Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In urmatorii patru ani
Ministerul Culturii si Cultelor va lupta ca Alba Iulia sa devina o bijuterie a turismului cultural
Interviu cu d-l Razvan THEODORESCU, ministrul Culturii si Cultelor

     - Domnule ministru, este prima vizita pe care o faceti in aceasta calitate la Alba Iulia. Care sunt principalele subiecte care s-au discutat?
     - Am discutat o problema importanta, problema restaurarilor care trebuie facute in zona monumentelor ortodoxe. Sper ca inca din acest an sa putem aloca o suma pentru unele restaurari care sa fie facute la catedrala si la intregul ansamblu arhitectural ce adaposteste Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia. Trebuie sa ne pregatim de momentul 2003, cand la Alba Iulia vor avea loc importante manifestari, pentru marcarea Zilei Nationale a Romaniei. Sper ca pana atunci si acest simbol care este Catedrala Reintregirii Neamului si alte monumente albaiuliene sa primeasca un sprijin masiv din partea noastra. Evident, in stransa legatura cu bugetul, care in 2002 si 2003 sper sa fie mai putin auster decat in acest an.
     Un al doilea subiect discutat este problema spinoasa, chiar foarte spinoasa, a Bibliotecii Batthyaneum. Acest lucru l-am discutat la Arhiepiscopia romano-catolica. Dupa cum stiti, exista chiar un litigiu, care a ajuns in tribunal. Vom vedea... Repet, este o problema extrem de spinoasa, patrimoniala, culturala si chiar cu unele incidente politice. Si noi - ministerul - si prefectura si ierarhia romano-catolica suntem constienti ca acest simbol al culturii din spatiul romanesc care este Batthyaneum-ul, care este al tuturor, al romanilor, al maghiarilor, germanilor - trebuie sa ramana in continuare un simbol si problema patrimoniala sa nu impieteze asupra sa.
     Plec din Alba Iulia si cu unele idei pe care nu le pot insa dezvolta acum prea mult - privind unele proprietati din spatiul Cetatii Vauban, si care nu sunt, ca sa spunem asa, ale autoritatilor si ale societatii civile, ci ale altor autoritati. Poate vom reusi prin tratative inteligente, prin negocieri cu cei care de foarte multa vreme ocupa parti din aceasta cetate sa facem in asa fel ca pana la sfarsitul mandatului meu Alba Iulia sa fie in intregime, cu toate cladirile sale, parte a unui circuit turistic, inclusiv zona atat de spectaculoasa, dar atat de neglijata a subteranelor si pivnitelor vechii Cetati. Aici se pot face amenajari culturale, de comert cultural de prima mana. O asemenea cetate precum cea de la Alba Iulia cu toate dotarile, noi nu avem in alta parte.
     - Sa intelegem deci ca MCC va aloca fonduri si pentru continuarea lucrarilor de restaurare care s-au deschis deja in Cetate?
     - Daca reusim sa rezolvam problemele de care aminteam, vor veni si fondurile necesare. Ale noastre si ale administratiilor locale.
     - Ati vorbit de Biblioteca Batthyaneum. Problema de patrimoniu la care ati facut deja referire nu este singura cu care se confrunta. Cunoasteti desigur scandalul iscat in jurul ultimei calatorii a uneia dintre cele mai valoroase piese - Codex Aureus in Germania. Ministerul Culturii a declansat o ancheta, iar de un an n-am mai auzit nimic pe aceasta tema. Dumneavoastra ce ne puteti spune?
     - Stim astazi motivele pentru care au existat unele grave accidente. Grave cand vorbim despre o piesa precum Codex Aureus. In paranteza fie spus, nu stiu cata lume stie, chiar si in Alba Iulia, ca acest Codex Aureus este o piesa atat de importanta pe plan mondial incat de cateva ori ea a constituit gaj in imprumuturile internationale ale Romaniei. Vinovati, oricat ar parea de straniu sunt organizatorii germani (ai celor doua expozitii la Lorsch si Paderborn unde a fost expus in 1999 - n. red) ceea ce arata ca si germanii pot avea falii. Vom crea o comisie rogatorie care va stabili penalitatile si vina partii germane. Mai exact spus, nu au existat conditiile de microclimat necesare in sala si in vitrina in care a fost expus Codex Aureus. O oarecare vina apartine si unei parti a conducerii Bibliotecii Nationale, si pot sa spun ca pe acest temei noi vom produce si unele schimbari la Biblioteca Nationala.
     - Va multumesc.
A consemnat Anca DINICA