Ultima ora
Stiri
Un dar din inima

     Joi, 12 aprilie a.c., de la ora 10.00, Liga Tineretului Crestin Ortodox Roman, filiala Alba Iulia (L.T.C.O.R.) organizeaza o actiune filantropica la Leaganul de copii din Alba Iulia. Cei o suta de copii ai acestui leagan vor avea bucuria intalnirii cu elevii albaiulieni, membri ai L.T.C.O.R., care, alaturi de pr. Adrian Magda, doresc ca gestul lor sa fie un dar de Sfintele Pasti adus acestor gingase fapturi ce trec, inca din fasa, prin crucea suferintei si a singuratatii. Un dar din inima al celor tineri, un semn al comuniunii in chiar ziua Cinei celei de Taina (Joia Mare) si un semnal pentru cei mari: nu va parasiti propriii copii ca sa nu va asemanati lui Iuda, caci viata este un dar sacru de la Dumnezeu, pe care trebuie s-o ocrotiti.
Sabin VODA, consilier eparhial cu probleme de tineret si mass-media


Bunii platnici vor sa dea in judecata Romgaz

     Un nefericit locatar al unui bloc decuplat de la alimentarea cu gaz metan ne-a sunat pentru a afla ce trebuie sa faca cei fara datorii pentru a da in judecata Romgaz. Cum problema este putin mai incurcata, tinand cont ca e vorba de un proces cu ditamai societatea statului, recomandarea a fost apelarea la un avocat. Faptul pozitiv este insa ca persoanele ce nu au datorii au inceput sa se sature sa fie considerate infractori si tratate ca atare. Iar onor companiilor statului trebuie, de asemenea, sa le intre in cap ca in 1989 in Romania a fost o revolutie anticomunista, chiar daca s-a facut fara autorizatie de la primarie! Iar in capitalism mai au si datorii catre clienti, nu doar dreptul la salarii bunicele. (S.F.D.)


Model de critica constructiva
In urma unui articol aparut in ziarul "Unirea", Primaria Cugir remediaza neregulile constatate

     Recent, printr-un articol publicat in ziarul nostru, atrageam atentia asupra unor aspecte negative constatate la Cugir. Era vorba despre "maruntisuri", care tin de gospodarire: aspectul jalnic al fantanii din centrul orasului, al interiorului Colegiului "Ion D. Lazarescu", al Gradinitei nr. 5 etc. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe "pagina critica" si am fost deja contactati de d-l Aurel Voicu, primarul orasului: "Aspectele constatate de dvs., ne-a declarat acesta, sunt reale. Pentru noi, cei ce traim aici, unele aspecte care frapeaza privirea fac parte din... peisaj. Ne-am obisnuit, pur si simplu, cu ele. Dar, pentru ca ne-ati atras atentia, va putem spune ca am contactat conducerea UM Cugir pentru amenajarea fantanii respective (caci aceasta apartine si de intreprindere), iar in ceea ce priveste curtea colegiului, vom incerca sa oferim un sprijin suplimentar acestuia din banii publici, caci de mana de lucru institutia scolara dispune cu prisosinta". Asadar, dupa cum puteti vedea, critica poate avea un rol constructiv, daca nu este interpretata ca atac direct la adresa unor persoane. (I.H.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Desi a fost promulgata de zece luni de zile
Legea Parcurilor Industriale mai asteapta inca normele metodologice
Patru proiecte depuse la Agentia pentru Dezvoltare Regionala "Centru" stau in stand-by

     In ultimii trei ani, in Romania s-a dat startul unui proces de restructurare a economiei, dezvoltarea sectorului de intreprinderi mici si mijlocii, consolidarea sistemului economic privat reprezentand o alternativa reala la sistemul economiei de stat. In acest sens, in tara noastra au aparut o serie de legi cum ar fi: Legea Zonelor Libere, Legea Zonelor Defavorizate sau, mai nou, Legea IMM-urilor, toate oferind facilitati importante cum ar fi: scutirea de la plata taxelor vamale si TVA pentru masinile, utilajele, instalatiile, echipamentele si alte bunuri care se importa sau se produc in tara, in vederea efectuarii si derularii de investitii in zona; restituirea taxelor vamale pentru materiile prime, piese de schimb, componente necesare realizarii productiei in zona, scutirea la plata impozitului pe profit etc. Tot pentru stimularea dezvoltarii economico-sociale, realizarea transferului tehnologic, atragerea de investitii si valorificarea resurselor umane ale zonei, la initiativa Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala (transformata acum in Secretariatul de Stat pentru investitii straine si dezvoltare regionala din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei), Parlamentul Romaniei a adoptat Legea privind regimul parcurilor industriale (lege care a fost publicata in Monitorul Oficial din iulie 2000) dar la care inca se mai asteapta normele metodologice. Avand in vedere importanta pe care parcurile industriale o vor avea asupra stimularii dezvoltarii economico-sociale, Agentia pentru Dezvoltare Regionala "Centru" si-a propus sa inventarieze intentiile de constituire a unor astfel de zone de catre administratiile publice din cele sase judete membre ale Regiunii "Centru" chiar si inainte de aparitia normelor metodologice de aplicare a Legii parcurilor industriale. "Pana la aceasta data, la ADR Centru ne-au fost trimise patru proiecte si anume: de la Consiliul Judetean Sibiu - proiectul Parc Industrial Sibiu - Sura Mica, de la Consiliul Judetean Alba - proiectul Parc Industrial Sebes si de la Consiliul Judetean Covasna - doua proiecte, respectiv Parcul Industrial Targu Secuiesc si Parcul Industrial Sfantu Gheorghe" - ne-au declarat surse oficiale din cadrul ADR Centru.
Dana MOTREANU


Guvernul Romaniei - "groparul" turismului
Dintr-o retea eficienta, cu 12 gazde de doua stele, o agentie ce functioneaza intr-o zona foarte cautata a realizat un profit de... 5 milioane de lei!

     Agentia turistica "Alpin Tour" S.R.L., din Aiud, are un punct de lucru extrem de eficient intr-o zona foarte cautata: Rimetea, depresiunea Trascau. Din nefericire, ca si pentru alte retele turistice, eficienta acesteia este doar "pe hartie", nefiind reflectata si de profitul net. "Alpin Tour" cuprinde in reteaua sa 12 puncte de cazare (gazde autorizate sa desfasoare activitate de turism rural), majoritatea de doua stele. (De fapt, dupa noua clasificare a Autoritatii nationale pentru turism, acestea sunt gazde "de doua margarete"). Modul in care s-a dezvoltat, treptat, aceasta agentie, este edificator cu privire la eforturile ce se depun, de regula, in domeniul turismului. Magdalena si Gabriela Varga, mama si fiica, patroana si, respectiv, directoarea Agentiei "Alpin Tour" au inceput activitatea in domeniu in anul 1997, cand nu au avut in zona Rimetea decat trei grupuri de turisti din Ungaria, si acelea aduse cu greu, gratie relatiilor directe cu diferite persoane din tara vecina. A urmat activitatea intensa de promovare, elaborare de harti si pliante, constituirea unui "site" pe Internet etc.
     In anul 2000, prin "Alpin Tour", in Romania (si, desigur, in depresiunea Trascau) au venit 600 de turisti din Ungaria, Austria, Franta, Olanda etc. Acest succes se datoreaza, dupa cum ne-a declarat d-na Varga, in primul rand participarii agentiei la Targul international de turism de la Budapesta, gratuit, la invitatia Sectorului V al capitalei maghiare, infratit cu Primaria Rimetea. (Si in acest an, in luna aprilie, "Alpin Tour" va participa la manifestarea de la Budapesta). Pentru anul 2001 se preconizeaza o activitate turistica intensa pentru agentie: pana la inceputul lunii aprilie se anuntasera deja 10 grupuri de turisti (cca 400 de persoane).
     Dar, pentru ca vorbeam de eficienta "pe hartie", sa vedem cum stau lucrurile din punct de vedere financiar: in anul 2000, agentia a avut incasari de 174 de milioane de lei, din care cele 12 gazde au primit 135 de milioane de lei. Din restul de 39 de milioane de lei, dupa ce s-au platit impozitele (24%), TVA (19%), taxa "de dezvoltare" la Ministerul Turismului (3%), asigurarea obligatorie (0,5%), 5 milioane de lei diverse reparatii, 10 milioane de lei telefonul (intr-o agentie turistica se comunica mult), profitul net a fost de... 5 milioane de lei. (D-na Varga se intreaba daca merita osteneala!) Si, desigur, nici o facilitate din partea Ministerului Turismului, respectiv Guvernului Romaniei. Se plateste impozit, TVA, taxa "de dezvoltare", dar ministerul de resort nu se ocupa nici cu promovarea retelelor, nici nu elaboreaza harti amanuntite, nici pliante etc. In aceste conditii, luand in considerare datele financiare concrete, putem afirma fara nici un risc ca Ministerul Turismului (de fapt Guvernul Romaniei) este "groparul" turismului in tara noastra! Si daca acest lucru se intampla cu romanii de etnie maghiara care, cat de cat, mai dezvolta relatii directe cu Ungaria (si, prin intermediul acesteia, cu Occidentul) ce se intampla cu agentiile romanesti? (I.H.)


Valori crestine in civilizatia Transilvaniei

     Prefatand una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, ieri a fost vernisata la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia expozitia "Valori crestine in civilizatia Transilvaniei". Sunt prezentate publicului obiecte de cult ortodox, romano-catolic si reformat, oua incondeiate, obiecte de arta traditionala romaneasca dar accentul cade pe icoanele pe lemn si sticla. Cel mai bine reprezentate sunt scolile de la Nicula, Gherla si Laz, unele dintre cele mai valoroase din Transilvania. Expozitia are un rol important in valorificarea culturii populare, mai ales judecand din perspectiva reflectarii in mentalitatea si arta populara a credintei crestine indiferent de cultul careia ii apartine. Nu intamplator au contribuit la organizarea expozitei, pe langa institutia gazda si Arhiepiscopia ortodoxa de Alba Iulia, Arhiepiscopia romano-catolica de Alba Iulia si Parohia reformata din Alba Iulia. Pentru toti cei care in aceste zile cauta un refugiu spiritual expozitia de la muzeul albaiulian este binevenita.
Anca DINICA


Actiunea "milionul si hectarul" continua

     Directoarea Sucursalei Judetene CEC Alba, d-na Stela Garbovean, ne-a informat ca astazi vor fi derulate noi plati in cadrul actiunii "milionul si hectarul". Se pot prezenta la ghiseele CEC agricultorii din urmatoarele localitati: agentia Blaj - Rosia de Secas, Craciunelul de Jos, Sancel; Teius - Galda de Jos si Teius, Sebes - Sebes, Cugir - Sibot; Alba Iulia (Cetate) - Ohaba; Daia Romana - Daia Romana, Mihalt - Mihalt, Aiud - Radesti, Hoparta si Livezile; Ocna Mures - Farau si Ocna Mures. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.