Curier judetean
Rugaciunea de azi

     Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea sa-Ti multumesc cu vrednicie pentru viata ce mi-ai dat-o? Tu m-ai scos din haosul nefiintei si viata mea este dar al bunatatii Tale, care m-a pazit pana acum, ma sprijineste in necazuri si implineste trebuintele mele.
     Tu esti cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pasii mei in calea binelui si ma aperi de ispita. Cand ma pierd, Tu ma intorci la calea poruncilor Tale, cand ma poticnesc ma sprijinesti, cand cad ma ridici si cand ma ratacesc, ma intorci si-mi deschizi parintestile Tale brate. O, cat de nemarginite sunt datoriile mele catre Tine, pentru ca mi-ai dat viata si-mi dai in toate zilele noi dovezi de parinteasca Ta bunatate si ingrijire. Plin dar de o vie recunostinta, Tie iti inchin toate zilele vietii mele si mai ales aceasta zi de sarbatoare pentru mine. Si ma rog cu umilinta, ca bunatatea Ta sa nu ma paraseasca, in tot cursul vietii mele si intelepciunea Ta sa ma povatuiasca totdeauna in calea binelui si a fericirii, pentru rugaciunile si mijlocirile sfantului si ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.


Doamne, da-mi aceasta apa vie...

     Evanghelia din aceasta duminica Il prezinta pe Hristos intr-un alt spatiu decat cel in care ne-am obisnuit sa-L vedem, cel din Iudeea sau Galileea. Iata-L pe Mantuitorul in Samaria, tinut deloc iubit de evreul autentic, care tinea de legea lui Moise. De ce exista totusi aceasta animozitate intre evrei si samarineni?
     Dupa dezbinarea regatului la moartea regelui Solomon, sub fiul acestuia, Roboam, Samaria facea parte din Regatul de Nord, cunoscut sub numele de Israel, in vreme ce regatul de sud se numea Iuda. Invazia asiriana a afectat acest regat, care este cucerit de catre armatele asiriene, conduse de catre Tiglatfalasar al III-lea, poporul trebuind sa plateasca un tribut de vasalitate foarte mare. De aceea, samarinenii se rascoala fiind instigati la revolta de catre Iaubi din Hamat, fapt care ii costa deportarea lor in diferite regiuni ale Siriei, Asiriei si Babilonului. Sargon al II-lea, regele Asiriei, cel care a realizat deportarea lor, a adus aici in schimb colonisti din partile Babilonului si Elamului. Din aceasta amestecare de neamuri cu traditii si credinte diferite s-a nascut o populatie hibrida, care avea o credinta sincretista: preluase elemente de religie iudaica, dar le amestecase cu elemente pagane. Ba mai mult, stiind ca Ierusalimul ar fi putut fi un element de atractie si de revenire la cultul mozaic si in acelasi timp la constiinta unitatii de neam, Ieroboam ridicase un templu pe muntele Garizim, unde samarinenii isi prestau cultul lor, tocmai pentru a nu se mai duce la Ierusalim.
     Asadar aceasta separatie religioasa i-a facut pe iudeii rigoristi sa-i acuze pe samarineni de paganism. Ba mai mult, ei ii evitau, ajungandu-se ca atunci cand un evreu din nordul tarii (din Galileea) trebuia sa vina la Ierusalim, pentru a se inchina la templu, acesta ocolea regiunea, trecand dincolo de Iordan, deci mergand in plus circa 40 de kilometri, numai ca sa nu se "spurce" trecand prin aceasta zona.
     Or, Mantuitorul Hristos, care venise pentru tot omul, pentru cautarea oii celei pierdute, oriunde s-ar fi gasit ea, nu isi face complexe si trece prin Samaria. Era o zi calduroasa si, foarte obosit, El se aseaza langa o fantana din aproprierea cetatii Sihar, in vreme ce ucenicii au intrat in cetate pentru a cumpara ceva de mancare. In acest rastimp o femeie se apropie de Hristos si intre cei doi se infiripeaza o discutie, care se finalizeaza cu convertirea femeii. Ceea ce este foarte important de retinut, si asupra acestui aspect vreau sa ma opresc, sunt etapele ascensiunii spre Adevarul divin a femeii.
     Iisus ii cere: "da-Mi sa beau", deoarece fantana nu avea galeata sau vas de scoatere a apei din put. Prima uimire a femeii: "Cum tu, care esti iudeu ceri de la mine, femeie samarineanca...?", cu alte cuvinte, sunt doua practici pe care tu le incalci: pe de o parte un iudeu nu vorbea cu un samarinean iar pe de alta parte este interzis ca un barbat sa vorbeasca cu o femeie straina. Se vede clar ca in aceasta etapa Iisus este pentru ea un simplu om, un strain, care o provoaca la vorba.
     Urmeaza etapa a doua de gandire a femeii: Strainul ar putea fi un profet. Iisus ii spune simplu: "daca ai fi stiut tu Darul lui Dumnezeu si Cine este cel care iti zice: da-mi sa beau, tu ai fi cerut, si El ti-ar fi dat apa vie". Gandirea femeii era tot materialista: de unde ai tu apa vie... fantana este adanca... Cu alte cuvinte, daca nu esti in stare sa scoti apa normala, din fantana, cum ma prostesti tu pe mine cu basme,... auzi, "apa vie" (?!?). Mai mult, "nu cumva tu esti mai mare decat parintele nostru Iacov, care ne-a dat aceasta fantana...?" Iisus nu intra in puerilitatea intrebarilor ei, ci ii spune clar: apa aceasta nu-ti astampara setea, insa apa cea vie, pe care o promitea El, inlatura o sete de care sufera toti oamenii: setea cautarii sensului vietii tale. Aceasta apa se preface in izvor in sufletul omului.
     Auzi ce minune imi spune Strainul, isi zicea femeia. Ia sa profit: "Doamne, da-mi aceasta apa ca sa nu mai insetez si sa vin aici sa scot apa". Acum Iisus intra in profunzimea femeii: "Du-te si cheama pe barbatul tau". "N-am barbat". "Drept ai raspuns, caci cinci barbati ai avut si cel pe care il ai acum nu-ti este barbat..." Hristos pusese degetul pe rana femeii, scosese la iveala taina ei. Poate ca nimeni nu stiuse ca femeia traise chiar cu cinci barbati la viata ei. Iata ca Strainul i-a divulgat taina. Numai Dumnezeu ii cunostea viata ei pacatoasa. Deja nu o mai interesa apa din fantana, ci se deschide sincera si Ii cere sfat cu privire la o mare nedumerire a ei: "Doamne, vad ca esti prooroc. Parintii nostri s-au inchinat in muntele acesta, voi ziceti ca la Ierusalim este locul de inchinare..." Cu alte cuvinte, femeia avea un dor: unde era locul in care L-ar putea simti pe Dumnezeu. Era ce-i drept o pacatoasa, dar avea sufletul sincer si dorea sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Ce model de viata pentru noi, iubite cititorule: niciodata nu este prea tarziu. Oricat te-ai simti de pacatos, tu sa cauti cu sinceritate pe Dumnezeu, locul unde te-ai putea intalni cu El.
     Se intra in a treia faza: Strainul era mai mult decat un profet, era Mesia. "Stim ca va veni Mesia, zice femeia, care se cheama Hristos; cand va veni Acela ne va vesti toate". "Eu sunt". A fost suficient pentru ea. Nu mai avea nevoie de nici o argumentatie, de nici o demonstratie. Era convinsa ca Iisus spusese adevarul. A lasat galeata si a fugit in cetate. Intram in a patra faza: femeia a convertit multime multa din cetate prin insistenta ei ("Veniti sa vedeti un Om, care mi-a spus mie toate. Nu cumva este Hristosul?"). Este etapa de misionarizare a acesteia. Cu alte cuvinte, atunci cand L-ai gasit pe Dumnezeu, ai simtit bucuria vietii crestine, nu te inchide in tine, spune si altora cat de bun este Domnul, cat de mult ne asteapta Dumnezeu.
Pr. Emil JURCAN


Calendar religios
Ortodox: Sf. Epifanie; Sf. Mc. Ioan Valahul
Catolic: Sf. Nereus si Achilleus; Sf. Pancratiu

Stiri


De toate
Meteo
Sfarsitul saptamanii se anunta rece, in general innorat si cu vant. Maxima nu va depasi 17 °C, iar minima va fi 1 °C. Temperaturile simtite de om: max. 12 °C - 15 °C, min. 1 °C - 0 °C.

Aforismul zilei
Daca e vorba de binele nostru comun, atunci nimeni nu are voie sa se amestece in ordinele conducatorului, atunci cand acesta vrea ceva drept, cu judecata.

Anecdota zilei
Un scotian isi striga fiul:
- Du-te la vecinul de sus si cere-i ciocanul!
Dupa cinci minute se intoarce fiul fara ciocan si tatal il intreaba:
- Nu ti-a dat vecinul ciocanul?
- Nu.
- Zgarcitul!! Atunci du-te si adu-l pe al nostru.

Reteta zilei
Scrumbii la tigaie: 1,5 kg scrumbii, 1 lingurita de ulei, lamaie, patrunjel verde.
Se curata scrumbiile, se taie in doua pe lung si se sareaza. Se incinge bine tigaia la foc, fara unt si fara ulei, deoarece scrumbiile lasa singure grasime. Se usuca bine scrumbiile intr-o carpa, se ung cu putin ulei, se pun in tigaia incinsa si se prajesc pe o parte si pe alta. Se aseaza apoi pe un platou oval, cu garnitura de felii de lamaie si frunze de patrunjel.

Sfaturi practice
Obiectele de cupru se sterg cu o carpa moale, inmuiata in petrol lampant, apoi se curata cu praf de creta, frecandu-se cu ajutorul unei bucati de flanela. In loc de petrol, se poate folosi o solutie de acid acetic 3%.

Calendarul evenimentelor

* 113 - La Roma, in forumul nou construit, este inaugurata Columna lui Traian, opera atribuita lui Apolodor din Damasc. * 1848 - Revolutionarii moldoveni refugiati in Transilvania elaboreaza, la Brasov, programul-legamant "Printipiile noastre pentru reformarea patriei". Este documentul care sintetizeaza dezideratele romanesti: "Unirea Moldovei si Tarii Romanesti intr-un singur stat neatarnat romanesc". * 1934 - S-a nascut compozitorul, instrumentistul si dirijorul Jolt Kerestely ("Tacutele iubiri", "Sa nu te joci cu dragostea"). * 1945 - Armata romana isi incheie participarea la cel de-al doilea razboi mondial. Duminica * 1977 - Dupa 38 de ani de exil la Moscova, Dolores Ibarruri ("La Pasionaria") revine in Spania. * 1981 - La Roma, are loc un atentat asupra Papei Ioan Paul al II-lea.


Horoscop

BERBECUL. Sambata. O ruda de departe s-ar putea sa va faca un cadou. Este o zi buna pentru a lua decizii importante. Dragoste** Bani*** Sanatate*** Duminica. Sunt sanse de a realiza o colaborare cu partenerii de afaceri. Dragoste** Bani*** Sanatate***
TAURUL. Sambata. V-ati suprasolicitat si energia dvs. este pe sfarsite. Dragoste* Bani* Sanatate** Duminica. S-ar putea sa primiti niste bani de la cineva apropiat. Dragoste** Bani*** Sanatate**
GEMENII. Sambata. Banii incep sa vina spre dvs., dar vi se par tot insuficienti. Dragoste** Bani** Sanatate** Duminica. Preocuparile artistice v-ar putea ajuta sa va relaxati dupa ziua agitata pe care ati avut-o la slujba. Dragoste** Bani* Sanatate**
RACUL. Sambata. Va asteapta o zi buna din punct de vedere al realizarilor socio-profesionale, adica ceea ce va doriti cel mai mult in aceasta perioada. Dragoste*** Bani** Sanatate** Duminica. Sunteti plini de energie, asa ca va ocupati si de gospodarie. Dragoste** Bani** Sanatate***
LEUL. Sambata. O relatie sentimentala pe care pana acum ati ascuns-o cu grija va iesi la iveala. Nu incercati nici o explicatie, ar fi inutil. Dragoste*** Bani*** Sanatate***. Duminica. Este posibil sa gasiti un sponsor pentru o investitie. Dragoste ** Bani *** Sanatate***
FECIOARA. Sambata. Cineva este nemultumit de faptul ca dedicati prea mult timp activitatilor sociale si profesionale. Dragoste* Bani** Sanatate** Duminica. O ruda apropiata va calatori in strainatate. Dragoste ** Bani** Sanatate***
BALANTA. Sambata. Evitati sa va consumati in discutii contradictorii. Dragoste ** Bani*** Sanatate *** Duminica. Daca aveti prea multa energie fizica mergeti la o plimbare sau faceti sport. Dragoste** Bani** Sanatate***
SCORPIONUL. Sambata. Debordati de energie si va simtiti capabil sa faceti orice. Dragoste** Bani** Sanatate** Duminica. Veti primi aprecieri, laude. Dragoste** Bani** Sanatate***
SAGETATORUL. Sambata. Daca vreti sa plecati mai multe zile, terminati-va lucrarile. Dragoste** Bani** Sanatate*** Duminica. Primiti un mesaj ceea ce va fi un bun sprijin de la un prieten. Dragoste** Bani** Sanatate**
CAPRICORNUL. Sambata. Astazi sunteti cerebral si analizati totul cu lux de amanunte. Dragoste* Bani ** Sanatate*** Duminica O autoritate vi se va adresa pentru rezolvarea unei probleme. Dragoste* Bani** Sanatate**
VARSATORUL. Sambata. Persoana iubita va solicita o intrevedere pentru a lamuri cate ceva. Dragoste** Bani** Sanatate*** Duminica. Astazi sunteti mai degajat. Va ganditi la o calatorie scurta. Dragoste ** Bani** Sanatate***
PESTII. Sambata. O mica barfa va va destinde si veti afla si vesti bune. Dragoste** Bani** Sanatate** Duminica. Un prieten va va face o vizita neasteptata, dar care va fi binevenita. Dragoste** Bani** Sanatate***


Sondaj de opinie
Scandalul Transcom - maxi-taxisti la ordinea zilei:
Cine are dreptate?
Rezultate: Cine are dreptate?
Discutati pe marginea sondajului
Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa ce si-a pierdut sora in urma unei avalanse
Maria Avram, de 13 ani, din Garda, traieste impreuna cu mama ei intr-o saracie lucie

     Ziarul "Unirea" a relatat tragedia minorei Aurelia Petruse, din localitatea Garda, care, la numai 15 ani, a fost victima unei avalanse. In ianuarie anul trecut, Aurelia se juca cu sora ei Maria Avram, de 12 ani, in locul cunoscut sub denumirea de "Iarba rea", cand o avalansa puternica a inghitit-o pur si simplu pe victima. Maria a reusit ca prin minune sa scape cu viata, in timp ce corpul neinsufletit al Aureliei a fost gasit de sateni a doua zi dupa tragedie. De atunci, Maria traieste cu o mare durere in suflet, dar si intr-o saracie greu de imaginat. De mai bine de o luna de zile, micuta nu a mai mancat paine, mama sa putand sa-i ofere doar cate un pic de mamaliga, lapte si branza de vaca. Singura sursa de hrana pentru cele doua o constituie o vaca. Mai mult, de cinci luni de zile, tatal Mariei, care locuieste undeva prin judetul Bihor, nu a mai platit pensia alimentara in valoare de 125.000 de lei, adica... 25.000 de lei pe luna. Cu acesti bani, daca va vine sa credeti, Maria si mama ei se descurca asa cum pot.
     Auzind povestea trista a micutei din Garda, maiorul Mircea Crisan, comandantul Politiei Campeni, nu a ramas indiferent si printr-un gest simbolic a dat o mana de ajutor fetitei. El a platit din propriul buzunar fructe si dulciuri pe care le-a trimis fetitei prin mama ei. Un gest frumos, care poate ar trebui urmat si de altii.
Florin ROMAN


Premiera in Tara Motilor
La Albac va fi pus in functiune un ceas floral
Un asemenea orologiu a mai ticait si in "capitala florilor" la Timisoara

     Ca primarul comunei Albac, Gheorghe Pasca, nu duce lipsa de idei "traznite" nu mai este un secret pentru cei care il cunosc. Ultima idee care i-a venit primului gospodar al comunei si pe care doreste sa o materializeze in practica, in cel mai scurt timp, este punerea in functiune, in mijlocul Albacului, a unui... ceas floral, de mari dimensiuni. Mare iubitor de flori, Gheorghe Pasca afirma ca intentioneaza sa materializeze acest proiect chiar in cursul acestui an. Desi banii sunt putini in bugetul local, primarul se bazeaza pe sprijinul prietenilor cu putere financiara si al sponsorilor. Pentru realizarea orologiului unicat in judetul Alba, primarul din Albac a contactat o firma de specialitate din municipiul Alba Iulia, condusa de fostul consilier local, Vasile Todea. Costul estimativ al investitiei se cifreaza la aproximativ 7-8 milioane de lei, insa primarul din Albac a spus ca ceasul floral isi merita banii si ca oamenii vor fi foarte incantati si mandri de acest lucru. Un asemenea ceas a mai ticait si in "capitala florilor", la Timisoara, acest lucru fiind arhicunoscut in toata tara.
Florin ROMAN


Astazi, la Alba Iulia are loc
Forumul regional al IPMMR

     Pentru prima data, Alba Iulia va gadui astazi Forumul regional al intreprinderilor private mici si mijlocii - zona 7 Centru. Lucrarile Forumului vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor (Sala mica), incepand cu ora 9.00. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate de secretarul de stat, Ioan Cindrea, modalitati deosebit de avantajoase de creditare a IMM-urilor. Presedintele CNIPMMR, filiala Alba, Marius Rotar, ii invita la aceasta intalnire pe toti cei interesati. (F.R.)


Sesiune de comunicari la Colegiul Universitar de Institutori "Gheorghe Sincai" Blaj

     Cu ocazia festivitatilor organizate la Blaj sub genericul "Sarbatoarea Libertatii - Mai 2001" si in contextul jubileului aniversar de un deceniu de la infiintarea Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, de care apartine colegiul din Blaj, s-a organizat o sesiune de comunicari la care au participat profesori si studenti.
     In prima parte s-au prezentat aspecte din istoria invatamantului blajean si o paralela literara (prof. univ. dr. Ion Buzasi - "Timotei Cipariu - pedagog", stud. Camelia Negrea - "Dascalii Blajului", stud. Raluca Scarlat - "Toma Cocisiu si Scoala experimentala de la Blaj", stud. Camelia Horsa - "Figura invatatorului la Creanga si Sadoveanu").
     A doua parte a sesiunii a fost consacrata unor probleme de pedagogie scolara si psihopedagogie, remarcandu-se referatele sustinute de stud. Mirela Ban (Copilul neglijat si abuzat) si stud. Alina Oltean (Educatorul si didaskogenia).
stud. Camelia HORSIA


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.