Curier judetean
Rugaciunea de azi

     Prea curatului Tau chip ne inchinam Bunule, cerand iertare greselilor noastre, Hristoase Dumnezeule, ca de voie, bine ai voit a Te sui cu trupul pe cruce, sa ne scapi de sabia vrajmasului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu multumita strigam Tie: toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, care ai venit sa mantuiesti lumea.


Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Achilina; Sf. Trifilie.
Catolic: Sf. Iustin

De toate
Meteo
Vremea este in usoara incalzire. Ziua se anunta frumoasa, iar temperatura maxima va fi 24 °C. Noaptea minima este 12 °C. Temperaturile simtite de om: max. 23 °C, min. 12 °C.

Aforismul zilei
Oamenii care se lauda ca au constiinta curata au, de regula, o memorie foarte proasta.

Anecdota zilei
Un tip moare si ajunge in Rai. La Poarta Raiului, inghesuiala mare de soacre, ca sa nu scape ginerii de ele nici acolo. Care mai de care pretindea ca era soacra lui. Tipul nu o recunoaste insa pe nici una. Vine Sfantul Petru ca sa lamureasca lucrurile:
- De vreme ce toate douazeci pretindeti ca sunteti soacra lui, acest om trebuie taiat in douazeci de bucati, fiecare soacra sa-si capete bucata ei.
- Foarte bine! Asa merita! Zice una dintre ele.
- Sfinte Petre, aia e soacra-mea! zice bietul om.

Reteta zilei
Chiftele de legume: 25 g din legumele permise de medic, fierte si scurse, o lingura de branza rasa (se poate si fara), verdeata, 30 g de pesmet pisat, un ou. Amestecam bine, formam chiftelutele subtiri, le trecem prin pesmet si le prajim . La fel facem budinca de legume, din tot felul de legume amestecate, pireu sau taiate bucatele si legate cu un ou. Pentru bolnavii de ficat legam cu sos alb si fierbem budinca in aburi (se recomanda in nefrita, boli de inima, guta).

Sfaturi practice
Pentru ca prajiturile sa nu se arda in timpul coacerii in cuptorul aragazului, presarati sub tava un strat de sare grunjoasa.

Calendarul evenimentelor

* 941 - Rusii incep debarcarea in Bithynia si prada coasta anatolica a Bosforului; atacul este respins de comandantul bizantin Courcouas, iar flota incendiata. * 1381 - Sprijiniti de saracimea din Londra, care s-a opus inchiderii portilor, taranii rasculati patrund in oras. * 1462 - In lupta de la Turnu, armata Tarii Romanesti este infranta de turcii condusi de sultanul Mahomed II; turcii patrund in tara si inainteaza spre Tirgoviste. * 1920 - Miscarea sionista creeaza o militie de autoaparare clandestina, Haganah, in confruntarile cu actiunile armate ale arabilor din Palestina. * 1940 - Guvernul francez se muta la Bordeaux; Parisul este declarat "oras deschis". * 1958 - Incepe retragerea trupelor sovietice (25.149 de militari).


Horoscop

Berbecul. Ritmul de munca este alert, nerabdarea se accentueaza. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Taurul. Teama de schimbari nu va mai chinuieste atat de mult, asa ca faceti slalom printre obstacole. Dragoste *** Bani * Sanatate **
Gemenii. Este o zi favorabila pentru solutionarea urgentelor din familia dvs. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Racul. Oferiti-va bucurii si veti fi mai puternici. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Leul. Vointa dvs. urca spre cota performantelor. Dragoste *** Bani *** Sanatate ***
Fecioara. Inventivitatea dvs. face minuni. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
Balanta. Numeroase vesti si zvonuri va pun pe ganduri. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Scorpionul. Tot felul de zvonuri va rapesc timpul. Mult zgomot pentru nimic. Dragoste * Bani * Sanatate *
Sagetatorul. Pastrati discretia asupra proiectelor intime. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
Capricornul. Nu este cazul sa iritati orgoliile celor din jur si mai ales ale sefilor. Dragoste * Bani * Sanatate *
Varsatorul. Tendinta de graba in concretizarea unor proiecte pe termen scurt poate fi sanctionata de intimii dvs. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
Pestii. Cu eforturi, cu diplomatie tranzactiile va aduc satisfactii. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***


*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
La Blaj, Zlatna, Baia de Aries si Aiud
Pietele sub lupa controlului

     In urma mai multor semnale primite, comisia mixta de control din unitatile coordonate de DGAIA Alba, OPC, Garda Financiara si Politie a descins in pietele alimentare din Blaj, Zlatna, Baia de Aries si Aiud. Au fost verificate 10 unitati de productie: paine, carne, preparate din carne, branzeturi, alimentatie publica si producatorii particulari ce comercializeaza produse agroalimentare. * Pentru livrarea produselor neavizate sanitar, fara certificarea calitatii si neigienizarea spatiilor de depozitare, S.C. Baia de Aries Pam SRL a fost amendata cu 8 milioane de lei * In alte 11 unitati profilate pe comercializarea produselor alimentare au fost constatate grave abateri privind comercializarea de produse expirate, marfa fara certificat sanitar-veterinar, lipsa documentelor primare de insotire a marfii, inexistenta echipamentelor de protectie, existenta de produse fara acte etc * Cei gasiti in culpa au fost amendati contraventional cu peste 20 milioane de lei * Din verificarile facute in piete la producatorii particulari ce comercializau branzeturi, lapte etc nu s-au constatat deficiente * Potrivit programului intocmit, comisia mixta isi continua controlul in alte piete si unitati alimentare.
Adriana DURIGA


Vagabonzii si-au inceput rocada estivala intre Alba Iulia si Bucuresti

     La invitatia Primariei municipiului Alba Iulia, ieri, incepand de la ora 11.00, Corpul Gardienilor Publici Alba, in cooperare cu Politia Alba Iulia, au efectuat o razie pentru descongestionarea municipiului resedinta de judet de cersetori si vagabonzi. Profitand ca martea e zi de targ la Alba Iulia, numerosi vagabonzi, oameni fara capatai si rromi au invadat orasul apeland la mila trecatorilor. Gardienii si politistii au strans 26 de rromi, veniti din toate colturile tarii la Alba Iulia, i-au amendat la Legea 61/1991 si i-au imbarcat in trenuri, spre casele lor. Numarul cersetorilor din Alba Iulia a crescut simtitor dupa numeroasele razii derulate in Bucuresti, la initiativa primarului general Traian Basescu. Ieri, o parte dintre acestia au luat din nou drumul Bucurestilor, dupa ce au fost izgoniti din Alba Iulia. Bucurestii vor fi destinatia finala in cazul in care respectivii vagabonzi nu vor fi debarcati si din utilitarele SNCFR-ului. Care, oricum, nu e societate de caritate, dupa cum o simtim si noi prea bine. Pana una-alta, cersetorii si-au inceput du-te-vino-ul estival, intre localitatile care incearca sa se lepede de ei, ca si cainele vagabond de purici. Dar, apropo cainii vagabonzi...
Nicoleta TOMUTA


Sistemul de alarmare din orasele judetului... antic si surd

     In aceste zile, o comisie formata din cpt. Cornel Oprisa din cadrul Inspectoratului de Protectie Civila Judetean Alba, d-nii Marcel Dudas si Stefan Luca din partea Directiei de Telecomunicatii Alba au verificat sistemul de alarmare in localitatile urbane ale judetului. Situatia pe localitati este urmatoarea: * Alba Iulia: sunt 17 sirene centralizate, in stare de functionare; 5 necentralizate, cu nevoi de reparatii; se impune achizitionarea a inca 4 sirene (zona Schit, centru - Romtelecom, Micesti, Barabant); * Aiud: sunt 5 sirene centralizate, in stare de functionare; 1 (zona Aiud II) in curs de centralizare; este nevoie de centralizarea a 4 sirene (3 Metalurgica Aiud cu nevoi urgente de reparatii si 1 la Prebet SA); * Blaj: sunt 6 sirene centralizate, in stare de functionare; (1 SC Bergenbier) in curs de centralizare; 2 necentralizate (satele apartinatoare Tiur si Manarade); * Sebes: sunt 7 sirene centralizate; in stare de functionare; 1 necentralizata (SC Pehart SA Petresti); este nevoie de instalarea a inca 2 sirene (in zona agro-industriala str. Calarasi si Lancram); * Abrud: 3 sirene functioneaza local, dar una (SUT Abrud) trebuie scoasa in afara cladirii si necesita schimbat cofretul; 1 sirena in stare de nefunctionare (Filatura Abrud) fiind sustrase toate componentele din cofret; pentru centralizarea sirenelor trebuie efectuate reparatii, instalarea liniilor de actionare si a centralei de actionare; * Baia de Aries: 1 sirena functioneaza local; este nevoie de instalarea de sirene si in satele apartinatoare; * Cugir: sunt 4 sirene centralizate, in stare de functionare (una de la UM Cugir); * Cimpeni: 3 sirene necentralizate; este nevoie de achizitionarea unei centrale de alarmare si de schimbarea cofretului de la sirena dispusa pe Hotel Tulnicul; * Ocna Mures: sunt 2 sirene centralizate, in stare de functionare, liniile de actionare sunt pe vechea retea, in cursul acestui an se vor schimba; este necesar sa se centralizeze si sirena de la Salina RA, avand posibilitati tehnice; * Teius: 1 sirena in stare de functionare; * Zlatna: 3 sirene functioneaza local, din care una trebuie mutata pe blocul de locuinte sociale din centrul orasului; este necesara efectuarea de urgenta de reparatii in cofretele sirenelor, centralizarea acestora si instalarea de sirene si in satele apartinatoare.
     "Pentru remedierea problemelor aparute s-au dat termene de rezolvare care se vor urmari. Conform Legii 106/1996, Protocolul incheiat intre Comandamentul Protectiei Civile si SNTc Romtelecom SA si contractului incheiat intre Directia de Telecomunicatii Alba si Inspectoratul de Protectie Civila Judetean Alba, Directia de Telecomunicatii a asigurat specialisti pentru buna desfasurare a activitatii si autovehicul cu care s-au efectuat aproximativ 1500 km", ne-a informat seful Inspectoratului de Protectie Civila Alba, col. Dumitru Ghete.
Florin ROMAN


In anul 2000, prin DMSS Alba
S-au platit cetatenilor 47,4 miliarde de lei
La aceasta suma, taxele postale s-au ridicat pana la 3,3 miliarde de lei!

     Reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, care au efectuat un control in judetul Alba in cursul saptamanii trecute, au incheiat un proces verbal pozitiv asupra activitatii depuse de Directia Muncii si Solidaritatii Sociale (DMSS) Alba, respectiv de Serviciul "Prestatii servicii sociale si coordonare institutii" condus de dl. Florin Armianu. Din procesul verbal reies si sumele derulate prin serviciul respectiv, in beneficiul diferitelor categorii de beneficiari, in conditiile legii. Astfel, in anul 2000 s-au acordat alocatii de stat in valoare de 26,6 miliarde de lei; alocatii suplimentare in valoare de 15,7 miliarde de lei (pentru familiile cu doi sau mai multi copii); alocatii de plasament (inclusiv pentru cei din centrele private de plasament), in valoare de 3,3 miliarde de lei; ajutoare de urgenta in caz de calamitati (de la bugetul de stat), in valoare de 60,5 miliarde de lei; contributii pentru asigurarile sociale de sanatate (la beneficiarii de ajutor social) 1,6 miliarde de lei. Totalul platilor efectuate a fost de 47,4 miliarde de lei. Demn de mentionat este faptul ca la aceasta suma, numai pentru taxele postale, DMSS a platit 3,3 miliarde de lei! (I.H.)


In batalia impotriva muncii la negru
ITM Alba se izbeste de refuzul patronilor societatilor verificate
Inspectorii sunt jigniti, bruscati, fiind depuse in acest sens doua plangeri penale

     Prima institutie publica care a organizat o conferinta de presa la sediul Prefecturii Alba, idee lansata de prefectul Ioan Rus, a fost Inspectoratul Teritorial de Munca Alba reprezentata de directorul Dorel Fit. Cu acest prilej dansul a trecut in revista un bilant al activitatii institutiei pe luna mai a.c. comparativ cu primele patru luni ale anului. Astfel, daca in perioada 1 ianuarie - 31 aprilie 2001 au fost depistate muncind fara forme legale 63 de persoane, in luna mai numarul acestora a ajuns la 188. Acest aspect are drept consecinta faptul ca inspectorii ITM Alba au reusit sa verifice si muncitorii din schimburile 2 si 3 ale activitatii unor agenti economici. "Pana de curand nu am putut patrunde in programul de dupa-masa si de noapte, mai ales din cauza unor patroni care jigneau si chiar bruscau agentii de control. In acest sens am si depus 2 plangeri penale impotriva administratorilor a 2 societati din Alba Iulia si Magina. Odata insa cu semnarea de catre dl prefect a protocolului incheiat cu IPJ Alba, politistii ne sprijina cu promptitudine, astfel ca activitatea ITM pe acest sector se deruleaza in conditii bune", a precizat dl. Fit.
     In alta ordine de idei, in judetul Alba in primele 4 luni ale lui 2001 s-au inregistrat 42 de accidente de munca din care 2 mortale, la Sebes si Alba Iulia, iar pe luna mai au fost 14 asemenea evenimente, toate soldate din fericire doar cu incapacitate temporara de munca. Referitor la acest capitol, seful ITM Alba a subliniat ca exista multa superficialitate in modul de aplicare a normelor de protectie a muncii dand ca exemplu faptul ca din 30 de agenti economici verificati in luna martie a.c., 29 nu respectau normele legale in acest sens desi fusesera in prealabil atentionati.
Razvan JURCA


La Alba Iulia
Rebransarile si debransarile continua in regim de "alba-neagra"

     Asa cum v-am informat, SC "Apa Canal" SA Alba Iulia a inceput de cateva zile o ampla campanie de debransare a rau platnicilor. Vazand ca nu este de glumit, mai multi cetateni au decis sa-si plateasca datoriile. Prin urmare, salariatii societatii amintite au activat ieri pe doua fronturi: al debransarilor si rebransarilor. "Bile albe" au obtinut 21 de scari de blocuri din asociatiile de proprietari nr. 25, 26 si 43, ceea ce inseamna ca circa 400 de apartamente beneficiaza din nou de apa rece la robinete. La polul opus se afla asociatiile de proprietari nr. 7 si 10 (150 de apartamente), asociatiile C3 si C1A de pe strada Muncii (40 de apartamente) si 10 scari de blocuri din cartierul Ampoi III (150 de apartamente). Directorul tehnic al SC "Apa Canal" SA, Dumitru Daianu, ne-a declarat ca societatea pe care o reprezinta va continua acest program, mai ales ca rezultatele incep sa se vada, iar populatia plateste facturile scadente.
Florin ROMAN


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.