Curier judetean
Stiri
ASTRA blajeana - nr 1 pe anul 2001

     De curand a aparut primul numar din acest an al revistei "ASTRA blajeana", editata de Despartamantul "Timotei Cipariu" Blaj.Cum ne aflam in preajma Sfintelor Pasti un spatiu important este dedicat acestei mari sarbatori crestine. Sunt publicate pastoralele semnate de IPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia si IPS lucian - mitropolitul Bisericii greco-catolice, ganduri inchinate acestei sarbatori, semnate de elevi ai Colegiului national "I.M. Clain" Blaj si Colegiului "Emil Racovita" Cluj Napoca, precum si un interesant eseu intitulat "La inceput a fost Inocentiu si Catedrala" semnat de pr. Ioan Farcas si dedicat episcopului Inocentiu Micu, cel care a inceput lucrarile de constructie la Catedrala mitropolitana "Sfanta Treime" din Blaj si la seminarul de baieti.
     Prin grija prof. univ. dr. Mircea Popa cei interesati pot citi in paginile revistei doua scrisori catre marele filolog vienez Fr. Miklosich semnate de Timotei Cipariu si Ioan Micu Moldovan. O intreaga pagina ii este dedicata lui Spiru Haret ale carui idealuri culturale si militante sunt aproape identice cu cele ale carturarilor ASTREI. Cum era si firesc nu lipsesc relatarile legate de activitatea de acum a Despartamantului "Timotei Cipariu" Blaj, care in ultimele luni a reusit infiintarea a doua noi cercuri ale ASTREI, la Cetatea de Balta - Jidvei si Craciunel - Bucerdea Granoasa. Mai puteti citi recenziile volumelor "Lancram", autor Dorin Ovidiu Dan - o monografie a satului in care s-a nascut Lucian Blaga, "Tara Secaselor - folclor literar-muzical", autori Ioan Popa si Ioan Sarbu si "Biia - 800 de ani" - o monografie coordonata de Vasile Capalnean si Vasile Lechintan.
Anca DINICA


In comuna Galda de Jos
Pamantul a revenit celor in drept

     Potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991 in cele 5 sate componente ale comunei Galda de Jos trebuie pusa in posesia celor indreptatiti o suprafata de 3630 ha, din care peste 100 ha sunt padure. Facand din aceasta actiune o problema prioritara, membrii comisiei comunale de aplicare a Legii 18 au procedat cu multa intelepciune si nepartinire in reimproprietarirea galdenilor. Pe ansamblul comunei au fost eliberate 2361 titluri de proprietate, ceea ce reprezinta 94 la suta din suprafata. In prezent, ne-a declarat d-l Romulus Roica, primarul comunei, se afla in curs de definitivare intocmirea dosarelor pentru atribuirea padurilor celor ce beneficiaza de prevederile Legii nr. 1/2000. Exista suficient fond forestier pentru repunerea in drepturi a solicitantilor. Ramane ca dovada dreptului de proprietate sa fie facuta cu acte in regula. Consiliul local este interesat ca si aceasta problema sa fie solutionata cat mai echitabil si transparent. (S.T.)


     In localitatea Lancram, pe marginea soselei "zace" de mai mult timp pe butuci o epava, care, candva, a fost un autocamion, cu numarul de circulatie AB 01 HVC, in jurul careia se strang gunoaie, dand un aspect neplacut. Daca proprietarul nu a fost de gasit pana acum, propunem Primariei Sebes sa caute o "parcare" in care sa-si gaseasca odihna si acest autovehicul!
Foto-text: Victor BOTEI


Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stop firmelor fantoma din mediul afacerilor!

     Din '90 incoace am asistat la o competitie de inregistrare a cat mai multe firme, ca si cand numarul acestora si nu activitatea lor ar fi relansat economia. Nici Alba Iulia n-a ramas in afara acestei curse contra cronometru de infiintare a cat mai multe SA-uri sau SRL-uri. La finele anului 2000, in evidenta Registrului Comertului Alba erau inregistrate 11220 de firme, din care peste 8080 erau SA (societati pe actiuni), iar circa 460 era SRL (societati cu raspundere limitata). Daca admitem ca toate aceste firme sunt viabile si ele s-au nascut din nevoia acoperirii unui segment de productie, comert sau prestari de servicii, solicitate de piata, atunci inseamna ca revine o firma tot la 36 de persoane din judet? Statistic, s-ar parea ca n-avem de ce sa ne plangem. La acest capitol ne-am aliniat destul de repede la cursul vremii. Constatarea este reala. Persoane fara un minim de cunostinte, informatii si pricepere s-au repezit sa aiba o firma in speranta ca vor scapa de saracie si chiar se vor imbogati peste noapte. Concurenta pietei libere s-a dovedit insa mai dura de cum isi inchipuiau multi dintre ei si in scurta vreme au clacat. Derapajul a fost sesizat si de Camerele de Comert si Ministerul de Finante, care in 1998 au emis unele reglementari potrivit carora SRL-urile trebuie sa aiba un capital de minim doua milioane de lei, fata de 100.000 de lei, iar Societatile pe Actiuni - un capital minim de 25.000.000 de lei, fata de un milion de lei. Aceleasi reglementari mai prevad ca firmele care nu au depus bilanturile contabile la administratiile financiare si nici declaratiile ca nu au desfasurat activitati comerciale trebuie sa fie lichidate si radiate. In judetul Alba, din totalul firmelor inmatriculate la Registrul Comertului, numai 2100 si-au completat capitalul social prevazut de lege, iar alte 1800 au depus cerere de suspendare a activitatii. Adevarul este ca o parte insemnata din acestea sunt firme "fantoma", folosite drept paravan pentru afaceri dubioase sau n-au functionat niciodata, dand imaginea falsa a liberalizarii pietii.
     Cei care se ocupa cu evidenta acestor firme sunt de parere ca legislatia noastra a fost si este inca destul de lacunara si mult prea permisiva. Ca dovada, lichidarea si radierea acestor societati poate fi ceruta in instanta de camerele de comert si industrie judetene, de Ministerul Finantelor sau de orice persoana interesata. Pana acum, institutiile abilitate sa faca curatenie in lumea "firmelor fantoma" au stat in expectativa si s-au invitat reciproc sa faca primul pas. In cele din urma, Ministerul Justitiei si camerele de comert au propus o procedura simplificata de dizolvare si lichidare judiciara. Senatul a decis, cu o luna in urma, ca toate cheltuielile generate de lichidarea si dizolvarea firmelor in cauza sa fie suportate de Ministerul Finantelor, cel mai interesat in asanarea mediului comercial. Tariful necesar va fi redus la jumatate, iar lichidarea se va face in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noilor reglementari. Concret, actiunea se va face la tribunal, prin simpla constatare a camerelor de comert. Incalcarea dispozitiei legale privind capitalul social minim este suficienta pentru declararea nulitatii societatii comerciale de catre tribunal.
     In randul societatilor care nu si-au majorat capitalul pot intra si cele care se afla in dizolvare mascata sau in faliment mascat, precum si societatile infiintate de micii investitori straini, care au functionat o perioada de timp foarte scurta, dupa care au fost abandonate. In instanta de judecata se poate acorda un termen de gratie de sase luni pentru intrarea firmelor in cauza in legalitate. Ramane de vazut in ce masura cei chemati sa faca curatenie in lumea "firmelor fantoma" se vor apuca serios de treaba sau vor amana, din diverse motive, asanarea mediului comercial.
Sebastian TRUTA


In luna martie
Inspectorii OJPC Alba au efectuat 135 de actiuni de control

     Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Alba au efectuat in cursul lunii martie a.c., un numar de 135 de actiuni de control din care: 29 la institutii publice, 88 la agenti economici si 18 persoane fizice. Ca urmare a acestor actiuni, au fost intocmite 105 procese verbale de constatare-contraventie, din care 31 la produse alimentare, 18 la produse nealimentare si 56 la prestari servicii. Un numar de 57 de procese verbale au fost intocmite in urma actiunilor desfasurate in afara orasului, 13 in mediul rural, iar restul in judet. Pentru 20 de agenti economici controlati s-a oprit definitiv comercializarea produselor cu grad mare de periculozitate pentru sanatatea populatiei. La 12 dintre acestia s-a constatat distrugerea produselor care urmau sa fie comercializate. Valoarea totala a marfurilor indigene controlate a fost de 1,2 miliarde de lei. La marfuri in valoare de 380 de milioane de lei au fost constatate abateri. In ceea ce priveste marfurile din import, au fost controlate produse in valoare de 328 de milioane de lei. S-au constatat abateri la produse in valoare de 212 milioane de lei. Valoarea totala a celor 96 de amenzi aplicate luna trecuta s-a ridicat la aproape 37 milioane de lei. OJPC Alba a primit din partea cetatenilor 13 sesizari, din care doar 5 s-au dovedit a fi intemeiate. Varsamantul la bugetul de stat in luna martie, din partea OJPC Alba, s-a ridicat la aproape 41,85 milioane de lei. (A.D.T., G.J.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.