Ultima ora
Stiri
Talharii taximetristului din Alba Iulia au fost arestati
     Politistii albaiulieni i-au prins luni, 25 iunie, dupa-amiaza, pe cei trei indivizi care au talharit duminica noaptea un taximetrist din Alba Iulia, furandu-i masina. Acestia sunt: Petru Florin Pal (19 ani), Petru Pavel Toma (17 ani) si Nicolae Alexandru Beldean (17 ani), toti liceeni din Alba Iulia. Acestia au fost arestati preventiv 30 de zile, pe baza unui mandat emis de Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, pentru comiterea infractiunii de talharie in forma agravanta si conducerea unui autoturism fara a poseda permis de conducere auto. (N.T.)

Ferrari la usa prefectului Ioan Rus
     Nu fiti invidiosi, nu este vorba despre supermasina care face legea in cursele de Formula 1 ci de un investitor din patria lui Leonardo da Vinci, Biagio Ferrari, care s-a intalnit in cursul zilei de ieri cu prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus. Italianul este interesat sa deschida intre Alba Iulia si Aiud de-a lungul soselei internationale un complex de hoteluri, restaurante, magazine si alte componente de infrastructura, pe aceasta tema, d-l Ferrari avand o intalnire recenta si cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Prefectul s-a aratat deschis acestei initiative, partea romana urmand sa puna la dispozitie terenul, finantarea facandu-se prin fondurile Uniunii Europene. Oaspetele a mai solicitat, de asemenea, prefectului sprijinul in intocmirea documentatiei acestui proiect, el urmand sa revina peste aproximativ 4 saptamani in Alba Iulia. De asemenea, tot in cursul zilei de ieri, Biagio Ferrari a avut o intrevedere si cu rectorul Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, prof. univ. Iacob Marza pe tema infaptuirii unui proiect comun romano-italian de specializare a studentilor in economie, comunicare si informatica. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Alba Iulia in carantina
     Primaria municipiului Alba Iulia a primit de la Directia Sanitara Veterinara Alba adresa cu nr. 2675/2001 prin care era informata privind masurile de carantina care trebuie luate in urma aparitiei unor cazuri de rabie la vulpi.
     Ca urmare a faptului ca municipiul Alba Iulia se afla intr-o raza de cel putin 30 km in jurul localitatilor Ighiu, Vintu de Jos, Ciugud, Galda de Jos, Pianu si localitatile in care a fost diagnosticata rabie la vulpi si s-a declarat carantina de gradul III, trebuie sa fie luate masuri conform Legii sanitare veterinare nr. 60/1974.
     Astfel cainii necesari si supranumerari admisi vor fi vaccinati antirabic conform prevederilor din planurile tehnice anuale de actiuni sanitare veterinare obligatorii, elaborate de ANSV. Cainii neprezentati la vaccinare antirabica obligatorie vor fi distrusi. Pe intreg teritoriul orasului este interzisa lasarea libera a cainilor in afara curtii. Scoaterea lor din curti este permisa numai cu botnita sau legati si condusi. Fac exceptie cainii de vanatoare in timpul utilizarii lor pe teren, cainii ciobanesti - daca se gasesc pe langa turme si poarta jujeu, precum si cainii de serviciu ai unitatilor MAN si MI, daca sunt insotiti de supraveghetori. In zonele epizootice de turbare cainii de paza vor fi tinuti legati la loc fix sau cu posibilitati de deplasare in curti. Ei pot fi scosi in afara curtilor numai cu botnita sau legati si condusi. Se interzice intrarea cu cainii in locurile publice si in mijloacele de transport public, cu exceptia cainilor de vanatoare, insotiti de vanatori si a celor de serviciu ai unitatilor MAN si MI si ai Asociatiei Chinologice insotiti de supraveghetor; in acest caz cainii trebuie sa poarte botnita. Toti cainii din zonele epizootice, indiferent de utilizare, pot fi scosi din curti in modalitatile de mai sus numai dupa doua saptamani de la ultima vaccinare antirabica obligatorie. In vederea organizarii prinderii si distrugerii cainilor care nu fac parte din categoriile mentionate mai sus, consiliile locale vor angrena intreprinderile de productie a fainurilor proteice furajere, organele silvice si de vanatoare, organele de politie si personalul sanitar veterinar. (A.D.)

Contestatiile numeroase intarzie anuntarea rezultatelor finale la examenul de capacitate
Elevii picati au sansa de a participa la a doua sesiune de examene
     Potrivit unor surse care si-au pastrat anonimatul din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Alba, procentul elevilor care au promovat examenul de capacitate, inainte de solutionarea celor 910 contestatii, este de circa 60 la suta. Din totalul contestatiilor inaintate doar un procent de 0,5 - 1 la suta au fost admise, mai spun sursele noastre. Se pare ca rezultatele finale, care nu au fost nici ieri anuntate, nu vor suferi modificari semnificative. Cu acest procent de promovabilitate, Alba se incadreaza printre judetele cu rezultatele cele mai slabe, la nivel national. Avand in vedere ca in toata tara rezultatele au fost modeste, ministrul Educatiei si Cercetarii, d-na Ecaterina Andronescu, a anuntat pentru toamna acestui an o noua sesiune a examenului de capacitate. Asadar, elevii care au ratat prima sesiune mai au o sansa. Ei se pot inscrie pentru a doua sesiune a examenului de capacitate in perioada 15 - 17 august a.c.
     Desi toata lumea asteapta inca de ieri rezultatele de la examenul de capacitate, acestea nu au fost finalizate. Presedinta Comisiei de capacitate, doamna prof. Angela Baruta, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat ca intarzierea anuntarii rezultatelor finale se datoreaza volumului mare de munca la contestatiile depuse. Dansa a precizat ca rezultatele finale vor fi cunoscute cu certitudine in cursul acestei zile.
Anca DINICA

Ieri dimineata, la Vintu de Jos
O ambulanta care transporta un pacient s-a rasturnat intr-un sant
Atat personalul medical cat si bolnavul au scapat teferi
     Un accident de circulatie mai putin obisnuit s-a consumat ieri dimineata, pe raza localitatii Vintu de Jos. O ambulanta care venea dinspre Alba Iulia si transporta un pacient la Targu Mures s-a rasturnat intr-un sant de pe marginea drumului national (DN1). Autoutilitara apartine de Serviciul Judetean de Ambulanta Gorj. Accidentul s-a produs dupa ce soferul de pe salvare a pierdut controlul volanului intr-o curba. In urma impactului, asistenta medicala de pe salvare, o femeie in varsta de 37 de ani, a suferit rani usoare in zona cervicala, iar soferul si pacientul transportat au scapat teferi.
     Sositi imediat la fata locului, politistii au demarat cercetarile pentru elucidarea modului in care s-a produs accidentul rutier. Pentru a nu pune in pericol viata bolnavului transportat cu ambulanta, soferul a fost lasat sa-si continue cursa, mai ales ca masina era inca in stare de functionare. Dupa ce pacientul va ajunge cu bine la Tg. Mures, soferul va da explicatiile de rigoare. Cercetarile politistilor albaiulieni in acest caz continua.
Florin ROMAN

MCC nu a aprobat statuia lui Avram Iancu de la Alba Iulia din motive de procedura nu din rea vointa
     Referitor la ultimele semnale de presa legate de piedicile pe care Ministerul Culturii si Cultelor si DCCPCN Alba le pun ridicarii la Alba Iulia a statuii lui Avram Iancu, initiativa a filialei Alba Iulia a Societatii culturale "Avram Iancu", directorul DCCPCN Alba, Ion Margineanu, a declarat intr-o conferinta de presa ca sunt neavenite. De mai multe ori in ultimul timp, atat domnia sa cat si subprefectul judetului Alba - Ioan Maier - au facut diligentele necesare la minister, dar rezultatul a fost negativ din mai multe motive. Printre cele mai "grele" este faptul ca, in acest rastimp, Comisia Nationala a Monumentelor, care si ea se afla in reorganizare, nu s-a intrunit, deci nu s-a putut lua nici o decizie. Pe de alta parte, dosarul intocmit de reprezentantii societatii nu este complet. Ei doresc sa ridice de fapt un intreg grup statuar, dar din motive financiare vor sa inceapa cu statuia Craiului Muntilor. Nimic rau in asta dar au uitat sa ataseze la dosar proiectul intregului grup statuar astfel incat membrii comisiei, chiar daca s-ar fi reunit, nu ar fi putut lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. La inceputul saptamanii trecute, Ion Margineanu a luat din nou legatura cu directoarea Directiei Servicii Descentralizate din MCC, dar probabil ca raspunsul asteptat va fi tot negativ.
     Referindu-se la o politica mai larga in acest domeniu domnia sa a declarat ca nu ne mai putem permite sa ridicam statui si busturi indiferent ale cui sunt ele doar de dragul de a le ridica. Nu mai putem sa facem astfel de monumente de for public fara a le conferi o individualitate artistica. Forma si simbolistica trebuie atent studiate pentru ca nu mai putem ridica o statuie a lui Avram Iancu asemanatoare cu cea de la Cluj Napoca, de exemplu, asa cum nu ne dorim ca statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia sa fie copiata doar pentru a mai fi ridicata si altundeva.
Anca DINICA

"Ai grija ce-ti doresti, invata sa traiesti!"
     La Centrul Misionar "Reintregirea" al Arhiepiescopiei Ortodoxe din Alba Iulia a avut loc in data de 26 iunie o masa rotunda prilejuita de "Ziua Mondiala de lupta impotriva consumului si traficului de droguri".
     Organizata de Directia de Sanatate Publica si Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia, aceasta intalnire s-a dorit a fi inceputul unei colaborari sistematice intre toate institutiile raspunzatoare de sanatatea spirituala, morala, psihica si fizica a tinerilor.
     Au participat medici, psihologi, preoti, profesori de religie si studenti ai Facultatii de Teologie-Asistenta Sociala si s-au stabilit mai multe obiective de atins in viitor:
     - infiintarea unui Centru pentru tratarea celor dependenti de alcool si drog, prin filiala Alba a Asociatiei Crucea Albastra din Romania.
     - constituirea unui Grup de Consiliere a Tinerilor, format in special din studenti ai Facultatii de Teologie-Asistenta Sociala,
     - organizarea unor cursuri de instruire si specializare pentru studenti si pentru profesorii de religie, si infiintarea cu ajutorul acestora a unor Puncte informationale si de consiliere in toate scolile si liceele din judet,
     - elaborarea si tiparirea in comun a unor pliante si brosuri pe tema.
     Concluzia acestei intalniri a fost eficienta mesajului unitar pe care medicii, profesorii si preotii il ofera tinerilor, spre a-i feri de patimile devastatoare ale lumii in care traiesc.
Biroul de presa al Arhiepiescopiei Ortodoxe Alba Iulia

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.