Ultima ora
Stiri
Mars anti-fumat

     Cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva fumatului, DSP Alba in colaborare cu Primaria Alba Iulia si cu ISJ organizeaza azi, 30 mai 2001, ora 13.00 un mars anti-fumat. Aproximativ 100 de biciclisti, tineri si adulti, imbracati in tricouri care promoveaza lupta impotriva fumatului vor pleca la ora 13.00 din fata Spitalului Judetean Alba pe un traseu care cuprinde Bd. Victoriei - Cartier Ampoi - str. Tudor Vladimirescu - Centru - str. Decebal - Bd. Nicolae Balcescu. Biciclistii, care vor fi in parmenanta escortati de doua masini ale Politiei Rutiere si de o ambulanta, vor sosi in pavilionul amenajat special in Parcul Copiilor, unde vor fi asteptati de oficialitati si organizatori cu bauturi racoritoare si fructe proaspete. In spiritul acestei actiuni, domnul primar Mircea Hava a recomandat functionarilor Primariei sa nu fumeze in institutie in ziua de 31 mai 2001.


La Ciumbrud
Un tractorist a fost gasit mort in sant

     La inceputul acestei saptamani, la Ciumbrud a fost descoperit cadavrul unui localnic. In urma cercetarilor s-a stabilit ca decedatul este Francisc Farcas, de 43 de ani, tractorist. El a fost gasit intr-un sant. In urma autopsie efectuate de legisti, s-a constatat ca decesul a survenit in urma unei pancreatite. (F.R.)


Primariile vor masini de serviciu

     Prefectul judetului Alba. av. Ioan Rus, a cerut intocmirea unei evidente a tuturor primariilor din judet care nu dispun in prezent de autoturisme de serviciu. Demersul a avut ca punct de pornire solicitarea in acest sens a primariei Sona, ulterior urmand sa fie trimise adrese Parlamentului, Guvernului si altor institutii publice, care isi innoiesc parcul auto periodic, solicitandu-se ca o parte din masinile "disponibilizate" sa revina judetului Alba. (R.J.)


Incendiu la Sohodol

     Un incendiu izbucnit luni, 28 mai, in gospodaria lui Nicolae Mihet din satul Brazesti - comuna Sohodol i-a provocat acestuia pagube de circa 40 milioane lei. Focul a izbucnit de la un scurtcircuit electric si a distrus in intregime o bucatarie. Nu s-au inregistrat victime. (N.T.)


In actiunea milionul si hectarul
227 milioane de lei restante dupa prima etapa

     Aplicandu-se prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2001 privind acordarea sprijinului direct de un milion de lei producatorilor agricoli, de acest ajutor au beneficiat 7573 persoane, din care doar 118 au fost persoane juridice. Suprafata cultivata de acesti producatori agricoli reprezinta aproape 30.600 hectare. Fondurile aprobate pentru prima etapa prevazuta de ordonanta se ridica la peste 30,3 miliarde de lei, din aceasta suma achitandu-se aproape 30,2 miliarde de lei. Dupa incheierea primei etape, au mai ramas de platit mai bine de 200 milioane de lei datorita faptului ca multi dintre cei care au beneficiat de prevederile OU 30/2001 nu au solicitat milionul acordat de Guvern ca sprijin direct pentru fiecare hectar de teren cultivat in toamna. (A.D.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Atacul albinelor ucigase la Fenes
Un cal a fost ucis iar doi oameni au ajuns la spital

     Pe raza comunei Fenes s-a inregistrat luni dimineata un incident mai putin obisnuit: un roi de albine domestice au atacat doi oameni si au ucis un cal. Trifon Rosia din Fenes impreuna cu surorile Fira si Floarea Cioce s-au deplasat luni, 28 mai, la primele ore ale diminetii, in lunca Ampoiului, la sapa. Calul a fost legat la umbra, in vecinatatea DN74 A. La un moment dat, un roi de albine furioase au tabarat asupra calului, intepandu-l. Fira Cioce (30 ani) a observat agitatia calului si a incercat sa-i desfaca chingile care-l tineau legat de caruta. Albinele furioase au tabarat si pe femeie. In ajutorul femeii a sarit si proprietarul albinelor, Daniel Segau (24 ani, din Campia Turzii). Din nefericire, si acesta a fost atacat de propriile-i albine. Coplesiti de atacul albinelor furioase, cei doi n-au mai reusit sa salveze calul: acesta a decedat in urma miilor de intepaturi. Fira Cioce a fost transportata de urgenta la Spitalul orasenesc Zlatna, unde i-au fost extrase din cap circa 20 de ace si a fost perfuzata. De asemenea, lui Daniel Segau i-au fost extrase acele din corp si i-a fost acordat primul ajutor.
     Atacul furibund al pasnicelor albine este explicat stiintific de apicultori. Duminica seara, Daniel Segau venise de la Campia Turzii cu pavilionul cu albine si-l fixase pe terenul unui cetatean din Fenes. La schimbarea locatiei, comportamentul albinelor se modifica: in primele zile, ele sunt mai agitate si derutate, zburand in roiuri pentru a-si gasi locurile de unde sa stranga polenul. Albinele furioase de la Fenes au fost derutate de mirosul intepator al calului pe care l-au atacat. Pentru persoanele alergice sau cu imunitate slaba, intepatura de albina poate avea urmari deosebit de grave.
Nicoleta TOMUTA


Prioritati pe agenda de lucru a Oficiului prefectural Cimpeni
Legea motilor, reabilitarea drumurilor si introducerea retelelor telefonice moderne

     Luni, la Cimpeni, directorul Oficiului Prefectural, Nicolae Puiulet, a avut ca invitati o serie de reprezentanti ai institutiilor publice din zona, cu sprijinul carora se doreste demararea cat mai grabnica a unor actiuni menite sa revigoreze Tara Motilor. In primul rand, discutiile s-au axat pe Legea 33/96 privind unele drepturi ale motilor in sensul ca cei in drept, in speta tinerii casatoriti si micii meseriasi sa beneficieze de cantitatile de masa lemnoase specificata, aspect ce se regaseste si in prioritatile prefectului Ioan Rus, dansul inaintand deja o adresa pe aceasta tema Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor.
     De asemenea, avand in vedere apropierea manifestarilor de pe Muntele Gaina, d-l Puiulet a precizat ca se are in vedere asigurarea unor conditii optime de acces, fiind necesara refacerea la timp a unor drumuri afectate de calamitatile naturale recente, cum este de exemplu DC Vidra - Avram Iancu. Cu acest prilej, la sedinta a fost prezent si directorul spitalului din Cimpeni, Gheorghe Carja, acesta cerand sprijinul in obtinerea unor fonduri prin care unitatea sanitara din subordine sa fie dotata corespunzator astfel ca cei bolnavi sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la Alba Iulia sau in alte orase decat in cazuri deosebite. Nu in ultimul rand, seful Oficiului prefectural Cimpeni a mai spus ca o prima etapa in introducerea telefoniei moderne in Apuseni se va incheia pana pe 15 iunie, data cand localitatile Cimpeni, Abrud si Bistra vor beneficia de centrale digitale.
     Astfel de intalniri la Oficiul Prefectural Cimpeni vor avea loc periodic, d-l Puiulet exprimandu-si convingerea ca impreuna cu prefectul Ioan Rus si alti factori de raspundere vor reusi sa nu insele asteptarile motilor, care si-au pus atatea sperante in cei meniti sa le asigure un dialog cat mai convingator.
Razvan JURCA


Deputatul PNL de Alba Dan Coriolan Simedru vrea sa-i vina de hac mafiei
Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii se va autosesiza din presa in legatura cu actele de coruptie si abuzuri

     "In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2001, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii din Camera Deputatilor a primit si solutionat un numar de 623 de memorii si petitii, respectiv cu circa 8% mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2000. Dintre acestea 121 aveau ca tema nerespectarea Legii Fondului Funciar (nr. 18/1991), 37 erau revendicari de locuinte (Legea nr. 112/1990), 61 litigii locative, 7 cereri de locuinte, 30 de abuzuri ale autoritatilor administratiei locale, 4 litigii intre persoanele fizice si juridice, 13 litigii intre persoane fizice, 46 abuzuri ale organelor de politie, 39 nemultumiri privind activitatea instantei judecatoresti, 15 nemultumiri privind activitatea parchetelor, 52 nereguli in activitatea de privatizare, 6 nereguli in activitatea de invatamant, 23 litigii de munca, 19 acordare de pensii de stat si asigurari sociale, 13 revendicari sume de bani depuse in banci, 6 nemultumiri privind activitatea unor unitati de sanatate, 11 telecomunicatii (facturarea eronata a unor convorbiri telefonice), 63 revendicari drepturi personale si 56 diverse", a declarat, intr-o conferinta de presa, deputatul Dan Coriolan Simedru, vicepresedinte al Comisiei.
     Pentru cresterea exigentei si operativitatii si pentru o mai completa si eficienta finalitate a memoriilor si petitiilor, Comisia s-a organizat pe patru subcomisii de analiza pe domenii si anume: * nemultumiri privind infaptuirea actului de justitie si activitatea organelor de politie; * modul de privatizare a societatilor comerciale si activitatea autoritatilor apartinatoare administratiei publice; * fond funciar, cultura si culte; * probleme imobiliare, invatamant si sanatate.
     Totodata, in vederea asigurarii dreptului de petitionare al cetateanului, toti membrii Comisiei au asigurat audiente celor 68 de cetateni care au solicitat sa prezinte si sa sustina direct plangerile formulate, ceea ce, comparativ cu anul trecut, arata o imbunatatire a "dialogului legislativului cu cetateanul". Un fapt deosebit de important il reprezinta hotararea Comisiei de a monitoriza zilnic presa pentru a se putea autosesiza in legatura cu abuzurile si actele de coruptie semnalate. "Prin aceasta suntem convinsi ca va creste increderea cetateanului in autoritatea legislativa, la care se va adauga si o mai mare atentie si receptivitate a institutiilor abilitate prin lege sa solutioneze problemele sesizate", a spus Dan Simedru.
     In concluzie, din analiza activitatii depuse in acest prim trimestru, cat si in perioada anterioara, se poate constata lipsa personalului tehnic si a unor mijloace si instrumente specifice de analiza si control, determinand astfel o eficienta scazuta a cercetarii fenomenului de abuz si a actelor de coruptie.
     Ca atare, membrii Comisiei au elaborat un proiect de lege, prin care sa se prevada conditii si termene obligatorii pentru autoritatile publice care trebuie sa examineze si sa raspunda la petitii, astfel incat sa dea cetateanului incredere in functionalitatea statului de drept. Deputatul liberal de Alba a amintit ca dosarul CICO a plecat de la Comisia din care face parte. Pe agenda de lucru a Comisiei se afla in prezent analiza dosarelor referitoare la privatizarea unor societati comerciale de turism: SC BTT SA, SC Neptun Olimp, SC Mamaia, SC Predeal sau a unor banci. Deputatul Dan Simedru a mai declarat ca el personal, cat si partidul din care face parte, sustin adoptarea proiectului de Lege antimafia. "Daca vom mai continua asa, este posibil ca Romania sa se transforme dintr-un stat de drept intr-un stat mafiot", a avertizat Simedru.
Florin ROMAN


Gest umanitar
Fundatia "Caritas Arhidioceza" romano-catolica a donat Primariei Cugir alimente in valoare de 41 de milioane de lei

     In urma apelului lansat de primarul orasului Cugir, ing. Aurel Voicu, fundatia romano-catolica "Caritas Arhidioceza", din Alba Iulia, a donat primariei alimente in valoare de 41 de milioane de lei, destinate cantinei "1 Mai". Voicu a precizat ca aceasta cantina a functionat pana la sfarsitul lunii martie 2001 in parteneriat cu Crucea Rosie Germana, Primaria Cugir si Crucea Rosie Alba. Beneficiarii serviciilor sociale oferite la cantina respectiva au fost 30 de elevi proveniti din familii defavorizate, iar partenerul german a precizat ca incearca sa reia activitatea de sprijinire a copiilor cu probleme sociale. (D.M.)


Pentru ca soferul a adormit la volan
Un autoturism Daihatsu a intrat in plin intr-un autocamion IFA

     Luni, 28 mai, ora 22,30, pe DN 1, pe raza satului Decea - comuna Miraslau s-a produs un accident rutier in care un tanar a fost ranit. Conducand autoturismul Daihatsu pe directia Turda - Aiud, Stefan Bintintan (25 ani, din Alba Iulia, student la Arte Plastice Cluj) adoarme la volan din cauza oboselii. Autoturismul Daihatsu intra pe contrasens unde se izbeste de autocamionul IFA condus regulamentar din sens opus de Mihai Simion Ianc (22 ani, din Cluj Napoca). In urma impactului, Bintintan sufera mai multe traumatisme, fiind spitalizat la Aiud. In cauza, Politia Aiud efectueaza cercetari. (N.T.)


3,5 miliarde de lei pentru locuintele sociale

     Vicepresedintele CJ Alba, Nicolae Gavrila, ne-a declarat ca MLPTL a aprobat repartizarea sumei de 3,5 miliarde de lei pentru finantarea locuintelor sociale, conform Legii 114, pentru obiectivele de investitii prevazute pentru acest an. Suma respectiva a fost distribuita dupa cum urmeaza: Bl. HD 6 Cugir - 200 milioane de lei, Bl 3 AB Ocna Mures - 400 de milioane de lei, Bl 15 Zlatna - 300 de milioane de lei, Camin nefamilisti (str. Livezii) Alba Iulia - 600 de milioane de lei si bloc social Sebes - 2 miliarde de lei. (F.R.)


Electrificarea satelor de munte continua

     Primarul orasului Cugir, ing. Aurel Voicu, ne-a informat ca programul de electrificare a satelor de munte din zona Cugirului va continua si in acest an. Astfel, satul Bucur este cuprins in etapa de electrificare din 2001, pentru satul Fete, exista proiect tehnic comandat, iar pentru satul Goasele este comandat studiul de fezabilitate. Satele Frasinei si Bocsitura sunt cuprinse in programul de electrificare dupa anul 2001. (N.T.) Nu se primesc deseuri neferoase
     Surse din cadrul Remat Alba Iulia au precizat ca unitatea amintita nu receptioneaza deseuri neferoase pana in 2003 de la persoane fizice, in urma ultimelor masuri impuse de executiv, pentru a stopa furtul materialelor din diferite obiective si instalatii. Ca o consecinta a masurilor luate de Cabinetul Nastase, in ultima perioada a scazut furtul de cupru si al altor neferoase. (F.R.)


La Cimpeni
Rafuiala... incendiara intre vecini

     Politistii din Cimpeni au fost sesizati, duminica seara, de Gheorghe Dorin Chirila, de pe strada Avram Iancu din localitate, despre faptul ca cineva i-a incendiat usa de la intrarea in apartament si, mai mult, a incercat sa-i dea foc si autoturismului sau, Fiat Ritmo. Sosit la fata locului, echipajul politiei a descoperit ca usa arsese in proportie de 25% iar sub autoturism au fost descoperite aschii de lemn. In urma cercetarilor a fost descoperit autorul acestei rafuieli... incendiare: Ortenzia Alexandrina Palade (54 ani), vecina cu Chirila. Ea a marturisit politistilor ca i-a dat foc vecinului sau deoarece acesta era restantier la plata chiriei unui spatiu pe care i-l cedase si pe care acesta construise un cotet de porci. Politia i-a intocmit femeii dosar penal pentru distrugere prin incendiere.
Nicoleta TOMUTA


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.