Curier judetean
Rugaciunea de azi

     Imparateasa mea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, acoperitoarea necajitilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajuta-mi ca unui neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii: dezleaga-l precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna; ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin!


Calendar religios
Ortodox: Cuv. Isachie si Varlaam; Sf. Mc. Natalie
Catolic: Sf. Ferdinand, rege; Sf. Ioana d'Arc

Stiri
Manastirea Oasa a primit peste 4 ha teren

     Conform HG 465/9 mai 2001, Manastirea de calugari de la Oasa a primit de la Ministerul Culturii si Cultelor in folosinta gratuita pe o perioada de 90 de ani, un teren in suprafata de 42.800 mp. Efectuate cu mai multi ani in urma, demersurile au avut in sfarsit finalitatea scontata, motivul principal care a stat la baza, fiind nu atat lipsa spatiului suficient ci incercarea de a stopa unele activitati de prost gust ale excursionistilor derulate in preajma manastirii. (R.J.)


Copii abandonati

     In momentul de fata, la Leaganul pentru copii din Alba Iulia sunt 103 copii aflati in ingrijire. Curios este faptul ca mai mult de jumatate dintre acestia (60 de copii) au varste sub un an. Ce inseamna asta? Inseamna ca acestia au fost abandonati in ultima perioada, de catre parintii lor. Si de ce? Pai, de saracie, de mizerie etc. (I.H.)


Multumiri de la Partida Romilor

     * Prin intermediul ziarului "Unirea", Partida Romilor din Unirea doreste sa adreseze multumiri Politiei comunei Unirea, personal d-lui comandant Todea Petronel. De asemenea, multumeste d-lui comandant Vancea, de la Politia municipiului Aiud si d-lui comandant Petruta, de la Politia orasului Ocna Mures. Tuturor le multumeste pentru sprijinul acordat de fiecare data cand au apelat la dansii. Costica ROSTAS, vicepresedintele Partidei Romilor Alba
     * Partida Romilor din Cimpeni doreste sa multumeasca d-lui Mircea Crisan, comandantul Politiei orasului Cimpeni pentru sprijinul si ajutorul acordate ori de cate ori au avut nevoie. Membrii subfilialei Partidei Romilor din Cimpeni ii doresc sanatate si multa putere de munca.
Nutu STEFAN, presedintele subfilialei Cimpeni a Partidei Romilor


De toate
Meteo
Ziua va fi insorita si frumoasa, cu adiere de vant. Temperatura maxima va fi 22 °C, iar minima 7 °C. Temperaturile simtite de om: maxima 18 °C, minima 6 °C.

Aforismul zilei
Ciugulim din molozul propriului trecut in cautarea fragmentelor bombei care l-a distrus.

Anecdota zilei
- Cine doarme mai bine?
- Copiii, mortii si paznicii de noapte.

Reteta zilei
Tocanita de cartofi: 1 kg de cartofi, o ceapa, 1 ardei verde, 2-3 rosii proaspete sau bulion, ulei, un varf de cutit de sare, patrunjel verde.
Cartofii se curata de coaja, se taie in sferturi si se aseaza in cratita impreuna cu ceapa taiata marunt si ardeiul taiat sub forma de taitei, se acopera cu apa si se toarna deasupra ulei si sare. Se acopera cratita cu capac si se pune la foc potrivit. Cand cartofii sunt fierti se adauga rosiile taiate marunt si se mai fierb 15-20 de minute fara capac.

Sfaturi practice
Pentru dezinfectarea obiectelor sanitare (closete, bai, lavoare, bideuri s.a.) se foloseste o solutie alcatuita din 20% clorura de var (o parte clorura de var la patru parti de apa).

Calendarul evenimentelor

* 1492 - Incepe constructia bisericii cu hramul Sf. Gheorghe de la Curtea Domneasca din Hirlau. Primul monument moldovenesc cu pictura exterioara datand din vremea lui Petru Rares. * 1877 - "Gazeta de Transilvania" protesteaza impotriva masurilor luate de autoritatile maghiare de a desfiinta comitetele formate in Ardeal pentru ajutorarea armatei romane. "Cauza ostasului roman e o cauza generala romana. Victoria lui e a intregii natiuni, fie aceea risipita in oricare alta parte a lumii. Sangele apa nu se face". * 1915 - Ordin general de deportare a armenilor din Imperiul otoman spre deserturile din Siria si Irak. * 1928 - Premiera, la Opera Romana din Bucuresti, a dramei "Napasta" dupa I.L. Caragiale, a lui Sabin Dragoi. * 1968 - A murit Constantin Nicolescu-Plopsor, arheolog, istoric, antropolog si geograf. A fost membru corespondent al Academiei Romane (n. 1900). * 1971 - A murit Marcel Dupré, organist, compozitor si profesor (n. 3.05.1886). * 1976 - Filmul "Zbor deasupra unui cuib de cuci", avand in rolul principal pe Jack Nicholson, este nominalizat de cinci ori la premiile Oscar.


Horoscop

Berbecul. Va descurcati bine la examene sau in societatea persoanelor curioase si cu profunzime a spiritului. Dragoste * Bani ** Sanatate ***
Taurul. Constiinciosi, s-ar putea sa nu primiti rasplata solicitata, dar insistenta poate fi mai rea decat o strategie adaptata imprejurarilor de moment. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
Gemenii. Descoperiti treptat avantajele curtoaziei si va canalizati interesele spre obiective concrete. Dragoste ** Bani *** Sanatate **
Racul. Sunteti recompensati pe masura succeselor si abnegatiei cu care munciti. Dragoste * Bani *** Sanatate **
Leul. Este un moment de bilant. Investigatiile aprofundate v-ar putea aduce profit. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***
Fecioara. Este o zi de acumulari creatoare, de discutii aprinse si planuri care se vor contura pe parcurs. Dragoste * Bani ** Sanatate **
Balanta. Judecati totul la rece. Parca cineva din familie va ascunde ceva. Dragoste * Bani * Sanatate ***
Scorpionul. Va simtiti ceva mai stapani pe situatie si va permiteti mici cochetariil, investitii sau cheltuieli. Dragoste * Bani ** Sanatate **
Sagetatorul. Va preocupa mai mult problemele cotidiene. S-ar putea sa primiti un cadou. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***
Capricornul. In relatiile de serviciu va bazati pe incredere si amabilitate. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Varsatorul. Problemele ascunse ale vietii va aduc satisfactii atunci cand descoperiti care este mecanismul lor de realizare. Dragoste *** Bani * Sanatate ***
Pestii. Evitati sa luati decizii decisive. Dragoste * Bani *** Sanatate ***


*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In urmatoarele doua luni
Inspectia in Constructii Alba va verifica toate lucrarile de drumuri din judet

     Ieri, la Alba Iulia, d-na Irina Paula Jianu, inspector sef al Inspectiei de Stat in Constructii, din cadrul Ministerului Lucrarilor Pulbice s-a intalnit cu sefii inspectiilor judetene de constructii din Ardeal, scopul acestei sedinte fiind stabilirea planului de actiune pe urmatoarele doua luni. Se are in vedere cu prioritate, efectuarea unor controale amanuntite ale tuturor lucrarilor de reabilitare a drumurilor, a statiilor de betoane, precum si investigarea podurilor rutiere si de cale ferata. Ulterior, a avut loc o conferinta de presa la care alaturi de d-na Jianu au mai participat prefectul Ioan Rus si seful IJC Alba, Gheorghe Ignea, unde printre altele am fost informati ca pana la finele lunii iulie a.c., in toate judetele, sediile Agentiei Nationale a Locuintelor vor fi amplasate in cadrul Inspectiilor de constructii. (R.J.)


Manifestari dedicate Zilei de 1 iunie

     * La Alba Iulia. Joi, 31 mai 2001, incepand cu ora 11.00 in Parcul Copiilor de pe str. Nicolae Balcescu vor debuta manifestarile prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 iunie. Pentru inceput, Primaria si Consiliul Local ii vor premia pe cei 50 de elevi din Alba Iulia care au obtinut premii si mentiuni la Olimpiadele Scolare Nationale din acest an, dar si pe merituosii dascali care i-au pregatit, pe excelentii judoka de la CSS Alba Iulia care au obtinut medalii la concursurile nationale precum si pe componentii Corului Theotokos. Premiile vor fi inmanate de primarul Mircea Hava.
     In continuarea manifestarilor organizate cu largul sprijin al Palatului Copiilor din Alba Iulia, vor urma: * ora 12.00 - o demonstratie de karturi - Cercul de karting al Palatului Copiilor; * ora 13.00 - vernisajul expozitiei de arta plastica organizata de Palatul Copiilor, Directia de Sanatate Publica si Centrul Roman de Dezvoltare Comunitara - Albamont; * ora 14.00 - spectacol literar-muzical-coregrafic; * ora 16.00 - concurs de desene pe asfalt; * ora 18.00 - "Balul Copilariei" - Palatul Copiilor.
     *Sebes. Prichindeii din municipiul Sebes au inceput deja sarbatorirea zilei de 1 Iunie - Ziua Internationala a Copilului. Ei au participat duminica, 27 mai, la o manifestare dedicata artei plastice. In organizarea Asociatiei Judetene a Artistilor Plastici Amatori, filiala Sebes si a Casei Artelor din localitate, artistii care-si desfasoara activitatea in cadrul acestor doua organizatii au expus cele mai bune lucrari in aer liber. Totodata, cei mai mici dintre ei au participat la un concurs de desene pe asfalt. Celor peste 300 de copii participanti li s-au acordat premii si cadouri. Alaturi de copii si mandrii bunici insotitori, au participat la actiune primarul municipiului Sebes - Mugurel Sarbu, viceprimarul Alexandru Dancila, presedintele AJAPA Alba - Ioan Rusu si coordonatorii activitatii Casei Artelor - Doru Susan, Ioan Tomescu si Ioan Fulea. La reusita acestei actiuni au contribuit si societatile comerciale Astral TV, Obrex Lancram, Star Construct Alba Iulia, Cata Oil, Apolo Asterix Sebes, Elis Petresti, Isabelle, Romtipo, Ama Impex, Tipo Proiect, Radio Mixaj, Emanuel, Farmacia Bucur, Ciprian Boca, Diamond, AJAPA Alba, Centrul judetean al creatiei populare Alba, Sivomob, Dolty Star din Sebes si Iosana SRL Aiud. (A.D.)
     * Ocna Mures. Cu ocazia zilei de 1 Iunie, elevi ai Liceului teoretic "Petru Maior" din Ocna Mures au organizat o expozitie de desene (acuarele, colaje, pictura pe sticla) dedicate copiilor. Sunt expuse peste o suta de desene realizate de elevi din clasele V - IX. (Prof. Horia HERTEG)


Declaratiile de venit global dau batai de cap cetatenilor

     Cu doua zile inainte de expirarea termenului de depunere a declaratiilor de venit global, la sediul Administratiei Financiare din Alba Iulia cetatenii se grabeau sa-si depuna actele necesare. La camera 6 erau trei persoane care verificau si primeau documentele in cauza, la fel si la camera 12 a institutiei financiare din oras. Majoritatea celor ce depuneau declaratiile, impreuna cu alte acte necesare, aveau nedumeriri asupra modului in care se completau formularele pe care le-au primit. O doamna din Teius ne-a spus ca a trimis prin posta toate documentele necesare, iar confirmarea de primire avea inscrisa data de 24 mai. Cu toate acestea plicul s-a ratacit la Administratia Financiara, iar femeia era necajita ca si-a cheltuit banii pe tren degeaba. "Nu mai vin altadata, pentru ca secretara nu este aici, iar doamna care-i tine locul nu are timp sa caute plicul pierdut. Mi-au spus sa mai incerc pe la ora 15.00, dar nu pot sa-mi petrec toata ziua pe drumuri, alergand de la un birou la altul". In concluzie, cetatenii isi asteptau randul linistiti, chiar daca nu prea intelegeau de ce sunt pusi pe drumuri. Speram totusi ca, in urmatoarea perioada, se vor gasi solutii mai simple si mai eficiente pentru ca cetatenii sa fie mai bine tratati de catre cei pe care ii platesc! (A.D.T.)


Fostii detinuti politici s-au reintors la Penitenciarul Aiud
Printre acestia s-au regasit actualul lider sindical din TVR, Dumitru Iuga si Iancu Lucian, directorul Teatrului Constanta

     In cursul zilei de ieri, 27 de fosti detinuti politici din perioada anilor '80 s-au reintors la Penitenciarul Aiud in cadrul unui program care se concretizeaza intr-un remember al acelor vremuri de trista amintire. Ex-detinutii politici au vizitat inchisoarea insotiti de comandantul Penitenciarului Aiud, col. Aurel Valea. Oaspetii de ieri s-au oprit si la Biserica din interiorul inchisorii unde s-au recules pret de cateva momente. Printre cei 27 de fosti detinuti politici din perioada anilor '80 s-au regasit personalitati precum Dumitru Iuga, liderul Sindicatului Liber din TVR, Iancu Lucian, directorul Teatrului din Constanta si Borbely Erno, coordonatorul programului "Intoarcerea fostilor detinuti politici din anii '80". Celebrul fost detinut politic, Florentin Scaleski, realizator, in prezent, a unor emisiuni TV privind drepturile omului, nu a fost prezent la Penitenciarul Aiud, desi era asteptat de colegii sai de suferinta.
Florin ROMAN


La Cugir, ANL si Banca Mondiala
Vor construi un bloc cu 22 de apartamente
Locuintele vor fi inchiriate de administratia publica locala

     Prin parteneriatul intre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), Banca Mondiala si Consiliul Local Cugir, in acest oras se va construi un bloc cu 22 de apartamente, locuintele respective urmand sa fie inchiriate. Primarul orasului Cugir, ing. Aurel Voicu, a declarat ca administratia publica locala va asigura accesul la infrastructura, respectiv retelele exterioare de apa, canalizare, curent electric si gaz metan, fiind stabilit si terenul pe care se va ridica blocul respectiv. In schimb, chiar si dupa audienta pe care primarul Cugirului a solicitat-o la ministrul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei - Miron Mitrea, demnitarul a refuzat sa mai finanteze finalizarea blocului HD6, cu cele 12 apartamente sociale, situat in Piata "1 Mai" din localitate. (D.M.)


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.