Ultima ora
Stiri
Un oficial din Salciua - amendat ca nu a respectat coloana... oficiala

     Joi, 10 mai, Politia Rutiera Alba Iulia in colaborare cu Politia Rutiera Aiud au efectuat un nou exercitiu de simulare a unei coloane oficiale care ne strabate judetul. Au fost aplicate 37 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 9,2 milioane de lei, soferilor care n-au "tras pe dreapta" la trecerea coloanei oficiale. Printre ghinionistii amendati s-a numarat si viceprimarul comunei Salciua, Vasile Gog (41 de ani) ce conducea pe DN 1 autoturismul AB 02 MDD si care a ramas "insensibil" la semnalele audio-vizuale lansate in eter la trecerea coloanei oficiale. (N.T.)


110 apartamente la Sebes

     Recent, d-l Mugurel Sirbu, primarul municipiului Sebes, s-a intalnit la Bucuresti cu ministrul Miron Mitrea. In urma discutiilor avute, Primariei Sebes i-a fost atribuita suma de 6 miliarde de lei, necesara refacerii soselei ce strabate centrul orasului. De asemenea, in ceea ce priveste constructia de locuinte, s-a obtinut finantarea pentru doua blocuri destinate tinerelor familii. Cele 44 de apartamente, situate in cartierele Lucian Blaga si Valea Frumoasei, urmeaza sa fie finalizate in acest an. Potrivit declaratiei d-lui Mugurel Sirbu, la finele anului 2001 populatia Sebesului va beneficia de 80 de apartamente: 44 - pentru tinerele familii, iar 36 vor fi locuinte sociale. Se va urmari, de asemenea, finalizarea blocului cu 30 de apartamente de pe strada Aviator Olteanu, aceste locuinte urmand a fi construite prin ANL. In ceea ce priveste atribuirea acestor apartamente cetatenii din Sebes, Petresti, Lancram si Rahau sunt asteptati sa-si depuna cererile la Primaria municipiului Sebes. Deci, totalul apartamentelor noi, prevazute a fi finalizate in cursul acestui an, reprezinta 110 apartamente. Pentru cetatenii cu posibilitati financiare deosebite, Primaria Sebes are posibilitatea de a atribui terenuri in vederea construirii unor case ce urmeaza sa fie predate la cheie viitorilor proprietari. Valoarea estimativa a acestor case va fi de 28.000-30.000 de dolari, iar cererile pentru astfel de locuinte se pot depune la Primaria municipiului Sebes. (A.D.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stare tensionata la UPS Ocna Mures
Din cauza disponibilizarilor si a salariilor diminuate, muncitorii au declansat un conflict de munca * Directorul general, Ioan Bogdan, a cerut pazei sa nu accepte intrarea presei in fabrica * Desi rezultatele firmei de la privatizare s-au imbunatatit, lefurile pe aprilie s-au diminuat la 91,6 la suta * Alte circa 100 de persoane vor fi disponibilizate, din care 50 chiar in cursul saptamanii viitoare

     In cursul zilei de ieri, reprezentantii Sindicatului liber "Soda", Marius Hanga - presedinte, Nicolae Molnar - vicepresedinte si Danut Fecior - membru, au sustinut o conferinta de presa la Alba Iulia, unde au explicat motivele pentru care au inregistrat declansarea unui conflict de munca, la Tribunalul Alba. "Dupa cum se stie, la sfarsitul lunii martie a.c., UPS Ocna Mures s-a privatizat prin Bursa de Valori Bucuresti si toti angajatii credeau ca o sa fie mai bine. Insa, primul soc a venit la nici o saptamana de la privatizare, cand au fost disponibilizate 167 de persoane. Asta in conditiile in care se stie ca Ocna Mures este o zona monoindustriala, cu sanse infime de a-ti gasi un loc de munca. Oameni care au muncit 15-20 de ani in uzina s-au trezit deodata in situatia de a ramane pe drumuri si de a nu mai avea cu ce sa-si intretina familia. Acum se discuta de disponibilizarea a inca 100 de persoane si astazi (n.r. - ieri) am primit confirmarea de la d-l director general, Ioan Bogdan. Primii 50 de oameni vor pleca chiar in cursul saptamanii viitoare si mi se pare ca acest lucru este un raspuns la actiunea noastra pe linie sindicala. Trebuie spus ca dupa privatizare s-au vazut si semnele bune: depasim zilnic cantitatea de soda planificata, facem economii la consumurile specifice si ne punem intrebarea de ce a fost nevoie sa vina d-nii Cristescu ca, in aceleasi conditii, fabrica sa mearga mai bine. Probabil ca si oamenii au inteles ca trebuie sa-si schimbe modul de lucru. In acest sens s-au facut eforturi mari, s-a muncit zile in sir 10-12 ore pentru productia si curatenia din fabrica", a declarat Marius Hanga. El a adaugat ca a venit apoi "bomba salarizarii" pe luna aprilie, cand conducerea a propus in prima faza un procent de salarizare de 88 la suta. Dupa doua ore de discutii s-a convenit asupra unui alt procent, de 91,6 la suta. De aici a plecat si starea de nemultumire a oamenilor. Prin urmare a fost convocata Adunarea generala a membrilor de sindicat, care au decis declansarea conflictului de drepturi. In termen de 10 zile, Tribunalul Alba urmeaza sa stabileasca primul termen de judecata.
     "Nu vrem sa punem la indoiala bunele intentii ale Bega Group, insa deocamdata, nu simtim nimic, decat mai multa munca, disponibilizari si salarii mai mici. Am incercat sa stingem conflictul, solicitand salarii normale, de 100 la suta, dar nu s-a reusit acest lucru. In plus, exista suspiciunea ca cele 18,7 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea tranzactiei prin preluarea fabricii de catre noii proprietari, nu s-au platit, noi neavand nici o dovada in acest sens", a spus liderul Sindicatului "Soda". Marius Hanga a admis ca este posibil ca in cazul intarzierii platii salariilor, cei 158 de salariati sa gaseasca si alte forme de protest, avand in vedere ca starea de spirit este destul de tensionata. Acesta poate fi motivul pentru care directorul general Ioan Bogdan a cerut pazei sa nu lase ziaristii in uzina.
Florin ROMAN


Garda financiara a facut... bani in patru luni cat intr-un an
Au fost atrase la buget 27 miliarde de lei

     In timp ce la nivelul societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, institutii si regii autonome, schimbarile continua sa faca valuri, unitatile specializate de control isi vad de treaba. Viata merge inainte si nu se impiedica de un ciot. "Noi ne facem datoria si nimic mai mult, ne-a declarat d-l ec. Valer Retegan, comisar sef al Garzii Financiare Alba. De la inceputul acestui an am intrat, cum se spune, mai mult in pita, in sensul ca ni s-a cerut sa declaram o ampla ofensiva impotriva nerespectarii legislatiei, evaziunii fiscale si sustragerii de orice fel de la plata obligatiilor fata de bugetul statului", a mai subliniat comisarul sef.
     Din raportul cumulat pe 4 luni, rezulta ca au fost controlati: l1054 agenti economici, lla peste 770 din acestia au fost constatate diferite abateri fiind necesara intocmirea a 842 de acte de control; lau fost aplicate 1268 amenzi contraventionale in valoare de peste 2,7 miliarde de lei; lmulti dintre agentii controlati nu si-au onorat obligatiile fata de buget (TVA, accize, alte taxe si impozite), care adaugate la intarzierile si penalitatile calculate insumeaza mai mult de 24 milioane lei; lalte 753 de milioane lei reprezinta numerarul insusit necuvenit si contravaloarea bunurilor si marfurilor confiscate.
     Pe parcursul celor patru luni, reprezentand 33 la suta din intregul an, comisarii Garzii Financiare au desfasurat actiuni sistematice de control in cateva domenii prioritare lDin totalul de 92 agenti economici profilati pe producerea si comercializarea alcoolului, ce au fost supusi controlului, 37 au fost amendati cu 329 milioane lei, iar valoarea marfurilor confiscate depaseste suma de 600 milioane lei lVerificarea a 110 case de marcat a condus la concluzia ca in buna parte acestea nu sunt folosite corect in scopul pentru care au fost achizitionate. In consecinta au fost aplicate amenzi contraventionale de peste 316 milioane lei; lControlul in traficul rutier a 1736 de autovehicule destinate transportului de marfuri si calatori s-a soldat cu 200 de milioane lei amenzi si confiscarea unor marfuri in valoare de 65 milioane lei; lAlte 70 de milioane lei vor fi achitate de cei care se ocupa de recuperarea materialelor feroase si neferoase, care n-au respectat prevederile legale; lDin cele 49 societati comerciale inregistrate in zonele defavorizate ale judetului, au fost controlate 46 din care la 18 societati s-au constatat abateri pentru care s-au aplicat amenzi in valoare 46 milioane de lei si obligatia de-a intra in legalitate prin achitarea taxelor, impozitelor si majorarilor de intarziere in valoare de 700 milioane lei. Rezumand, se poate spune ca in primele patru luni din an Garda Financiara Alba a identificat sume cuvenite bugetului statului in valoare de 27 de miliarde de lei.
Ovidiu BUCERZAN


Cod unic de inregistrare pentru societatile comerciale

     In recenta teleconferinta cu prefectii, premierul Adrian Nastase a anuntat ca guvernul a decis printr-o ordonanta de urgenta, instituirea unei proceduri unice de inregistrare si autorizare a functionarii societatilor comerciale in scopul simplificarii unor formalitati administrative. Conform Ordonantei, in cadrul Camerelor de Comert din teritoriu, se vor constitui birouri unice pentru obtinerea autorizarii si functionarii comerciantilor. Pana in prezent erau necesare peste 90 de avize pentru ca o firma sa poata functiona. De asemenea, actul normativ prevede unificarea actualului cod de inmatriculare cu codul fiscal, iar Ministerul Finantelor va atribui un cod unic de inregistrare care va fi utilizat de societatile comerciale pe toata durata existentei lor in relatiile cu tertii. Totodata, se vor reduce si taxele de publicare in Monitorul Oficial. In plus, si firmele constituite anterior acestei ordonante vor fi obligate sa-si preschimbe actualul certificat de inmatriculare si codul fiscal intr-un certificat de inregistrare ce va contine codul unic de inregistrare atribuit. La nivelul judetului Alba, la initiativa prefectului Ioan Rus si a CCIA Alba, a fost adoptata recent in cadrul Comisiei Administrative, o astfel de masura de simplificare a procedurilor de autorizare care acum, odata cu intrarea in vigoare a ordonantei guvernamentale va putea fi pusa in practica. (R.J.)


Spectacolul de "Ziua adolescentului"
O proba de maturitate si o "intoarcere la radacini"

     Organizat de Palatul Copiilor din Alba Iulia, spectacolul dedicat "Zilei adolescentului", care a avut loc in data de 9 mai a.c. pe scena Casei de cultura a sindicatelor din municipiul nostru, s-a dovedit din nou o proba de maturitate, atat pentru cei ce au evoluat pe scena, cat si pentru tinerii spectatori. Vorbim despre maturitate din punct de vedere al interpretarii artistice si al comportamentului pe scena si in sala. (Iar pe nevazute, o proba de maturitate pentru ceea ce ei trebuie sa inceapa sa simta deja: iubirea!) De aceea, merita aplauze la scena deschisa toti cei de mai jos: Oana Cocis (prezentatoare); Liviu Cernat (violonist); Ovidiu Sima (recitator); Alexandru Fit (pian); Ionela Sarb, Lucia Martinas, Ciprian Turcu (toti de la Liceul de muzica si arte plastice); Andreea Surchea si Dan Avram (de la Palatul copiilor); "Panterele negre" (de la Clubul copiilor din Cugir, instructor Monica Campean); Taraful Scolii generale din Campeni, precum si solistii vocali si instrumentistii de la aceeasi scoala (Amalia Lazea Paven; Liviu Pasca; Marinela Talpas; Ciprian Sicoe; surorile Ana si Elena Bota; Vasile Stan; Alin Joldes); "Calusarii" de la Clubul copiilor din Cugir (instructor Gheorghe Nedea); "Calusarii" Scolii generale din Stremt (instructor Nelu Homana); "Fetele de la Capalna" - Clubul copiilor din Blaj; Camelia Bestiu si Iuliana Suciu (de la aceeasi institutie). Merita, de asemenea, felicitari profesorii Victor Geogean si Ghita Albu, precum si cel ce s-a ocupat de scenariu si regie: insp. prof. Dumitru Malin. Spuneam ca a fost acest spectacol si o "intoarcere la radacini", caci desfasurarea sa a avut loc "dinspre cult spre popular", asa cum ar trebui sa se petreaca lucrurile in intreaga societate romaneasca, pentru ca nimeni sa nu uite, niciodata, oricat de mult s-ar instrui, oricat de mult s-ar imbogati, ca tot de-acolo, de la tara provine. (I.H.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.