Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Resita - un posibil kilometru zero al nationalizarii?
Guvernul a inceput sa piarda bataliile mediatice
     Inainte de a pierde razboiul cu propriul popor, Ceausescu a pierdut razboiul cu presa internationala. Si, spre deosebire de Romania, in tarile a caror actiune este importanta pentru soarta Romaniei presa chiar este o forta.
     Acum cateva zile, in scandalul cu incalcarea embargoului fata de Irak, premierul n-a gasit alta reactie - pe langa negarea acuzatiei - decat sa marturiseasca faptul ca-l cam agaseaza presa straina care scrie te miri ce. Problema e ca noi am avut experienta si cu incalcarea embargoului cu sarbii, pe vremea lui Vacaroiu, care nega si el ca noi am manca usturoi. Insa faptul ca unii au fost condamnati pentru incalcarea embargoului este dovada cea mai clara ca guvernul de-atunci a sustinut un neadevar. Nu stiu ce specialisti au actualii - de la traducatori la demnitari - insa in ambele articole - ca unul a aparut in New York Times si altul, cam ignorat in Romania, a fost difuzat de importanta agentie internationala de presa Associated Press - nu era vorba doar de livrarea de armament, ci si de orice produs care ar putea folosi la fabricarea de arme. De la sisteme optice la cutite de strung cu diamant! Practic, doar papa poti livra in Irak, de unde si numele programului ONU "Petrol contra hrana". Nu haine, nu jucarii sau altceva.
     Acum a venit si acest raport international privitor la coruptie. Desigur, e grav ca Romania este profesor emerit in domeniu, fiind depasita doar de cateva tari din lumea a IV-a. Si mai grav este insa daca analizam care sunt cele mai corupte medii, pentru ca au coruptie si nemtii. Dar la nemti - dupa cum a declarat reprezentantul pentru Germania al organizatiei ce-a intocmit raportul - se stie clar ca in constructii nu obtii contracte daca esti firma straina, oricat de buna ai fi. La noi, insa, organismele mancate de cancerul coruptiei sunt tocmai "anticorpii", justitia si politia! Cum sa impui autoritatea statului, echivalenta in cazul nostru cu autoritatea coruptilor! Pana acum se spunea sa nu generalizam, sa nu acuzam institutii de coruptie. Pai daca Romania este tara fara corupti (cati romani au fost condamnati pentru coruptie?), atunci doar institutiile mai raman sa fie acuzate. In aceste conditii nu mai trebuie sa ne mire circul fara paine de la Cluj, unde primarul si seful politiei se harjonesc ca doi clovni, spre deliciul unei tari intregi. Insa este acel deliciu care ne aduce aminte de vremurile cand era la moda sloganul "Ceausescu si ai lui, cascadorii rasului".
     Ultima batalie mediatica pierduta de Nastase a fost in cazul Resita. Nici n-a apucat Guvernul sa inceapa demersurile pentru nationalizare ca Financial Times a si trantit un articol de iar i-a sarit mustarul premierului, care s-a apucat sa le faca teoria respectarii contractelor respectivilor ziaristi. Diferenta este ca, pana acum, investitorii n-au dat buluc la promisiunile guvernantilor romani, insa, din cate stiu eu, Financial Times este un ziar destul de important in mediul de afaceri international. In plus, fostul director al FPS, Radu Sarbu, a declarat ca unele prevederi din contractul de privatizare n-au fost respectate de guvernarea trecuta fiindca n-a mai avut timp. El a mai adaugat: "Daca va fi anulat contractul de privatizare si rastignirea liderului sindical de la Resita ar fi prea putin". De altfel, acum vede si Guvernul ca sindicalistii de-abia incep cu pretentiile! Sa vedem pe unde va scoate camasa. Despre privatizarea SIDEX numai de bine, desi, n-as prea crede...
Florin SILEA