Ultima ora
Stiri
30300 lei/dolar in august
     Bursa futures din Sibiu prognozeaza cursul de 30300 lei/dolar pentru inceputul lunii august. Cotatia este putin mai mare decat cea de la sfarsitul lunii iunie, cand pentru aceeasi perioada dolarul era evaluat la 30050 de lei.
     S-ar putea ca si de data aceasta dolarul sa fie supraevaluat, cum s-a intamplat si la inceputul lui iunie, cand pentru inceputul lunii iulie dolarul era cotat la 29450 de lei, cu 269 de lei mai mult decat cursul stabilit de BNR pentru 2 iulie. (S.F.D.)
Patronul S.C. "PRESTIGE COMPANY" SRL poate fi considerat un... infractor!
     Recent, la redactia ziarului nostru s-a prezentat dl. Daniel Opruta, sofer profesionist, care a fost angajat la S.C. "Prestige Company" SRL din Alba Iulia in perioada 28 septembrie 2000 - 19 iunie 2001. Grav este faptul ca, dupa cum se pare, patronul firmei respective nu a achitat CAS-ul cuvenit pe aceasta perioada catre Casa judeteana de pensii. Iar si mai grav este faptul ca angajatului i s-a retinut CAS-ul pe statul de plata, dar acesta n-a fost virat de catre angajator, ceea ce constituie infractiune si se pedepseste conform legilor in vigoare.
     Contactat de catre noi, dl. Dorel Fit, inspectorul sef al Inspectoratului teritorial de munca Alba, ne-a declarat: "In conformitate cu Legea nr. 19/2000, angajatul suporta o treime din CAS, iar angajatorul doua treimi. Incepand cu data de 1 aprilie a.c., pentru treimea platita de angajat se face stopaj la sursa, iar angajatorul are obligatia de a vira suma respectiva, altfel comite o infractiune. In cazul in care angajatul va actiona in instanta, patronul respectiv va fi pedepsit in conformitate cu prevederile Codului Penal". (I.H.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa ancheta efectuata de catre IPJ Alba
Sanctiuni si retrogradari la Politia orasului Cugir
Mai multi subofiteri de la Politia orasului Cugir au fost ieri sanctionati, in urma verificarilor efectuate de conducerea IPJ Alba * Comisia de ancheta a fost condusa de adjunctul Inspectoratului, colonelul Ioan Cabulea.
     In urma controalelor efectuate s-a impus sanctionarea locotenentului Puiu Chira, care raspunde de serviciul ordine publica, cu 5 zile de consemn, potrivit legii privind statutul cadrelor militare. Acesta este, de altfel, seful celor doi subofiteri arestati in acest dosar. De asemenea, plutonierii Crisan Vladu si Dunose Mircea au fost retrogradati din functii, deoarece in seara zilei de 27 iunie, cand Ioan Bregariu a fost batut de politisti, cei doi nu au intervenit si nici nu au raportat conducerii acest incident.
     Colonelul Ioan Cabulea a spus ca in zilele urmatoare vor fi efectuate controale si in cazul celorlalti politisti care nu au legatura directa cu tragicul eveniment. Se va verifica indeosebi comportamentul acestora in relatia cu cetatenii. Pe de alta parte, conducerea Inspectoratului de Politie Alba trebuie sa prezinte pana in data de 5 iulie, Ministerului de Interne o evaluare exacta a cazului de la Cugir, precum si factorii care au favorizat aceasta situatie, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ministrul de Interne, Ioan Rus. El spune ca fapta politistilor in cazul Cugir "nu poate fi calificata". "Urmeaza sa luam si alte masuri si dorim sa verificam cum a fost posibil acest caz si daca exista si alti vinovati", a adaugat Rus.
     El a anuntat ca i-a convocat pe toti sefii Inspectoratelor judetene de politie pentru data de joi, pentru a analiza activitatea inspectoratelor si pentru a prelucra si a le transmite ordine care nu au fost respectate.
Scandalul certificatelor medicale eliberate pe caz de ... amicitie
Comunicat de presa de la Prefectura judetului Alba
     In urma sesizarii Sindicatului Liber Tarnava Jidvei, prin ordin al prefectului judetului Alba, av. Ioan Rus, s-a constituit o comisie de ancheta administrativa care a analizat imprejurarile internarii domnului Toader Ignat, fostul sef al Combinatului de Vinificatie din Jidvei, la Spitalul municipal Blaj precum si legalitatea si veridicitatea certificatelor medicale. Cu ocazia controlului s-au constatat urmatoarele:
     Pacientul Ignat Toader a fost internat in data de 6 mai a.c., la ora 10.00 de catre doctorul Comanici Marius, medic specialist interne, prin serviciul de urgenta, de la Spitalul municipiului Blaj, cu foaia de observatie 3882/672/2001, cu diagnosticul de hipertensiune arteriala esentiala, vertij hipertensiv, diabet zaharat II dezechilibrat, obezitate, dislipidemie. Bolnavul nu este trecut in registrul de raport de garda si nici nu se regaseste in raportul de garda intocmit de doctorul Vasile Cristoloveanu, din data de 6/7 mai a.c. Seful de sectie, dr. Petrut Iulian, nu a semnat in termenul legal de 24 de ore internarea pacientului Ignat Toader. Bolnavul a fost invoit pentru rezolvarea unor probleme personale in zilele de 7,8 si 14 mai 2001, de catre dr. Comanici Marius, ocazie cu care bolnavul s-a deplasat la Bucuresti la numai cateva ore de la intocmirea formelor de spitalizare. Pacientul Ignat Toader nu s-a prezentat la controlul de rutina, ce urma sa fie efectuat de catre medicul curant pe perioada internarii. Lipseste semnatura de refuz a bolnavului de a fi internat de urgenta si de a ramane la pat. In forma de internare folosita, numita "spitalizare de zi", bolnavul nu avea dreptul sa paraseasca spitalul in perioada de investigatii si tratament de urgenta. Regimul hidric nu coincide cu internarea de urgenta efectuata in acest caz.
     In concluzie, pacientul Ignat Toader desi a primit certificat medical pe o durata de sapte zile, acesta nu a petrecut in spital nici macar o zi. Certificatul medical a fost acordat in baza relatiei de amicitie care exista intre doctorul Comanici Marius si Ignat Toader, cei doi fiind colegi de liceu.
     In urma celor constatate am cerut sanctionarea doctorului Marius Comanici si analizarea acestui caz de catre o comisie de specialitate de la Colegiul Medicilor Alba, fiind singurul organ abilitat in acest sens.
     Apreciem ca medicul care l-a internat pe Toader Ignat a savarsit un abuz si am solicitat Directiei de Sanatate Publica Alba sa prezinte si sa dezbata acest caz cu toate conducerile spitalelor din judet, pentru ca astfel de situatii neplacute sa nu se mai repete.
     In cursul zilei de vineri, 6 iulie a.c., cazul va fi analizat de catre Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Alba.
Prefect, av. Ioan RUS
Politistii din Alba Iulia au rascolit ieri tot orasul in cautarea unui psihopat periculos
     La Serviciul de Urgente a Spitalului Judetean Alba a fost adus luni, 2 iulie in jurul amiezii, Nicolae Vaduva, cel care acum cateva saptamani l-a batut crunt pe parintele Petru Jinaru (in curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia). Vaduva se automutilase, taindu-se pe brate. Personalul de la Urgente a reusit sa-i curete si sa-i sutureze cu greu plagile lui Vaduva deoarece acesta, aflandu-se in stare evidenta de ebrietate, era deosebit de violent. Dupa circa doua ore de la aplicarea tratamentului, Vaduva a fost adus din nou la Serviciul de Urgente, plin de sange, dupa ce si-a scos singur bandajele si atele chirurgicale de pe plagile taiate. Personalul de la Urgente i-a aplicat un nou tratament si l-a tinut sub supraveghere pana ieri dimineata, cand a disparut din spital. Nicolae Vaduva fusese internat in spitalul de Neuropsihiatrie din Alba Iulia dupa ce procuratura a decis, pe baza unei expertize psihiatrice, ca nu are discernamant si nu poate fi introdus in arest. Nicolae Vaduva a avut un comportament violent chiar si in timpul internarii sale in sectia de Psihiatrie. Ieri, o patrula din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia, insotita de un ofiter de la politia judiciara, il cautau prin oras pe Nicolae Vaduva. Acesta este considerat destul de periculos pentru societate tinandu-se cont de comportamentul violent, insotit de tendintele de automutilare.
     Comandantul Politiei municipiului Alba Iulia, mr. Milu Todea, a declarat presei ca, dupa ce Vaduva va fi identificat si retinut, se va solicita in scris, pe baza Decretului 313/1990, Spitalului de Neuropsihiatrie Alba Iulia, ca acest bolnav periculos sa fie internat sub supraveghere.
Nicoleta TOMUTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.