Prima pagina Editia din: 02.07.2001
Stiri
50 de miliarde de lei pentru refacerea barajului de la Mihoesti
     D-l Nicolae Puiulet, seful Oficiului prefectural Campeni, ne-a comunicat ca, in vederea efectuarii amplelor operatiuni de refacere a barajului de la Mihoesti, Guvernul a aprobat alocarea unei sume totale de 50 miliarde de lei, din care pentru acest an s-au primit 15 miliarde de lei. Astfel, trustul specializat in asemenea lucrari de anvergura a demarat deja o parte din lucrari si anume reformarea si consolidarea conductei ce alimenteaza cu apa orasul Campeni si construirea unui zid de sprijin la partea din amonte a barajului. (R.J.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pentru ca a fost suspectat de furt
Doi politisti din Cugir au omorat in bataie un barbat
Plutonierii Daniel Strat si Ovidiu Cimpean au incercat sa-l "ajute" pe patronul Mircea Ladariu sa-si recupereze... o foastana si o bucata de teava
     Plt. Daniel Strat si plt. Ovidiu Cimpean, subofiteri in cadrul formatiunii de Paza si Ordine a Politiei Cugir, au fost arestati preventiv vineri, 30 iunie, pentru comiterea infractiunii de cercetare abuziva si lovituri cauzatoare de moarte. Victima lor, Ioan Bregariu (49 ani, angajat al S.C Cugir S.A.) a fost gasita decedata, joi dimineata intr-una din gradinile de pe Dealul Dumbravii din Cugir. In urma informatiilor culese de la martorii oculari din Cugir si a succintului raport remis presei de Biroul de Presa al IPJ Alba, in linii mari s-a conturat urmatorul film al evenimentelor:
     *Miercuri 28 iunie, ora 21.30 Ioan Bregariu se afla la barul "Costinesti" de pe Aleea Rozelor din Cugir. Dupa ce venise de la gradina sa de pe Dealul Dumbravii, acesta s-a oprit la o bere cu prietenii. In jurul orei indicate, Mircea Ladariu, un patron din Cugir cu care victima era in conflict, a intrat in bar si l-a invitat afara. Potrivit celor relatate de victima la intoarcerea in bar, Ladariu, foarte suparat, i-a solicitat sa-i inapoieze o foastana si o teava metalica, materiale presupus furate de victima de la cabana patronului, aflata in constructie. Deoarece Ladariu se pare ca nu s-a prea inteles cu Bregariu, primul revine putin mai tarziu la barul "Costinesti", insotit de doi subofiteri de la Politia Cugir: plt. Daniel Strat (sectorist in cartierul tiganesc Cosbuc, unde Ladariu are deschis un magazin si un bar) si plt. Ovidiu Cimpean (sectorist in zona Aleea Rozelor, unde functioneaza barul "Costinesti"). Demn de remarcat faptul ca cei doi subofiteri au fost adusi la bar cu autoturismul patronului Mircea Ladariu, o autofurgoneta Renault Trafic. Subofiterii au intrat in barul "Costinesti" si de fata cu ceilalti consumatori i-au pus catusele pe maini lui Bregariu. Ulterior, a fost urcat in autofurgoneta lui Ladariu si a fost transportat la sediul Politiei Cugir pentru... "cercetari". Dupa ce a fost "cercetat" bine la Politie, Bregariu a fost dus la gradina sa de pe Dealul Dumbravii, pentru "recuperarea bunurilor furate". De mentionat faptul ca accesul pe deal se face peste un podet peste care cu greu poate trece o duba Renault Trafic. O ipoteza pe care probabil o vor lamuri declaratiile ulterioare ale subofiterilor este aceea ca Bregariu a fost "ajutat" de politisti sa ajunga in varful dealului, la gradina, pe jos.
     * Joi, 28 iunie,dimineata. Un cetatean care venise la gradina sa pentru a hrani animalele il observa pe Ioan Bregariu, intins pe jos. In scurt timp, gospodarul isi da seama ca ceva este in neregula cu Bregariu si alerteaza vecinatatea. Corpul victimei este depus intr-un atelaj (!) si este dus la spitalul din Cugir, dupa cum ne-a declarat fiul victimei, Cosmin. Medicii prezenti la acea data in incinta spitalului isi dau seama cu usurinta ca Bregariu nu a avut o moarte naturala. In consecinta este anuntata ... politia din localitate. Ce s-a intamplat dupa aceea nu cunoastem in amanunt, insa va putem cita din raportul de eveniment transmis de Politia Cugir dispeceratului IPJ Alba: " cadavrul lui Ioan Bregariu NU prezenta urme de violenta". Asta se intampla joi, in jurul amiezii. Familia lui Ioan Bregariu este anuntata despre decesul "natural" al acestuia. Concomitent, in oras, opinia publica intra in fierbere maxima. Martorii incidentului de la barul "Costinesti" emit tot felul de ipoteze care ulterior sunt confirmate in buna parte. La Politia Cugir se produc rasturnari rapide de situatie. In final este solicitat medicul legist.
     * Vineri, 29 iunie, dimineata. Cosmin Bregariu, fiul victimei, isi vede tatal la morga spitalului Cugir. Socul este ingrozitor: Ioan Bregariu prezenta urme de lovituri pe tot corpul. Cosmin Bregariu este invitat la Politia Cugir unde da o declaratie. De teama ca moartea violenta a tatalui sa va fi musamalizata, Cosmin anunta mass-media. In cursul zilei de vineri, cadavrul este autopsiat.
     Medicul legist a formulat urmatoarele concluzii: "moartea lui Bregariu Ioan a fost violenta, ea s-a datorat socului traumatic si hemoragiei, consecinta hematoamelor si fracturilor suferite in cadrul unui politraumatism prin heteroagresiune". Cercetarile au fost preluate si se efectueaza de catre procurori ai Parchetului Militar Teritorial Cluj Napoca. Cei doi subofiteri au fost arestati preventiv 30 de zile, fiind introdusi in arestul IPJ Alba. Trupul neinsufletit al lui Ioan Bregariu a fost transportat la Galda de Jos, la domiciliul parintilor acestuia.
     * Sambata, 30 iunie, dimineata. Zi de piata la Cugir si prilej de comentarii diverse pe tema activitatii politiei Cugir. Oamenii se tem inca sa declare fatis presei parerile si eventualele patanii din trecut. La Galda de Jos, este ultima zi de priveghere pentru Ioan Bregariu. Tatal victimei, Gheorghe Bregariu (82 de ani, veteran de razboi), ne declara: "Eu vreau sa-i vad pe hoherii aia arestati. Baiatul meu a fost batut ca un caine nevinovat. Eu m-am luptat cu strainii pentru Romania si n-am murit, iar pe baiatul meu mi l-au omorat romanii". Cu disperare in suflet, Gheorghe Bregariu arata tuturor urmele adanci lasate de catuse pe incheieturile mainilor lui Bregariu. Ba, mai mult, veteranul il descalta pe fiul sau decedat si arata urmele loviturilor din talpa. Coastele fracturate si organele interne zdrobite nu se mai pot vedea acum. Toti se tem ca Mircea Ladariu va scapa cu fata curata din aceasta poveste. Din cauza socului, prin capul lui Cosmin (fiul victimei) trec tot felul de ganduri negre. "Nu se poate asa ceva! L-au batut bestial! Iar cand am fost la gradina, pe locul unde a zacut tatal meu, am gasit o gropita sapata in pamantul tare. Din cauza convulsiilor si a durerii, tatal meu a racait toata noaptea cu piciorul in pamant. Nu l-a vazut, nu l-a ajutat nimeni!" ne-a declarat disperat Cosmin Bregariu.
     Sambata dimineata este emis un comunicat din partea IPJ Alba prin care se face cunoscuta arestarea celor doi subofiteri. In plus, se arata ca: "Fata de aceasta situatie, seful IPJ Alba, col. Marin Aron, in sedinta consiliului de conducere al inspectoratului, din 30.06.2001, a dispus: 1. Retrogradarea din functia de sef al Politiei orasului Cugir a cpt. Coman Valer, punerea sa la dispozitia IPJ Alba, urmand a fi numit intr-o functie de executie. 2. Executarea unui control de fond privind activitatea profesionala, starea si practica disciplinara in randul efectivelor politiei orasului Cugir, in functie de rezultat urmand a se dispune si alte masuri organizatorice". Plt. Daniel Strat are 33 de ani, este absolventul Facultatii de Constructii Iasi si din 1995 a fost incadrat direct in politie. In dosarul sau nu sunt semnalate abateri de la conduita profesionala, din contra, a fost premiat cu bani, in repetate randuri, pentru performante in activitate. Este casatorit si are copii. Plt. Ovidiu Cimpean are 32 de ani, este absolvent al Universitatii Politehnice Cluj Napoca iar din 1995 a fost incadrat direct in politie. In dosarul sau nu au fost semnalate abateri. Din contra, a fost premiat cu bani in repatate randuri pentru performante profesionale. Este casatorit si are copii.
     Seful IPJ Alba, col. Marin Aron, ne-a declarat ca va lua masurile care se impun fata de situatia grava de la Cugir, fara absolut nici o exceptie. "Sunt colegi de-ai nostri, dar este inadmisibil sa se intample asa ceva. Am cunostinta de faptul ca exista subofiteri din cadrul Politiei Cugir care au reclamatii la Parchetul Militar Teritorial Cluj Napoca. In urma anchetei noastre interne vom lua masurile drastice care se impun". In acest tragic context, toti cetatenii care au fost victime ale abuzurilor politiei si dintr-un motiv sau altul au avut retineri in a reclama faptele, sunt asteptati personal de seful IPJ Alba, col. Marin Aron, in zilele de audienta sau cu sesizari scrise, in permanenta.
Nicoleta TOMUTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.