Curier judetean
Rugaciunea de azi
     Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea; pururea lauda Lui in gura mea... Ochii tuturor, Doamne, spre Tine nadajduiesc si Tu le dai lor hrana la buna vreme. Deschizi Tu mana Ta si saturi pe tot cel viu de bunavointa. Drept este Domnul in toate caile Sale, si cuvios in toate lucrurile Sale. Aproape este Domnul de toti cei ce-L cheama pe El, de toti cei ce-L cheama pe El intru adevar...

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Leontie, Ipatie, Teodul
Catolic: Sf. Marcu si Marcelin

De toate
Meteo
Inceputul saptamanii se anunta ploios. Temperatura maxima nu va depasi 23 °C, iar minima coboara la 11 °C. Temperaturile simtite de om: max. 23 °C, min. 16 °C.

Aforismul zilei
Alianta politica e ca o prietenie intre doi hoti, ce stau amandoi unul cu mana in buzunarul altuia.

Anecdota zilei
La ora de geografie:
- Ionescule, unde se afla Sf. Elena?
- Cred ca in Paradis, domnule profesor.

Reteta zilei
Rulada calda de carne: 800 g carne de vita, 500 g carne de porc, 5 oua rascoapte, 2 felii de franzela, 4 linguri verdeata tocata, sare, piper, untura.
Carnea se toaca fin, se amesteca cu feliile de paine inmuiata si stoarsa, verdeata, sare si piper, dupa gust. Pasta obtinuta de aplatizeaza cat lungimea tavii in care se coace. Pe mijlocul pastei, in lungul ei, se aranjeaza ouale decojite, apoi se ruleaza. Rulada se pune in tava unsa si se rumeneste la cuptor. Se taie felii si se serveste fierbinte.

Sfaturi practice
Tesatura patata cu amoniac se spala cu un amestec de apa cu otet (10 ml otet la 100 ml apa), dupa care se clateste cu multa apa calda.

Calendarul evenimentelor
* 1901 - S-a nascut Anastasia Romanov, fiica tarului Nicolae II. Familia tarului a fost omorata la 18 iunie 1918, dar legenda ei dainuie. * 1882 - S-a nascut Gheorghe Mihailovici Dimitrov, om politic bulgar, secretar general al Comitetului executiv al Internationalei comuniste (comintern), intre 1935 - 1943. (m. 1949) * 1936 - Generalul Franco este adus la bordul unui avion al societatii Lufthansa din Marocul spaniol in Spania, pentru a conduce lupta contra republicanilor. * 1940 - Apelul radiodifuzat al generalului Charles de Gaulle catre francezi, prin care acestia sunt chemati sa continue lupta.

Horoscop
Berbecul. Preocuparile dvs. se indreapta mai ales spre serviciu, dar aveti grija de starea de sanatate. Dragoste*** Bani*** Sanatate*** Taurul. Probabilitatea unor conflicte poate sa va agreseze imaginea publica. Dragostea* Bani* Sanatate* Gemenii. Aveti de semnat unele contracte, dar e posibil sa stati mai mult de vorba cu parteneri de drum. Dragoste* Bani* Sanatate* Racul. Nu va grabiti sa plecati undeva. O veste foarte buna poate sa va vina de la drum. Dragoste*** Bani** Sanatate*** Leul. Apar unele favoruri ce va vor ajuta foarte mult. Dragoste*** Bani*** Sanatate*** Fecioara. Aveti multe dorinte de a face fel de fel de schimbari. Luati-o incet. Dragoste* Bani** Sanatate*** Balanta. Ar cam trebui sa fiti in bani, asa ca feriti-va de tentatii. Dragoste* Bani*** Sanatate*** Scorpionul. Vor exista niste discutii, dar un prieten va va ajuta foarte tare. Dragoste* Bani* Sanatate* Sagetatorul. Veti reusi sa rezolvati o problema din trecut care ar putea fi legata de afaceri sau justitie, dar si o chestiune care tine de casa. Dragoste** Bani*** Sanatate*** Capricornul. E posibil sa va amorezati, dar sa nu va aruncati cu capul inainte. Dragoste*** Bani* Sanatate** Varsatorul. Veti avea trecatoare dificultati poate din cauza unui barbat de autoritate, poate din pricina unei femei cu ochi zglobii. Dragoste * Bani** Sanatate*** Pestii. Zi buna prin tot cee ce faceti, dar si pentru tonusul dvs., pentru starea de sanatate. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
La sfarsit de saptamana
Curatenie generala printre infractori      La sfarsitul saptamanii trecute, politistii din Alba Iulia au organizat mai multe actiuni de amploare pentru identificarea si prinderea infractorilor, pe ale caror nume s-au eliberat mandate.
     Astfel, Politia municipiului Alba Iulia l-a identificat pe Nicolae Cozac, de 48 de ani, din aceeasi localitate, care avea de executat un mandat de 30 de zile de inchisoare contraventionala pentru tulburarea linistii publice. Politistii albaiulieni l-au retinut si pe Nicolae Cuntan, de 59 de ani, din Alba Iulia pe numele caruia s-a emis un mandat pentru o pedeapsa privativa de libertate de 1,2 ani.
     Politia Teius l-a identificat si retinut, tot la sfarsitul saptamanii trecute, pe Edus Marius Lacatus, de 19 ani, care avea un mandat de executare a pedepsei de 3,6 ani de inchisoare, pentru furt calificat. Politistii din Teius l-au retinut si pe Nicolae Zdranc, pe numele caruia s-a emis un mandat de inchisoare contraventionala de 100 de zile pentru incalcarea Legii 61.
Florin ROMAN

Astazi, la Alba Iulia
Lansare de carte
     Astazi sunteti invitati la o noua lansare de carte cu tematica istorica. Este vorba de volumul "Tezaure monetare din Dacia romana si postromana" al doamnei dr. Viorica Suciu. Lansarea va avea loc la sala de festivitati a Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, la ora 13.00. (A.D.)

Lipsite de fertilizari
Productiile agricole vor fi mai mici      Invocand lipsa banilor si preturile prea mari ale ingrasamintelor chimice, multi producatori agricoli n-au mai fertilizat culturile de primavara. La cultura de porumb, acest aport suplimentar de hrana s-a facut in proportie de numai 35 la suta, la sfecla de zahar 67 la suta si 92 la suta la floarea soarelui. (A.D.T.)

PUR - Social Liberal premiaza elevii merituosi
     Partidul Umanist din Romania Social Liberal nu a uitat ca elevii intra in binemeritata vacanta. Cu prilejul sfarsitului de an scolar membrii organizatiei judetene au fost prezenti in mai multe unitati scolare.
     Astfel, fostul senator Ioan Ardelean a acordat premii, in valoare de 1.500.000 de lei, elevilor care au avut medii de 10 la Liceul Teoretic Teius. Si la Scolile Generale din Sard, Ighiel, Stremt, Farau au fost acordate premii, in valoare de peste 7 milioane de lei, copiilor care au demonstrat ca invatatura ocupa primul loc intre prioritatile lor. (ec. Nicolae POPA, presedinte PUR Social Liberal Alba)

ITM Alba a depistat inca 30 de persoane care munceau fara forme legale
     Inspectoratul Teritorial de Munca Alba si-a intensificat actiunile de control vizand depistarea persoanelor care presteaza "munca la negru". Astfel, pe parcursul saptamanii trecute, au fost verificati 6 agenti economici din Alba Iulia, Cugir, Posaga si Livezile, fiind gasite peste 30 de persoane incadrate fara forme legale, din care 10 erau femei. In toate aceste cazuri au fost aplicate amenzi in valoare totala de 80 de milioane de lei. (R.J.)

Drama sfasietoare a unei familii din Avram Iancu
O vaduva cu 10 copii locuieste intr-o casuta cu doua camere!
Cativa oameni cu suflet si-au oferit sprijinul, dar "cu o floare nu se face primavara",... fie ea si trandafir!
     Recent, cunoscutul interpret popular (si consilier judetean) Ionut Fulea a primit o scrisoare de-a dreptul tulburatoare din partea unei femei din Avram Iancu. In scrisoarea respectiva se relateaza situatia unei femei greu incercata de soarta si de Dumnezeu. Mariana Bold (39 de ani) a fost casatorita de doua ori. Cu primul sot (care locuieste actualmente la Alba Iulia) a avut un singur copil: Cosmin, azi un tanar harnic, de 21 de ani, singurul sprijin al unei familii de 11 persoane. Cu al doilea sot a avut insa alti 9 copii, dintre care cel mai mare are abia 16 ani, iar cel mai mic... un an! Doar trei dintre copiii familiei Bold sunt in acest moment la scoala (clasele a II-a, a III-a si a V-a), doi muncesc pe unde pot, iar ceilalti cinci sunt toti marunti, de varsta prescolara.
     Ca si cum n-ar fi fost suficiente greutatile "obisnuite" intr-o familie numeroasa ca aceasta, in luna mai 2000 Nicolae Bold (cel de-al doilea sot al Marianei, tatal copiilor) a murit din pricina unei tumori cerebrale. Astfel, femeia s-a trezit singura-singurica pe lume, alaturi de 10 guri de hranit, inconjurata de o multime larmuitoare de princhindei care aveau nevoie de caldura, haine, incaltaminte etc. Si parca asta n-a fost de-ajuns! Rudele sotului s-au repezit sa inhate partea lor de mostenire, dupa decesul lui Nicolae Bold, fara sa le pese de vaduva si de cei 10 copii. Nevoita sa paraseasca locuinta, aceasta a facut ce a putut si a cumparat o casuta cu doua camere, tot pe raza comunei Avram Iancu. Va inchipuiti si dvs. in ce hal de disperare se afla biata femeie. Neavand incotro, a apelat la diferite "marimi". Primul care a ajutat-o a fost primarul din Horea, Corneliu Olar, care i-a donat 6 milioane de lei. Au venit niste ajutoare din partea Consiliului judetean Alba si, in sfarsit, primind personal o scrisoare, d-l Ionut Fulea si-a capacitat colegii, oferind un nou sprijin.
     Asa se face ca miercuri, 13 iunie a.c., la Avram Iancu, in curtea cat un petec a familiei Bold si-au facut aparitia consilierii Partidului Democrat insotiti de vicepresedintele Consiliului judetean, Doru Cetean, care au oferit mai multe ajutoare si au promis sprijinul lor in viitor. Acestea (valorand cca. 5 milioane de lei), constau in materiale de constructie, haine, incaltaminte, alimente si bani. (La acest ajutor a contribuit si "Crucea Rosie" - Alba). Mai mult decat atat, d-l Cetean a promis familiei ca, pana in toamna, va incerca sa contribuie la construirea altei camere (pe langa cele doua) si se va ocupa personal de rezolvarea situatiei actelor de vanzare-cumparare ale noii locuinte. De asemenea, primarul localitatii, d-l Traian Chira, a promis material lemnos si ajutor cu brate de munca din partea comunitatii.
     Ar trebui insa mentionat aici urmatorul aspect: intreaga aceasta familie de 12 membri are un venit lunar de... 1,8 milioane lei. (Ma rog, DMSS Alba stie mai bine, caci totul vine sub forma de alocatii, de la bugetul de stat!) Ne mira doar faptul ca Primaria din Avram Iancu care, dupa cum ne-a declarat primarul Traian Chira, avea in evidente aceasta familie defavorizata de mai multa vreme,... n-a miscat pana azi un deget! Si nici "eficienta" Directie pentru protectia drepturilor copilului Alba. Se verifica, astfel, inca o data, teoria potrivit careia munca de protectie sociala (in special de protectie a copilului) trebuie preluata de comunitatile locale (primarii), unde trebuie angajati specialisti, nu la nivelul supradimensionatelor structuri judetene. Caci problemele se rezolva acolo, in teritoriu, nu la nivelul "directiilor birocratice" de tot felul ! Fara sa mai punem la socoteala traditia din Tara Motilor, o traditie a solidaritatii comunitatii de pe vremea cand nici nu existau centre de plasament: familiile mai bogate dintr-o localitate primeau ca "slugi" (de fapt, niste membri mai saraci, adoptati, ai familiei motesti) copiii altora, ca sa castige, sa supravietuiasca si sa se desprinda cu lucrul. Pentru rezolvarea unor astfel de cazuri, totul este, insa sa dispara "intepeneala" din anumite structuri superpolitizate". Sigur, PD-ul s-a gandit sa ajute, dar... cu o floare nu se face primavara, fie ea si "trandafir". Schimbarea mentalitatilor, atitudinilor si structurilor, trebuie sa vina de peste tot, de la nivel... sufletesc.
Ioan HANTULESCU

Pentru ca n-a fost lasat sa construiasca unde il taia capul
Un sofer din Sohodol a iesit la drumul mare cu o... pancarta!
     Recent, am fost contactati la redactie de catre primarul comunei Sohodol, Iosif Coroiu, care are niste necazuri cu un localnic ceva mai recalcitrant. Regretam ca nu am reusit sa luam legatura si cu respectivul cetatean (un fost sofer, originar din partile Clujului, pe nume Lucian Andreica), pentru a asculta si opinia sa. Prin urmare, redam doar declaratia primarului. Acesta sustine ca Andreica a iesit la drumul mare cu o pancarta pe care a scris urmatorul protest: "Domnul primar Coroiu nu ma lasa sa construiesc si sa creez locuri de munca!" Desigur, o astfel de afirmatie este grava si, daca se confirma, primarul Coroiu isi va atrage oprobiul public. (Poate chiar anumite sanctiuni din partea Consiliului judetean sau din partea partidului pe care-l reprezinta). Din cate ne-a relatat insa gospodarul comunei, se pare ca Lucian Andreica vrea sa isi faca in zona propriile legi. El a solicitat certificat de urbanism si autorizatie de constructie (pentru o vila, din cate se aude) intr-o zona inundabila si, mai mult decat atat, tocmai peste o conducta care alimenteaza cu apa orasul Cimpeni. Primarul ne-a declarat ca, prin adresa nr. 1609/2001, SC "Goterm" Cimpeni l-a atentionat in mod serios cu privire la fundatia casei deja ridicata de Andreica peste conducta respectiva, recomandand sistarea lucrarii si... demolarea! Prin urmare, autorizatia de constructie nu i-a fost eliberata protestatarului. Nu intelegem cum de acesta a construit deja fara autorizatie! Poate, bazandu-se ca are "bani gramada si construieste unde si cand vrea", dupa cum declara primarul ca s-ar fi exprimat, sfidator, Lucian Andreica. E posibil sa aiba bani cu ghiotura (a fost sofer la Rosia Poieni, si avand si nitica privatizare, o fi strans el ceva cheag), dar asta nu inseamna ca isi poate permite sa construiasca dupa legea bunului plac, unde-l taie capul. Plus ca, daca va construi acolo unde intentioneaza, viitorul imobil va fi expus inundatiilor. De fapt, in Planul urbanistic general zona este prevazuta sub interdictia de a se construi acolo! "Oricum, a incheiat primarul Coroiu, fara nici un echivoc, am fost la fata locului impreuna cu seful de post care a incheiat un proces verbal din care reies clar circumstantele care au determinat acest conflict. Si, daca nu ajungem la o solutie pe cale amiabila, ma voi vedea silit sa actionez in instanta, intentandu-i lui Andreica proces de calomnie!" (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.