Calnic si Cugir. (F.R.)


Deputatul Ioan Andrei sprijina Sebesul

     Venind in sprijinul autoritatilor locale, ca si in saptamana precedenta, cand implicarea directa a deputatului PDSR, Ioan Andrei, a fost determinanta in obtinerea celor 9 miliarde de lei pentru Primaria Alba Iulia si 4 miliarde pentru Aiud, miercuri, 4 aprilie, d-l Andrei, impreuna cu primarul Sebesului Mugurel Sarbu, au avut o intrevedere cu ministrul Miron Mitrea.
     In urma expunerii proiectelor, Primaria Sebes a obtinut de la Ministerul Transporturilor, al Amenajarilor Publice si Locuintei o finantare de minim 6 miliarde de lei, suma ce urmeaza a fi utilizata astfel: pentru refacerea soselei DN 1/DN 7 de pe raza orasului Sebes, Miron Mitrea s-a angajat sa aloce, intr-o prima etapa, 4-5 miliarde, urmand ca pe parcurs sa gaseasca noi posibilitati de finantare, costul total al executarii lucrarilor ridicandu-se la 18 miliarde. Un alt proiect, in valoare de 3 miliarde, se refera la finalizarea constructiei blocului de locuinte. Ministrul Locuintei a acceptat sa contribuie cu 50% din suma necesara, cealalta jumatate urmand a fi acoperita din fondurile primariei.
     Primarul municipiului Sebes a mai solicitat fonduri pentru terminarea unui alt bloc de locuinte, dar in acest caz finantarea a fost conditionata de incheierea contractelor de vanzare-cumparare a apartamentelor astfel incat primaria sa poata contribui cu banii incasati ca avans de la cumparatori, restul sumei fiind suportata de ANL, conform asigurarilor date de secretarul de stat, Sergiu Sachelarie. (Lucia LUHA, sef cabinet)


Cetateanul apeleaza, Consiliul Judetean Alba raspunde
Numarul de telefon 985 va sta la dispozitie

     Consiliul Judetean Alba, in colaborare cu ziarul "Unirea", va raspunde problemelor ridicate de cetateni la numarul de telefon special 985, pus la dispozitia locuitorilor acestui judet. Presedintele Consiliului Judetean, Augustin Presecan, ne-a declarat ca, din multitudinea de probleme, vor fi selectate cateva raspunsuri, restul urmand a se rezolva direct, pe cale amiabila, fara a fi mediatizate. Initiativa CJ Alba a prins tot mai mult contur, oamenii telefonand pentru a-si spune pasurile. Chiar daca nu in toate cazurile se pune problema unei competente a CJ Alba, aceasta institutie va solicita si colaborarea altor organisme in rezolvarea doleantelor cetatenesti.
     D-na Elena Seman, de pe strada Muncii, bl. C3 si Valer Trifon, strada Gladiolelor nr. 19 A, bl. 17 au reclamat faptul ca desi si-au platit facturile la gaz metan li s-a sistat furnizarea acestuia, in mod asemanator cu locatarii rau platnici. In urma interventiilor facute la nivelul conducerii Distrigaz Nord SA situatia a revenit la normal. *D-l Dan Petru din Sebes a inaintat dosarul de pensionare si se intereseaza cand va primi decizia de pensionare. Functionarii DGMPS Alba au dat asigurari ca dosarul de pensionare este in lucru, iar decizia de pensionare va fi eliberata in scurt timp. *D-l Nicolae Todor din Baia de Aries, strada Merilor nr. 11, pensionar, nu a primit de trei ani biletele pentru transportul CFR, desi are acest drept. In urma demersurilor facute de conducerea CJ Alba, situatia urmeaza sa fie rezolvata in urmatoarele zile, iar d-l Todor isi va primi toate drepturile care i se cuvin. *Un alt cetatean care a sunat la telefonul special al CJ Alba este Nicolae T. din Aiud care a propus introducerea serviciului alternativ in armata, ce se aplica cu succes si in alte tari europene. Dansul a mai spus ca cei care nu pun mana pe arme, sa munceasca in perioada stagiului militar pentru armata. *D-l Cezar Dumitrache din Alba Iulia a sunat la 985 pentru a-si exprima nemultumirea in legatura cu faptul ca, desi mass-media a anuntat prelungirea termenului de depunere pentru declaratiile de venit cu inca trei luni, preluand surse guvernamentale, acest lucru nu este cunoscut in teritoriu. Domnia sa a cerut rezolvarea acestei probleme prin anuntarea finantistilor de la nivel judetean asupra ultimelor masuri adoptate de executiv. *D-na Stefania Romcea din Sebes doreste eliberarea titlului de proprietate asupra pamantului mostenit de la tatal sau, Emilian Romcea, din Oarda de Sus.
     Potrivit informatiilor furnizate, titlul de proprietate respectiv este in lucru, urmand sa fie semnat de d-l prefect Ioan Rus.
Florin ROMAN


Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La Olimpiada instrumentala de la Timisoara
Treisprezece participanti, treisprezece premii si mentiuni

     La inceputul acestei luni, la Timisoara, s-a desfasurat Olimpiada instrumentala, la care au concurat 138 de elevi din judetele Alba, Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis. De la Liceul de muzica si arte plastice din Alba Iulia au participat 13 elevi, toti luand premii si mentiuni. Prestatia lor artistica deosebita s-a bucurat de aprecierile laudative ale juriilor. Rezultatele obtinute au fost pe masura muncii depuse, a seriozitatii cu care au abordat si studiat problemele tehnice si de interpretare, ridicate de lucrarile muzicale prezentate. Din nou au fost remarcate comportamentul serios al elevilor albaiulieni, precum si spiritul de echipa. Iata numele elevilor castigatori si ale profesorilor care le stau mereu alaturi: premiul I: Catalin Craiu - clasa a III-a, violoncel, Catalin Boancas, clasa a V-a, violoncel, Mircea Marian, clasa a VII-a, violoncel (toti trei elevii prof. Maria Marginean), Vladimir Toma, clasa a VIII-a, contrabas (prof. Ioan Muresan); premiul II; Dan Avram, clasa a III-a, pian (prof. Rita Vranceanu), Florin Craiu, clasa a V-a, violoncel (prof. Maria Marginean), Andra Craciun, clasa a VI-a, chitara (prof. Nicolae Pletea), Anca Buturca, clasa a VIII-a, violoncel (prof. Maria Marginean); premiul III: Adela Marza, clasa a V-a, pian (prof. Rita Vranceanu), Radu Zahan, clasa a VII-a, clarinet (prof. Nicolae Vancu); mentiuni: Rebecca Dragomir, clasa a VI-a, pian (prof. Adriana Maier), Oana Vaidasigan clasa a VI-a, pian (prof. Rita Vranceanu), Elena Bartos, clasa a VIII-a, vioara (prof. Mariana Lungu). Felicitari.
     In prezent, sase dintre elevii Liceului de muzica concureaza la Baia Mare.
Costin BUCOVEANU


Mai-marii administratiei publice - membri in Senatul Mare al Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia

     Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va sarbatori in cursul lunii viitoare 10 ani de la infiintare. Sunt binecunoscute etapele pe care singura institutie de invatamant superior de stat din Alba le-a parcurs in acest rastimp reusind sa castige increderea studentilor si dezvoltandu-se continuu. Vorbind de dezvoltare trebuie sa spunem ca acum s-a pasit intr-o noua etapa. La 29 martie 2001 s-a constituit Senatul Mare al Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, acesta functionand ca un organ de conducere al acestei institutii de invatamant superior. In Senatul Mare sunt cooptate personalitati ale vietii publice, economice, politice, sociale, culturale din municipiul Alba Iulia si din intreg judetul care prin activitatile lor pot contribui la dezvoltarea universitatii. Printre ei se numara desigur, la loc de cinste, Ioan Rus - prefectul judetului Alba, Augustin Presecan - presedintele Consiliului judetean Alba si Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia. Conform actului ce consfinteste evenimentul, aceste cooptari au avut loc "tinand seama de calitatile dvs. manageriale si de performantele profesionale obtinute in fruntea institutiei pe care o reprezentati". (A.D., F.R.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.