Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Romania pe ultimul loc in
Troica aderarii la Uniunea Europeana

     Romanii se afla printre natiile care-si doresc cel mai mult sa adere la Uniunea Europeana, optiunea pentru europenism fiind exprimata de 85 - 95 la suta din populatie. Nu acelasi lucru s-ar spune ca-l vor si autoritatile de la Bucuresti, care, desi oficial sunt pentru, parca pe zi ce trece se lasa cuprinsi de o moleseala inexplicabila, devenind din ce in ce mai sceptici vis-a-vis de urcarea in troica UE. Acestea duc parca o campanie "pe dos", in sensul ca fac referiri din ce in ce mai dese si mai obstinate la marile sacrificii pe care trebuie sa le faca cetatenii Romaniei atat in perioada de preaderare cat si dupa aderarea la UE, sacrificii generate in principal de armonizarea legislatiei europene cu cea autohtona si de indeplinire a criteriilor de convergenta economica.
     Regimurile politice de pe Dambovita au facut in asa fel incat sa induca in opinia publica ideea contraproductiva ca efectele aderarii s-ar repercuta negativ asupra vietii lor de zi cu zi si prin urmare procesul de integrare in UE n-ar trebui sa constituie un interes real pentru cele mai largi paturi ale populatiei intrucat, volens-nolens, Europa ar trebui sa fie mai interesata sa ne primeasca in structurile ei decat noi. Vezi Doamne, noi am fi buricul Europei si fara noi stabilitatea, securitatea continentului ar avea de suferit. La ora actuala obsesia nationala este aceea de a imbunatati imaginea Romaniei in exterior si mai putin indeplinirea conditiilor puse de UE in fata tuturor celor care vor sa adere. Vrem, nu vrem sa recunoastem, oficialitatile noastre cad in capcana dualitatii perioadei de preaderare, care se suprapune in mod esential cu perioada tranzitiei catre o societate democratica si o economie functionala de piata, ignorand faptul ca tranzitia cu toate implicatiile sale este un proces obiectiv, independent de optiunea pentru aderare.
     Recentul document dat publicitatii de Institutul European din Romania (IER) vrea sa clarifice o serie de aspecte ale integrarii in UE necunoscute sau prea putin cunoscute opiniei publice. Este vorba de o analiza comparativa a stadiului negocierilor de aderare la UE a statelor din Europa Centrala si de Est, insotita de prognoze privind data si componenta noului val de extindere si de o evaluare realista a stadiului in care se afla Romania. Asa cum se spune in acest document, Romania are doar sase capitole de negocieri inchise - educatie si formare, relatii externe, politica externa si de securitate comuna, statistica, IMM, stiinta si cercetare - alte trei deschise - concurenta, telecomunicatii si cultura si audiovizual - si un numar de 21 capitole in curs de deschidere, ea fiind candidatul cu cel mai lent ritm de negociere. Prin urmare, Romania alaturi de Bulgaria nu vor face parte din valul major ce va cuprinde zece state candidate la aderare in 2004-2005. Romania si Bulgaria au fost anuntate ca nu vor intra in discutie decat pentru anul 2007, fiind singurii candidati ramasi pe dinafara. In consecinta, Consiliul European din 2001 va decide o prima extindere a UE in 2004 sau 2005 la zece noi state: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia.
     Dupa cum se stie, Romania beneficiaza de o asistenta comunitara de 5 ori mai mare decat in trecut, are o strategie economica pe termen mediu si va trebui sa intre in faza decisiva a reformei administratiei publice. Va proba Romania capacitatea de a absorbi toate aceste fonduri dupa regulile europene? Va reusi regimul de la Bucuresti sa-si identifice si sa-si prezerve interesul national pe parcursul negocierilor. Acestea sunt marile provocari cu care trebuie sa se confrunte clasa politica si administratia nationala. Deocamdata, nici unul din documentele programatice elaborate pana in prezent nu ne dau garantia ca 1 ianuarie 2007 va fi data aderarii noastre la UE. In concluzie, este greu de conceput ca vom putea avea o economie de piata functionala, capabila sa faca fata presiunilor concurentiale fara o administratie performanta, care sa produca o legislatie coerenta si sa supravegheze aplicarea acesteia.
Gheorghe JURCA