Curier judetean
Rugaciunea de azi
Doamne, Doamne, Ceresc Tata
Noi pe Tine Te rugam
Lumineaza-a noastra minte
Lucruri bune sa-nvatam.
Ca Tu esti Stapanul lumii
Si al nostru Tata esti
Si pe toate cele bune
Numai Tu le implinesti. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Samson
Catolic: Sf. Chiril din Alexandria

De toate
Meteo
Vremea se anunta placuta pentru azi, desi nu va fi insorit tot timpul. Maxima urca la 25 °C, iar minima nu coboara sub 11 °C. Temperaturile simtite de om: maxima 23 °C, minima 14 °C.

Aforismul zilei
Fii bucuros daca mai poti plange

Anecdota zilei
- Alo, draga Jeni, asta-seara nu pot veni acasa.
- De ce?
- Am o sedinta si raman sa dorm la ea.

Reteta zilei
Saratele: 150 g unt proaspat, 150 g faina, 150 g cartofi fierti, 1 praf de sare, un ou pentru uns, o lingurita de mac sau susan.
Se face un aluat din unt proaspat, faina, cartofi fierti, trecuti prin masina de tocat carne si un praf de sare. Se framanta un aluat potrivit de tare, se intinde o foaie groasa de 1/2 cm, se unge cu ou si se taie fasii de 1/2 cm latime si 12 cm lungme. Se presara deasupra mac sau susan, se pun fasiile unele langa altele pe tava presarata cu faina si se coc la foc potrivit.

Sfaturi practice
Fasurile si mantalele din material plastic se curata cu un burete umezit. Daca sunt stropite cu noroi, se spala cu apa calduta, se clatesc, apoi se usuca pe umeras. Materialele din cauciuc se curata cu un burete umezit in apa cu detergenti, apoi se spala bine cu apa.

Calendarul evenimentelor
*1352 - A murit Basarab I, domn al Tarii Romanesti (1310-1352), intemeiata de domnitor prin unificarea voievodatelor din dreapta si din stanga Olteniei. Prin victoria de la Posada (noiembrie 1330) asupra regelui ungar Carol Robert de Anjou, a asigurat independenta tarii. *1521 - Scrisoarea lui Neacsu, comerciant din zona Campulungului Muscel. El a observat miscari de trupe otomane din sudul Dunarii si s-a gandit sa-l avertizeze pe judele Brasovului, Johann Benkner. *1941 - Trupele sovietice profita de slaba dotare a celor romanesti, trec bratul Chilia si ocupa Chilia Noua. *1941 - Ungaria declara razboi URSS. *1954 - Lovitura de stat in Guatemala.

Horoscop
Berbecul. Stelele spun ca rabdarea si prudenta va ajuta mult. Nu fortati nota in amor. Dragoste** Bani*** Sanatate***
Taurul. O sa va ocupati de familie. Sunt probleme, dar nu intrati in panica. Dragoste** Bani** Sanatate**
Gemenii. Nu riscati intr-o afacere imobiliara. Va consultati cu prietenii, dar paziti-va de dusmani. Dragoste* Bani* Sanatate*
Racul. Evitati o problema de sanatate. Nu va incredeti, deocamdata, in amici sau in protectori. Dragoste** Bani** Sanatate*
Leul. Nu iesiti din rand si fiti siguri ca prietenii va sunt pe aproape. Dragoste*Bani**Sanatate***
Fecioara. Luati bani, un imprumut, o bursa, o sponsorizare. O sa apelati la un protector. Dragoste* Bani*** Sanatate***
Balanta. Atentie la un scandal pe care il poate isca o inamica de-a dvs. Contactele cu partenerii sunt armonioase. Dragoste* Bani*** Sanatate***
Scorpionul. Aveti probleme banesti. Totul incita la lupta si la autoaparare. Dragoste** Bani* Sanatate**
Sagetatorul. La serviciu, unele acte creeaza diversiuni. Nu va certati. Armonia se va reinstaura. Dragoste** Bani** Sanatate***
Capricornul. Un inamic vrea sa va hartuiasca. Aveti parte de o intrevedere tare. Dragoste* Bani* Sanatate*
Varsatorul. Aveti noroc in dragoste, dar si in afaceri, arta, sport, diferite jocuri. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
Pestii. Bucuria poate aparea in casa dvs., in familie, poate pentru ceva din trecut. Dragoste*** Bani** Sanatate***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
La Zlatna
Furia apelor revarsate a produs pagube
     Datorita ploilor torentiale care s-au abatut in ultima perioada de timp asupra orasului Zlatna, paraurile din zona si-au iesit din albii inundand suprafete mari de teren. Apele au adus cu ele aproape 400 de metri cubi de namol si pietris. Ca urmare, la finele saptamanii trecute drumul DN74 care strabate orasul Zlatna a devenit impracticabil si a fost inchis timp de aproape 10 ore. In legatura cu cele intamplate la Zlatna, ne-a informat d-l Adrian Felix Treger - primarul orasului, a fost sesizata Prefectura Alba, CJ Alba si Sistemul de Gospodarire a Apelor Alba; urmeaza ca reprezentantii acestor institutii sa se deplaseze imediat la Zlatna si sa stabileasca lucrarile care vor fi necesare pentru refacerea zonelor calamitate. (A.D.T)

Agresat in propria curte
     Dl. Valeriu Pop, de 41 de ani, din Taut ne-a contactat la redactie pentru a preciza ca a fost victima unei agresiuni in propria curte, in urma careia a fost transportat la spital. Domnia sa sustine ca agresorii sunt Adrian si Gheorghe Morar (spitalizat si el) si Simion Buciuman impotriva carora a depus o plangere penala la Parchet. (F.R.)

PUR vrea sa renegocieze acordul politic incheiat cu PSD
     PUR si PDSR au incheiat un acord politic preelectoral prin care partidul condus de profesorul Dan Voiculescu a primit un post de ministru (al IMM-urilor) si cateva functii in administratie. Avand in vedere ca, de curand, PDSR si PSDR au fuzionat, formand PSD, PUR a solicitat renegocierea pactului politic, prin vocea cea mai autorizata a partidului, profesorul Dan Voiculescu. (F.R.)

Dupa o intreaga avalansa de scumpiri, vin si vesti bune
Cel mai mare producator de carne din zona Ardealului, Transavia, a ieftinit carnea de pasare
Motivul oficial este cresterea ofertei pe piata interna
     Vicepresedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), patronul firmei "Transavia", dr. ing. Ioan Popa, ne-a declarat ca societatea pe care o conduce a ieftinit carnea de pasare. Aceeasi masura a fost adoptata si de UCPR, care detine aproape in totalitate productia de carne de pasare romaneasca. Dr. ing. Ioan Popa a precizat ca decizia de ieftinire a carnii de pasare este legata de reducerea pretului la furaje si ajutorul promis de guvernul Adrian Nastase (mai ales ca in pretul carnii de pasare, furajele reprezinta aproximativ 60 la suta). Pe de alta parte, motivul oficial al acestei ieftiniri il reprezinta cresterea ofertei pe piata interna. Patronul firmei "Transavia" si-a exprimat multumirea pentru masurile de intarire a disciplinei la vama luate de guvern, ceea ce a dus la stoparea intrarii in tara a carnii de pasare subventionate ca pret si nevamuite.
     Totodata s-a eliminat in mare parte micul trafic de la frontiera cunoscut fiind faptul ca multi cetateni din zona de vest aduceau carnea de pasare din Ungaria. Facand front comun, UCPR a redus preturile in perioada 31 mai -25 iunie a.c.: la piept de pasare - o scadere de circa 11 la suta, la pulpe de pasare - in medie 15 la suta iar la pui griller si pui cap si picioare - de aproximativ 5 la suta. Din pacate, din cauza verigilor intermediare, este posibil ca aceasta reducere sa nu fie semnificativa la consumator pe termen scurt. Tocmai de aceea, comerciantii ar trebui sa continue politica UCPR si sa reduca preturile, pentru ca omul de rand sa simta ca iau carne de pasare mai ieftina. Dl. Popa spera ca, prin aceasta masura, vanzarile produselor sa creasca, pentru ca asa este normal.
Florin ROMAN

Proiectul "Eugenia" prinde viata
Reuniunea Comitetului de Pilotaj Inter-regional Sellye-Pecs (Ungaria)
     In perioada 20-24 iunie 2001 o delegatie din partea Consiliului Judetean Alba insotita de d-l Eugen Buciuman, rectorul Scolii Romane de Afaceri si d-na Marioara Puscas din partea Albamont a participat la reuniunea Comitetului de Pilotaj Inter-regional in cadrul proiectului "Eugenia".
     Obiectivele reuniunii au fost: evaluarea progreselor obtinute in derularea proiectului; evaluarea stadiului in care se afla sarcinile incredintate fiecaruia dintre operatori/parteneri; validarea sau amendarea rapoartelor prezentate; aprobarea programului de lucru si a calendarului de activitati propus pentru 2001/2002. Cu aceasta ocazie a fost abordata tema 3 a proiectului: "Dezvoltarea de noi filiale". Proiectul pilot al partenerului local din Sellye a vizat organizarea unei filiere de productie de plante medicinale si aromatice. Partea romana a contribuit cu prelegerea privind "Valorificarea produselor agricole si artizanale", sustinuta de d-l Buciuman.
     Activitatea a fost structurata pe ateliere. Participantii au avut ocazia sa cunoasca diferite aspecte specifice zonei Sellye si Pecs, fiind primiti si de reprezentantii autoritatilor locale la Primaria Sellye si respectiv la Consiliul Judetean Baranya, la Pecs.
Florin ROMAN

Deputatul PNL de Alba Dan Coriolan Simedru ii scrie premierului Nastase
Parlamentarul de Alba cere mazilirea lui Georgescu Filip, director general al RNP
     Intr-o interpelare adresata premierului Adrian Nastase, deputatul liberal Dan Simedru a solicitat constatarea incompatibilitatii dintre functia de deputat si cea de director general al Regiei Nationale a Padurilor, dl. Filip Georgescu
     "Intr-una din primele sedinte ale Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor a fost invitat si domnul deputat Filip Georgescu in noua sa calitate de director general Regiei Nationale a Padurilor. Cu respectiva ocazie, domnia sa a comunicat deputatilor membri ai Comisiei de agricultura, ca va lua o decizie prin care va alege intre functia de deputat si aceea de director al RNP, deoarece cele doua functii sunt incompatibile din punct de vedere constitutional. In primele trei luni ale anului 2001 acesta a beneficiat de indemnizatia de deputat si de remuneratia de director general al Regiei Nationale a Padurilor.
     Va adresam intrebarea: Cum de pana la aceasta data nu s-au sesizat cei in drept, din cadrul executivului, in privinta acestei incompatibilitati ca un demnitar al statului (deputat) sa detina si functia de director general al Regiei Nationale a Padurilor?", se precizeaza in scrisoarea inaintata premierului.
Florin ROMAN

PUR sustine pozitia guvernului Nastase in scandalul "legitimatiei de maghiar"
     Partidul Umanist din Romania priveste cu surprindere adoptarea Legii privind statutul maghiarilor din afara granitelor Ungariei, cu atat mai mult cu cat aceasta nu este aplicabila tuturor cetatenilor de origine maghiara.
     PUR considera ca hotararea autoritatilor de la Budapesta incalca legislatia europeana prin ignorarea art. 13 din Tratatul de la Nisa, cu privire la egalitatea cetatenilor europeni si nediscriminarea lor pe baza vreunui criteriu. Prin discriminarile de natura economica pe care le contine, legea este susceptibila de a genera tensiuni intre cetatenii aceleiasi tari si conflicte in zone cu maxima sensibilitate in raporturile interetnice.
     Partidul Umanist din Romania reaminteste faptul ca primul fundament al democratiei este respectarea legilor tarii. De aceea ne exprimam speranta ca cetatenii romani de nationalitate maghiara din Romania vor da dovada de maturitate si vor depune eforturi, alaturi de autoritatile romane, pentru a evita orice fel de tensiune.
     PUR sustine punctele de vedere si pozitiile adoptate de primul-ministru si autoritatile de la Bucuresti in legatura cu Legea privind statutul maghiarilor, sustinand necesitatea ca si parlamentul sa se pronunte in acest sens.
Biroul de presa al Partidului Umanist din Romania

"Radacinile" adancitei crize morale din societate intretinute si de "fustele" sus-tinatoare!?..
     Deranjat, probabil, de continutul articolului "Raul trebuie curmat din radacina" aparut in ziarul "Unirea" in februarie a.c. (cu completarile ulterioare) primul meu "amic din dreapta" a "explodat" recent intr-un torent de injurii la adresa autorului cu pricina. Interesant ca epitetele debitate i se potriveau de minune sie insusi, precum cucul isi striga numele...
     Si cand te gandesti ca acest personaj stalinist pana in maduva oaselor este doar un biet "tractorist... fara tractor", dar, si fara... stofa "de conducator!"...
     Asadar, schimbarea "schimbarii" trebuie facuta si-n esaloanele inferioare, unde este cazul, chiar daca unii si-au asigurat "spatele" cu cate o "fusta" sus-tinatoare. (T.L.G.)
     P.S. Articolul deranjant pomenit mai sus amintea doar cum unul singur dintre uratorii asistenti la instalarea vechiului prefect, in direct la TV Sica de atunci, a gasit de cuviinta sa ceara sanctiuni drastice la adresa conducerii Comisiei judetene de fond funciar, ce a functionat pana la "marea schimbare" din 1996, cand, de fapt, acum s-a dovedit ca acea comisie a functionat mai bine decat cea instalata dupa 1996...

Sediul C.N.V.M. in incinta Palatului Parlamentului
     Intr-o declaratie politica facuta de deputatul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru, in plenul Camerei Deputatilor, acesta solicita conducerii camerei sa analizeze posibilitatea identificarii unor spatii in Palatul Parlamentului, in care sa functioneze Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Infiintata prin Legea nr. 52/1994, CNVM functioneaza de peste 6 ani si jumatate in conditii improprii. "Desi, potrivit legii de infiintare, guvernul este obligat sa atribuie in administrarea CNVM imobile necesare desfasurarii activitatii in 60 de zile de la cerere, facandu-se 97 de interventii in acest sens, s-au primit 34 de raspunsuri negative. In cei 6 ani si jumatate scursi de la aparitia legii, termenul de 60 de zile s-a implinit de 38 de ori", a precizat liberalul Dan Coriolan Simedru, deputat de Alba. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.