Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Si in problema strategiei nationale
Ungurii au luat-o inaintea romanilor

     In Parlamentul de la Budapesta a inceput dezbaterea unui proiect de Lege privind statutul maghiarilor din afara granitelor. Actul normativ prevede ca toti cetatenii din Iugoslavia, Austria, Romania, Slovenia, Slovacia, Ucraina si Croatia, care se declara de nationalitate maghiara, beneficiaza de subventii si facilitati pe teritoriul Ungariei si de sprijin material in tara de rezidenta, acordate din bugetul statului ungar. Astfel, maghiarii din afara granitelor beneficiaza de drept de munca pe trei luni pe teritoriul Ungariei, cu posibilitatea prelungirii, asistenta medicala gratuita pentru ei si familiile lor. Copiii si tinerii care vor sa-si completeze studiile in Ungaria pot beneficia de burse si diferite subventii de cazare si transport. Minorii sub sase ani si batranii de peste 65 de ani vor avea reduceri la transportul in comun, mergand pana la gratuitate in cazul calatoriilor pe caile ferate. Profesorii din Romania care predau limba maghiara beneficiaza, la randul lor, de cursuri de specializare pe cheltuiala statului ungar, transport si cazare gratuite, iar familiile maghiare, care isi vor da copiii la scoli sau clase cu predare in limba maghiara, vor primi un ajutor banesc, apreciat in prezent la 20.000 de forinti.
     Pentru a beneficia de aceste drepturi solicitatorii vor trebui sa-si declare identitatea maghiara la organizatiile minoritatilor maghiare din tarile precizate, care vor elibera o "legitimatie de maghiar". Toti cei carora li se va recunoaste nationalitatea maghiara vor beneficia de drepturile prevazute in lege.
     Initiind o asemenea lege ce urmeaza sa fie adoptata peste trei saptamani, Ungaria trece la o noua strategie in politica sa nationala. Ea imita de fapt alte tari, Germania in primul rand, dar si Croatia, Slovenia ori Polonia (care au acordat deja aceasta legitimatie pentru toti conationalii lor din afara granitelor) tari in care, daca probezi, de exemplu, ca esti german, sau polonez, esti considerat automat cetatean cu drepturi depline.
     Este buna sau rea aceasta lege mai ales pentru Romania? Opiniile sunt impartite, inclusiv in Parlamentul de la Budapesta. Unii considera ca ar fi vorba de un tratament discriminatoriu fata de ceilalti cetateni (romani de exemplu) care vin in Ungaria, iar altii, (UDMR-ul in special) cred ca, dimpotriva, Ungaria incearca sa repare o situatie discriminatorie, pentru ca exista un interes comun al unei natiuni, indiferent daca locuieste pe Luna sau pe Pamant. Cert este un singur lucru: Ungaria a adoptat o noua strategie in problema nationala (ca sa folosim un limbaj de lemn), o politica ce are la baza un principiu modern, extrem de pragmatic si democratic si anume principiul includerii si nu al excluderii cetatenilor din afara statului national, astfel ca toti consanguinii lor aflati peste hotare sa se bucure de drepturi depline si chiar de unele privilegii. Cu alte cuvinte, in pragul intrarii in Uniunea Europeana in loc sa se "globalizeze" Ungaria isi orienteaza politica nationala tocmai in ideea de a-si pastra cat mai uniti fiii raspanditi prin Europa si, nu il ultimul rand, limba neamului.
     Ce vor face guvernantii nostri in fata acestei noi strategii nationale adoptate de Ungaria? Desigur ca, in conditiile in care multi romani traiesc in Ungaria, Ucraina, Iugoslavia ca sa nu mai vorbim de Republica Moldova, o asemenea politica in strategia nationala ar veni ca o manusa si statului roman. Vremea intalnirilor si schimburilor culturale, a podurilor de flori si a tot felul de festivaluri, parastase, pomeni si alte chefuri si chiolhanuri a trecut, sau mai bine zis ar trebui sa treaca. Romanii din afara granitelor tarii, din statele vecine mai ales, trebuie considerati nu doar frati care trebuie ajutati, ci cetateni cu toate drepturile statului national roman. O legitimatie de roman se impune deci si pentru romanii din afara frontierelor Romaniei, mai ales pentru cei din Moldova, pentru ca, daca ne gandim bine, legitimatia de maghiar ii vizeaza pe maghiarii din Transilvania. Cu toate acestea, nimeni nu-i acuza pe unguri de nationalism, sau, daca o face cineva, Ungaria nu se prea sinchiseste, considerand firesc sa-si protejeze conationalii din afara granitelor. Ramane de vazut daca alesii nostri (in primul rand guvernul) au inteles ceva din ceea de au facut parlamentarii si guvernantii din tara vecina sau se vor ocupa ca si pana acum de impartitul ciolanului national, care, iata, de abia le mai ajunge lor, decum fratilor romani din statele vecine. Asta daca nu vor ca romanii nostri sa ajunga sa dea spaga pentru... legitimatia de maghiar! Ca sa nu mai vorbim de casatoriile mixte! Asteptam deci si noi o lege similara pentru romanii din afara granitelor si nu o antilege sau o contralege?!
Gheorghe CIUL