Ultima ora
Stiri
Directorul economic de la Directia Silvica - cel mai tare dintre padurari

     In cursul zilei de ieri am fost contactati la redactie de d-l Gabriel Schuster, director economic la Directia Silvica Alba, care ne-a informat ca aprecierea noastra dintr-un articol anterior "confruntarea dintre cele doua tabere nu s-a soldat cu nici un castigator" nu este conforma cu realitatea. Potrivit surselor noastre, d-l Schuster a obtinut la concursul sustinut la Regia Silvica Bucuresti cea mai mare nota dintre participanti: 8, in timp ce colegii acestuia au "coborat" sub 8. Sincere felicitari! (F.R.)


Campanie de impadurire

     Compania de impadurire in judet se afla in plina desfasurare. In cursul zilei de ieri, prefectul judetului, av. Ioan Rus s-a deplasat in Muntii Apuseni pentru a asista personal la actiunea de impadurire. La nivelul judetului se preconizeaza a se impaduri o suprafata de 150 hectare in completare cu inca 49 hectare teren afectat in urma inundatiilor. Pentru impadurirea terenurilor se vor planta 1 milion puieti. Prefectul Ioan Rus a mentionat ca pana in prezent, pe mai bine de jumatate din suprafetele planificate s-au efectuat lucrari de impadurire. (G.J.)


La Aiud
Accident cu parasirea locului faptei

     Miercuri, 4 aprilie, ora 18, la Spitalul municipiului Aiud a fost adus un copil de 13 ani, victima unui accident. Baiatul, Cosmin Marius Aloman (13 ani, elev la o scoala generala din Aiud) a fost diagnosticat cu traumatism cranian cu hematom si plagi escoriate. Potrivit declaratiei data politistilor aiudeni, Cosmin Aloman a fost lovit de un autoturism de culoare rosie in timp ce se intorcea de la scoala. Baiatul a declarat ca soferul a oprit dupa accident, l-a privit, dupa care a plecat mai departe. In continuare, politistii efectueaza cercetari pentru identificarea autorului accidentului. (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Presedintele Augustin Presecan a dispus reorganizarea activitatii de alimentare cu apa potabila a zonei Apusenilor
CL Campeni va retrage din 15 mai dreptul de administrare al SC Goterm

     Alimentarea cu apa potabila a oraselor Abrud, Campeni, Baia de Aries, a comunelor Bistra, Lupsa si Salciua este deficitara sub aspectul cantitatii si calitatii apei. In conditiile in care studiul hidrologic al zonei a aratat ca nu se gasesc izvoare cu debit mare si constant care sa permita captarea si amenajarea lor intr-un sistem de alimentare cu apa s-a adoptat solutia sursei de apa - Raul Aries - si construirea barajului in amonte de Campeni, la confluenta Ariesului Mare cu Ariesul Mic, baraj cu functiunile - alimentare cu apa, regularizarea cursului de apa, respectiv producerea energiei electrice. Lucrarile de la barajul Mihoiesti - captarea si tratarea apei - nu au fost finalizate, unele fiind in faza de provizorat, iar statia de tratare nu este dotata cu echipamentele necesare pentru asigurarea parametrilor de potabilitate a apei.
     De asemenea, in cadrul sistemului de alimentare cu apa nu exista un laborator de testare a calitatii apei. La toate acestea se adauga insuficienta capacitatii de inmagazinare a apei, ceea ce determina golirea in scurt timp a rezervorului de la Campeni si face ca orasul Abrud sa ramana fara apa.
     Fata de aceasta situatie se impune realizarea unui sistem microregional de alimentare cu apa potabila din sursa Mihoiesti, care sa asigure necesarul de apa in zona. In cadrul acestui sistem, in prima etapa, se propune realizarea lucrarilor de reparatii si retehnologizari a sistemului centralizat existent pentru orasele Campeni si Abrud si unitatile miniere din zona, urmand ca in etapa a doua sa se realizeze in continuare alimentarea cu apa a orasului Baia de Aries si a localitatilor din mediul rural: Bistra, Lupsa si Salciua.
     "Data fiind aceasta situatie propunem o noua forma de organizare a activitatii de alimentare cu apa potabila din sursa Mihoiesti, respectiv reorganizarea ei in cadrul Societatii comerciale "APA-CTTA", de sub autoritatea Consiliului judetean Alba. In acest sens trebuie inventariat si stabilit regimul juridic, parametrii tehnico-economici ai tuturor bunurilor din cadrul obiectivului "Alimentare cu apa Mihoiesti" in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si a Hotararii Guvernului nr. 548/1999 privind aprobarea Normelor tehnice pentru intocmirea inventariului bunurilor care alcatuiesc domeniul public al comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor", a declarat presedintele CJ Alba, Augustin Presecan. Pe de alta parte, CL Campeni, intrunit in sedinta extraordinara, a aprobat proiectul de hotarare prin care, incepand cu data de 15.05.2001, retrage dreptul de administrare al SC Goterm asupra mai multor bunuri.
Florin ROMAN


Sindicalistii de la "Apararea" Cugir S.A.
Apara drepturile oamenilor si nu fug dupa ciolan!

     Sindicatul Apararea S.C. Cugir S.A. numara in prezent 1700 de sindicalisti. Vizavi de aprecierile din presa, asupra numarului nostru de membri de sindicat, facute de unii reporteri sau ziaristi, probabil dezinformati de colegii nostri de la celalalt sindicat, vrem sa va informam ca sindicatul nostru a avut o serie de intalniri la nivel guvernamental si judetean in urma carora s-au obtinut momentan 90% din revendicarile sindicalistilor nostri.
     Dorim sa nu mai fim considerati la nivel local, de anumiti politicieni, sindicatul mic din Cugir. Vrem sa-i informam cu ajutorul dv. ca sindicatul "Apararea" S.C. Cugir S.A. are o pondere de 70% in numarul salariatilor ce lucreaza in domeniul special. In acest sens am programat o intalnire cu prefectul judetului, in perioada 9-13.04.2001, pentru a stabili raporturile de colaborare si rezolvare a problemelor sindicalistilor nostri cu institutia prefecturii.
     Referitor la schimbarile ce vor avea loc la nivel de conducere a S.C. Cugir S.A., sindicatul nostru se delimiteaza de orice presiuni asupra celor ce sunt indrituiti sa faca aceste lucruri si vrem sa va aducem la cunostinta ca tot ceea ce a aparut in presa referitor la aceste fapte se refera la actiunile intreprinse de colegii nostri de la celalalt sindicat.
     Am spus-o si o spunem cu orice ocazie ca rolul nostru este de a apara drepturile sindicalistilor nostri si de a veghea pentru obtinerea acestor drepturi inscrise in contractele incheiate cu angajatorii, si nu de a face numiri de conducatori la nivelul societatii. Noi respectam pe cei desemnati sa faca aceste numiri in functiile de conducere a societatii atata timp cat administreaza bine societatea astfel incat oamenii sa aiba de lucru si atata timp cat drepturile sindicalistilor nostri nu sunt incalcate. In fapt drepturile acestora au fost incalcate, si dovada ca sindicatul "Apararea" nu se joaca cu vorbele stau 485 de dosare care sunt la Judecatoria Alba pentru incalcarea C.C.M.
Ioan NEAGU, liderul Sindicatului "Apararea" - SC Cugir SA


Incendiu de proportii la Zlatna
Pornit initial de la aprinderea nesupravegheata a miristii, flacarile s-au extins spre padurea din apropierea orasului

     Un incendiu de proportii a cuprins ieri padurea din apropierea localitatii Patranjeni - Zlatna. Se pare ca totul a pornit de la aprinderea miristei, focul fiind lasat nesupravegheat, intinzandu-se spre padure. La ora inchiderii editiei ziarului nostru, 30 de jandarmi, peste 100 de localnici si pompierii se luptau inca cu flacarile, incercand sa limiteze efectele sinistrului. (D.M.)


Prima statie de carburanti LUKOIL la Aiud

     De curand, la Aiud, a fost inaugurata prima statie de carburanti din reteaua LUKOIL. Proprietarul acesteia este firma Trans Ivinis SA Sebes, fiind construita pe amplasamentul vechii benzinarii Genesis Oil, care a fost insa modernizata. LUKOIL Aiud este dotata cu cinci pompe de benzina, o pompa cu debit marit pentru motorina, un magazin de autoservire, spalatorie auto cu jet sub presiune si un parking auto. Patronul firmei Trans Ivinis Sebes, Gheorghe Ivinis a precizat ca are in vedere noi investitii, respectiv construirea unui restaurant cu program non-stop si a unui atelier auto. (D.M.)


Un baietel din Blaj va fi premiat de ministrul Daniela Bartos

     In urma cu putin timp, Ministerul Sanatatii a initiat un concurs national de desene si eseuri, pe grupe de varsta. Printre remarcatii acestui concurs cu tema "Stop discriminarii. Incearca sa-ti pese de cel de langa tine" este si un conjudetean de-al nostru, Rares Isaila de la gradinita nr. 2 Blaj. Dupa ce a castigat etapa judeteana, Rares a ocupat locul doi la grupa sa de varsta la nivel national. Talentatul baietel din Blaj va fi premiat sambata la Bucuresti, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, chiar de ministrul Daniela Bartos. Sefa Serviciului de promovare din DSP Alba, dr. Olimpia Candrea, a anuntat ca, in aceste zile, in scolile judetului vor fi distribuite 1000 de mape care contin informatii referitoare la tulburarile de comportament la copii, dar si desenul lui Rares, care prezinta un grup de copii voiosi care se joaca, iar unul dintre ei ofera altuia o floare. (F.R.)


Conducere noua la ApR Teius

     Reorganizarea structurilor politice aperiste, declansata dupa recentul congres al partidului de la Brasov, a continuat in judetul Alba cu orasul Teius. Astfel, in prezenta presedintelui ApR Alba, dr. Calin Crisan, a avut loc in cursul zilei de miercuri, 4 aprilie a.c. constituirea Comitetului interimar de conducere al organizatiei ApR Teius. Componenta noului Comitet care intruneste membri de seama ai comunitatii locale, este urmatoarea: ing. Liviu Preja - presedinte, prof. Aurel Timis si preot Olimpiu Padurean - vicepresedinti, preot Calin Tulus - secretar, jurist Olimpia Padurean - trezorier si Aurel Baidoc - membru. (R.J.)


Piatra de temelie

     Sambata, 7 aprilie a.c., la Centrul Misionar "Reintregirea" (Schit) din Alba Iulia, va avea loc, incepand cu orele 8.00, oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei punerii pietrei de temelie pentru noua biserica a acestui asezamant. Totodata se va oficia si un parastas la 5 ani de la mutarea catre Domnul a Episcopului Emilian Birdas, cat si pentru ceilalti trei episcopi care isi au mormintele acolo: Ioan, Policarp si Veniamin. Slujbele vor fi oficiate de Inalt Prea Sintitul Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, impreuna cu consilieri si preoti din oras. Vor fi prezenti si reprezentanti ai celor doua organizatii de tineret din Alba Iulia: Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) si Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman (LTCOR Alba Iulia - organizatie recent infiintata, care cuprinde elevi si tineri din oras). (Sabin VODA, Consilier cu probleme de tineret si mass-media)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.