Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Examenul de capacitate - primul test din viata de elev
     Astazi, pentru cei mai tineri absolventi ai unei unitati de invatamant - scoala generala - incepe primul examen de evaluare a cunostintelor - examenul de capacitate. Incercand sa armonizeze sistemul de invatamant romanesc cu cel al altor tari europene, de cativa ani Ministerul Educatiei si Cercetarii a demarat o ampla reforma. Examenul de capacitate pe care-l sustin absolventii claselor a VIII-a face parte integranta din acest proiect de reforma. Parte integranta si importanta avand in vedere ca de rezultatele pe care le vor obtine acum depinde parcursul studiilor viitoare ale elevilor. Media examenului de capacitate este principalul criteriu de care depinde inscrierea elevilor la licee si scoli profesionale, ea reprezentand 3/4 din media generala de admitere, in timp ce media tuturor celor opt ani de studiu va reprezenta abia o patrime. Nu este deci intamplatoare atentia pe care, pe langa cei direct implicati - elevi si profesori - o acorda acestui examen intreaga societate.
     In judetul Alba vor sustine examenul de capacitate peste 5000 de absolventi ai scolilor generale. Inspectoratul scolar judetean Alba a organizat pentru buna desfasurare a examenului 29 de centre, cu unul mai mult decat anul trecut. Este vorba de centrul de examinare de la Albac, a carui amenajare ii va scuti pe elevii de pe valea Ariesului Mic de oboseala unei deplasari prea lungi inspre centrul de examinare de la Cimpeni, oboseala acuzata anul trecut atat de elevi, cat si de parinti.
     Daca in privinta organizarii propriu-zise a examenului de capacitate lucrurile sunt destul de clare, nu la fel au stat lucrurile in privinta desfasurarii admiterii in licee si scoli profesionale, proces care anul trecut s-a transformat intr-o aiureala care a intins nervii tuturor la maximum. Pentru a evita repetarea acestei situatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis ca in acest an admiterea in licee sa se desfasoare in sistem informatizat. Astfel elevii depun la secretariatele scolilor ai caror absolventi sunt optiunile de inscriere. Ele se centralizeaza la nivel national, iar repartizarea lor, in functie de mediile obtinute la examenul de capacitate si in functie de optiuni, se va face automat prin calculator. In vederea oferirii tuturor informatiilor necesare celor care se inscriu, inspectoratele scolare judetene au editat brosuri cu intreaga retea de licee si scoli profesionale.
     Toate bune si frumoase. Nimic nu este insa perfect, totul este perfectibil. Examenul de capacitate, ca si examenul de bacalaureat de care depinde admiterea in invatamantul superior, este considerat un examen national. Dar pentru aceasta este necesar ca notele acordate de comisiile de corectare sa fie cat mai fidele, sa respecte cat mai bine baremele nationale comunicate de Ministerul Educatiei si Cecetarii. Daca la Matematica acest fapt nu ridica probleme, altfel stau lucrurile la Limba si literatura romana. De aceea MEC a recomandat organizarea a cat mai putine centre de corectare a lucrarilor elevilor, lasand decizia la latitudinea inspectoratelor scolare judetene. Chiar daca se opteaza pentru un singur centru judetean de corectare, cartitorii vor gasi si aici ceva de comentat legat de securitatea transportului lucrarilor de la centrele de sustinere a examenului la centrul de corectare. Iata o problema care nu stim cum poate fi rezolvata in totalitate. Nu ne ramane decat sa avem incredere cu totii in organizatori.
     Celor care maine intra in salile de clasa - examinati sau supraveghetori - nu ne ramane decat sa le uram succes.
Anca DINICA