Prima pagina Editia din: 19.06.2001
Stiri
BNS da un vot de incredere Guvernului
     Blocul National Sindical din Romania a anuntat ca a stopat actiunile revendicative desfasurate atat la nivel national cat si local. Dupa cum se cunoaste, filiala Alba a BNS pichetase la randul ei timp de doua zile Prefectura judetului Alba. La aflarea vestii, prefectul Ioan Rus a declarat ca gestul celor de la BNS este unul favorabil actualei guvernari si ca, in ceea ce il priveste, considera revendicarile sindicalistilor realiste insa negocierile trebuie purtate pe un ton civilizat, adoptarea unor eventuale solutii sa convina ambelor parti. (R.J.)

Vreme urata
     Vremea va fi instabila si in curs de racire, iar pe arii extinse se vor semnala averse insotite de descarcari electrice. Vantul va prezenta intensificari, putand imbraca aspecte de vijelie. Izolat va fi semnalata grindina. Meteorologii spun ca precipitatiile pot atinge 25 l/mp, izolat 50 l/mp. Prefectura Alba a primit in cursul zilei de ieri o avertizare meteo - hidrologica, pentru perioada 19-21 iunie, interval in care comisiile de aparare impotriva dezastrelor vor intra in alerta maxima. (F.R.)

Gata cu seceta la robinete
     Directorul general al SC "Apa-Canal" SA, Ioan Draghici, ne-a informat ca in cursul acestei zile toate scarile de bloc care au fost debransate din cauza neplatii datoriilor vor fi din nou legate la reteaua de apa rece. "Masurile noastre de restrictionare si-au dovedit eficienta. Avand in vedere insa ca populatia a inteles sa-si plateasca facturile, am decis ca pana la 1 iulie sa renuntam temporar la restrictionari. Daca dupa aceasta data se vor inregistra restante mari, vom reveni cu restrictii", a spus Ioan Draghici. (F.R.)

Mircea Hava invitat in Olanda
     Localitatea Enschede din Olanda va gazdui, incepand cu 20 septembrie 2001, Conferinta internationala a puterilor locale privind combaterea criminalitatii transfrontaliere. La aceasta importanta reuniune a fost invitat si primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava. Cum pana in septembrie mai este ceva vreme, inca nu a decis daca va onora sau nu invitatia. (A.D.)

Pe timpul examenelor scolare
Unitatile de invatamant sunt pazite de politie
     Din ordinul Inspectoratului General al Politiei, in perioada desfasurarii examenelor de capacitate si de bacalaureat, politistii din Alba vor asigura paza subiectelor si a unitatilor de invatamant unde elevii isi vor testa cunostintele. Politistii din Alba vor contribui la asigurarea climatului corespunzator sustinerii examenelor de final de an. (N.T.)

Internetul in Apuseni
     Dl. Nicolae Mera din cadrul Prefecturii judetului Alba ne-a comunicat ca, de cateva zile S.C. Color Print SRL Campeni a deschis in Piata Avram Iancu din localitate un centru informatic, costul total al investitiei ridicandu-se la circa 230 milioane lei. Centrul dispune de un server performant pentru distribuirea internetului in M-tii Apuseni, iar cei interesati in a descoperi tainele utilizarii calculatorului vor beneficia de asistenta de calitate din partea personalului cu ridicat grad de calificare in domeniu. (R.J.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Soarele motilor de la Bucuresti rasare
Reuniti la Bucuresti intr-o intalnire protocolara, senatorii si deputatii moti au hotarat initierea unui lobby care sa sustina proiectele unui viitor durabil pentru zona Apusenilor
     La resedinta consulara a excelentei sale Ioan Curtean de Hondol, consul de Belize, a avut loc saptamana trecuta intalnirea protocolara a senatorilor si deputatilor moti din Parlamentul Romaniei. Au fost prezenti Avram Craciun, senator PDSR de Arad, mot de origine, Ioan Pastiu senator PRM, Dan Simedru, deputat PNL, Crisan Emil, deputat PRM, Constantin Selagea, deputat PDSR si alti invitati originari din Tara Motilor. Intalnirea a avut loc in apropierea ruinelor cetatii Sarmisegetusa, refacute simbolic chiar in curtea resedintei consulare. S-a servit slanina cu ceapa, s-a baut vinars, s-au ascultat cantece motesti dar mai ales s-au pus la cale planuri de viitor. Atmosfera tipic moteasca ce a descretit fruntile si a dezlegat limbile. S-au strans maini, s-au schimbat idei, au fost deschise cai de comunicare intre politicieni apartinand unor partide diferite. Toate acestea intr-un chiosc acoperit cu paie, langa o piscina albastra ce aminteste de insulele calde din America Centrala pe care excelenta sa le-a parasit pentru a se intoarce in locurile natale.
*"Asa nu mai mere"
     Motivul care a stat la baza acestei initiative a fost dorinta excelentei sale de a transmite "fratilor din Parlamentul Romaniei" ideea de unitate si lupta comuna. "Ma intereseaza o miscare de forta civica in primul rand, o miscare democrata adevarata", a declarat domnia sa, exprimandu-si increderea in competenta parlamentarilor pe care i-a reunit in scopul elaborarii unei directii comune de lupta pentru rezolvarea problemelor grele cu care se confrunta Tara Motilor. "A venit timpul unitatii, timpul sa spunem: asa nu mai mere, nu si asa-i bine. Puterea-i in neam si politica e una singura, politica tarii mele", a spus excelenta sa, amintind celor prezenti ca este din Hondol, deci de origine moteasca. Cei prezenti au cazut de acord ca singura solutie eficienta este aceea a unor initiative comune promovate in spiritul unitatii si respectului reciproc. "In primul rand suntem moti, chiar daca facem parte din partide diferite" a subliniat deputatul PRM Emil Crisan, sustinut de colegii sai, care au recunoscut faptul ca initiative legislative bine intentionate nu au dat nici un rezultat din cauza faptului ca nu a existat o continuitate, o unitate a luptei pentru dezvoltarea acestei zone. "E prima data cand particip la o intalnire la care se discuta amiabil intre oameni politici de la diferite partide", a remarcat Dan Simedru, deputat PNL.
*Batalia in Parlament este foarte dura
     Intens dezbatuta, capatand accente patriotic-revolutionare, problema renasterii culturale a adus in discutie necesitatea transformarii locului in care s-a nascut Iancu, intr-un spatiu de revigorare spirituala a motilor. Proiectul de restaurare a Casei Memoriale Avram Iancu va demara in vara aceasta si va beneficia de fondurile necesare. S-a avansat ideea ca exista solutii si in ceea ce priveste renasterea materiala a motilor. Deputatul Constantin Selagea considera vinovata conceptia conform careia programele de dezvoltare in Apuseni sunt sortite esecului. "Batalia in Parlament este foarte dura, dar daca pornesti de la premisa ca nu se poate face nimic ai pierdut din start. Se pot face multe pentru Apuseni, exista suficiente resurse si posibilitati. Nu am nici o indoiala ca le putem valorifica in actuala guvernare." Tonul relativ optimist s-a mentinut si in declaratiile deputatului Emil Crisan. "Daca vom munci impreuna vom gasi o cale de supravietuire, chiar mai mult decat atat".
*Noi, motii, suntem o forta
     Senatorul PDSR, Avram Craciun a dat semnalul orientarii spre obiective bine precizate propunand initierea unui lobby pentru Apuseni. Drept raspuns, excelenta sa a dezvaluit faptul ca lucreaza la organizarea unei adunari a motilor de pretutindeni pentru a realiza sustinerea cat mai larga a unei asemenea initiative parlamentare. "Noi, motii, suntem o forta" a exclamat domnia sa, entuziasmandu-si invitatii. O mare parte a discutiilor a fost consacrata dezbaterii unor proiecte de dezvoltare viabile, pentru realizarea carora au fost propuse intalniri intre politicieni si industriasi, oameni de afaceri care le pot sustine financiar. "Prin noi insine ne putem ridica, nu prin straini. Doar lui Dumnezeu ne plangem, strainilor ne facem de rusine", a mai spus excelenta sa, amintind ca fundatia Hondol, pe care o conduce, este deschisa oricarei initiative. Vom reveni cu amanunte privind demersurile realizate pentru punerea in aplicare a lobby-ului parlamentar pentru moti.
Rodica MIHET

Ieri, unul dintre economistii de la Jidvei SRL a fost arestat preventiv
     In urma audierilor derulate ieri la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, in legatura cu frauda de miliarde semnalata la SC Jidvei SRL, procurorii au prelungit cu 25 de zile mandatul de arestare preventiva emis joi, 14 iunie, pe numele lui Toader Balau, gestionarul cramei Jidvei. Toader Balau fusese arestat preventiv joi, 14 iunie, pentru 5 zile si este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals. In calitatea sa de gestionar al Cramei Jidvei, Toader Balau a fost mana dreapta a fostului sef al Complexului de Vinificatie Jidvei, Toader Ignat. Odata cu demararea anchetei, Toader Ignat a fost supus unor examene clinice amanuntite, la Cluj-Napoca, din investigatiile medicale rezultand ca acesta se confrunta in prezent cu un diabet zaharat si tensiune marita. Procurorii asteapta ca starea sanatatii lui Toader Ignat sa se stabilizeze pentru ca acesta sa se poata prezenta la audieri. In urma audierilor de ieri procurorii au emis un mandat de arestare preventiv pentru 30 de zile pe numele lui Horatiu Comsa, economist in cadrul SC Jidvei SRL. Potrivit unei note interne de verificare, acesta a modificat datele computerizate privind fisele de gestiune, situatia accizelor, situatia timbrelor, situatia documentelor fiscale precum si documentatia de prezentare a societatii comerciale. In sarcina lui Horatiu Comsa au fost retinute savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals. Deoarece prejudiciul creat firmei SC Jidvei SRL face parte dintr-o culpa comuna a mai multor salariati anchetati de procurori, inca nu s-a precizat nivelul pagubei comise de Comsa prin infractiune.
Andreea RADU

In noaptea de duminica
O furtuna naprasnica a lasat fara electricitate 12 localitati
31 posturi de transformare au fost avariate
     In noaptea de duminica spre luni, o furtuna puternica s-a abatut asupra localitatii Valea Lunga si a satelor apartinatoare, producand avarii importante la reteaua de electricitate. Meteorologii ne-au informat ca, in zona municipiului Blaj, vantul a suflat pe alocuri cu o viteza de circa 70 km/h. Ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, o linie rurala de tensiune de pe relatia Blaj - Valea Lunga a fost afectata. De asemenea, 31 posturi de transformare au "cazut". Din acest motiv, 12 localitati au ramas de ieri noapte fara electricitate: Manarade, Spatac, Craita, Lupu, Cergau Mare si Cergau Mic, Valea Lunga, Tauni, Glogovat, Lodroman, Lunca si Cenade.
     Potrivit unor prime estimari, numarul abonatilor casnici afectati este de circa 2000. Vremea potrivnica nu a dus, din fericire, la pagube importante, casele si acoperisurile rezistand la intemperii. Cel mai mult au fost afectate culturile agricole si pomii.
     Surse din cadrul SC Electrica SA, Sucursala de Distributie Alba Iulia, ne-au declarat ca echipele de interventie au actionat inca de la semnalarea deficientelor, pentru remedierea retelei de electricitate. Ieri dimineata, cele 12 localitati erau in continuare fara curent electric, insa, in urma interventiei SC Electrica SA, Sucursala de Distributie Alba Iulia, problemele erau in curs de rezolvare. O furtuna abatuta ieri dupa-amiaza asupra comunei Sohodol a afectat 11 posturi de transformare, lasand abonatii casnici fara curent electric. Pana in prezent nu au fost evaluate pagubele insa angajatii SC Electrica SA Campeni erau ieri dupa-amiaza pe teren pentru remedierea defectiunilor.
Florin ROMAN

Masuri de stopare a febrei hemoragice
     Dupa cum se stie, nu departe de granitele Romaniei, in zona de conflict Kosovo, au fost sesizate unele cazuri de febra virala hemoragica. Ca urmare a semnalarii acestui pericol, Directia de Sanatate Publica Alba, prin Serviciul de Supraveghere a Starii de Sanatate a luat masuri de informare a tuturor unitatilor sanitare de pe teritoriul judetului privind diagnosticarea in timp optim si masurile ce se impun fata de bolnavi, ne-a anuntat purtatorul de cuvant, dr. Cristina Galos. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.