Curier judetean
Rugaciunea de azi
Marire Tie, Doamne Sfinte,
Ca mi-ai dat viata - o comoara-
Mi-ai dat lumina, mi-ai dat minte
Si toate cate ma-nconjoara.

Sa fiu mereu iubit de Tine,
Eu voi munci din rasputere,
Mereu voi face numai bine
Si voi fi numai mangaiere.

Voi inflori prin fapte bune,
Asa cum infloreste marul
Si-n toata vorba mea voi spune
De-a pururi numai adevarul.

Cu toti copiii voi fi frate
Si nu voi sti ce este ura
Spre clevetiri si nedreptate
Eu, Doamne, n-oi deschide gura.

Flamandului s-astampar chinul
Voi frange painea mea din doua,
Voi fi curat precum e crinul
Scaldat in boabele de roua!

Cu mila inima-mi va bate
Si voi iubi cu mila sfanta
Pe orisicare vietate
Ce-n lumea asta nu cuvanta!

Asa ma leg, cu dor fierbinte,
Sa-mi fie fapta si cuvantul
Si-asa ajuta-mi, Doamne Sfinte,
Cum imi voi tine legamantul.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Andrei, ep. Critului, Cuv. Marta
Catolic: Sf. Elisabeta a Portugaliei

De toate
Meteo
Daca prognoza se adevereste, azi vom avea vreme in general frumoasa. Temperatura va atinge 25 °C, iar minima nu va cobori sub 14 °C. Temperaturile simtite de om: max. 24 °C, min. 14 °C.

Aforismul zilei
Cometa este inca un caz in care nobletea este data de marimea cozii.

Anecdota zilei
-Cat costa cartea asta umoristica?
-10 mii lei, dar sa stiti ca va face sa muriti de ras.
-Atunci, da-mi-o repede! E taman ce-mi trebuie pentru soacra mea!

Reteta zilei
Sandviciuri cu pasta de ficat: 8 felii de franzela, 200 g pasta de ficat, simpla sau cu adaos de ciuperci.
Aceste sandviciuri se pregatesc de dimensiuni mai mici decat majoritatea sandviciurilor. Pentru aceasta, se taie felii de franzela, in sferturi sau, in loc de franzela se folosesc cornuri sau batoane. Felioarele se ung pe o parte cu pasta de ficat simpla sau in amestec cu ciuperci, apoi se unesc cate doua si se preseaza.

Sfaturi practice
Borsul devine mai gustos daca, inainte de a se fierbe pentru a fi pus in ciorba, i se adauga putina sare.

Calendarul evenimentelor
*1866 - Infiintarea Universitatii din Bucuresti *1876 - La Bucuresti s-a creat "Societatea Nationala de Cruce Rosie a Romaniei" *1886 - S-a nascut, la Paris, poeta romana Alice Calugaru (m. 1933) *1994 - A fost adoptata, in Romania, Legea minelor. *1941 - Armata romana a intrat in Cernauti *1957 - S-a infiintat, la Bucuresti, Arhiva Nationala de Filme.

Horoscop
Berbecul. Bucuriile sosesc din directii neasteptate. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
Taurul. Este o zi pozitiva pentru acumulari materiale si spirituale. Profitati. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
Gemenii. Nu alunecati pe panta subiectivismului. Dragoste* Bani* Sanatate*
Racul. Nu uitati ca totul trebuie facut la timpul potrivit. Dragoste** Bani** Sanatate**
Leul. Intimii va sugereaza reevaluarea unor proiecte care, precis, v-ar aduce in randul oamenilor multumiti. Dragoste** Bani** Sanatate***
Fecioara. Va inarmati cu darzenie si adunati concluzii utile. Dragoste** Bani** Sanatate**
Balanta. Vestile s-ar putea sa va deruteze. Nu uitati: cine invinge mania, scapa de dusmani. Dragoste** Bani*** Sanatate***
Scorpionul. Luati unele masuri prin care sa preveniti avalansa unor investitii nefavorabile. Dragoste* Bani* Sanatate**
Sagetatorul. Se dau multe verdicte, dar nu uitati ca apa trece, pietrele raman. Dragoste** Bani** Sanatate***
Capricornul. Depasiti cu eforturi animozitatile din viata de familie. Dragoste* Bani* Sanatate*
Varsatorul. Aveti nevoie de o evadare reconfortanta. Dragoste** Bani** Sanatate**
Pestii. Dialogati pe teme financiare si filantropice. Nu fiti prea sentimentali. Dragoste** Bani*** Sanatate***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Mereu in slujba celor aflati in suferinta
Mesajul presedintelui Crucii Rosii Romane cu ocazia implinirii a 125 de ani de la fondarea organizatiei
     In ziua de 4 iulie 2001, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania aniverseaza 125 de ani de la infiintare. Acest important eveniment in existenta celei mai mari si cunoscute organizatii umanitare din Romania ne ofera prilejul de a aduce un omagiu tuturor celor care, de-a lungul acestei indelungate si zbuciumate perioade, au facut parte din randurile membrilor Crucii Rosii Romane sau au sprijinit intr-un fel sau altul actiunile sale generoase.
     S-au perindat epoci istorice si politice, perioadele de pace au alternat cu perioade de razboi. Din timp in timp, dar tot mai frecvent, poporul nostru a fost lovit de dezastre naturale - seceta, inundatii, seisme catastrofale. Mereu a fost nevoie de ajutor, de solidaritate umana, de daruire si, adesea, chiar de eroism, pentru ca nadejdea sa nu moara, pentru ca omenia si binele sa triumfe. Fara a face discriminari de nici un fel, oamenii Crucii Rosii au intins o mana de ajutor celor care nadajduiau intr-o salvare, fie ca erau soldati raniti, zacand in transee sau pe paturile vreunui spital de campanie, fie ca, dezmosteniti si dezradacinati, erau refugiati din calea razboiului, sau orfani flamanzi, ori victime ale dezastrelor naturale din care supravietuisera miraculos.
     Tuturor celor care, anonimi, au sprijinit Crucea Rosie Romana le multumim si le adresam intreaga noastra recunostinta, in numele oamenilor care au beneficiat de ajutorul acesteia, oameni in constiinta carora imaginea salvatorului purtand o cruce rosie pe fond alb s-a intiparit ca un gand bun, luminos si datator de speranta.
     Prezentul arata diferit, dar suferinta omeneasca este aceeasi si afecteaza din ce in ce mai multi semeni. De aceea, Crucea Rosie Romana foloseste prilejul aniversarii celor 125 de ani ai gloriei sale pentru a adresa opiniei publice, autoritatilor si, in egala masura, extraordinarilor sai voluntari, apelul de a o sprijini in continuare, oferindu-i mijloacele pentru a-i putea ajuta pe cei aflati in dificultate.
prof. Nicolae NICOARA,
presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

In ultimele zile
Precipitatiile abundente au afectat 10 gospodarii si cateva portiuni de drumuri
     In urma ploilor abundente care s-au abatut asupra judetului Alba si care continua aproape fara intrerupere, starea drumurilor se prezinta in conditii relativ normale cu exceptia anumitor portiuni. Astfel, in ceea ce priveste drumurile nationale care strabat judetul nostru, cel mai mult a avut de suferit mult hulitul DN 74 si anume in Zlatna, unde s-au inregistrat depuneri de aluviuni
     In prezent se lucreaza la indepartarea acestora, circulatia desfasurandu-se deocamdata pe varianta. De asemenea, in dreptul localitatii Ciuruleasa partea carosabila a DN 74 este afectata de o viitura, insa circulatia nu este intrerupta. Referitor la drumurile judetene, nu s-au inregistrat cazuri de intrerupere a circulatiei dar se lucreaza la decolmatarea santurilor si la curatirea partii carosabile. De asemenea drumurile comunale cele mai afectate sunt DC 115 Buninginea - Ghedulesti si DC 156 Ciuruleasa - Bodresti, ambele inundate pe cateva portiuni. Nu in ultimul rand Valea Cernitei a inundat in comuna Ciuruleasa 10 gospodarii, pagubele nefiind deocamdata estimate. In alta ordine de idei, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, este nemultumit de faptul ca sefii comandamentelor locale de aparare impotriva dezastrelor, in speta primarii, nu comunica in timp util situatiile de criza inregistrate in urma calamitatilor naturale, urmand ca acestia sa fie sanctionati de catre Inspectoratul de Protectie Civila Alba. (R.J.)
Fundatia "Prietenii Elvetiei" va avea un sediu in Alba Iulia
     De ani de zile, preotul paroh din cartierul Lipoveni al municipiului Alba Iulia intretine relatii de prietenie si colaborare cu un grup elvetian coagulat in jurul unei doamne cu suflet mare: Eliza Traversi. Am mediatizat suficient, la momentul cuvenit, toate activitatile comune romano-elvetiene desfasurate prin Asociatia "Amici della Romania", din Elvetia. (Inclusiv cele tinand de promovarea artei, culturii si traditiilor romanesti in tara cu cel mai tare sistem bancar).
     Si iata ca la Alba Iulia a luat fiinta o replica a Asociatiei "Amici della Romania": Fundatia "Prietenii Elvetiei". Prin urmare, colaboratorii elvetieni au achizitionat un teren pe str. Ionel Pop din municipiul nostru, apoi a fost adusa (tot din Elvetia) o casa din prefabricate care a fost deja asamblata si se afla la nivelul lucrarilor de finisare, aceasta constituind viitorul sediu al Fundatiei "Prietenii Elvetiei". "Mai ramane, ne-a declarat parintele Urda, ca primarul Mircea Hava sa se tina de cuvant si sa doteze sediul cu toate utilitatile, dupa cum a promis. Si, tot conform promisiunilor sale, sa realizeze reparatiile necesare pe str. Ionel Pop, actualmente plina de hartoape". (I.H.)
Episod western la Sasciori
Un client manios a bagat cu arma in sperieti consumatorii si opatarii din crama "Vanatorul"
     Octavian Pienaru (49 de ani, din Laz, Sasciori, angajat la S.C. Hidroconstructia SA Sebes) a fost condamnat luni, 2 iulie, de Judecatoria Sebes, la 15 zile inchisoare contraventionala pentru repetate incalcari ale Legii 61/1991. Pana la condamnarea de luni, Pienaru mai fusese amendat contraventional la Legea 61/91 inca de 7 ori. Insa sambata, 30 iunie, Pienaru a facut-o lata la crama "Vanatorul" din Sasciori. Dupa ce a consumat bauturi alcoolice, Pienaru a facut scandal in local, personalul de serviciu fiind nevoit sa solicite interventia politiei. La vederea politistilor, Pienaru s-a infuriat si mai rau, adresandu-le acestora injurii si amenintari. Intr-un final, Octavian Pienaru a acceptat sa plece acasa. Dar nu pentru mult timp deoarece, dupa cateva ore, s-a intors la crama "Vanatorul". De aceasta data, Pienaru, pus pe fapte mari, a venit inarmat cu o pusca cu aer comprimat. Dupa ce a tras un foc... de avertisment (?!) in asfaltul din fata localului, Pienaru a intrat victorios in crama, bagand spaima in clienti si in ospatari. A fost solicitata din nou politia care l-a retinut si l-a prezentat Judecatoriei Sebes. Acest caz de folosire abuziva a unei arme cu aer comprimat este al doilea in decurs de cateva luni, semnalat pe raza comunei Sasciori. Acum cateva luni, doi tineri (un teolog si un student) au tras cu alice in monumentul eroilor din Sasciori si in steagul Romaniei, doar asa, pentru distractie. La acea data, politia le-a intocmit dosar penal pentru "ofensa adusa autoritatii". (N.T.)
Vicepresedintele PSD Alba nu interzice nici un ziar
     Intrucat "Monitorul de Alba" refuza sa publice un elementar drept la replica va rog sa o faceti dvs.
     De mai bine de doua saptamani, peste titlul cotidianului de mic tiraj "Monitorul de Alba" apare o placheta: "Ziar interzis de vicepresedintele PSD Alba", cu referire la subsemnatul.
     Doresc sa precizez ca contractul de difuzare nr. 7/3.10.2000 incheiat cu "Monitorul de Alba" nu prevede cantitatea expresa pe care sa o vindem zilnic. Art. 6 stipuleaza doar ca pentru saptamana urmatoare comanda se face "cel mai tarziu pana vineri, ora 14". Acelasi contract prevede la art. 4 posibilitatea unui retur de 100%. Putem returna LEGAL intreaga cantitate, facilitate de care nu am uzat, desigur. Eu vand doar cantitatea solicitata de public (30 de ziare).
     Asadar in ce fel a "cenzurat" sau "interzis" cineva "Monitorul de Alba"!? Chiar daca as fi refuzat sa-i difuzez publicatia - in calitate de proprietar privat e dreptul meu sa hotarasc ce vand si ce nu, iar calitatea de om politic nu implica vreo obligatie suplimentara in acest sens - nu vad de ce aceasta ar insemna "cenzura" sau "interdictie"! Reiese cu usurinta ca dorind sa impresioneze opinia publica si sa creasca astfel tirajul, Valentin Suciu continua sa publice pe prima pagina nedreapta si scandaloasa lozinca. (Mihai Babitchi)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.