Ultima ora
Stiri
Executivul isi va asuma raspunderea pentru legea investitiilor
     Premierul Adrian Nastase a anuntat, in cadrul teleconferintei cu prefectii, ca Executivul a decis sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pentru legea investitiilor chiar daca FMI si Banca Mondiala se opun acestei legi. "Nastase a spus ca, "in cazul in care sunt persoane de la FMI si Banca Mondiala care nu pricep, le mai explicam o data si inca o data, de doua ori, de trei ori, pana vor intelege". Premierul a explicat ca, in absenta legii investitiilor straine, vor fi favorizate investitiile din tarile grupului de la Visegrad, deoarece investitorii prefera sa isi plaseze banii in Ungaria, Polonia sau Cehia, "unde exista un regim mai favorabil". (A.D.)

Liderul liberal Valeriu Stoica face lobby pentru renuntarea la obligativitatea vizelor pentru romani
     Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca liderul liberal Valeriu Stoica, s-a aflat, in perioada 14-15 iunie a.c., la o intalnire a sefilor de guvern si a ministrilor liberali din tarile europene ce a avut loc in Suedia, la Göteborg. "Cu aceasta ocazie, Valeriu Stoica a cerut sprijinul liberalilor europeni pentru sustinerea eforturilor de aderare a Romaniei la UE. Totodata, presedintele PNL a cerut omologilor din Europa sa sustina renuntarea la obligativitatea vizelor pentru libera circulatie a romanilor in spatiul Schengen. Cele doua solicitari ale d-lui Stoica vor fi sustinute de liberalii europeni la cele mai inalte niveluri", a concluzionat Teodor Atanasiu. (F.R.)

Guvernul a decis sistarea adoptiilor internationale de copii
     Seful Guvernului, Adrian Nastase, a declarat vineri, in cadrul teleconferintei cu prefectii, ca, in sedinta de joi a Cabinetului, s-a decis stoparea adoptiilor internationale pentru copiii din Romania. Totodata, Nastase s-a referit la situatia copiilor strazii, spunand ca "este inadmisibil ca acestia sa traiasca in canale", precizand ca ei nu vor fi urcati in trenuri si aruncati pe strazile provinciei. (A.D.)

Accident rutier pe B-dul Revolutiei din Alba Iulia
     In cursul serii de vineri, 15 iunie a.c., Politia municipiului Alba Iulia a fost sesizata ca, in jurul orei 22,55, pe B-dul Revolutiei din Alba Iulia s-a produs un accident de circulatie. Nicolae Nicula, de 51 de ani, din Cricau, muncitor la CFR s-a angajat in traversarea strazii, fara sa se asigure, intr-un loc nepermis. El a fost surprins si accidentat de autoturismul cu numar de inmatriculare AB-03-LNS, condus de Ilie Costinas, de 30 de ani, din Alba Iulia. Pacientul a fost transportat cu leziuni usoare la spital. Politia continua cercetarile in cauza. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Prin fuziunea cu PSDR
PDSR - la un pas de Internationala Socialista
     Pe scena politica romaneasca a aparut o noua formatiune: Partidul Social Democrat, rezultat din fuziunea PDSR cu PSDR. Lucrarile Congresului de constituire a PSD s-au desfasurat, sambata, 16 iunie, in marea sala a Palatului din Bucuresti, intr-o atmosfera entuziasta, de deplina unitate si vointa de a face din noul partid o forta politica capabila sa asigure un ritm accelerat de dezvoltare economica si sociala a Romaniei.
     Asa cum era de asteptat, in functia de presedinte al PSD a fost ales cu unanimitate de voturi Adrian Nastase, iar ca presedinte al Consiliului National al PSD, Alexandru Athanasiu. Sigla noului partid este reprezentata de trei boboci de trandafir, iar insemnul electoral este o mana ce tine strans un trandafir. Noul partid rezultat din fuziunea PDSR cu PSDR este o formatiune politica ce numara in randurile sale peste 600.000 de membri. In programul adoptat de Congres este exprimat raspicat scopul PSD de a guverna eficient, de a dezvolta cooperarea sociala si de a milita pentru integrarea europeana a Romaniei.
     La Congres au fost invitati si au luat parte delegatii mai multor partide social-democrate din tarile europene, care au apreciat unificarea acestor formatiuni politice social-democratice din Romania intr-un partid puternic. Delegatiile de peste hotare au promis sprijinul lor neconditionat in vederea aderarii Partidului Social Democrat din Romania la Internationala Socialista.
     A fost remarcat faptul ca unele personalitati marcante din PD ca Simona Marinescu si Cristian Dumitrescu, din ApR - Dorul Viorel Ursu, precum si o serie de tineri din PRM printre care si deputatul de Alba, Codrin Stefanescu, s-au inscris in PSD si vor ocupa functii de conducere in noul partid.
     Delegatia judetului Alba, alcatuita din 67 de persoane, a fost condusa la Congres de catre av. Ioan Rus, presedintele PDSR Alba. Ioan Rus a fost ales in Biroul Executiv Central al PSD. De asemenea, toti cei 15 membri ai delegatiei judetului nostru nominalizati sa faca parte din noua structura centrala a PSD, la care se adauga parlamentarii de Alba - senator Cornel Filipescu si deputatii Constantin Selagea si Ioan Andrei au fost alesi in unanimitate. Pe de alta parte, din Comisia de arbitraj face parte subprefectul Ioan Maier, iar din Comisia de control financiar - Nicolae Gavrila, vicepresedinte al Consiliului judetean Alba.
     Congresul de fuziune dintre PDSR si PSDR si formarea unui nou partid - Partidul Social Democrat din Romania, constituie un eveniment politic de prim rang, avand un ecou favorabil si peste hotarele Romaniei. In mod sigur el va reprezenta un pas important facut de partidul de guvernamant catre Internationala Socialista.
Razvan JURCA

La Consiliul National de Coordonare
PD Alba nu si-a atins obiectivul
     La PD, odata cu lucrarile Consiliului National de Coordonare desfasurate vineri la Bucuresti, lucrurile par a fi intrat pe un nou fagas. Dupa ce in urma cu patru saptamani semnalul schimbarii a fost dat de alegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, acum ea, schimbarea, este clara prin alegerea in functiile de vicepresedinti a "manjilor" (asa cum tandru aproape ii numeste Basescu pe noii vicepresedinti). Dintre acestia 11 sunt persoane sustinute fatis sau tacit de Traian Basescu si doar unul, Viorel Pana, vine din tabara fostului presedinte al Partidului Democrat - Petre Roman. Acum, ca si inainte de CNC, speculatiile asupra evolutiilor din PD sunt in floare. Unii spun ca Traian Basescu ar fi ajuns la o intelegere cu Petre Roman, argumentand ca nu intamplator au fost debarcati fostii vicepresedinti ai lui Roman - Alexandru Sassu (care si-a retras candidatura), Radu Berceanu sau Bogdan Niculescu Duvaz. O fi, n-o fi, ramane de vazut. Oricum cea mai mare surpriza a constituit-o retragerea candidaturii la functia de vicepresedinte a Simonei Marinescu, urmata imediat de demisia sa din partid si depunerea adeziunii la noul PSD. Simona Marinescu si-a motivat gestul acuzand presiunile si jocurile politice neloiale din PD, in fapt lobby-ul pe care presedintele organizatiei PD Bucuresti - Vasile Blaga l-a facut cerand delegatilor acestei organizatii sa-si voteze propriii candidati. De aceea presedintele PD Alba, domnul Mircea Hava, a apreciat gestul ei ca fiind premeditat. Domnia sa ne-a reamintit ca in campania dusa pentru obtinerea functiei de presedinte al PD - pe care a pierdut-o usturator, putem spune - Simona Marinescu a prezentat celorlalti doi candidati de-atunci - Traian Basescu si Petre Roman - spre semnare un document prin care cei trei se angajau sa nu paraseasca partidul in caz de esec. La aceasta se adauga si migrarea sa ultrarapida (24 de ore) spre PSD. Referindu-se la aspiratia PD Alba de a-l promova pe deputatul Alexandru Peres in functia de secretar responsabil cu probleme de agricultura, Mircea Hava ne-a declarat ca acest loc in Biroul Permanent al PD a fost pierdut "la mustata", diferenta de voturi - circa 20 in defavoarea lui Alexandru Peres - stabilindu-se abia in cel de-al doilea tur de scrutin. In rest, multa munca pentru cei proaspat alesi si amenintarea ca in luna septembrie ar putea fi organizate alegeri partiale in BP al PD pentru inlocuirea celor care se vor dovedi necorespunzatori.
Anca DINICA

Liberalii protesteaza impotriva intentiei PDSR de a modifica Legea de functionare a Curtii de Conturi
Partidul de guvernamant este acuzat ca nu-si respecta promisiunile electorale
     In cursul zilei de ieri a avut loc o conferinta de presa a PNL Alba la care au participat presedintele organizatiei judetene, Teodor Atanasiu si vicepresedintele Dan Coriolan Simedru, deputat de Alba. Cu aceasta ocazie, Simedru a adus critici la adresa PDSR, acuzand partidul de guvernamant ca nu-si respecta promisiunile din campania electorala si este preocupat doar de ofensiva de imagine. La capitolul esecuri ale guvernarii PDSR, deputatul liberal a facut referiri la: "esecul ministrului Mitrea in cazul derularii programului ANL, astfel incat tinerii nu se vor putea muta in locuinte noi", "situatia de la MAA, unde s-a dispus oprirea subventionarii pentru cumpararea tractoarelor fara o estimare a resurselor, lucru ce a dus la nedreptatirea unor cumparatori", "actiunea care este un esec pentru ca banii nu au ajuns la proprietari ca si pensiile de 4-5 milioane de lei promise de PDSR in campania electorala" etc. Dan Simedru s-a referit si la recentele actiuni de protest de la nivel judetean, de la Resial si UTEPS. "Aceste greve s-au datorat in principal neplatii salariilor si implicit blocajului financiar, generat de cresterea alarmanta a CAS-ului. Din acest motiv, intreprinderile nu pot plati salariile. Este foarte grav ca PDSR a promis in campania electorala locuri de munca sigure si salarii bune, iar situatia este cu totul alta", a mai spus Simedru. Intr-un comunicat de presa semnat de presedintele partidului, Valeriu Stoica, se precizeaza: "Prin adoptarea initiativei legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 pivind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei, PDSR urmareste un scop politic meschin cu consecinte deosebit de grave in functionarea sectorului privat care va crea confuzie in randul investitorilor straini.
     Schimbarea conducerii Curtii de Conturi, inainte de expirarea mandatului fixat de fostul legislativ, este un act care dovedeste un dispret fundamental al PDSR fata de Parlament si fata de regulile jocului politic democratic. Aceasta schimbare dupa numai doi ani si 6 luni, desi mandatul legal este de sase ani, creeaza un precedent periculos. Schimbarea structurii de conducere a Curtii de Conturi, inainte de termen, reprezinta un atentat la principiul alternantei la putere cu efecte directe asupra credibilitatii Romaniei pe plan extern. PDSR pare sa nu inteleaga rostul Curtii de Conturi intr-o economie de piata. Ii informam pe liderii PDSR ca in toate tarile europene Curtea de Conturi controleaza doar gestionarea corecta a banilor publici. Acesta este sensul functionarii unei Curti de Conturi in orice tara care respecta regulile economiei de piata. Daca nici presedintele si premierul nu vor intelege gravitatea actului pe care PDSR este gata sa-l comita prin adoptarea acestui proiect de modificare a Legii Curtii de Conturi, PNL isi rezerva dreptul de a se adresa Curtii de Conturi Europene si altor institutii internationale care pot analiza obiectiv situatia care s-ar putea crea prin modificarile propuse de PDSR la legea de functionare si organizare a Curtii de Conturi".
     Presedintele Iliescu si-a manifestat disponibilitatea de a dialoga cu liberalii pe aceasta tema, in timp ce premierul Nastase a dat-o "cotita". Mai amintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, liberalii s-au intalnit la Palatul Parlamentului pentru a pune bazele Ligii alesilor locali ai PNL. Participantii la eveniment au criticat starea legislatiei administratiei publice locale si pe ministrul Octav Cozmanca.
Florin ROMAN

O noua victima a consumului de ciuperci necomestibile
     Consumul de ciuperci otravitoare continua sa scoata victime pe banda rulanta, in pofida avertismentelor lansate de medici si mass-media. Ultima persoana spitalizata ca urmare a consumului de ciuperci necomestibile este Gheorghe Fantanar, de 56 de ani, din Cugir. Acesta a cules ciuperci dintr-o zona din apropierea Cugirului, le-a preparat si le-a mancat. La putin timp, barbatul a inceput sa acuze puternice dureri abdominale, fiind transportat la Spitalul orasenesc Cugir. Avand in vedere starea grava a pacientului, acesta a fost dus cu o ambulanta la Spitalul judetean Alba, unde a fost diagnosticat cu stare de coma de gradul I, in urma consumului de ciuperci. Victima a fost internata in cadrul sectiei ATI pentru ingrijiri medicale si investigatii suplimentare. Medicii spera ca starea de sanatate a lui Gheorghe Fantanar sa cunoasca o evolutie pozitiva in urma tratamentului administrat.
     Avand in vedere "avalansa" de victime ale consumului de ciuperci necomestibile, medicii albaiulieni atentioneaza din nou populatia sa nu se expuna la astfel de imbolnaviri si sa evite achizitionarea acestora de la persoane neautorizate.
Florin ROMAN

Dupa ce a fost inchis pentru omor
Varga si-a injunghiat si cumnatul
     Vinerea trecuta, in jurul orei 16.30, intre doi rromi a izbucnit un scandal, "circul" desfasurandu-se in localitatea Ciugudul de Jos, comuna Unirea. Pe fondul unor neintelegeri, Daian Varga, de 31 de ani, din Cluj-Napoca, s-a luat la harta cu cumnatul sau, Aurel Pintea, de 26 de ani, din Aiud. In urma conflictului, Varga si-a injunghiat mai tanara sa ruda, provocandu-i acesteia o plaga in zona hemitoracelui stang. Victima agresiunii a fost transportata de urgenta la Spitalul judetean Alba, in cadrul sectiei ATI, unde i s-au acordat ingrijiri medicale.
     Daian Varga este un cunoscut al politistilor. El a fost condamnat la inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor, fiind eliberat din penitenciar in urma cu trei ani. In functie de numarul zilelor de spitalizare pe care le va primi victima, dar si de concluzia la care vor ajunge medicii legisti, se va stabili incadrarea judiciara a agresiunii lui Varga. Politistii continua cercetarile in acest caz.
Stefan RADU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.