Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Fotbal de talcioc
     Fotbalul, aceasta adevarata religie pentru milioane de suporteri din Romania, acest templu in care intra oamenii sa se reculeaga, sa-si captuseasca sufletele cu niscaiva bucurii, trairi profunde sau sa mai uite din amaraciunile zilnice, a fost coborat la nivel de balci, de talcioc, de tranzactie ordinara. Incaput pe mana unor snapani, aranjeuri, mafioti, blatisti care invart bani negri, cel mai popular, mai frumos si mai indragit sport al planetei a ajuns sa nu mai aiba aproape nimic comun cu fair-play-ul, cu cinstea si corectitudinea. Cum s-ar spune, a intrat murdaria, hotia in el pana in grinda. Acest segment de viata sociala in care pana nu demult cei care il iubeau se simteau bine, isi traiau si ardeau pasiunile clocotitoare, a devenit feuda unor naimiti, pofticiosi dupa bani, a unei gasti care taie si spanzura, stabilesc dupa bunul lor plac ierarhii si clasamente, ce e valoare si nonvaloare. Alde "Corleone", alias Dumitru Dragomir, presedintele L.P.F. si "Nasu'", recte Mircea Sandu, presedintele FRF, se cred atotputernici, calare pe cai mari pentru ca au uns in stanga si-n dreapta, au introdus in fotbalul autohton tupeul, smecheria, afacerismul, si se cred de neinlocuit de pe jilturile din care se diriguieste campionatul nostru intern. Domniile lor nu numai ca nu sunt in stare sa-si faca "mea culpa", dar devin rai, agresivi, atunci cand vreun cronicar sau un om de fotbal pune la indoiala climatul in care se desfasoara competitia interna. Pentru ei si ciracii lor campionatul a devenit o afacere, o cooperativa de pe urma careia se imbogatesc, un izvor de talente pentru cluburile occidentale, pentru ca la noi, in biata noastra tara, totul e ieftin, totul se vinde pe nimica toata, iar cel care vinde isi are partea leului.
     Iata ca mai nou se vand, precum la taraba sau talcioc, locuri in Divizia A. Doi oameni de afaceri, Heinrich Schorsch, patronul echipei FC Baia Mare si Dumitru Sechelariu, presedintele FCM Bacau, sub paravanul straveziu al Ligii Profesioniste de Fotbal si al Federatiei Romane de Fotbal, au pus la cale cea mai mare si mai murdara tranzactie. Practic, s-a vandut si s-a cumparat un loc in Divizia Nationala, nu castigat in urma unei intreceri oneste pe terenul de fotbal, a unor mii de ore de antrenament si zeci de meciuri jucate. Valoarea tranzactiei se ridica la circa 1 milion de dolari, adica 30 de miliarde de lei. Interesant de aflat, de unde va scoate acesti bani mai marele arhiereu al municipalitatii bacauane si daca va plati impozit catre stat. De buna seama ca din valiza cu bani negri de care fac uz multi miliardari de carton din aceasta tara saraca-bogata. Jalnic este ca prin aceasta tranzactie oneroasa s-a batut un nou cui in cosciugul fotbalului romanesc, ca s-a dizolvat si ultima bruma de incredere ce-o mai aveau fanii in derularea onesta a campionatului nostru national.
     Ce poti sa mai spui despre meschinaria acestui targ? Unde este moralitatea celui care a transformat un oras (Baia Mare) intr-un teatru al bucuriei fara margini care a sarbatorit evenimentul ca pe-o minune cazuta din cer? Nici unde! Omul si-a umplut teschereaua si i-a lasat pe suporterii echipei cu ochii in soare. Un altul, plin de emfaza si orgolii nemasurate, a calcat in picioare orice principii de cinste, de fair-play, care ar trebui sa guverneze fotbalul. Normal, daca ne-am conduce dupa legi, in tara asta ar trebui ca ambele echipe sa fie retrogradate nu in B, ci in C. Una peste alta, am ajuns la ultimul strat de putreziciune in fotbalul autohton si nu avem nici un dubiu ca matrapazlacurile, murdariile in acest sport vor continua nestavilit, pentru ca nu doreste nimeni, in afara de oamenii care iubesc fotbalul, sa ia taurul de coarne si sa stopeze acest flagel. Ne-a mai ramas din fericire echipa nationala sa ne mai aduca bucurii, dar n-ar fi de mirare ca si aceasta sa fie hacuita de "corleonii" fotbalului de pe Dambovita.
Gheorghe JURCA