Curier judetean
Stiri
Elevii Liceului de muzica din Alba Iulia premiati la Olimpiada Nationala

     Cei mai buni invatacei muzicieni din toata tara au participat in perioada 6-8 aprilie la faza nationala a Olimpiadei de Muzica. Printre acestia s-au aflat si elevi ai Liceului de muzica si arte plastice din Alba Iulia. Directoarea institutiei - prof. Cezara Fit, ne-a informat ca ei au obtinut si premii: Premiul I - Alexandra Demian, clasa a X-a, sectiunea teorie-solfegiu, media 9,77, profesor Iosif Fit; Premiul III - Liviu Cernat, clasa a X-a, sectiunea coarde-canto, media 9,33, profesor Tatiana Lancrajan; Mentiune - Diana Marian, clasa a XI-a, media 8,84, sectiunea teorie-solfegiu si Alexandra Fit, clasa a X-a, sectiunea pian, media 9,13, ambele eleve ale profesorului Iosif Fit. Tuturor felicitari si sarbatori fericite. (A.D.)


Presedintele Consiliului judetean Alba va boteza un orfan de la Leaganul de copii

     Presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, isi va mari zestrea de fini incepand de saptamana viitoare. Domnia sa, impreuna cu sotia, va boteza un micut orfan de la Leaganul de copii din Alba Iulia. In cursul zilei de vineri, presedintele Presecan va darui copiilor de la leagan, banane si portocale. (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dezinteres sau... incorectitudine?
Datele privind organizarea unei expozitii-concurs au fost comunicate... dupa termenul limita de depunere a lucrarilor!

     In data de 22 februarie a.c., Inspectoratului pentru cultura al judetului Alba i-a fost adus la cunostinta regulamentul privind organizarea si desfasurarea celei de-a III-a editii a Expozitiei-concurs interjudetene de icoane "Rugamu-ne Tie!", ce are loc in perioada 6 aprilie - 15 mai, in judetul Arges. Desi termenul limita de expediere a lucrarilor era 26 martie a.c., datele privind aceasta manifestare au fost comunicate, de pilda, Scolii de arte din municipiul Alba iulia, abia in data de... 28 martie a.c. Deci la doua zile dupa expirarea termenului limita! In alte cazuri, creatorii cunoscuti si recunoscuti de icoane nici macar nu au fost anuntati. (De exemplu Alexandru si Crina Antonescu, profesionisti recunoscuti in domeniu atat in tara cat si in strainatate, Alexandru Iuga, prolificul pictor de icoane din Aiud etc.)
     Nu stim carui fapt se datoreaza aceasta disfunctionalitate: dezinteresului sau incorectitudinii celor ce aveau stiinta despre respectivul regulament? Este posibil ca cineva de la Inspectoratul pentru cultura sa fi citit doar prima parte a comunicatului, si vazand ca perioada de desfasurare este 6 aprilie - 15 mai a.c., sa fi considerat ca este timp suficient. Dar la fel de posibil este ca cineva sa fi dorit sa favorizeze anumiti creatori de icoane. Daca nu cu privire la obtinerea premiilor, atunci macar in ceea ce priveste transportul, cazarea, masa, participarea la manifestare (ale caror cheltuieli sunt suportate exclusiv de catre organizatori). Poate ca s-ar fi gasit destui pictori de icoane in judetul Alba interesati sa participe (fara sa cheltuiasca un leu) la expozitia din Arges.
     Avand in vedere ca printre organizatori se afla Episcopia Argesului si Muscelului, este posibil ca respectivul regulament de desfasurare a concursului sa fi fost cunoscut si la nivelul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Pana in momentul de fata nu stim daca si cine participa la manifestare din judetul Alba! (I.H.)


DSP Alba atentioneaza!
Vopselele de oua prezinta risc pentru sanatate

     "Avand in vedere faptul ca in aceasta perioada se comercializeaza vopsea pentru oua, pentru a evita folosirea unor coloranti care se pot constitui in factori de risc pentru sanatate, va informam ca in conformitate cu prevederile OMS nr. 975/1998, art. 24, vopsirea oualor se face numai cu coloranti alimentari (coloranti naturali si coloranti de sinteza) cuprinsi in normele igienico-sanitare", se precizeaza intr-un comunicat de presa al DSP Alba. Colorantii nu sunt toxici pentru organismul uman, daca se folosesc in doze mici conform indicatiilor de pe eticheta produsele (vopsea de oua). Se recomanda sa nu se consume ouale cu coaja fisurata, unde au aparut pete de vopsea pe albusul fiert. Toti producatorii de vopsea de oua sunt obligati sa solicite Directiei Generale de Sanatate Publica - Ministerul Sanatatii si Familiei eliberarea avizului sanitar pentru produsele fabricate.
Florin ROMAN


Expozitia filatelica "Sfintele Pasti - 2001"

     Asociatia Filatelistilor din judetul Alba, in colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba Iulia si Cercul Militar Alba Iulia, va invita sa participati la vernisajul expozitiei filatelice "Sfintele Pasti - 2001", ce va avea loc sambata, 14 aprilie a.c., de la orele 12.00, la Cercul Militar din Alba Iulia (Cetate).
     Aceasta inedita expozitie filatelica este dedicata primei mari sarbatori crestine din mileniul al III-lea, Praznicului Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, si va fi deschisa publicului in perioada 14-18 aprilie a.c., intre orele 10.00-15.00.
     Vor fi prezentate exponate de filatelie generala, maximafilie si cartofilie cu tematica religioasa, din sase judete ale tarii. Este a doua mare manifestare filatelica cu tematica religioasa din Romania, prima organizandu-se anul trecut, de Craciun, la Deva.
     Sponsorii principali ai expozitiei filatelice "Sfintele Pasti - 2001" sunt B.C.R. - Sucursala Alba, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, B.R.D. - G.S.G. - Sucursala Alba si S.C. "Brachia" S.R.L. din Alba Iulia.
     Vor fi prezenti la vernisaj Inalt Prea Sfintitul Andrei, oficialitati locale si oameni de cultura.
     Va asteptam la aceasta manifestare unica de cultura si spiritualitate. Sabin Voda,
Consilier eparhial cu probleme de mass-media si tineret


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.