Ultima ora
Stiri
Ieri noapte, la Blaj
O tanara de 20 de ani a murit strivita de tren
     In noaptea de sambata spre duminica, in statia CFR Blaj s-a produs un tragic accident in care si-a pierdut viata o tanara de 20 de ani. Olga Blanca, din Blaj, se intorcea de la discoteca, pe linia ferata in jurul orei 3,15. Incercand sa se fereasca de tren fata a fost surprinsa si accidentata de un altul. Tanara a decedat instantaneu. (N.T.)

Propunere PUR(a) de declarare a Cugirului municipiu
     La propunerea consilierului local Toader Ulise, deputata PUR, Adriana Balasoiu, care coordoneaza si activitatea conducerii organizatorice din judetul Alba, va inainta in sesiunea din toamna a Parlamentului propunerea legislativa de ridicare in rang a orasului Cugir la statutul de municipiu. "Adoptarea acestei initiative ar reprezenta o gura de oxigen pentru cugireni, deoarece ar permite o colectare mai substantiala a veniturilor la bugetul local. In plus, investitorii vor fi mai atrasi de municipiul Cugir", a declarat deputata Balasoiu. Deja, liderii PUR Alba au inaintat documentatia necesara, urmand ca proiectul sa fie sustinut de d-na deputat Balasoiu. (F.R.)

Pe strada Culturii, din Vinerea, se poate circula... cu gondola!
     Localitatea Vinerea (datorita apropierii ei de oras) ar putea fi considerata un fel de suburbie a Cugirului, desi mandria gospodarilor vinereni nu se prea impaca cu acest statut, caci majoritatea problemelor comunitatii le rezolva singuri, la nivel local. Exista, insa, probleme ce nu pot fi rezolvate decat cu ajutorul Cugirului. Cum este, de pilda, problema celebrei strazi a Culturii din localitate. Odata cu ploile, aceasta se transforma intr-un veritabil torent, sau un canal venetian. Autoturismele care sunt nevoite sa strabata atunci strada respectiva circula chiar ca niste gondole, scufundate in apa pana la jumatatea portierelor. Cand, oare (si cine?) se va gandi sa rezolve problema "gondolierilor" vinereni? (I.H.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
1000 de orase pentru Europa
Presedintele Augustin Presecan da ochii cu Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene
     In toamna acestui an, la Innsbruck, in Austria, va avea loc notificarea programului "1000 de orase pentru Europa", la care a fost invitat sa participe si presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si-a anuntat participarea, iar in discursul sau va sublinia oportunitatile deosebite oferite de actuala faza de dezvoltare europeana in sensul integrarii si extinderii. In acelasi timp, Chiara Lubich, fondatoarea si presedinta Miscarii Focalari, va conferentia despre spiritul de fraternitate in politica ca o cheie a unitatii in Europa si in lume. Conferinta de la Innsbruck se incadreaza in initiativa Comisiei Europene avand titlul "Unitate Europeana, Solidaritate, Diferente Regionale" si doreste sa demonstreze mobilizarea fortelor locale pentru dezvoltarea democratiei in Europa si sa confere o "valenta" spirituala procesului de integrare si extindere europeana. De asemenea, o atentie deosebita se va acorda scopului si efectelor principiului solidaritatii statuat prin Tratatul de la Maastricht ca principiu de baza al UE si exprimat ca atare prin Cartele Consiliului Europei. Aceasta conferinta va avea loc la invitatia primarului orasului Innsbruck, Herwig Van Staa, care este si presedinte al Camerei Autoritatilor Locale de pe langa Consiliul Europei.
Florin ROMAN

Romsilva Alba a donat 20 mc material lemnos pentru restaurarea Casei memoriale Avram Iancu
     Asa dupa cum va informam recent, unul din obiectivele de importanta ce trebuie indeplinite pana la sarbatoarea de pe Muntele Gaina este restaurarea Casei memoriale Avram Iancu din Vidra. In acest sens, directorul Oficiului prefectural Cimpeni, d-l Nicolae Puiulet, ne-a comunicat ca lucrarile de reamenajare a muzeului sunt mult mai ample decat cele preconizate initial. Astfel, pe langa cele presupuse (refacerea gardului imprejmuitor, a soclului, taierea brazilor din preajma casei, instalarea a doua reflectoare si altele), prin contributia Romsilva Alba, cu 20 mc material lemnos, se vor inlocui vechile grinzi si dusumele de la casa dinainte si din tarnat (hol). De asemenea, la interventia prefectului Ioan Rus, CJ Alba a alocat inca 40 de milioane de lei pentru refacerea aspectului exterior al muzeului memorial si a anexelor.
     In alta ordine de idei, prefectul Ioan Rus l-a insarcinat pe d-l Nicolae Puiulet sa se implice nemijlocit in toate operatiunile legate de pregatirea si organizarea manifestarilor de pe Muntele Gaina, in acest sens seful Oficiului prefectural Campeni fiind tot la doua zile prezent la fata locului pentru a vedea cum decurg activitatile si a actiona in consecinta.
Razvan JURCA

Inscriptionarile bilingve nu se fac la intamplare
     Asa cum se cunoaste, conform Legii 215/2001, a administratiei publice locale, art. 90, se aplica inscriptionarile bilingve in localitatile din Romania unde populatia de alta etnie depaseste procentul de 20 la suta.
     In acest sens, ministrul Administratiei Publice Octav Cozmanca a subliniat, in cadrul ultimei teleconferinte cu prefectii, ca operatiunea de inscriptionare este una serioasa, stiintifica si nu trebuie efectuata la intamplare. Membrul cabinetului Nastase a precizat ca, pentru a fi traduse corect din limba romana in limbile respective numele localitatilor unde se aplica legea, a cerut sprijinul Academiei Romane pentru a se evita inscrisurile eronate si tendentioase. Prefectul de Alba, Ioan Rus, a declarat cu ocazia acestei teleconferinte ca deocamdata din judet nu s-au primit solicitari de inscriptionare, dar a cerut Directiei judetene de statistica sa prezinte un raport cu localitatile unde populatia de alta etnie depaseste procentul de 20 la suta.
Razvan JURCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.