Ultima ora
Stiri
La Alba Iulia
Canicula face victime

     Caldurile mari din ultimele zile au provocat, asa cum ne asteptam, probleme pentru cardiaci si batrani. Astfel, de la inceputul saptamanii peste 10 persoane au primit ingrijiri medicale, ca urmare a actiunii razelor solare. 3 persoane au fost diagnosticate cu spasmofilii, iar 7 cu hipertensiune, insa pana la urma nu s-au inregistrat cazuri grave, datorita interventiei medicilor. (F.R.)


Munitia celui de-al II-lea razboi mondial a... rasarit prin casele cetatenilor din Alba

     * Postul de Politie Ramet a fost sesizat, luni, 11 iunie, ora 18.30 de Florin M. din satul Bradesti ca, in timp ce demola acoperisul unei suri, a gasit o pusca si un cartus. Sura cu pricina apartinea mamei reclamantului si fusese construita cam acum 50 de ani. Politistii au constatat ca pusca data din cel de-al II-lea razboi mondial si avea seria 98716, iar cartusul era fabricat in 1944.
     * Politistii din Sebes au intrat in posia unei cutii din lemn continand 611 cartuse de calibru diferit. Munitia fusese descoperita intamplator de un cetatean din Sebes care facuse o curatenie generala intr-o anexa a casei. Investigatiile efectuate de politisti au demonstrat faptul ca munitia a fost detinuta ilegal de socrul proprietarului, fost ofiter in armata romana, luptator pe frontul de est. In octombrie 1999, ofiterul veteran de razboi a decedat, ducand cu el in mormant secretul munitiei. (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Cei 15 salariati ai SC Metacon S.A. Jidvei au incetat greva foamei
Fostii protestatari vor fi angajati de catre S.C. Jidvei S.R.L.

     Declansata luni, 11 iunie a.c., actiunea extrema de protest a celor 15 angajati ai S.C. Metacon S.A. Jidvei, a luat sfarsit ieri in jurul amiezii. S.C. Metacon (fosta Asociatie economica intercooperatista) se transformase in anul 1991 in societate pe actiuni a carui asociat unic devenise printr-o hotarare guvernamentala emisa in 1992, consiliul local din localitate. Ulterior, la 1 iulie 1999 firma si-a incetat activitatea, insa contractele de munca ale salariatilor nu au fost desfacute astfel ca acestia nu au putut beneficia de ajutorul de somaj. Cei 15 grevisti revendicau plata drepturilor banesti din ultimii 2 ani nelucrati precum si dreptul de a intra in somaj cu toate ca pentru acest lucru ar fi trebuit sa posede cel putin 6 luni vechime din ultimele 12, ceea ce nu era cazul. Prezent la fata locului, inca de la primele ore ale declansarii conflictului de munca, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Alba, Dorel Fit, dupa ce in prealabil se consultase si cu prefectul Ioan Rus, le-a propus acestora sa apeleze la instanta judecatoreasca prin care sa obtina recunoasterea vechimii in munca incepand cu data de 1 iulie 1999. Mai mult, la interventia prefectului Ioan Rus, S.C. Jidvei S.R.L. s-a oferit sa-i angajeze, incepand cu 1 aprilie 2001 pentru a le asigura astfel si o parte din vechimea necesara de 6 luni, restul urmand sa fie intregit prin sentinta judecatoreasca. Pe moment, oamenii au fost de acord, apoi ieri dimineata s-au razgandit pentru ca in final ei sa accepte cele propuse. Astfel actiunea de protest s-a terminat, toti cei 15 grevisti urmand sa fie angajati la S.C. Jidvei S.R.L.
Razvan JURCA


Prin fuziunea PNTCD cu ANCD
Taranistii se gandesc la un nou inceput politic

     Taranistii din Alba au organizat prima conferinta de presa de la incheierea acordului politic prin care ANCD a fuzionat cu PNTCD. La conferinta au participat presedintele judetean al taranistilor Marcel Simion, vicepresedintii Alexandru Buta, Bazil Dumitrean, Mihai Zgaia si secretarul organizatiei Alin Popa. Marcel Simion a precizat ca fuziunea celor doua formatiuni politice a fost aprobata in unanimitate de voturi, cei 218 de participanti la Comitetul National de Conducere al PNTCD parafand actul de(re) -nastere a noii formatiuni politice. Tot cu aceasta ocazie a fost creata functia de presedinte al Comitetului National de Conducere, ocupata de Victor Ciorbea, fiind adoptate doua documente foarte importante: statutul partidului si programul politic. Presedintele Marcel Simion a precizat ca in plan judetean aprobarea noului program politic inseamna descentralizarea deciziei politice, iar organismul nou creat, Delegatia Permanenta, se va ocupa de vizarea listelor cu candidatii din partea PNTCD pentru alegerile locale si generale.
     Efectele politice ale fuziunii celor doua formatiuni politice la nivel judetean sunt resimtite prin cresterea numarului de primari, consilieri judeteni si locali. Astfel, PNTCD are in prezent 7 primari, 9 viceprimari, 133 consilieri locali si 6 consilieri judeteni. Si componenta Comitetului interimar de conducere al PNTCD Alba s-a modificat, fiind format acum din 45 de membri (fata de 37 cati erau anterior fuziunii). In urma modificarilor statutare, Alexandru Buta (fost presedinte al ANCD Alba) a dobandit functia de vicepresedinte; si fostul prefect Ananie Garbovean a fost desemnat vicepresedinte al PNTCD Alba. Cei 6 noi membri ai Comitetului interimar de conducere al PNTCD Alba proveniti din ANCD sunt: Marcel Marchis (district Alba Iulia), Dorel Bogdan (district Sebes), Lia Gruita (district Teius), Silviu Ivan (district Blaj), Vasile Gaita (district Campeni), Victor Cordea (district Aiud). Tot la nivel judetean a inceput "recensamantul" membrilor PNTCD, fiind reconfirmati pana acum 600 de membri, alti 200 provenind din randurile ANCD. A fost constatat si primul abandon, fostul primar al municipiului Blaj, Alexandru Bacila, renuntand la functia de vicepresedinte judetean al PNTCD, motivandu-si gestul prin faptul ca nu a fost delegat la lucrarile Comitetului National al PNTCD. Locul lui Bacila a fost preluat de Mihai Zgaia care a devenit astfel al patrulea vicepresedinte al PNTCD Alba. A fost stabilit si calendarul alegerilor interne, urmand ca in lunile iulie - august, organizatiile comunale sa-si aleaga noile conduceri, in septembrie - octombrie, organizatiile orasenesti si municipale, iar in noiembrie vor avea loc alegeri pentru desemnarea conducerii organizatiei judetene.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN


Specialitate culinara la Ocolis
Laptisor de vacuta cu DDT asezonat cu pesti superclorinati

     Judecand probabil dupa vorba din batrani (atatia cati au mai ramas) cum ca un cui ar putea, cu putina insistenta, sa-si scoata confratele, sau mai pe sleau, dusmanul raului este mai raul, trei intreprinzatori din arealul poluant Ocolis au facut-o lata duminica seara. Chitind ca DDT-ul din laptele ingenuelor joiene ar merge de minune cu ceva hipoclorit (dintr-ala neaos, de inalbit rufele), baietii au purces duminica seara pe Valea Tisei - Ocolis, pentru intregirea meniului exotic. Astfel, Cornel Partaila (44 de ani), Dorel Vesa (36 de ani) si Vasilica Serban au incropit o mini-poluare (asa, cam de nivelul unei persoane fizice), golind circa 2 l de hipoclorit in albia Vaii Tisei. Dupa care au recoltat din vale vreo patru pesti, mult mai albi si mai spalati, ba chiar si mai ametiti, supralicitand ofertele reclamelor televizate pentru gospodine impresionabile. Ghinion insa! Pe cand testau mai abitir proprietatile hipocloritului, trosc! "A sosit matusa din Italia!" Respectiv, Politia din localitate. Care nu le-a oferit intreprinzatorilor un inlocuitor pentru inalbitul care le-a ingalbenit fetele ci o oferta de dosar penal, cu pete de braconaj. Infractiune care nu iese la spalat!
Nicoleta TOMUTA


Pe DN1, zona Alba Iulia
Impact dur, Mercedes nemtesc - caruta romaneasca

     Luni, 11 iunie, ora 23.00, pe DN 1 s-a produs un accident rutier in urma caruia o persoana a fost ranita. Conducand autoturismul Mercedes 123, CJ 04 BIN, Ioan Oltean (61 ani, din localitatea Plaiuri - Cluj) nu pastreaza distanta regulamentara fata de o caruta care circula in fata sa si intra in ea. In urma impactului, conducatorul atelajului, Teodor Resiga (66 ani, din Iazul Luncii - Vidra) sufera o fractura costala si traumatism toracic. Pagubele generale au fost estimate la 1,8 milioane de lei. In cauza, Biroul Politiei Rutiere Alba Iulia efectueaza cercetari. (N.T.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.