Ultima ora
Stiri
La Valea Lunga
Se refac terenurile afectate de alunecarile produse in anul trecut

     Pana la sfarsitul lunii aprilie specialistii SNIF - Sistemul zonal Alba - vor finaliza un amplu program care cuprinde desecari, imbunatatiri funciare si reabilitarea sistemului de irigatii din judet pentru perioada 2001 - 2004. In prezent, exista un program special pentru acest an, in valoare de doua miliarde de lei, finantat de Ministerul Agriculturii si prin care se urmareste combaterea eroziunii solului si amenajarea terenurilor afectate de alunecarile produse in satul Lunca, comuna Valea Lunga. Investitia se va intinde pe o perioada mai lunga, iar deocamdata a fost finalizat studiul de prefezabilitate si se lucreaza la elaborarea proiectului tehnic, ne-a declarat d-l ing. Ioan Muntean director tehnic al Sistemului Zonal Alba. (A.D.T.)


FRDS a aprobat proiectul pentru drumul Albac - Plesesti
In scurt timp vor fi demarate si lucrarile la drumul judetean Albac - Horea

     Din 7 proiecte pentru modernizarea de drumuri comunale inaintate la FRDS de Primaria Albac, unul a fost aprobat. Este vorba despre drumul dintre Albac si Plesesti, investitie in valoare de 75.000 de dolari. In satul Plesesti traiesc 56 de oameni, in 26 de gospodarii. Distanta dintre cele doua localitati este de 4 km. Au mai fost inaintate la FRDS si urmatoarele proiecte, de la Albac inspre: sat Fata, Barasti, Dupa Plesa, Potionci, Cionesti, Budaiesti. Primarul Gheorghe Pasca ne-a informat ca in scurt timp vor fi demarate si investitiile la drumul judetean 108 Albac - Horea, care necesita reparatii urgente pe circa 7 km. Fondurile vor fi asigurate de Consiliul Judetean Alba iar lucrarile vor fi executate de DPL Alba. Intr-o prima faza vor fi consolidate zidurile de protectie, dupa care se va continua cu asfaltarea. (F.R.)


Propunere interesanta a ex-senatorului Ardelean
Organizarea unei intalniri intre vechii si actualii parlamentari

     In cadrul unei conferinte de presa, ex-senatorul Ioan Ardelean, in prezent membru al PUR, a propus organizarea unei intalniri intre vechii si actualii parlamentari cu autoritatile judetene. "Ar fi un lucru pozitiv pentru asigurarea continuitatii in rezolvarea problemelor din judet. Actualii parlamentari ar putea prelua din initiativele noastre", a spus fostul senator Ioan Ardelean. (F.R.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru uciderea a doi revolutionari in 1989
Un fost subofiter de informatii reclama ca in Penitenciarul Aiud ii este ingradita... libertatea religioasa
Cine este Pavel D. Dumitru?

     "Subsemnatul detinut Pavel D. Dumitru, nascut la data de 23 aprilie 1950 in comuna Baiculesti, judetul Arges (...) am fost subofiter in armata romana in perioada 23 august 1972 - 21 februarie 1990, cand am fost arestat datorita evenimentelor Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (...) Eu, Pavel Dumitru, am suferit 11 (unsprezece) ani de inchisoare datorita credintei mele de a-mi apara tara mea Romania, conform Juramantului Militar (...) Cu speranta ca veti intelege situatia mea juridica, ca eu ma consider o victima a revolutiei romane din Decembrie 1989, eu am slujit tara mea, Romania, ca subofiter in armata romana 18 (optsprezece) ani si regret cele intamplate".
     Pornind pe urmele scrisorii primite la redactie, am ajuns la Penitenciarul de maxima siguranta Aiud, unde l-am intalnit pe Pavel D. Dumitru. Are circa 1,90 m, vreo 90 kg, deosebit de ingrijit. Pe parcursul conversatiei noastre am remarcat un vocabular deosebit de elevat (cu stereotipiile specifice limbajului militar) si un discurs coerent care trada un talent de orator completat de un stil al delatiunii bine slefuit in cei 11 ani de puscarie. Cu o sinceritate suspecta, Pavel D. Dumitru ne-a declarat ca, pe vremea lui Ceausescu, a fost pregatit si a activat ca subofiter de filaj, culegere informatii. Mai mult, a precizat ca, de la venirea in Penitenciarul Aiud, in 15 martie 2000, a fost tratat cu ostilitate de ceilalti detinuti fiind poreclit "securistul lui Ceausescu". A fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si nerespectarea regimului armelor si munitiei, insa va fi liberat peste cel mult doi ani, dupa ce va termina de ispasit trei sferturi din pedeapsa. Din 21 februarie 1990, cand a fost arestat de procurorii militari din Timisoara, a trecut, pe rand, prin penitenciarele Timisoara, Jilava, Gherla, Colibasi, Margineni si Aiud. In 1994 a divortat de sotie. Are o fata plecata in Germania.
Ce a facut Pavel D. Dumitru?
     Potrivit rechizitoriului intocmit de Tribunalul Militar Bucuresti, in 20 decembrie 1989 a impuscat doi revolutionari si a ranit alti doi, pe o strada din Lugoj, in apropierea UM 01140. In dosarul lui Pavel D. Dumitru se precizeaza, pe baza declaratiilor martorilor si a expertizei balistice, ca acesta a tras in manifestanti cu toate ca ei nu atacasera unitatea militara. Pavel Dumitru ne-a spus: "Am cazut in capcana si va zic sincer ca au murit niste oameni nevinovati, din propria mea mana. Cel mai cumplit a fost dupa discursul lui Ceausescu, miercuri, 20 decembrie, intre 19.00 - 19.30. Am ajuns sa deschid foc deoarece s-a dat alarma generala, stare de razboi prin indicativul RADU CEL FRUMOS. Am fost mintiti ca fortele armate ale statului ungar ne ataca tara. In 16 decembrie, ora 22.00, gen. col. Vasile Milea, ministrul ApN a transmis prin nota telefonica ordinul de lupta. Duminica, 17 decembrie, ora 11.00 dimineata, 15-20 taburi, 400 militari si 200 cadre inarmate s-au deplasat de la Lugoj spre Timisoara. Eu eram plutonier la compania 1 infanterie. Seara, nu se stia cine in cine tragea, deoarece in vecinatate era si o unitate de artilerie. Am luat arma din rastel si am tras in multime deoarece mi s-a parut ca suntem atacati. Va spun sincer ca doar unul imi apartine, celalalt cadavru era la o distanta de 50 m. Cu pistolul mitraliera Kalasnikov am tras 6 gloante. Din toata armata romana am fost arestat doar eu si capitanul Gheorghe Gheorghe - care a fost pus in libertate in iunie 1990 - plus col. Vasile Paun. Si uite-asa, tot necazul l-a facut... nu militia si securitatea ci armata... romana".
Detinutul reclama ca acum ii este ingradita... libertatea religioasa!
     Pavel D. Dumitru este cunoscut de ofiterii din cadrul Penitenciarului Aiud ca un "petitionar" fervent, el reclamand tot felul de "nereguli" la toate forurile ierarhic superioare institutiei. De altfel, pe parcursul sederii sale in feluritele penitenciare din tara a scris nenumarate memorii, ajungand pana la Presedintia Romaniei - Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
     Din septembrie 1991, Pavel Dumitru a trecut in randul adventistilor. Invocand democratia, care "ne-a lasat dreptul la religie", Pavel Dumitru ne-a declarat ca la Penitenciarul Aiud ii este ingradita libertatea religioasa. "Este inadmisibil sa fiu condamnat pentru propaganda religioasa. Daca as face propaganda de revolta, da, as fi de acord, pentru ca sunt expert in asa ceva, daca ar fi vorba. Dar nu fac asa ceva pentru ca respect legile tarii", ne-a precizat detinutul. Subliniind ca la Aiud nu-i sunt respectate orele de intalnire religioasa, Pavel Dumitru ne povesteste cat de mult a fost ajutat de misionarii adventisti. Desi a fost surprins cu fise de inscriere in aceasta miscare religioasa a altor detinuti de la Aiud (pe langa cei 6 existenti) Pavel nu considera ca face prozelitism: "Ce e rau in faptul ca incerc sa fac educatie religioasa detinutilor inraiti?". Ca o incununare a eforturilor sale, Pavel Dumitru intentioneaza ca dupa eliberare sa devina predicator.
Nicoleta TOMUTA


O unda de poluare de pe raul Mures a scos riveranii la cules de... pesti

     Poluarea semnalata recent pe raul Mures de locuitorii orasului Ocna Mures a avut ca posibila cauza iazul de la Valea Sesii. De asemenea, ploile din ultima vreme au spalat rocile din zona exploatarilor miniere, bogate in acizi de fier; la acestea se pot adauga si scurgerile necontrolate ale apelor de mina din galeriile inchise. Calitatea raului Aries a fost influentata atat de cresterea concentratiei de fier, cat si a acizilor, depasindu-se limitele admise. Aceste fenomene de poluare s-au produs si vor mai avea loc, atata vreme cat nu sunt elaborate si finantate importante programe de reconstructie ecologica a zonei Muntilor Apuseni; de asemenea, se impune finalizarea statiei de neutralizare a apelor uzate, evacuate din iaz la SM Rosia Poieni, lucrare care a inceput in anul 2000. Si, nu in ultimul rand, trebuie demarata si sustinuta financiar realizarea statiei de epurare a apelor provenite din iazul de decantare de la Valea Sesii si a apelor de mina.
     Pentru a preveni eventualele efecte nocive asupra sanatatii populatiei, care vineri dupa-amiaza a umplut malurile Muresului pentru a strange pestii ametiti de poluare, politistii din localitatile riverane au organizat o ampla actiune de control si verificare. In ciuda masurilor luate de politie, pe raza satului Copand - Noslac a fost prins Virgil Puscas, 39 de ani, care pescuia ilegal. Mai mult, cetatenii, care n-au vrut sa rateze aceasta avalansa de hrana gratuita, au reusit sa colecteze din Mures importante cantitati de peste afectat de poluare. Potrivit declaratiilor acestora, vor astepta rezultatele analizelor de laborator dupa care vor consuma sau nu pestii.
     In cursul zilei de sambata, unda de poluare a raului Mures a depasit limita judetului Alba. (A.S., A.R.)


La Galda de Jos
Doi romi au fost loviti de harnicie pe... parcela altora

     Vineri, 20 aprilie, in timp ce efectuau un control de rutina pe DN 1, politistii din Galda au observat doi romi care coseau de zor pe o pajiste cultivata cu lucerna, in imediata apropiere a soselei. Luati la intrebari, baietii au dat din colt in colt, politistii descoperind in urma unei investigatii sumare ca respectivii se aflau de fapt la furat pe o parcela apartinānd SC Mexol SRL Galda de Jos. Pāna la aparitia politiei, romii reusisera sa incarce in caruta circa 300 kg de lucerna verde, in valoare de 2,5 milioane de lei. Baietilor, loviti de harnicie pe parcela altora, Petru Serban (37 de ani) si Rusalimo Reznines (42 de ani), ambii din Teius, politia le-a intocmit dosar penal pentru furt calificat. (N.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.