Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
O veste buna pentru locuitorii Rosiei Montane
Centrul vechi al comunei va fi salvat

     Vestita inca din antichitate pentru comorile sale, comuna Rosia Montana a devenit de ceva vreme teren de disputa. Intentia SC Rosia Montana Gold Corporation de a deschide o mare exploatare de suprafata a impartit cetatenii comunei in doua tabere. De ce? Pentru ca, din pacate noua cariera va fi amplasata chiar in vatra actuala a localitatii. Daca in ceea ce priveste relocarea celor aproximativ 500 de gospodarii lucrurile par a-si fi gasit calea de rezolvare, probleme mai mari ridica actiunea de salvare a vestigiilor istorice si de arhitectura ale comunei. Legate de exploatarea aurului, ele atesta vechimea locuirii in aceasta vatra. In acest sens trebuie sa spunem ca o informatie de ultima ora arata ca exploatarea aurului la Rosia Montana se face din vremi mult mai vechi decat epoca romana.
     In incercarea de a gasi o solutie care sa impace atat nevoile economice firesti ale zonei, cat si pe cele ale protejarii si conservarii patrimoniului cultural national, academicianul Razvan Theodorescu - ministrul Culturii si Cultelor, Ioan Opris - secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, insotiti de prefectul judetului Alba, Ioan Rus si de presedintele Consiliului judetean Alba - Augustin Presecan, s-au deplasat la fata locului. Concluzia vizitei este imbucuratoare. Planul gandit de specialistii romani si acceptat de SC Rosia Montana Gold Corporation a fost acceptat si de Razvan Theodorescu. Este vorba in principal de conservarea in situ a centrului vechi al comunei, constand in fronturi intregi de strada (incluzand marea majoritate a valorilor de arta si arhitectura), relocarea celor cateva case de acest tip care nu se afla insa in perimetrul care se pastreaza si sondarea masivului din zona respectiva in vederea identificarii unor galerii de epoca romana care sa fie amenajate si deschise vizitatorilor, precum si construirea unui nou muzeu al aurului, tot in acest perimetru. In acest fel se contureaza la Rosia Montana un adevarat centru cultural. Se preconizeaza ca acest centru cultural sa cuprinda in timp si alte localitati ale Muntilor Apuseni - Abrud, Campeni. Desigur ca deschiderea exploatarii va ridica standardul de viata al locuitorilor Rosiei Montane si al intregii zone, dar fiind vorba de o localitate cu caracteristici economice monoindustriale, se are in vedere si dezvoltarea unor surse alternative de venit. Turismul cultural este o solutie. De aceea MCC doreste sa materializeze aceasta oportunitate. Cercetarea arheologica a perimetrului a inceput inca de anul trecut, dezvoltandu-se in ceea ce a devenit acum cel mai mare proiect de cercetare interdisciplinara care se desfasoara in Romania. Sa precizam ca toata aceasta cercetare, pana in faza de publicare a rezultatelor inclusiv, este finantata de SC Rosia Montana Gold Corporation. Exista insa si un "cui al lui Pepelea".
     Galeriile de epoca romana acum vizitabile se afla in perimetrul viitoarei exploatari de suprafata. Daca sondajele in masivul care nu va fi afectat de ea nu dau la iveala galerii similare, intreg proiectul trebuie regandit pentru ca in atari conditii MCC nu va accepta distrugerea galeriilor existente, avand in vedere imensa lor valoare. Acesta a fost mesajul principal al vizitei ministrului Culturii la Rosia Montana.
Anca DINICA