Curier judetean
Rugaciunea de azi
     Cuvine-se cu adevarat sa Te fericim pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru.
     Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe Tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuv. Paisie cel Mare
Catolic: Sf. Romuald; Sf. Iuliana Falconieri

De toate
Meteo
Si azi suntem avertizati sa ne asteptam la ploaie, iar temperatura maxima va scadea la 20 °C. Minima va fi 14 °C. Temperatura maxima simtita va fi 19 °C, iar minima 15 °C.

Aforismul zilei
Iubirea sfarseste odata cu ultima concesie.

Anecdota zilei
- Saracul, nu a avut noroc cu nici una din cele trei neveste. Prima a fugit cu un italian, a doua cu un francez...
- Si a treia?
- A treia? Asta nu vrea sa fuga.

Reteta zilei
Biftec picant: 300 g carne de vita, 200 g carne de porc, 2 cepe tocate, 150 g cascaval, 3-4 linguri verdeata tocata, 1 ardei iute, sare, piper, unt, seu sau slanina.
Carnea se toaca fin, se amesteca cu ardeiul maruntit, sare si piper dupa gust si se framanta bine. Compozitia rezultata se portioneaza. Fiecare portie se intinde putin si peste ea se pune un amestec din unt, verdeata si cubulete de cascaval. Se ruleaza, se aplatizeaza usor si se frige pe gratarul bine incins si uns cu seu sau cu slanina.

Sfaturi practice
Petele de bere de pe tesaturile de matase se curata cu alcool (20 ml alcool etilic la 100 ml/apa). Daca tesatura este alba, se poate incerca cu apa oxigenata - 10 ml/l.

Calendarul evenimentelor
*1541 - Henric al VIII-lea ia titlul de rege al Irlandei *1636 - Englezul Roger Williams, aflat in conflict cu puritanii, se stabileste in Providence (viitorul Rhode Island), unde a intemeiat o colonie, cu o conducere democratica, in care biserica era separata de stat. *1812 - Razboiul dintre Anglia si SUA, incercari (nereusite) ale SUA de a ocupa Canada. *1899 - S-a nascut George Calinescu, critic, istoric literar, ziarist si scriitor (m. 1965) *1921 - Liga natiunilor atribuie Finlandei insulele Aland. *1963 - S-a incheiat zborul navei cosmice "Vostok - 6", pilotata de V.V. Tereskova, prima femeie cosmonaut.

Horoscop
Berbecul. Sanatatea e fragila, dar nici relatiile de munca nu sunt grozave. Dragoste* Bani** Sanatate*
Taurul. Incercati sa nu fiti capriciosi, deoarece riscati o ruptura amoroasa. Dragoste* Bani* Sanatate**
Gemenii. Va confruntati cu o problema in casa, poate chiar cu sotul (sotia), poate cu prietenul (a). Dragoste * Bani * Sanatate*
Racul. Va puteti certa la serviciu. Evitati! Dragoste* Bani* Sanatate*
Leul. E bine sa puneti punct riscului. Paziti-va de intrigi. Dragoste* Bani** Sanatate***
Fecioara. Ocoliti conflictele, sfatuiti-va cu prietenii. Dragoste* Bani* Sanatate*
Balanta. In primul rand, atentie la sanatate. Dragoste* Bani*** Sanatate**
Scorpionul. Amicii doresc sa va sprijine, nu-i dezamagiti. Dragoste* Bani* Sanatate*
Sagetatorul. Va agitati putin, dar apoi ridicati niste bani. Dragoste* Bani*** Sanatate***
Capricornul. Evitati afacerile si disputele amoroase. Dragoste* Bani* Sanatate*
Varsatorul. Faceti mici drumuri, dati telefoane, semnati acte. Dragoste** Bani* Sanatate**
Pestii. E bine sa nu faceti jocul inamicilor dumneavoastra. Dragoste* Bani* Sanatate**
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri

Copiii - principala tinta a Asociatiei caritabile "Maria Agapia"
     De curand infiintata la Aiud, Asociatia caritabila "Maria Agapia" a avut deja cateva actiuni menite sa-i sprijine pe copiii defavorizati. Printre cele mai importante amintim oferirea a 200 de pachete de imbracaminte pentru copiii provenind din familii defavorizate. De asemenea, pentru cei 166 de elevi ai Scolii generale "Tribun Tudoran" au fost donate pachete cu dulciuri si jucarii. De curand cele 35 de membre ale asociatiei au organizat un bal pentru colectarea de fonduri destinate achizitionarii de rechizite scolare tot pentru copiii saraci in vederea inceperii anului scolar viitor. Toate activitatile sunt sustinute prin forte si actiuni proprii, deviza asociatiei fiind "ajuta-te singur". Pentru cei care doresc sa faca donatii contul asociatiei este: 2511.1-1589.1/ROL deschis la BCR -Agentia Aiud. Informatii suplimentare despre activitatea asociatiei puteti obtine de la dr. Adriana Campean tel. 861816 interior 184 intre orele 8 - 14. (A.D.)

In judetul Alba
Debut impecabil al examenului de capacitate
     Ieri peste 5000 de elevi absolventi ai claselor a VIII-a din judetul Alba au sustinut prima proba a examenului de capacitate, cea la Limba si literatura romana. Din informatiile pe care ni le-a furnizat doamna prof. Angela Baruta - inspector scolar general adjunct si presedinta Comisiei de organizare a examenului de capacitate, nu s-au inregistrat nici un fel de incidente. De precizat ca dupa cata munca s-a depus pentru buna organizare a examenului acest lucru era de dorit. Examenul inceput la ora 10.00 a fost urmat de afisarea baremurilor de notare la ora 12.00. In cursul serii toate lucrarile din cele 29 de centre de examen din judet au fost aduse la centrul unic de corectare de la Alba Iulia. In desfasurarea examenului de capacitate sunt implicate 1064 de cadre didactice din care 682 sunt supraveghetori, iar restul presedinti, vicepresedinti si secretari ai comisiilor de examen si ai comisiei de corectare.
Anca DINICA

Tezaure monetare in Dacia romana si postromana
     O noua lucrare, privind continuitatea locuirii pe teritoriul Daciei dupa retragerea aureliana, a fost lansata ieri la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia. "Tezaure monetare in Dacia romana si postromana" editata in colectia "Biblioteca Musei Apulensis" este o dezvoltare a tezei de doctorat a doamnei Viorica Suciu, directoarea adjuncta a Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Asa cum aprecia in prezentarea volumului dl. prof. univ. dr. Dumitru Protase de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca autoarea a analizat in lucrare toate tezaurele monetare datand din secolele II, III si pana in secolul V al erei crestine, peste 400 la numar. Concluziile analizei sunt extrem de importante in efortul de conturare a unui tablou cat mai complex al vietii sociale si economice in timpul ocupatiei romane a Daciei si in perioada migratiilor aratand ca cei care au tezaurizat monedele (cea mai mare parte din bronz - deci moneda curenta) sunt locuitorii care au ramas pe acest teritoriu si nu migratorii care preferau monedele de aur. Sa mai spunem ca publicarea lucrarii in colectia "Biblioteca Musei Apulensis" certifica inca o data valoarea sa. O felicitam pe doamna Viorica Suciu si ii dorim mult succes in activitatea sa viitoare.
Anca DINICA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.